Jump to content
Sign in to follow this  
Don Quichotte

Matiz Cu Consum Imens In Regim Urban - Ajutor!

Recommended Posts

Eu am facut 150km in regim urban cu jumate din rezervor. Tin sa zic ca in cluj temperatura maxima saptamana asta a fost -5grade. Azi dimineata de exemplu erau -17. Nu e un pic cam mare consumul? 

 

 

Share this post


Link to post

Nu e un pic cam mare consumul?

"Nu poti vorbi despre consum, in sensul cunoscut... Daca vrei sa verifici un consum de Matiz, o faci in afara sezonului rece, pe un traseu lung extra-urban. Consumul urban depinde in primul rand de trafic, de vreme, de sofer si abia la urma de motor. "

Edited by korydon

Share this post


Link to post

Eu zic sa luati in calcul si alte cauze ce determina consumul marit. De tot iau cite o piesa de pe motor pentru a scade consumul, probabil voi ramine doar cu un piston. :P

Share this post


Link to post

probabil voi ramine doar cu un piston. :P

 

Da, dar ai consum 0% in acest caz, nu ? :rolleyes:

Share this post


Link to post
snapback.pngViktor, on 02 February 2011 - 11:45, said:

 

probabil voi ramine doar cu un piston.10000001.gif

 

 

Da, dar ai consum 0% in acest caz, nu ?rolleyes.gif

Funny! :) )

 

Eu am mai scris pe aici niste chestii insa nu au fost bagate in seama. Ce speranta de consum mic are initiatorul daca merge 2-3km, timp in care motorul nici nu se incalzeste bine, in vreme de iarna?? In plus, metoda de calcul dupa 10-15-20km a consumului este cel putin dubioasa, sa nu zic altfel. Atat timp cat masina consuma normal in afara orasului, consumul din oras nu poate fi dat decat de urmatoarele:

- parcurs prea scurt;

- sofer care conduce aiurea masina;

 

Closchkutza, nu am ignorat ce mi-ai zis, dar poate mi-a scapat sa-ti raspund. O fac acum:

- nu am "speranta de consum mic", dar 15% mi s-a parut enorm si nu am stiut daca e normal pentru drumuri atat de scurte sau are ceva masina. Alti posesori de Matiz au raportat la drumuri atat de scurte consumuri de vreo 8% (l-am citat parca intr-una din paginile precedente) sau 10% (cineva a scris de curand in topicul "consum Matiz euro 2") si mi s-a parut exagerat 15%

- metoda de calcul, cum am zis, nu are alta problema decat faptul ca diferite variabile intermediare (eroarea aia de 2-300ml posibila la declansarea pompei, traseul prin oras, temperatura ambientala etc. etc.) au o pondere prea mare in rezultatul final (una e 300ml eroare de pompa din 10-20l si alta e 300ml din 1,5l). Cand insa repeti masuratorile de 10 ori, sa zicem, si-ti da de fiecare data aproape la fel nu poti concluziona decat ca testul respectiv are o fidelitate buna - adica masoara corect, cu erori probabile mici.

- din moment ce acelasi sofer, conducand in acelasi stil pe trasee absolut similare, obtine un consum excelent cu motorul cald (testul in care am mers ~30km prin oras cu 20 de opriri de motor), ca si in toate deplasarile extraurbane, e neplauzibil sa fie soferul.

 

Ceea ce m-a condus catre intrebarea daca nu cumva e doar o mica dereglare care agraveaza putin un consum si asa foarte mare, normal pentru drumuri scurte de ~1,5km pe vreme rece, de la un normal de sa zicem 10-12% la 14,5-15%. Asa ca am facut testul de care va spuneam, drumuri de 5km care presupun ca aproximeaza regimul urban obisnuit de mers al majoritatii soferilor. Am facut 5 drumuri, total 25km, si mi-a luat 2,27l la pompa, deci 9%. Nu-i prea diferit de consumurile urbane raportate de alti matizisti la temperaturi negative.

Acest rezultat imi intareste banuiala mai sus mentionata, cu rezerva ca spre deosebire de numeroasele masuratori pentru drumurile de 1,5km rezultatul de 9% urban nu a fost confirmat prin mai multe retestari. (De fapt au mai fost inca 2, dar cu probleme de credibilitate din motive cu care nu va mai incarc si rezultate mult prea diferite asa ca le ignor - oricum, 9% era chiar media lor)

  • Like 1

Share this post


Link to post

Daca masori pe un indicator constant (nivel minim in rezervor), n-ai erori.

Share this post


Link to post

Foarte interesant topicul, l-am citit pe tot si imi dau si eu putin cu parerea

In primul rand Don ar fi util un consum urban pe trasee scurte actualizat la temperaturi de primavara/vara, daca poti sa ne ajuti cu informatia asta.

Eu ma gandesc in primul rand la faptul ca stai 5 minute cu motorul rece pornit ca sa-l incalzesti dar si la faptul ca ai rezervorul plin cu benzina pana sus. Vaporii de benzina se comprima in spatiul ramas liber dar se consuma foarte repede=> amestecul dupa cateva secunde se va face intre benzina si aer de afara de unde si rezulta un necesar mai mare de benzina in amestec.

Poate ca ne facem calcule degeaba si cautam explicatii tehnice cand poate ar trebui sa ne gandim la acest consum ca fiind unul normal in conditiile date: motor rece(sau caldut dupa 5 minute de relanti) + distante scurte (2-3 km).

 

Sfatul meu este acelasi cu cel al cu Steph dat aici cu o singura mentiune - daca fortezi motorul rece nu se va face ungerea cum trebuie fapt care duce la uzura deci masina trebuie lasata intre 20secunde si pana ai vizibilitate prin parbriz iarna.

 

Te mai asteptam cu detalii, banuiesc ca ai reusit sa ajungi si un mecanic si sa mai obtii si alte pareri.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...