Jump to content
Sign in to follow this  
Dumitru Cristian

Tutorial Modificare Timonerie Sau Schimbare Timonerie

Util?!  

29 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Scule necesare:

Cheie inelara de 12, sau cricket cu tubulara de 12, si eventual un cleste de sigurante

 

1. Se scoate masina din viteza.. si se trage frana de mana

2. Se scoate siguranta de la "cuiul" care tine timona la cutie (poza1)post-16112-053943200 1295635781_thumb.jpg

3. Se scoate siguranta in forma de T in jurul caruia culiseaza tija..

4. Se marcheaza pozitia timonei pe axul care din schimbator

5. Se desface surubul de 12 si se scoate timona

 

MODIFICARE:

se demonteaza timona, bucatele..: post-16112-053943200 1295635781_thumb.jpg

 

Se taie din partea scurta 12 mm

Se adauga in partea lunga 14 mm

ATENTIE: se masoara de la acel "tub" la capatul tijei... pentru a taia EXACT 12 mm si pentru a adauga exact 14

post-16112-049106500 1295636117_thumb.jpg

 

Se remonteaza in ordine inversa..

Dar se strange ultimul surubul de 12... Dupa ce se aseaza schimbatorul in pozitie cat mai dreapta.. se strange.. se verifica daca intra in toate vitezele.. daca nu, se reincearca reglarea pana intra bine in TOATE vitezele.

 

Asta pentru micsorarea turei inainte-inapoi... se poate scurta si tura stanga-dreapta... de la tija: cu aprox 10 mm DESI aceasta metoda nu a fost incercata pana acum...

post-16112-045447000 1295636368_thumb.jpg

 

Recomand cu caldura si fabricarea unor bucsi la acea tija, pentru ca ea sa nu mai "joace" si sa se simta si mai ferma... La fel si pentru nuca. Rezultatul va fi muult mai amplificat :thumbl:

 

Rezultate:

Timpul de schimbare a vitezelor se micsoreaza dramatic, masina va fi mult mai "ferma", mai confortabila.

post-16112-013304300 1295635860_thumb.jpg

Edited by Dumitru Cristian

Share this post


Link to post

Dupa ce se aseaza schimbatorul in pozitie cat mai dreapta.. se strange.. se verifica daca intra in toate vitezele.. daca nu, se reincearca reglarea pana intra bine in TOATE vitezele.

Nu-i cam empiric ? De ce nu ai folosit procedura de reglare din manual ?

 

... ca ea sa nu mai "joace" si sa se simta si mai ferma...

Scapai complet de joc daca foloseai putin silicon in loc de bucse

Share this post


Link to post

Sincer, am uitat-o :mrgreen: mi-o poti reaminti, te rog?

 

Cat pentru acele bucsi... as vrea totusi ceva mai "solid"... siliconul avand si el gradul lui de elasticitate... De asemenea nuca din habitaclu trebuie si ea revizuita... pentru a scapa de joc :wallbanger:

Share this post


Link to post

Pentru articulatia sferica din habitaclu, am gasit la Bricostore furtun (probabil) din cauciuc siliconic. Din el am facut o garnitura cu care am inlocuit garnitura sferei schimbatorului de viteze. Pentru compensarea perfecta am pus dedesubt un Oring.

 

Cu siliconul gresesti foarte tare, iti pot arata timoneria mea care are 4 ani de cind am prelucrat-o si nu are joc deloc. Siliconul sanitar transparent de la Bison a fost remarcabil. Oricum eu am umplut cilindrul ala aproape total, nu am pus doar linga bucse.

 

Reglarea timoneriei este simpla: din capacul cautatorului se scoate timburusul ala negru. Se introduce un cui (tija) de vreo 4mm, se invirte de cautator spre stinga pina cind cuiul patrunde si blocheaza ansamblul. In cabina, se introduce, de asemenea, un cui blocind maneta schimbatorului in pozitia stinga-maxim (se observa usor orificiile de reglaj). De-abia acum se stringe cuplajul cu cheia de 12. Se scot ghidajele, se pune timburusul la loc si gata.

Edited by Salex

Share this post


Link to post

@nt98adu, spunea ca dupa o astfel de modificare a aparut o mica probleme, introducerea cu dificultate in treapta 1. La tine cum stau lucrurile, Cristian?

Share this post


Link to post

Inlaturarea inconvenientului cu treapta 1 se poate realiza prin inlocuirea bucsilor normale cu cele de polimer. Nu mai ramane valabil reglajul din manual. Daca se regleaza dupa manual, nu mai intra in treapta 5. Se misca 1-1,5mm spre dreapta tocmai pentru asta. Voi incerca si la Evanda, chiar daca difera timoneria.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Masina intra ABSOLUT perfect in toate vitezele :mrgreen: , poate confirma si dj dark :lavolan: totul se face din reglaj... Mie la primul reglaj nu-mi intra bine in treapta a 2-a, dar dupa ceva bibileala, intra frumos. Problema lui nt98adu poate a fost din cauza ca acele bucsi erau mult prea uzate si deja nu erau in parametrii...

Share this post


Link to post

Poate cand voi avea putin timp si dupa implementarea sistemului de incalzire auziliara ma voi juca si cu asta :mrgreen: .

Share this post


Link to post

Masina intra ABSOLUT perfect in toate vitezele :mrgreen: , poate confirma si dj dark :lavolan: totul se face din reglaj... Mie la primul reglaj nu-mi intra bine in treapta a 2-a, dar dupa ceva bibileala, intra frumos. Problema lui nt98adu poate a fost din cauza ca acele bucsi erau mult prea uzate si deja nu erau in parametrii...

 

Din pacate, timoneria folosita era noua.

 

 

 

 

 

@andreib, la Nubira 2 timoneria e altfel decat la 1.

 

 

Share this post


Link to post

Multumesc, asta este o informatie f importanta :) .

Share this post


Link to post

E aceeasi timona.. are alt sistem de prindere pe motor....  <img src= ">

Share this post


Link to post

Atunci, poate-mi explici si mie cum pot da jos timoneria de pe suport fara sa tai boltul de fixare. Daca la Cielo si Nubira 1 ai scos boltul si ai timoneria pe banc, la Nubira 2 nu e chiar asa.

Share this post


Link to post

cam asa arata timoneria de N2 saptamana asta ma apuc si eu de ea.. :) e destul de problematica pentru ca risc sa atinga in suportu ala de prindere daca o scurtez la un capat si adaug la celalalt dar merita incercat oricum dasta si tineam timona asta + nu e asa veche are cam 20000km

post-18971-090151400 1295783130_thumb.jpg

post-18971-028474200 1295783139_thumb.jpg

Edited by Rafi

Share this post


Link to post

E o bucata nenorocita de fier pana la urma... nu e om... se modifica si suportul, daca vrei cu adevarat sa ii faci aceasta modificare... daca nu merge si nu merge si nu stii cum sa faci o faci la loc... e fier...

Share this post


Link to post

Masina intra ABSOLUT perfect in toate vitezele :mrgreen: , poate confirma si dj dark

Sincer, n-am incercat toate vitezele insa 1 si 2 intra perfect, pe loc ce-i drept :D . Per total, cutia merge mai bine ca a mea ;)

La vot, imi trebuia inca o optiune intre 1 si 2. Tutorialul e facut bine si asta ar trebui votat, nu daca modificarea in sine aduce vre-un beneficiu.

Pentru asta exista alte topicuri de dezbatut.

Totusi am votat 2 cu mari inclinatii spre 1 :)

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

1. Creșterea ''vitezei'' de schimbare = reducerea timpului de acțiune a sincroanelor + forțarea lor ... avantaj ei

2. Modificarea brațului forței = forțarea teflonului nucă de comandă braț scurt = uzură mai rapidă ... avantaj ei

3. Vezi foto detaliu: lungirea brațului = apăsarea dezaxată pe tija de comandă a furcilor de angrenare, cu posibilitate de ovalizare a găurii ... avantaj ei

4. Schimbări ''fulgerătoare'' ale vitezelor = senzații nebănuite de pilot raliu (ceva la gen cafea expresso, cu năut) ... avantaj noi

 

Scor final: 3-1

Edited by nflt

Share this post


Link to post

Viteza de schimbare o alegi tu, stii... daca vrei mai repede, tragi mai repede de maneta, daca nu, nu te opreste nimic sa schimbi ca un bosorog de 70 de ani :thumbl: Modificarea asta micsoreaza TURA... viteza o alegi tu. In cazul in care vrei sa mergi sportiv.. sa faci o depasire sau ceva de genul, te ajuta cu mult sa schimbi viteza si sa micsorezi timpul de accelerare.

Crede-ma ca sistemul ala e de tot cacatul, si oricum bucsile alea prind joc fooarte mare... nu e nubira care sa nu o aiba schimbata cel putin o data...

Daca te uiti atent, bratul vine cu acel "decalaj" inca de la inceput, nu faci decat sa-l amplifici..

De ce crezi tu, ca de-a lungul timpului, constructorii auto au scurtat din ce in ce mai mult acea tura a schimbatorului... la marcile care se respecta desigur.. si care au pretentii la o anumita performanta de la modelul scos

Pana la urma, daca nu iti place ce am facut eu (desi e cam greu sa nu-ti placa ceva ce nu ai incercat...) si nu esti genul care iti place sa-ti imbunatatesti sau modifici masina... nu-ti face aceasta modificare, care eu personal o consider o imbunatatire :thumbl:

Share this post


Link to post

Nu stiu cum e sistemul la nubira 1 dar la nubira 2 am 110.000km si timoneria NU are joc semnificativ. Poate o fi una din cele nustiucate imbunatatiri aduse la n2 (marog n1 facelift).

Share this post


Link to post

Jos pălăria pentru ce faci, fiindcă știu, crede-mă, cum se face. Eu sunt, având în vedere profesia de zi, gen Dr, Jekill / Mr. Hyde

Apropo de amplitudinea cursei schimbătorului, scăderea a fost rezultatul rafinării sistemului (implicit scăderea efortului angrenării) în cutie. Poziționarea punctului mort și amplitudinea cursei sunt stabilite de producătorii cu pretenții după studii antropometrice și de cinematică a mișcării în lanțul umăr-cot- pumn.

În rest: SUCCES la ce te-ai apucat să faci :thumbl:

 

Motto: O zi fără negreală pe mână este o zi ternă, plictisitoare ! =))

 

argumente foto:

1. Boxa din stânga

2. Boxa din dreapta

post-26350-061678100 1295980189_thumb.jpg

post-26350-080208400 1295980241_thumb.jpg

Edited by nflt

Share this post


Link to post

Eu nu sufar pe aici cu faptul ca am, sau nu motor si ca ai stiut sa dai jos o capota la un Cielo... am postat un Tutorial cu o modificare, pentru cei interesati... daca nu esti... asta e... :) ) Poti da click pe varianta" O mare prostie", eventual argumentezi de ce, frumos...

 

Si stii tu, pentru unii, acel "murdarit" pe maini, e pasiune... nu stiu de unde ai dedus tu cum ca as repara in fiecare zi la ea... dar trebuia sa suferim putin pe aici... ca doar d'aia e forum, nu?

Share this post


Link to post

... Peace man :) >- ... pentru pacea între popoare: votat 1  <img src= )">

 

...> :) da' troliu ăla pe centrul motorului ... pentru scos capota, nu? :rolleyes:

Edited by nflt

Share this post


Link to post

Uite care-i treaba dom' profesor: ,,troliu" de ala am si eu prin garaj, precum si truse de chei pe care am dat foarte multi bani, insa @Dumitru Cristian vorbeste despre o amarata de timonerie, nu despre poze cu dotarile pe care le are fiecare prin garaj.  <img src= )">

 

Prin modificare propusa nu sunt afectate sincroane, trenuri fixe, mobile, pinioane, coroana sau pinion de atac daca apesi bine ambreiajul. E aceeasi smecherie scurtata din... timonerie.O uzura a timoneriei nu apare la fortarea teflonului din nuca ci la bucsile timoneriei care obligatoriu trebuie confectionate din polimer, nu din plastic si cauciuc care inseamna o oarecare elasticitate ceea ce nu face bine la short shifter. Cat despre ovalizarea respectivei gauri, cu fiecare masina modificata, cu short-shifter am circulat 1 an. In timpul asta nu s-a intamplat absolut nimic si nici dupa, pt. ca altfel primeam observatii asupra modului de restaurare si modificare al masinilor de la actualii proprietari.

 

Este o lucrare simpla, care la Nubira 1, Cielo si Espero iti aduce o oarecare placere de a conduce. Pur si simplu cand schimbi treapta 2, nu mai impingi maneta dupa scaun :) ) iar cand dai 1,4 si 5 nu trebuie sa mai mergi pana in consola!

 

Fiecare poate incerca si cine isi face modificarea chiar il rog sa posteze impresii pentru ca toti cei care au condus masinile mele au ramas impresionati de fiabilitatea si usurinta modului de schimbare a vitezelor. Fiecare dintre voi urmeaza sa va convingeti, insa ideea topicului as ruga sa fie pastrata, pentru ca cine-si face asa ceva, are ceva de munca.

 

Multumesc pentru intelegere. ;)

 

 

  • Like 3

Share this post


Link to post

Este o lucrare simpla, care la Nubira 1, Cielo si Espero ...

Daca vrei, poti adauga si Leganza, e aceeasi timonerie :)

Share this post


Link to post

La Leganza nu am facut, nu am avut, deci unde stiu, stiu, unde nu, ma abtin. Pacat ca nu am la Evanda acelasi tip de timonerie... #-o

Share this post


Link to post

Fara a avea timoneria modificata, pot spune ca-i valabila o astfel de modificare. Am mers si merg cu alte masini carora cursa schimbatorului este undeva la jumatate comparativ cu al meu, este o diferenta majora O voi modifica si eu, cind voi avea timp.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...