Jump to content
Sign in to follow this  
dan_m

Despre banci si credite

Recommended Posts

Off topic:ce face Bcr e hotie la drumul mare.Cum adica risc de naincasare?Ce e ala?Pe ce argumente?Dl Isarescu spune mare la tv ca dobanda la valuta o sa creasca,fara a mentiona ca in romania dobnda la creditele in valuta este imensa.Ei iti dau dob la depozit 2% si acorda credite cu 12%.Cei 10% diferenta la dob ascunde ineficitienta bancilor din romania si speculeaza foamea de credite a romanilor.Eu imi risc salariul pe o luna si zic ca in 2 ani dob o sa fie mai mici si la lei si la valuta.Dan m esti expertul.Ce parere ai?

 

Din pacate sunt unele banci care practica sistemul urmator: iti propun o dobanda atractiva iar la semnarea contractului constati (sau nu daca nu casti ochii sau nu intelegi) ca mai ai de platit diverse comisioane fie flat fie anuale care intr-un final...tragic duc la o crestere semnificativa a dobanzii. Se mai practica (la leasing de data asta) o dobanda calculata la soldul initial al creditului care ajunge sa fie cam 6% (f. avantajos la valuta) dar care daca te apuci sa o transpui in dobanda pe care o stim cu totii revine cam 14%. Daca intentionati sa luati credite sau leasinguri va sugerez sa va interesati dinainte de toate costurile implicate (nu numai dobanda). Spre exemplu la leasing se cere la unii o taxa pt. inmatricularea masinii (cu tot ce implica..numere, RAR, talon etc) care poate ajunge si la 300 EUR (imens!!). In general sistemele astea se practica la asa numitul Retail unde e vorba de omul de rand. Eu lucrand cu firme ma confrunt cu o negociere acerba din partea acestora deoarece oamenii din firme cunosc sistemul. Ca fapt divers o banca castiga mult mai mult din comisioane decat din dobanzi. Asa ca fiti f. atenti la toate cifrele si intrebati mereu cum se calculeaza diverse.

In cazul creditelor cu rambursari egale (rata+dob) va sugerez sa estimati bine de la inceput in cat timp veti da creditul inapoi deoarece daca il veti da inapoi anticipat veti fi platit dobanda mai multa decat daca va calculati de la inceput in cate luni l-ati fi dat inapoi (asta deoarece la inceput in platile egale pe care le faceti e mai multa dobanda decat credit).

PS: Mai este si acea clauza inevitabila cum ca banca are dreptul sa modifice dobanda dupa piata ...sau asa ceva. Va dati seama ca dobanda se va modifica imediat in sus cand piata o cere dar in schimb veti sta mult cu dobanda mare pana sa-si aminteasca banca, ca au scazut dobanzile si ca ar fi cazul sa o scada si la voi. Iar in cazul unui credit imobiliar pe 10 ani sau mai mult...te cam expui.

@ovidiu: si eu cred ca vor scadea dobanzile dar mai mult la lei decat la valuta. Si sa stii ca bancile nu sunt chiar atat de ineficiente (unele or fi...nu zic). Acordarea de credite retail...de consum, nevoi personale si auto necesita o armata de oameni (pe care trebuie sa-i platesti) si o gramada de operatiuni de facut pt fiecare dosar. Plus alta armata de oameni la urmarire credite...sa se ramburseze...daca nu de ce...etc

 

Gata ca am scris prea mult.

 

Seara buna

Share this post


Link to post
Si sa stii ca bancile nu sunt chiar atat de ineficiente (unele or fi...nu zic).

Off topic: Dane exprimerea mea vrut sa spuna ca 'unele' banci sunt ineficiente.

Share this post


Link to post

Are cineva idee cat dureaza sa iti fie aprobat dosarul pentru un credit de nevoi personale la ABN?A avut cineva experiente neplacute cu aceasta banca?

 

Merci.

Share this post


Link to post

Un sit folositor celor care vor sa isi faca depozite la banci (nu eu  <img src= )"> ) sau vor sa ia un credit:

 

http://www.conso.ro/ O baza date cu toate tipurile de depozite/credite la banci

 

PS. nu e reclama...

Share this post


Link to post

Te sfatuiesc sa nu mergi la ABN Amro! Spun asta din experienta!

Esti clientul lor pana semnezi, dupa aceea, esti fraierul lor!

Ce am patit:

Initial am dorit un credit de nevoi personale pt. a-mi lua o masina SH. OK! Am mers la ei, am semnat doar cererea de credit! Mi s-a spus ca dureaza 3 maxim 4 zile lucratoare! De fapt a durat 14 zile calendaristice! Toate dosarele lor trec pe la Bucuresti, o intreaga birocratie!

Intre timp, nemultumit de comunicarea cu ei, am dorit sa renunt! Intre timp ei mi-au aprobat creditul! Ca sa renunt, la credit de 4050 euro, neridicati, doar aprobati, mi s-a cerut un comision de 270 Euro (chiar daca nu am ridicat creditul, a fost doar aprobat). Acea cerere de credit specifica faptul ca, odata aprobat creditul, se renunta la el doar sub forma de rambursare anticipata! Si nici macar sa platesti acel comision pe loc nu poti! Trebuie sa astepti prima rata scadenta!

Dupa renuntarea la credit, am dorit sa iau un credit auto de la Volksbank (recomand cu caldura, super ok, m-au ajutat mult, aprobarea s-a facut in aceeasi zi dupa ce am avut toate actele in regula). Dar, surpriza: cei de la ABN, dupa aprobarea creditului, chiar daca am refuzat creditul de la ei, m-au inregistrat la biroul central de credite, cu toate ca aici nu esti inregistrat decat dupa ce credutul e acordat. Evident, de la VBR nu mai puteam lua altul. Norocul meu ca doamna de la VBR a fost super de treaba si m-a ajutat, cerand doar o adeverinta de la ABN conform careia nu am utilizat creditul.

La ABN mi-a trebuit o zi sa obtin acea adeverinta. Au refuzat initial, pe motiv ca nu au standard asa ceva. Comunicarea cu ei e 0!!!!! Mi-au refuzat cu desavarsire dreptul de a returna anticipat creditul inaintea datei scadente, chiar daca nu aveam decat aprobat creditul. Am discutat cu directorul de filiala, cu directorul de la Bucuresti. Nimic! Esti fraierul lor dupa ce semnezi! Nu mai zic de dreptul de anulare al unui contract de servicii de care nu ai beneficiat (legea consumatorului).

La OPC, mi-au dat dreptate, dar mi-au spus ca e caz de instanta, si nu merita, deoarece, citez, "e o lupta inegala, furnica cu avionul". La banca, la fel: caz de instanta, dar nu am nici o sansa!

Va recomand sa fugiti de ei cat puteti! Nu sunt deloc flexibili! Mai am colegi ce au avut experiente asemanatoare cu ei, dar nu cred ca mai are rost sa exemplific!

Cam toate bancile au in contracte si in cereri mici tertipuri (in favoarea lor). Ideal e sa alegi o banca ce are pe ansamblu, oferta cea mai buna, nu neaparat dobanzile si comisioanele cele mai mici.

La VBR, de exemplu, am obtinut o dobanda de 7,5% in lei, si e super ok, comision de rambursare anticipata 1%.

Comunicarea cu clientul conteaza foarte mult! La ABN am fost tratat ca un client pana am semnat! Dupa aceea, dadeau cu flit cat puteau, si cu nesimtire pe deasupra!

Cititi bine ce semnati! Foarte bine ar fi sa nu semnati pe loc! Luati contractul acasa, cititi bine, dar foarte bine, caci o mica scapare poate costa mult (in cazul meu 10 mil). Si mai pun si bete in roate. Eventual, cautati sa discutati inainte cu cineva care a luat deja un credit de la acea banca si consultati-i parerea, si, poate reusiti sa faceti rost de un contract inainte, pt. a citi toate clauzele. Sunt unele banci care nu iti arata contractul decat dupa aprobarea creditului, cu 15 minute inainte de a-l semna.

Scuze ca am vorbit prea mult, dar sunt prea dezamagit de ABN! Hotie mare, frate, creditele astea!

Edited by Juliaen

Share this post


Link to post

: :grumpy: ( :-W #-o

 

Mi-ai taiat toate sperantele.

Edited by bella

Share this post


Link to post

Intre timp am luat creditul, mi-am luat si masina :banana: si pana acum sunt foarte multumit de relatia cu ABN. Sper ca timpul sa nu imi demonstreze altceva.

 

Numai bine.

Share this post


Link to post

daca vrei credit pentru nevoi personale recomand BRD - nu iti trebuie mai nici un act, banii maxim intr-o saptamana de la depunerea dosarului, care oricum aflii de la inceput cat, cand si de ce. Eu am avut nevoie de 100 mil, am sunat pe cineva, mi-a dat un numar de tel, am sunat din nou, seara m-am prezentat cu actele ( copie Ci, copie act de munca ) ( asta era luni ) vineri am avut banii. Cat despre dobanzi, doar nu o sa platesti 10 ani la un credit de 100 mil nu ? II dai sa zicem in maxim 2 ani cu cate 200 euro pe luna si in felul asta ajungi la 110 %

Edited by Cumnatu

Share this post


Link to post

110% ce dobanda sau 10% dobanda, la 200 Euro * 24 luni = 4800 Euro * 35.000 lei = 168.000.000 de unde rezulta o dobanda de circa 34% pe an aproximativ mi se pare aberanta dobanda cred ca am gresit calculele sau estimarea lu' Cumnatu e gresita in privinta sumei rambursate lunar.

 

La Bancpost un exemplu de credit 10.000 Euro cu returnare in 10 ani ai o rata lunara de 141 Euro pe luna, asta in seamna ca in 10 ani vei returna suma de 16.920 Euro adica o dobanda anuala de 6,92 %, probabil ca daca ii returnezi mai repede dobanda mai scade sau cel putin comisioanele mai scad

Share this post


Link to post

relu, nu e chiar asa, dobanda e mult mai mare. Nu se calculeaza dupa formula ta, ci exista alta formula pentru calcularea ratei in cazul impumuturilor cu rate fixe.

 

daca dobanda ar fi de doar 6.92% rata ar fi si ea de doar 114 eur pe luna.

post-98-1148485434_thumb.jpg

Edited by bogdan_o

Share this post


Link to post

Exista vreun tip de credit pentru cei care lucreaza ca liber profesionisti( fara carte de munca)?

Cu garantie imobiliara, credit pt nevoi personale (sau pentru auto) ma intereseaza.

Share this post


Link to post

Cu garantie imobiliara nu merita decit un credit de peste 20oooE deoarece taxele sunt foarte mari ,sunt multe banci care dau astfel de credite dar cei mai convenabili dupa mine sunt BCR .

Nici mie nu mi-a placut de ABN ,dupa ce le-am dus un milion de acte pentru a face o calculatie am aflat ca nu pot sa iau decit 16k E cu ipoteca ,iar la BCR o sa iau 20oooE .Am intrebat de ce doar 16k E si nu am primit nici un raspuns ,problema esta ca ei nu calculau rata 30% din salariu ci doar 20% ,nu am inteles de ce .

Pina la urma o sa merg la BCR dupa nunta si o sa iau un credit mare ca familie (venituri cumulate )

Problema este ca la BCR este destula birocratie si am mai observat ca marimea creditului difera de la o sucursala la alta .Recomand sucursala Izvor .

Edited by BogdanG

Share this post


Link to post

nu mai, dobanda e 10 % pe an, astfel , dupa ce am luat 100 mil, as fi dat in 10 ani 210 ( mai ai nu stiu ce rahat in afara de aia 10 % pe an ) . Gandul este sa termin in maxim 1,5 ani.

Dupa cum ziceam, daca iti permiti sa ii dai intr-un an ajungi sa platesti cu 10 % mai mult decat ai luat.

Share this post


Link to post
Exista vreun tip de credit pentru cei care lucreaza ca liber profesionisti( fara carte de munca)?

Cu garantie imobiliara, credit pt nevoi personale (sau pentru auto) ma intereseaza.

Uite, vezi aici ceva superavantajos:

http://www.raiffeisen.ro/pers_fizice.php?articol=12

Este chinuiala multa cu actele dar merita! Eu sunt spre finalizare (dupa 8 zile de alergatura) pentru un credit de 5.000 de euroi.

Share this post


Link to post

salutare voua,

stie cineva daca dupa incheierea unui credit auto banca solicita sau poate solicita depunerea in original a cartii de identitate a masinii spre arhivare? unii mai cer un set de chei si o telecomanda... :-& pana la achitarea creditului urmand ca acestea sa fie restituite.

Edited by blackhowk

Share this post


Link to post

In general da, ti se cere originalul cartii la banca.

Share this post


Link to post

Am un prieten care ar vrea sa ia aprox 13.000 de euro credit nevoi personale fara ipoteca pe 6-7 ani max

Aveti idee care ar fi cea mai buna varianta (acordare, rata mica fixa , etc) ?

Share this post


Link to post
Am un prieten care ar vrea sa ia aprox 13.000 de euro credit nevoi personale fara ipoteca pe 6-7 ani max

Aveti idee care ar fi cea mai buna varianta (acordare, rata mica fixa , etc) ?

 

 

www.finzoom.ro

 

datele sunt corecte. eu m-am orientat dupa ei cand am luat credit si sumele calculate pe site au corespuns cu cele de la banca

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...