Jump to content
Sign in to follow this  
mr_

Skoda Superb 1.8 Tsi

Recommended Posts

Atunci poate ECU-ul tau crede ca ai pneuri mai mari decat ai in realitate. Sau poate al meu crede ca am mai mici, insa nu are cum intrucat ale mele cred ca sunt dimensiunea minima. La mine o sa verific cu vag-comul si te tin la curent...

In privinta abaterii, am reverificat azi... la 50km/h e 6km/h (asta l-am verificat si cu un radar "educativ" olandez :D ), la 160 tot 6km/h.

 

Apropo de olandezi, cu radarele lor cu tot, azi am scos 5.7l/100km, cu o medie de viteza de 74km/h.

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Am verificat si eu la mine. La 63 km/h pe bord pe GPS aveam 59 si la 100 km/h pe bord aveam 95/96. Se adevereste ceea ce spui ca variatia erorii de afisaj este fixa si nu progresiva in raport de viteza.

post-2099-0-72721700-1307198181_thumb.jpg

post-2099-0-78468100-1307198189_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Dragii mosului, de cand n-am mai vorbit, s-au facut 40.000km. Si merge in continuare (duminica), e inca in mintile ei si nu se cere la mecanic. Are doar hachitele ei "dintotdeauna", gen in unele in cazuri (asa, cam in 5% din ele, aleator), daca apas simultan butoanele pt ridicat geamurile din fata, mi se "reseteaza" din mers luminile si acele de la bord... hachita care evident nu lasa niciun semn scanabil, nu vrea sa se reproduca sistematic sau cand incerc s-o filmez, incat mecanicii dau vina pe stress, pe aurolac, si pe nervii capului subsemnatului...

 

Si nici benzina multa nu consuma, de exemplu in weekend am mers legal ca dormea fiica-mea si am scos un 5.5 cu medie de viteza de 93km/h... drum jumate normal jumate autostrada. De fapt si in oras am scos un consum incredibil, e drept, cu o medie de viteza la fel de incredibila...

post-1523-0-17891500-1349105246_thumb.jpg

post-1523-0-90388100-1349105256_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Un amic a avut o problema similara cu-a ta la un Peugeot. S-a rezolvat cu update de firmware  <img src= )">

Share this post


Link to post

Daca era un bug cunoscut (si rezolvat cu upgrade de soft) probabil mi l-ar fi propus mecanicii... insa ei au dat din umeri si s-au uitat la mine intrebandu-se ce am fumat asa tare... si de unde am luat.

 

Plus ca-mi place "firmware-ul" actual, trage bine si consuma putin :D Am citit tot felul de povesti de groaza despre upgrade de soft pe forumul monomarca (e drept, pentru 1.2tsi) si n-am chef sa incerc... Daca o data la trei luni se mai "reseteaza" bordul asta e, noi sa fim sanatosi...

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Din cate am inteles, n-a fost "firmware" de ECM ci pentru alt modul (probabil ceva gen "calculatorul de confort" cum ii zice la Volvo, din cate zicea BogdanG).

Share this post


Link to post

Hai sa va zic ce s-a mai intamplat, ca n-am mai scris pe aici de secole:

 

Deci pana pe la 45.000km nu s-a intamplat nimic. Apoi au inceput niste sunete ciudata le rece si turatii joase, asa din cand in cand, si misfires pe toti cilidri. Sporadic, doar la rece, pe la 1800rpm, si doar la regimuri foarte light. Apoi pe la 47kkm, treaba s-a imputit:

P0016, Crackshaft Camshaft position sensor, engine check, pornire greoaie.

Asta inseamna cam trei scenarii posibile: problema (mecanica) de distributie, CPS ars sau probleme de modificare a distributiei variabile. Am dus-o la doctor la reprezentanta care s-a uitat la ea e zi intreaga, si mi-au dat-o inapoi la fel de stricata . "Mai mergi cu ea si vino dupa doua saptamani cu ea asa, ca nu e grav, si pe urma vino din nou sa se uite un specialist, ca acum s-a uitat doar femeia de serviciu". La 1km dupa ce am luat-o din service engine check-ul s-a aprins din nou. Am bagat-o in garaj si n-am mai miscat-o pana la urmatoarea vizita.

 

Care vizita a confirmat scenariul cel mai negru: problema de distributie. Mai exact, de intinzator de distributie. Am fost cred inspirat sa nu mai merg cu ea. 200€ lanti + intinzator, 1100€ manopera... si uzina care n-a vrut sa se bage la kulantz. Se considera normal ca la asemenea masina filtrul de aer sa tina dublu fata de distributie (90kkm, ca la atata intentioneaza ei sa-l schimbe la revizii vs ~47kkm). Uzina insa mi-a facut Kulanz la embleme, mi le-a schimbat gratis ca cica sunt susceptibile sa se exfolieze ...

 

A trebuit sa o repar, insa am rascolit netul si am aflat ca de fapt defectul de intinzator era unul cunoscut la masinile facute inainte de 04/2010, si ca exista un TPI intern care recomanda schimbarea cu modelul nou inclusiv in afara garantiei.

 

Asa ca am scris importatorului, ca e frumos din partea voastra sa stiti ca masina are un defect de proiectare care poate avea consecinte foarte grave , si voi nu faceti nici recall, nici kulanz, nimic, puii mei va tratati clientii mai rau ca Great Wall motors sau BYD (btw, BYD are un SUV electric care incepe sa devina taxi prin Bruxelles, concurent puternic pt skoda). Dupa vreo trei luni am primit un raspus de la importator ca nu-i adevarat si ca informatiile mele sunt eronate, insa oricum ei sunt baieti buni si imi ramburseaza o parte din bani. Tot e mai bun decat nimic.

 

De atunci am mai facut inca vreo 20kkm in doi ani, acum am 67kkm.

 

De prin iunie anul trecut ma anunta ca bateria e slaba daca o tin nemiscata mai mult de 2 saptamani. Tot astept ssa crape, insa refuza. Am facut un test cu vcds-ul, si plecand cu bateria "descarcata" 11.4V la borne - in timpul pornirii scade pana pe la 8.8V, adica teoretic bateria e kaput-kaput. Insa inca merge. Astept fie sa crape de tot fie o schimb inainte de plecarea in vacanta, care se intampla prima.

 

Reviziile obligatorii (la 2 ani) le fac la ei, ca sa pot beneficia de cate un eventual Kulanz, si ca sa am istoric de service pentru revanzare, si intermediar mai fac si inca una pe barba mea in anii impari.

 

De mers merge bine, iar consumul e foarte bun pentru o benzinara de 4.8m si +200CP. Pe BC pe ultimii 4000km am 7.7 (si multi din astia ultimii 4000km sunt cu pneuri de iarna), iar pe autostrada mergand la limita legii (gen 9km/h real peste limita de viteza) consumul e in jur de 7l/100km (sau chiar sub) cu pneurile de vara si cam cu ~0.8-1L in plus cu cele de iarna.

 

Cam atat.

 

A, si am schimbat recent si scuterul. Am trecut de la soimii patriei (50cc chinezesc original) la pionieri (110cc japonez facut in china). E cu totul alta viata. De anul trecut au schimbat legea si acum toate scuterele noi sau care isi schimba proprietarul trebuie inmatriculate, inclusiv cele de 50cc, asa ca avantajul invizibilitatii radar a scuterelor de 50cc a disparut.

Cutia si parbrizul sunt puse de mine. Faceti si voi abstractie de parjolul din gradina, am avut santier si gradina a fost pe post de depozit de materiale de constructii si de deseuri...

 

post-1523-0-31050600-1429087316_thumb.jpg

post-1523-0-71346300-1429087501_thumb.jpg

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Ai avut noroc si inspiratie ca ai "prins" problema in stadiu incipient si nu ai mers cu masina, nelasand-o sa se agraveze.

Problema este intr-adevar una comuna motoarelor 1.4 & 1.8 TSI si, din ce informatii am, nu cred ca a fost rezolvata definitiv (este posibil sa reapara). Acesta este motivul pentru care VAG a revenit la distributie pe curea, au reusit sa faca un sistem de distributie life-time sa tina de cateva ori mai putin decat unul pe curea.

De asemenea, de doi lei comportamentul celor de la reprezentanta. Fara sa vreau sa fac comparatii insa ii apreciez pe cei de la Toyota ca fac recall-uri si la masini de 10 ani vechime si schimba pe banii lor subansamble susceptibile a face probleme. La masina tatalui meu s-a schimbat anul trecut, cand masina avea 10 ani, parte din coloana de directie in cadrul unui recall, reparatie de vreo 5-600 euro.

 

Altfel, cat mai multi km fara probleme.

Edited by closchkutza

Share this post


Link to post

LA VAG am inteles ca in unele tari si la unele marci au schimbat (mai mult sau mai putin pe sest) la revizie intinzatoarele din seria cu probleme. Nu toate au fost afectate, ci doar o anumita serie. Oricum, intinzatorul nou are alt cod de piesa, sa speram ca e modelul solid.

 

Se pare ca la 1.8 problema a fost rezolvata inca din 2010. Din ce stiu singurele cu probleme mai mari sunt cele de 1.2, care au avut mai multe recalluri si probleme nu doar de distributie, dar si de turbina. Au avut tot felul de operatiuni "saiba 1", "saiba reloaded", "saiba se intoarce", "razbunarea saibei" mai multe resoftari, insa degeaba din ce se spune pe forumul monomarca...

Edited by mr_
  • Like 1

Share this post


Link to post

Ce chestie cu motoarele astea...la bmw probleme distributie,la VAG asemenea.Nici nu stii ce motor sa mai alegi,mergi tot timpul cu gandul ca poate face POC.

Share this post


Link to post

Unul cu garantie lunga. Pe meleagurile mele vag da in continuare doar doi ani.

Share this post


Link to post

90.000km. Reali :D

Share this post


Link to post

multi inainte :D :beerchug: sa-i incingi turbina

Share this post


Link to post

Anul trecut pe vremea asta am avut un incident mai neplacut (o intalnire intima cu un Audi e-tron) soldat cu niste table indoite, si m-am intrebat daca n-ar fi momentul s-o vand, tinand cont de estimarea initiala costului la reparatii (tinichigeria aici e exorbitanta, daca o faci "oficial" pe asigurare ajungi la 2000€ de indreptat si vopsit o aripa fara probleme, sau un far + becuri trec de 1000€ fara montaj).

 

La mine problema e ca am doua masini, care impreuna fac maxim 13000km/an, aprox 8500 cu asta mare si inca vreo 4500 citronelul. Ideea era sa le marit pe amandoua, si sa cumpar o compacta automata (sa poata conduce si sotia) si sa nu mai platesc 2 asigurari, 2 taxe de drum, etc. Insa nu prea da la calcul... sa zicem ca as lua 9000 pe asta mare si vreo 4000 pe aia mica (preturi optimiste). Ca sa cumpar o compacta automata decenta as ajunge la 28-30k€, adica pun 15-17k€ in plus.

 

De pierdut in medie pierd jumatate la valoare la fiecare 5 ani, deci la astea vechi as pierde inca 7k€, iar la aia noua probabil 14-15k€... ori din diferenta de cost la asigurare + taxe nu imi scot parleala decat poate in peste 10 ani. Asa ca am decis sa stau calm si sa fac trecerea atunci cand chiar diferenta dintre ce am acum si ce-o sa fie pe piata o sa fie semnificativa, ca diferenta dintre Oltcit si starship Enterprise. :D Deocamdata masina merge impecabil, trage de rupe, consuma super decent (am 7.6 pe BC pe ultimii 3500km) n-are zgomote dubioase (cu exceptia celui de pe scaunul din dreapta cand trec de Mach 0.15), am vazut masini mai noi care stau mai prost la confort si insonorizare, deci chiar nu ma trage ata s-o schimb. De exemplu am avut un Auris inchiriat care la 25.000km era o hodoroaga comparata cu limuzina mea.

 

Reparatia am facut-o pana la urma pe cont propriu, mi-am cautat piesele (100% OEM si noi, fara sh, fara aftermarket) in Germania si UK, si am iesit la juma' de pret fata de ce cereau astia incluzand aici si 4 amortizoare + 4 pneuri noi care nu faceau parte din calculul initial. Pneurile nu erau uzate, insa avand 7 ani teoretic trebuiau schimbate. La amortizoare trebuia schimbat cel din stanga, am cumparat pereche si am avut un super deal sa le iau si pe cele din spate, iar manopera a fost inclusa la gramada cu restul de reparatii deci m-a costat putin si am profitat.

Asa ca pot sa stau linistit inca vreo cativa ani in asteptarea motoarelor warp cu dilitiu...

 

... asta cu conditia sa nu inceapa sa haleasca ulei in nestire si sa necesite motor sau segmentare .Ca circula zvonuri alarmante ca exista motoare duse incepand de la ~80kkm datorita unei greseli de conceptie a segmentilor de ungere. Cica primul simptom e ulei ars excesiv. In Belgia e un proces colectiv, iar in US VAG a pierdut si trebuie sa repare gratis + garantie 10 ani. Acum supraveghez nivelul de ulei (si aspectul bujiilor) paranoic si consuma cam cat a consumat dintotdeauna, nu pare sa se fi schimbat mare lucru. Are si o piedere foarte usoara la partea de sus si probabil urmatoarea manevra va fi schimbul epuratorului de ulei, probabil tot din Jermanistan si cu propria manuta. Internetii spun ca dupa aprox 60kkm te poti astepta la slabiciuni din partea lui iar eu am vazut ceva ulei la bujia de langa el (in tubul bujiei, adica in exteriorul motorului, bujia in sine e curata).

Edited by mr_

Share this post


Link to post

:grumpy: imi pare rau sa aud ca a avut relatii intime de la kilometri asa mici :> bine ca nu a fost asa rau, clar ai facut o alegere mai buna sa nu o mariti avand in vedere ca, cel putin d.p.m.d.v este o masina excelenta raportata la costuri, iar legat de problema cu uleiul nu stiu ce sa zic, totusi faptul ca a mers cu soft, deci o presiune in turbo ceva mai mare.. respectiv ceva mai "multa" uzura... daca era din gama aia cu probleme pana acum dadea semne, din pacate au fost cateva coduri motor cu probleme din ce am citit si eu pe diferite forumuri, dar eu zic ca pana acum trebuie sa iti dea de banuit. :thumbl:

Share this post


Link to post

Cu intimitatea am stat cu griji pana cand am terminat de schimbat fiarele indoite si am facut geometria. Care a iesit impecabila, toate unghiurile sunt in parametri si foarte aproape de perfectiune, deci n-are defecte ascunse asa ca stau linistit in privinta asta. Cum inca intentionez s-o mai tin (n-am reparat-o ca s-o praduiesc) am fost paranoic cu calitatea pieselor si reparatiilor.

 

Presiunea in turbo o fi fost mai mare cateva minute, cand mai scapi talpa in ea, nu in continuu. Pe cruise control (cum sunt facuti 90% din kilometri) e fix aceeasi presiune cu sau fara soft, si nici n-am nevoie sa depasesc coloane de tiruri ca sa sara boostul prin capota prea des :) N-am chinuit-o nici cu porniri la rece, accelerari si franari in oras si nici cu trasee scurte. Pentru asta am talpa, bicicleta, scuter si citronel :D .

Deci in mod normal are toate motivele sa fie mai in forma decat un motor "mediu" la acelasi kilometraj, care a mers si la birou, si la supermarket, a mers mai multi km rece, etc. In principiu daca mai tine inca 30-40kkm e arhisuficient, la modul la care merg eu asta inseamna inca 5 ani ;)


Cam asa arata unde a fost pupata cand am scos-o de la reparat. Avea roata de rezerva inca. Apoi a primit pneurile noi (michelin primacy 3), geometrie "integrala" ca schimbasem elemente la suspensie si asta a fost.

post-1523-0-74517400-1503415965_thumb.jpg

Edited by mr_

Share this post


Link to post

:aplauze: arata impecabil, deci la cati mai multi km

 

ps. cromurile alea de pe spalatoarele farurilor le-ai montat tu sau asa a venit ea... :wallbanger: :wallbanger:

pps. mystery solved, m-am uitat la prima poza :D

Edited by Rafi

Share this post


Link to post

Cat m-am gândit la schimbare a tot testat și alte mașini, ba închiriate, ba drive teste, etc. Destul de diverse, de la yaris hybrid și hyundai ioniq la Mercedes e-klasse.

Din toate astea doar doua mașini m-au făcut sa simt ca am o căruță.

1. Tesla s - care e nava spatiala însă are alte defecte la modul meu de utilizare (drumuri rare și lungi) și costa 100.000e.

2. In mod surprinzător... Citroën c5 cu suspensia hydractive. Mașina asta n-are rival dpdv al confortului nici macar dacă e comparata cu mașini care costa triplu. Insonorizarea e foarte buna, poziția confortabila si suspensia mătură pe jos cu orice altceva exista pe piața, inclusiv alea adaptative de pe mașinile premium germane. Însă nu se mai fabrica din iunie și nici n-o sa apară ceva comparabil în viitorul apropiat...

 

În rest n-am prea fost dat pe spate. Sunt si mașini mai faine, însă marginal și la scoruri cam mari mai ales ca ar sta mult timp degreaba.

 

Si sunt și altele care deși sunt noi sunt sub. In special la insonorizare am fost dezamăgit de multe mașini noi. (de exemplu noul civic) . Probabil ca goana după gramele de co2 ii împinge sa facă mașini din ce în ce mai ușoare care stau prost cu zgomotul.

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Citroen renunta incepand cu noua generatie de C5 la suspensia hidractive (oleopneumatica). Asa ca nu te mai intalnesti cu ea pe niciun model nou.

Share this post


Link to post

Da, tocmai de asta sunt asa de entuziast cu progresul... Ultima a fost facuta in iunie anul asta, si cu putin noroc inca mai pot fi gasite in lichidarile de stoc sau masini de showroom. Iar noul C5 anuntat e un suvache cu care vor sa-i sparga pe chinezi. Sa si-l cumpere ei.

 

Alta optiune care ma bazaie ar fi o masina de colectie sau un youngtimer. Insa un Citroen XM e greu de gasit la un pret acceptabil si in mintile lui, deja preturile sunt sus la modelele mai acatarii si cu km putini.

Asa ca alta optiune ar fi un youngtimer - o Xantia - care acum poate fi inca luata in stare buna si cu bani putini. Asta desi la modelele mai acatarii deja preturile au inceput sa urce. Cea mai sofisticata suspensie ar fi pe modelele "exclusive" sau "activa", insa deja daca vrei si motorizarea V6 si cu km putini devine mai greu de gasit. Iar designul e destul de sters si plasticul cam ieftinache... pacat ca masina e foarte solida dpdv tehnic. Insa pot fi gasite unele in stare buna pe care le iei cu banii de pizza iar piesele de schimb sunt pe toate gardurile.

Sau cine are rabdare cumpara acum un C5 (sau C6) si asteapta 20 ani :D

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Daca tot iti place hydractive-ul, ia originalul :)

Share this post


Link to post

Daaa, poate unul de-o seama cu mine. Ala din anunt e chiar mai batran cu doi ani...

 

Pe Xantia Activa practic hydractivul a ajuns la nivelul maxim de sofisticare si fiabilitate. Dupa mine sunt sanse mari sa devina collector tinand cont ca restul de masini sunt din ce in ce mai identice intre ele dpdv tehnic, impartind motoare, "platforme" etc. Mai degraba vad o Xantia devenind cautata decat un Ford cu motor de Citroen :D Si in plus poate fi folosita inclusiv ca masina de fiecare zi fara probleme, intretinerea si reparatiile sunt ieftine, e confortabila si poate sa tina pasul in trafic cu alea moderne inclusiv pe autobahn.

 

Unde btw la o traversare a Germaniei acum 10 ani cand aveam Nubira scoteam 140km/h viteza medie iar acum daca scoti peste 100 esti fericit. Din pacate recordul ala de viteza pe drum public atins in 1939 nu pare in pericol sa fie depasit si la cum evolueaza lucrurile peste 25 ani si cu DS-ul o sa tii pasul cu traficul fara probleme :D Asta daca nu cumva interzic astia soferii umani pana atunci...

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Ptr suspensii de la citronel e un nene la Buzau, parca, ce le repara si chiar ii iese. Vezi forumul dedicat :)

 

Ca si daily car, poti sa iti iei orice atinge 100 km/h si are frane, restul nu mai conteaza. Ah ba da, aerul conditionat. Prin urmare, poti sa gasesti un C5 prima versiune sau Xantia/XM, versiunile cu multe dotari.

 

Problema e ca orice fier care a depasit 20 de ani incepe sa rugineasca macar pe la aripile din spate si praguri daca nu si prin alte parti. Iar o tinichigerie + vopsitorie profi costa mai mult decat valoarea de piata.

Edited by mike.omega

Share this post


Link to post

Din fericire inca pot fi gasite piese de caroserie noi pentru Xantia. De XM sincer nu m-am interesat.

Si mi-e destul de clar ca nu ma bag la treaba asta atata timp cat n-o pot tine intr-un garaj. Si am doar unul, si ala vai de mamaliga lui, adica doar o cutie in care sa tii masina, nu in care sa poti si surubari.

Xantia are o valoare de piata fix egala cu 0, pot fi luate masini care trec controlul tehnic si pleci cu ele la volan cu 8-900€. La 3-5000€ cu putin noroc prinzi o Activa cu motor V6 si sub 100kkm. Se pare ca motorizarile pe benzina sunt fiabile toate (1.8 8V, 1.8 16V, 2.0 16V si 3.0V6), iar varianta 2L de exemplu costa mult mai putin. Si prind si alea 100km/h si au si frane :D

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Am luat oarecum mai in serios treaba cu xantia. M-am uitat asa doar după versiunea Activa, singura care are sistemul sc-car antiruliu (și care scoate 1.2g accelerație laterala, iar la testul elanului e în liga celor de la Porsche).

M-ar tenta v6 sau 2.0turbo, și sub 150000km. Sunt câteva disponibile însă împrăștiate prin toată Europa, iar preturile variază între 1000 si 15000e. Însă in general se dau ca pâinea calda, alea care nu costa exorbitant se vând instant. Se pare deci ca nu-s singurul căruia i-a venit ideea asta...

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...