Jump to content
Sign in to follow this  
mr_

Skoda Superb 1.8 Tsi

Recommended Posts

Chestia cu benzian de 95 a fost eroare... m-am pus in benzinarie in Austria la iesire, unde era coada. Si am descoperit ca sunt la singura pompa unde nu are de 100, insa nu mai aveam chef sa mai fac coada inca o data...

 

Nu am cautat performanta ca prim criteriu nici prin tuning nici prin alegerea masininii... desi nu m-ar deranja sa fie acolo :D Pneurile alea sunt stock, nu le-am ales eu. Ma bate gandul sa iau niste sh-uri speciale pt circuit, sa fie aderente si nici sa nu imi fie mila de ele.

 

Subvireaza la greu daca calci acceleratia prea tare. Insa chiar si ni linie dreapta pe Euroring rupe aderenta cu a 2-a, e un fel de praf pe pista, nu are cum sa nu subvireze daca accelerezi prea tare. Pe asfalt normal nu rupe aderenta cu a 2-a. Nu subvireaza insa "natural", adica daca pastrezi constanta viteza in curbe sau accelerezi delicat.

 

A fost pe circuit si un TypeR si intr-adevar ala subvira la greu. Ca sa il provoace sa supravireze putin trebuia sa traga frana de mana. L-am urmarit mult timp din spate, ca pasager intr-un Subaru Impreza destul de modifcat :D Tipul cu typeR mai mult facea figuri decat performanta, si el a scos acceasi timp cu artistul cu ceed de 109CP (care mergea foarte "curat").

 

Tipii de pe circuit aveam un suzuki swift 1.3 dus pe la 105CP si 900kg. Ala in ziua respectiva a fost cel mai rapid... acolo conteaza sa stii circuitul, mana pilotului si pneurile, mai putin caii putere. Impreza era de mai bine de 3 ori mai puternica, awd si tot cam atat a scos.

  • Like 1

Share this post


Link to post
... Tipii de pe circuit aveam un suzuki swift 1.3 dus pe la 105CP si 900kg. Ala in ziua respectiva a fost cel mai rapid... acolo conteaza sa stii circuitul, mana pilotului si pneurile, mai putin caii putere. Impreza era de mai bine de 3 ori mai puternica, awd si tot cam atat a scos.

Ma bucur c-ai spus-o tu, daca as fi spus eu ca unii (nu zic cati) viseaza la sute de cai, dar nu pot parcurge un traseu la capacitatea unei masini de 100 cp, as fi fost injurat de catre toti vecinii, in grupuri de 2-3. Multumesc.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Nu am cautat performanta ca prim criteriu nici prin tuning nici prin alegerea masininii... desi nu m-ar deranja sa fie acolo :D Pneurile alea sunt stock, nu le-am ales eu. Ma bate gandul sa iau niste sh-uri speciale pt circuit, sa fie aderente si nici sa nu imi fie mila de ele.

Eh, doar nu faci tuning pentru consum  <img src= )">

Pneuri second si sa le fortezi pe circuit? Cred ca iti arde de-o explozie si nu stii cum s-o ai.

La puterea aia trebuie anvelope bune pe 17, sunt bune si de strada, sau chiar pe 18 daca vrei sa te dai.

Daca nu ai bani de gume, sau nu esti dispus sa dai inseamna ca nu ai ce cauta pe circuit.

N-am vrut sa spun, dar rusinos sa v-o traga ala cu cositoarea..

Share this post


Link to post

Well, te invit si pe tine sa incerci :D TE asigur ca n-ai nici o sansa in fata celui care a condus cositoarea indiferent daca el are o masina de 50CP si tu una de 200. Cel putin, nu pe circuitul ala, daca nu ai mai fost de cel putin 4-5 ori.

 

Pneurile SH sunt cele mai bune pe circuit. De preferinta, slick sau semi-slick. Pneurile noi au pe uscat aderenta mai proasta decat cele uzate, mai ales cele "normale" de strada. Iar daca explodeaza... asta e :D Apropo, cel cu Stiftul de 100CP cat am stat pe acolo (cam doua ore, din care doar o ora circuitul a fost deschis pt masini, ora ailalta pt moto) a schimbat 3 perechi de pneuri. Toate uzate.

 

Pe circuit nu m-am dus sa bat vre-un record, m-am dus doar sa ma distrez, sa ma obisnuiesc cu masina la limita, si sa fac chestii pe care nu am de gand sa le incerc pe drumuri publice (incluzand si o explozie de pneu, prefer sa o experimentez acolo decat pe strada). Si sa beau bere dupa cu ceilalti motorheads :)

Share this post


Link to post

Pai pneuri mai vechi ale tale inseamna ca stii ce-ai facut cu ele, ale altuia nu stii in ce canale a dat, eu la asta m-am referit.

Nu vrei sa faci o explozie pe fata la 80 la ora, dar pt fun si socializare iti dau dreptate cu iesirea :D

Nu este circuit aici ca as fi mers, eu mai merg la karting, mai ales ca e cald acuma.. s-a deschis sezonul  <img src= )">

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

La karting e altceva... intr-un fel e mai cool ca iti bagi picioarele si mergi mult mai la limita. Si e mai fizic... acum dupa o repriza de un sfert de ora te dor toate, din masina dupa juma' de ora de circuit in cel mai rau caz esti transpirat ca ai inchis clima, insa nu e la fel de fizic. La karting am facut odata 3x15 minute si apoi o saptamana m-a durut fiecare muschiulet din partea de sus???

Share this post


Link to post

Ia sa ma laud cu un mic record... 5,7 consum scos pe un drum (dus-intors) de aproximativ 150km in Germania. Nu pe autobahn, ci pe strazi judetene prin zona Freiburg. A fost destul de aglomerat, multe camioane, asa ca nu prea avea rost sa ma chinui prea tare cu media de viteze (viteza medie a iesit 51km/h), asa ca mi-am propus sa merg la consum sa vad ce se intampla...

 

In poza aveam 5,6 mediu, insa pana am urcat panta inapoi la hotel a urcat la 5,7 :D Loganeala la greu, frana de motor cat cuprinde, regulator de viteza cat se poate, tot tacamul. Doua persoane + persoana mica (cea din poza) + acareturi de persoane mici.

 

Mai pun vreo doua poze sa vedeti ce bine e sa ai portbagaj mare... nu tre' sa mergi cu gogosharii nevestei la vedere, ca altii :D

post-1523-127281430633_thumb.jpg

post-1523-127281444386_thumb.jpg

post-1523-127281447578_thumb.jpg

post-1523-127281454913_thumb.jpg

post-1523-127281457257_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Cat de frumoasa e papusa aia mica, daca statea in popou, nemiscata, puteam sa jur ca e din portelan. =D>

 

In alta ordine de idei, cum merge ala cu asemenea coviltir de caruta pe strada?! Si gauroiul ala din masca ca sa-si puna un far?? wtf??

Share this post


Link to post

daaa, e fix blonda cu ochi albastri, ca tac-su :P

Share this post


Link to post

Azi am fost din nou la tuner, asa cum fusese prevazut. Ideea e ca data trecuta nu era multumit de castigul de cuplu... de la 255 la 275Nm nu era asa grozava cresterea.

 

Teoria lui era ca ECU-ul trebuie sa isi termine adaptarea. Si se pare ca a avut dreptate... azi am pus-o pe dyno din nou, cu benzina de 95 amestecata cu 98 (prima oara aveam doar de 98). Surpriza... cuplul era la 315Nm@3100rpm, nu la 275@4200 cum "l-am lasat" :) A pierdut 8CP la flansa, insa ma asteptam datorita benzinei. Mie mi s-a parut ca motorul e mai elastic dupa rodaj, insa am zis ca e placebo... insa de fapt cam peste tot pe plaja de turatii de utilizare normala cresterea de putere se vizibila.

 

Insa la roata puterea a ramas aproape identica... diferente de 1-2CP... insa se obtine cu 5000rpm mai jos :) De data asta am cerut ambele curbe, si la flansa si la roata. Vreau sa fac diferenta intre ele si sa aflu pierderile asa cum le-a masurat el. PRocentajul ala cica e 13%, insa pare doar o medie, dupa cum arata pierderile la turatii (viteze) mari sunt mai mari. Testuldyno a fost facut in treapta a 4-a, la viteze intre 60-180km/h

 

una peste alta, am cam aceeasi putere ca imediat dupa tuning, insa accesibila mai repede, si un motor f economic. Cica ar putea sa mai lucreze pentru vreo 20Nm si vreo 20CP, insa prefer sa raman asa... acum stiu sigur ca am performante corecte si consum f bun, ma tem ca incercarea urmatoare chiar daca obtine performante sa nu nasoleasca consumul... Drumul pana la el si inapoi, cu oras + autostrada + drum normal, 90km dus intors am avut consum mediu 6.6.

 

Pe dyno am toate 3 curbele, cea stock la 1500km, cea tunata la 1500km si cea la 7500km dupa "adaptarea" ECU-ului, si la roata si la flansa: Nu ma asteptam sa fie atat de mari diferentele dupa adaptarea ecu-ului.

 

O sa le numerizez si o sa ma mai joc cu ele, in special sa fac diferenta intre ele sa vad cum arata curba de pierderi masurata... si sa vad de ce nu l-am luat pe ala cu Mercul :D

post-1523-127317201278_thumb.jpg

post-1523-127317203454_thumb.jpg

Share this post


Link to post

In ce consta adaptarea ?

Share this post


Link to post

Habar n-am... :( Cica in adaptarea fina a parametrilor, asa-zisa "invatare" a ECU-ului, insa nu stiu care din parametri. Oricum, ceva s-a modificat, pentru ca intre cele doua teste nu am facut nimic in materie de reprogramare, ci doar am bagat inca vre-o 6000km.

 

ECU-ul e MED17 iar softul e destul de imbarligat. Si cam 80% din el e pentru modurile de test si avarie si nu pt cel de mers normal...

De ex EDC16 de la getz e mai primitiv, insa are 137 harti. Poate fi citit cu Galetto1260 insa mult succes sa afli care harta la ce foloseste fara informatii care sa-ti transforme hex-ul in ceva inteligibil...

Share this post


Link to post

Avand acum dyno si la flansa si la roti, am calculat prin diferenta pierderile masurate de aparat. Asa cum banuiam, nu sunt legate (in principal) de putere, ci de viteza sau turatie. Testul a fost facut in treapta a 4-a, la viteze cam intre 60 si 180km/h.

 

Procentajul ala constant din puterea la motor care sunt pierderile, comunicat la dyno e o pacaleala. Mie la varianta tunata mi l-au dat 13%.... in realitate, el variaza intre 10 si 30%, conform masuratorilor facute chiar de ei!

Si dupa cum arata cifrele, 90% din pierderi nu depinde puterea la flansa, poate maxim 10% din pierderi depinde de putere. Adica daca in transmisie pierd 10CP, 9 sunt dependenti de viteza sau turatie si doar 1 din puterea la motor...

 

Asta explica si de ce desi la flansa prin benzina mai slaba si ecu "adaptat" am pierdut 8CP, in timp ce la roata am pierdut doar vreo 2.5 ;)

 

Inca o chestie interesanta, motorul stock are la flansa 175CP in loc de 160 asa cum scrie in calatog. Totusi, prin calcul performantele par sa fie cele din catalog cu motorul stock... poate STIG ar putea scoate performantele din catalog si cu motorul la 160CP, nu la 175 asa cum e real... Calculul facut aduce binisor cu masuratorile, desi e putin pesimist pe 0-400m, ghiceste bine 0-60mph si viteza finala pe cei 400m.

 

Si explica si de ce nu l-am batut pe amicul cu mercul la 80-160 pe autobahn. :D Acum ar cam trebui sa faca si el un dyno, sa vedem de ce nu m-a batut nici el pe mine...

dyno_noi.xls

chip53_tsi_t1500_t7500.xls

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Ce motor ai, BZB sau CDAA?

Share this post


Link to post

Habar n-am :D

Unde tre' sa scrie?

Share this post


Link to post

In echivalentul talonului/ cartii de identitate, la tipul motorului.

Share this post


Link to post

Nu stiu sigur daca am gasit... scrie undeva var/vers AACDAAX01/blabla. O fi insemnand ca e CDAA?

 

Care-i diferenta intre cele doua motoare?

Share this post


Link to post

CDAA-ul e mai nou cu vreo 2 ani, inafara de asta nu stiu. O sa ma uit, sa vad daca mai e ceva.

Share this post


Link to post

Daca o fi motorul o fi modelul nou sau vechi nu stiu... insa sunt multumit de el :D

O sa incerc sa vad daca nu scrie mai explicit pe vre-o placuta de identificare.

 

Stiu doar ca are ECU MED17 5.5 parca, boot-mode cu protectie antituning (de fapt protectie la citit si scris epromul prin obd) si care i-a facut sa transpire pe aia cu tuningul. Din cate stiu, ecu-ul e destul de nou.

Share this post


Link to post

Mi-am luat un pui de VAG-COM Hex-CAN + dual K, care in principiu ar trebui sa scaneze cam tot ce misca de la VAG. Din Hong-Kong, de pe ebay, cu colet marcat ca de obicei "cadou" pt autoritatile vamale.

Ai naibii chinezi, in mai putin de 48h dupa ce l-am comandat era deja acasa. Cand comand ceva local dureaza 3-4zile... ma intreb daca nu cumva e cate un chinez in fiecare cartier care vine si le aduce.

 

Merge cu VAG-COM 908 release si stie sa faca mai multe decat stiu eu deocamdata :D Nu am nevoie de el, masina e in garantie, e doar cu scop didactic.

 

Deocamdata am pus de o scanare sa vad daca functioneaza si am dat peste doua coduri vechi de eroare la modulul ABS: Probleme intermitente cu senzorii dreapta si stanga spate de ABS, la 1500 la si 7500km. Coincidenta, taman atunci am facut testele dyno, cand rotile din fata aveau 180km/h si alea spate stateau pe loc :D Nu le-am sters, sunt curios daca or sa le vada si o sa le stearga la prima revizie.

 

E curios ca sunt cu "prioritate 1", adica teoretic ar fi trebuit sa ma opresc si sa nu mai merg pana nu se rezolva. Cam radical pt o pb de ABS (care insa are efect si asupra ESP-ului si ASR-ului, ca folosesc aceeasi senzori).

Insa sunt "intermitente", adica au aparut si disparut punctual (cand am dat jos masina de pe dyno :D )

 

 

In alta ordine de idei, ar fi simpatic daca ar putea fi hackerit computerul de bord ca sa arate si boostul turbinei :) Daca BC-ul si ECU-ul vorbesc intre ele, atunci ar trebui cred sa se poata.

Share this post


Link to post

Dar daca vad la service ca te-ai logat la comp. masinii si ti-o scot din garantie?

Share this post


Link to post

Nu. Acum nu mai sunt obligat sa merg doar la ei pentru reparatii si intretinere ca sa imi pastrez garantia :) Traiasca Evropa :)

 

In plus, service-ul n-are interes sa ma scoata din garantie. Reparatiile pe garantie se fac cu devize umflate si pe banii uzinei, nu a garajului. DAca imi scoate garantia pierd un client caruia ii pot umfla devizele :)

Share this post


Link to post

Ar fi interesant de vazut un dyno cu benzina de 100. Adica teoretic dupa chip, ar trebui sa bagi minim de 98. Si inca un timp pe 402 dupa chip :)

Share this post


Link to post

De obicei merg cu 98, insa se mai intampla sa bag si de 95 si nu face mofturi. tunerul spunea ca modificarile sunt mici si ca e inca in zona "safe" unde merge si cu 95 fara probleme.

De 100 in Be nu gasesc... chiar daca o fi pe undeva, nu e pe toate drumurile. De 100 as putea lua din Germania cand trec pe acolo.

 

Unul din motivele pt care am luat vag-comul e sa fac niste loguri sa vad cum se modifica avansul si boostul functie de benzina, sa zicem la WOT in conditii cat de cat asemanatoare. Sunt curios daca exista diferente semnificative (dupa mai multe repetari ale testului).

Cei de la Revo ofera si posibilitatea de a-ti face propriul tuning, la una din optiuni dau soft si scula pentru a-ti creea propriile harti. Si dau si manualele, si recomanda folosirea in paralel a vag-comului pentru a urmari parametrii ca sa vezi daca nu ai mers prea departe cu modificarile. Manualul e public, poate fi downloadat de pe siteul lor. Eu n-am Revo... insa sunt curios daca mai exista "rezerve" de tuning si daca ele difera functie de benzina.

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...