Jump to content
Sign in to follow this  
Salex

China

Recommended Posts

Desi nici prin gind nu imi trecea, imediat dupa Paste, ma paste ( :) ) o deplasare in China. De data asta MOSul va trebui sa ramina acasa, nu am la dispozitie decit 6 zile/7nopti.

 

Voi pleca singur in locuri despre care nu stiu absolut nimic. Sincer sa fiu sint putin ingrijorat de toata povestea asta. Vreo 2 zile o sa le am ocupate insa restul timpului as vrea sa il folosesc cit se poate de eficient. In ceea ce ma priveste sint convins ca este o ocazie unica in viata motiv pentru care vreau sa profit din plin de ea. De aceea apelez la cei care au vizitat China. Orice sfat este binevenit si foarte apreciat. De la cum sa zimbesti la intrarea in aeroport, ce si cum ai voie sa fotografiezi, cum sa vrobesti, ce gesturi nu ai voie sa faci ... Utile ar fi si citeva recomandari in materie de obiective de vazut. Cea mai mare parte a timpului o voi petrece in Hangzhou (de unde intentionez sa dau o fuga si la Shanghai), doua zile fiind alocate Beijingului.

 

Deci ... HELP :osanale:

Share this post


Link to post

Multumesc de link, am descoperit citeva chestii utile. As fi dorit insa, pe cit posibil, niste informatii la prima mina :) . Cum ziceam, mi-e putin ... incomoda povestea asta. Daca m-ar fi intrebat cineva in urma cu o saptamina ce parere am despre o deplasare nu tocmai organizata in China probabil as fi zis : "Ce mare lucru ...". Astazi tocmai mi-am revizuit parerile :D . Foarte posibil ca, peste 3-4 saptamini sa revin la pozitia initiala. Cel putin asa sper !

Share this post


Link to post

Poate te pot ajuta eu.

Am facut 2 drumuri in china (unul in februarie si unul in martie) ambele in interes de servici deci nu foarte mult timp liber. Asa ca nu iti pot da recomandari cu privire la obiectivele turistice.

Iti trebuie viza pentru china care se ia de la ambasada in aceeasi zi daca platesti taxa de extra urgenta sau in ziua urmatoare cu taxa de urgenta sau... sunt mai multe variante de ales in functie de cat de repede trebuie sa pleci. Iti recomand o viza cu 2 intrari care nu e cu mult mai scumpa dar isi merita banii pentru ca daca vrei sa mergi in Hong Kong se considera iesire din china iar daca vrei sa revii iti trebuie viza deci ai nevoie de 2 intrari. Sau poate mai mergi in urmatoarele luni inapoi si ai deja viza asigurata.

Pasaportul poate fi de oricare - nu e nevoie biometric - doar sa mai aiba minim 6 luni pina la expirare.

Pentru transport, depinde unde vei ajunge. Eu am avut treaba in Guangzhou si am mers cu escala la Paris. In functie de zile preturile pot sa difere enorm intre companii aeriene (AF 4000 euro persoana drum dus intors fata de 1000 euro dus intors cu China Southern. Easthern, etc). Daca ai noroc poti alege o companie chineza si sa zbori totusi cu Air France pentru ca ei opereaza zborul. Diferenta dintre AF si cele chinezesti este imensa la confort si servicii: la AF merge TV-ul, ai filme noi, muzica, ai de ales meniul - european sau chinezesc - ai bauturi diverse, personalul de bord este mai amabil, etc etc. Si tinand cont ca vei merge 11 ore cu avionul din paris pina la destinatie nu e foarte placut sa belesti ochii in tavan ca nu-ti merge tv-ul.

Cand ajungi in aeroport ai 2 filtre de trecut: controlul pentru sanatate al pasagerilor - trebuie sa depui 1 declaratie - si un control al documentelor, vama, unde mai depui inca o declaratie. Pe ambele le primesti ori in avion ori le gasesti inainte de ghisee. CHinezii sunt amabili, nu am avut niciun fel de problema. Te poti intelege cu ei in engleza.

Daca trebuie sa alegi taxiurile alege tot timpul pe cei care sunt autorizati - au aparat de taxat, au legitimatia pe bord, au placuta pe usa. Tot timpul sa ti se puna aparatul de taxat. Vezi ca daca mergi pe autostrazi sau drumuri expres cu plata trebuie sa platesti si acele taxe cand ai ajuns la destinatie - vei primi bonurile.

La cazare lucrurile pot sa fie bune sau proaste - iti recomand hotel de 5 stele pentru ca nu e mare diferenta fata de 4 stele la pret dar la confort da.

La mancare, eu am mancat mare parte din timp la restaurantul hotelului din mai multe motive:

- plecam devreme si veneam seara si eram prea obosit sa mai caut in alta parte

- era bufet si dimineata si seara si puteai sa mananci ce vrei si cat vrei

- se putea baga pe camera si plateai totul odata, comoditate.

Am mancat totusi si in oras, peste in principal dar si alte feluri de mancare mai mult sau mai putin traditionale. Per ansamblu mi-a placut mancarea lor. Nu vei auzi de caini si pisici dar de serpi, testoase si tot felul de viermi si rame nu scapi.

Poti sa faci fotografii pe strada, nu te opreste nimeni. Politia e vizibila si nu are nicio treaba cu tine.

Engleza vorbita de chinezi este destul de inteligibila dar ai grija sa vorbesti rar si clar cu ei pentru ca se poate intelege altceva.

 

Daca mai ai nevoie de info da-mi un pm cu intrebari si-ti mai raspund.

 

LE: acum am vazut ca mergi in Huangzhou. Am fost acolo intr-o vizita fulger dar am fost luat de la aeroport si dus la aeroport deci nu-ti pot da detalii despre oras.

Dar ma gandesc ca multe dintre info se aplica si acolo.

Edited by hyde
  • Like 2

Share this post


Link to post

Multumesc pentru informatii. De cind am postat am intilnit personal 2 oameni care au fost anul asta in China. Multe din temeri mi s-au risipit, cu restul o sa ma descurc la fata locului. Din toate sursele se confirma ca limba cam este o problema, mai ales cind esti de capul tau ...

 

Cu cazarea am rezolvat-o, atit in Hangzhou cit si la Beijing am mers pe hotel de 5*, tarifele fiind, intr-adevar, foarte mici.

 

Cu transportul probabil ca nu am prea nimerit-o. Ma rog ... nici nu prea a depins de mine. Traseul va fi ceva de genul Bucuresti-Frankfurt-Beijing-Hangzhou si retur pe aceeasi ruta. Bucuresti-Frankfurt va fi Lufthansa insa restul va fi Air China. Doamne ajuta :osanale:

 

Am o singura intrare in China, nu "ies" de pe continent ... desi tare mi-ar fi placut sa vad si Hong Kongul.

 

Miine dimineata ma duc sa imi iau pasaportul cu viza, banuiesc ca, daca mi-au fost primite documentele fara comentarii, nu au cum sa imi faca probleme.

 

Zilele trecute am incercat sa imi pun o harta a Chinei pe un PDA, din pacate fara succes. Din cite am inteles exista harti la hoteluri, cred ca o sa ma descurc cu alea.

 

Pe partea de turism, mi-am fixat niste obiective, depind insa mult si de vreme. Zilele trecute am vazut niste furtuni de nisip, sper sa nu am parte de asa ceva .

Share this post


Link to post

Air China sa stii ca e mai "spalata" daca ne referim la conditii. Eu am mers cu ei de la Guangzhou la Beijing si e altceva fata de restul.

Eu am prins beijingul dupa furtuna de pe 19-21 martie, pe 22, si deja imi simteam sinusurile in flacari chiar si in terminal. Era o ceata galbuie care acoperea beijingul.

O chestie pe care nu ti-am zis-o. Poluarea! Fiindca e cald o vei simti din plin.

Sa rogi la hotel sa-ti scrie pe hartie in chineza unde vrei sa ajungi pentru a da soferilor de taxi si la fel sa-ti scrie si numele si adresa hotelului ca sa poti ajunge inapoi pentru ca soferii nu vorbesc engleza.

Daca imi mai aduc aminte de ceva mai scriu. Si eu ma pregatesc pentru inca o vizita luna asta, cred ca pe 13 voi pleca.

Share this post


Link to post

Pai eu zic asa ... Hai sa organizam o mini intilnire DaewooClub in China. Ar fi de pomina, eventual pe Zid sau in Orasul Interzis =))

Share this post


Link to post

Din pacate eu nu merg pentru vizita turistica.

Sa incerci sa mananci cat mai multe chestii locale pentru ca e o experienta inedita. Gusturile, texturile si animalele :) sunt diferite de ce gasesti la noi.

Share this post


Link to post

Recent mi s-a oferit o oportunitate de a merge in China timp de 3 luni impreuna cu o delegatie a unei mari intreprinderi. Totul asigurat, inclusiv salariu super motivant.

Am...refuzat elegant, mi s-a parut mult prea la dracu in praznic pentru adanca mea inradacinare pe plaiuri romanesti.

Brrr...pentru mine, Asia e spooky.

 

Admir faptul ca mergi singur, eu nu m-as fi simtit confortabil nici impreuna cu aia 4-5 din delegatie.

Share this post


Link to post

NU ma simt deloc confortabil  <img src= S"> de aia am si cautat cit mai multa lume care sa imi povesteasca (la prima mina) experienta (sau experientele proprii) cu poporul frate si prieten.

 

NU merg ca turist insa am reusit sa imi pun deoparte cam jumatate din timp pentru a-mi murdari incaltarile de praf chinezesc. Orasul Interzis, Piata Tienanmen si Zidul Chinezesc sint ca si vizitate (hotelul este la vreo 70 metri de zidul Orasului Interzis ;) )

 

Am considerat-o ca fiind o ocazie unica in viata, motiv pentru care nu am zis PAS ... desi am cerut initial ceva timp de gindire. Pina la urma am zis ca am trecut prin destule experiente, nu m-o omori asta.

 

Transport + cazare + diurna (toate asigurate) + exotismul destinatiei = motive suplimentare pentru care mi-am zis ca orice eforturi o sa merite. Sper sa fie asa

 

Daca lucrurile vor merge bine, cu siguranta o sa repet experienta ca turist. Dupa cercetarile de piata pe care le-am facut, pot aprecia ca 2500EUR sint super-suficienti pentru o vacanta in 2, 7-10 zile, avion inclus, hoteluri bune.

Edited by Salex

Share this post


Link to post

 

NU merg ca turist insa am reusit sa imi pun deoparte cam jumatate din timp pentru a-mi murdari incaltarile de praf chinezesc. Orasul Interzis, Piata Tienanmen si Zidul Chinezesc sint ca si vizitate (hotelul este la vreo 70 metri de zidul Orasului Interzis ;) )

 

Daca lucrurile vor merge bine, cu siguranta o sa repet experienta ca turist. Dupa cercetarile de piata pe care le-am facut, pot aprecia ca 2500EUR sint super-suficienti pentru o vacanta in 2, 7-10 zile, avion inclus, hoteluri bune.

 

Sa stii ca daca nu prinzi vreo furtuna nu prea o sa-ti murdaresti pantofii de praf pentru ca nu exista ;)

Nu stiu daca-ti ajung cei 2500 pentru o vacanta in 2 pentru ca vreo 2200 euro iti trebuie pentru avion dus intors pentru 2 persoane. Cred ca vreo 2000 pe langa avion ar fi de ajuns.

Share this post


Link to post

Asa am crezut si eu ... insa acum, pentru ca mi-a incoltit ideea, am facut putina munca de documentare. Ghici ce am aflat ? Se poate merge in China cu mai putin de 800EUR/persoana. Deci, 1600 + cazarea vreo 400 (hotel 5*) + bani de cheltuiala = la vreo 2500 pe care i-am estimat ;)

Share this post


Link to post

Va faceti griji degeaba. In Beijing esti mai in siguranta decat in Ferentari.

 

Daca mergi la Zid, este de preferat sa-ti iei un ghid din Tiananmen in locul excursiilor organizate de hotel. Diferenta: excursie organizata de agentia hotelului - 1600 yuani, cu un ghid pescuit in Tiananmen - 130 yuani pentru 3 obiective turistice + 40 taxe de autostrada. Intotdeauna sa ai o carte de vizita a hotelului cu nume si adresa in limba lor. Poti sa folosesti taxi cu incredere, este rapid si foarte ieftin. Banii se schimba numai la banca, n-ai sa vezi exchange office-uri pe strada. Daca mergi prin targuri sau alte locuri gen bazar sau piata, niciodata sa nu platesti pretul cerut de ei, trebuie sa negociezi. Daca mergi la fabrici de jad, crescatorii de perle sau case de ceaiuri, evita sa cumperi de la ei, vei gasi aceeiasi calitate in oras la preturi mult mai mici.

 

Daca esti amabil si zambesti, o sa ai de castigat in relatiile cu chinezii. Aaaa, si sa nu uit, daca esti tras de maneca pe strada, probabil ca vor sa faca o poza cu tine, sa nu te sperii :)

 

Have fun!

 

 

LE: Citind comentariul colegului hyde, mi-am amintit de o scena haioasa. Ma duc seara la un restaurant cu prietena, comandam ceva (habar n-aveam ce, ne-am luat dupa poze) si asta nu are ce face si-i zice chelnerului "Auzi, dar sa nu ne dai carne de caine sau pisica" la care asta incepe sa mustaceasca "no no no... no worry, dogs and cats are very expensive". E de preferat un meniu in engleza, altfel, daca gustul ti se pare ciudat e mai bine sa nu mananci :)

Edited by pixelconscious

Share this post


Link to post

Multumesc tuturor pentru sfaturi, multe dintre ele vor fi puse in practica.

 

In momentul asta mi-am tiparit poze cu obiectivele unde vreau (sper) sa ajung. O poza cu Temple of Heaven, de pilda, sint sigur ca o sa fie foarte clara pentru orice sofer de taxi.

 

Foarte foarte buna informatia legata de ghizii din piata Tiananmen, la Zid vreau sa ajung cu orice pret insa, daca se poate cu bani putini ... cu atit mai bine :D .

 

Aseara mi-a incoltit in minte o idee salbatica. Deja mi-am facut temele si, daca nu apar suprize neplacute, Luni o sa inaugurez ... Maglev-ul. Daca tot nu o sa am parte de zbor cu un 747 ( :X ), macar sa experimentez +450km/h terestru...

 

Cumparaturile nu fac parte din planurile mele, poate 2-3 jucarii din alea magnetice de pus pe frigider (am citeva cereri de la prieteni)

  • Like 1

Share this post


Link to post

Nu ai pentru ce.

 

Traseul meu a fost Bucuresti - Atena - Abu Dhabi - Beijing. Am mers cu Etihad, companie araba care mi-a lasat o impresie foaaaarte buna. La dus am avut conexiuni foarte bune, la intoarcere am avut cateva ore de asteptare in Abu Dhabi. Nu stiu pretul biletelor de avion pentru ca nu le-am platit eu.

 

Ghizi ai sa gasesti foarte multi in sau pe langa Tiananmen. Sa aduni ofertele lor si te decizi pe urma. In general insa, un tur de o zi la 3 obiective turistice (Zid - Ming Tombs - Bird's Nest ) este cam 130 yuani + alti 40 yuani taxe de autostrada (ghidul meu ne-a dus la 70 km de Beijing). Partea proasta este ca vrei nu vrei, te duc si la o fabrica de jad, la o crescatorie de scoici sau o fabrica de matase. Partea buna este ca nu esti obligat sa cumperi. Sfatul meu este sa nu petreci prea mult timp prin fabricile alea, deviza ta trebuie sa fie venit, vazut, plecat cat mai repede de-acolo. In banii astia ai si o masa la un restaurant de pe drum. Daca ai de gand sa urci mult pe zid, trebuie sa stii ca treptele nu sunt ca in pozele din pliante, asa ca incearca sa fii imbracat si incaltat cat mai confortabil ca sa escaladezi trepte inalte de jumatate de metru. Desigur, preferabil ar fi sa urci cu o telecabina si sa cobori la picior, dar pentru experienta poti sa incerci si sa le urci pe jos. Dupa o zi de umblat, un masaj este binevenit, pentru 80 - 100 de yuani, comunistii aia te pun pe picioare.

 

Dimineata poti sa te plimbi prin parcuri, ai sa vezi oameni care danseaza, canta si se simt bine. Poti sa gasesti o gramada de alte lucruri interesante de fotografiat sau de vizitat. Depinde si de ce timp ai la dispozitie.

  • Like 1

Share this post


Link to post

A fost foarte bine ca mi-am tiparit pozele cu locurile unde vroiam sa ajung ... chestia asta m-a ajutat teribil.

 

O poza care face cit 301 cuvinte :

Maglev.JPG

Share this post


Link to post

New topic deschis la calatorii... hmmm... te asteptam cu mai multe detalii... :)

Edited by MCojo

Share this post


Link to post

Acum sunt in China si e incredibil de racoare pentru perioada asta a anului. Sunt 12-13 grade dimineata. O gramada de lume la Canton Fair, am auzit si ceva romani, preturile sunt urcate la cer la hoteluri si la alea mai spalate nu gasesti camere sau sunt la preturi infernale.

Am zburat cu Air china si e incredibil cum gandesc chinezii. Pe rutele interne ai tv-ul tau pe cea intercontinentala ai tv-uri mari la care dau ei filme si tu ai doar castile la care sa asculti filmul sau ceva muzica. Sper ca Lufthansa sa nu fie asa la intoarcere. Si sper sa nu fie probleme din cauza norului de cenusa marti cand plec de aici spre Frankfurt - Paris - Bucuresti.

Share this post


Link to post

Iti urez mult mult succes. Asta pentru ca, ceea ce pentru mine a inceput destul de prost, acum a devenit traumatizant ...

 

Aveam astazi zborul spre casa programat la ora 14:00. La aeroport am aflat ca zborul a fost anulat ... coada la cele 2 ghisee Air China a devenit uriasa, sute de oameni. Ne-au luat cu niste autobuze si ne-au adus in Beijing, la birourile Air China. Aici, in cazul meu, oferta a fost absolut halucinanta, daca as fi optat pentu re-booking urmatorul zbor l-as fi facut pe 04 Mai :shock: [-O

 

Norocul a fost ca mi-am facut o asigurare turistica care include si astfel de evenimente. Ghinionul e ca am facut-o la Ardaf si ca nu prea am reusit sa intru in vorba cu ei. Alt ghinion, am gasit un bilet pt 20 Aprilie insa am luat-o spre Roma. Alte bilete nu erau disponibile mult timp de aici incolo iar nervii mei si asa au fost pusi la incercare. Porcaria e ca am dat pe un bilet pina la Roma mai mult decit am dat pe 6 zboruri (Buc-Frankfurt-Beijing-Hang Zhou-Beijing- Frank-Buc). De la Roma vad eu cum dracu' ajung acasa ... in caz de ceva plec cu trenul.

 

Confirm si eu preturile halucinante la hoteluri. Pentru ca nu am avut acces la net sa fac o rezervare online, am fost nevoit sa platesc la fata locului 1400RMB/noapte (putin sub 700lei). Am facut o smecherie, am luat camera doar pentru o noapte si, cum am ajuns in camera, am intrat pe booking si mi-am facut rezervare pentru urmatoarele 3 nopti. Astfel, tariful a scazut la 680RMB (309 lei). Ideea o aveam de la inceput in cap insa nu a fost chip sa gasesc Internet pe nicaieri. Culmea e ca flacaul de la receptie, din proprie initiativa, mi-a sugerat acelasi lucru. Dragut omul :)

Share this post


Link to post

Sa imi bag picioarele. Un zbor Beijing - Bucuresti cu AirFrance a ajuns la aproape 8300 EUR - Clasa economic :shock: .

Share this post


Link to post

Asa se intimpla daca vrei sa calatoresti de pe o zi pe alta, biletele sint foarte scumpe. In mod normal este mult mai ieftin daca platesti biletul cu 2-3 luni inainte de data calatoriei.

Share this post


Link to post

Teoretic. La venire am luat biletele cu 9 zile inainte de plecare si tot circuitul a fost 1260EUR ...

Share this post


Link to post

Sper sa nu se amane si zborul ala de pe 20 spre roma ca din ce vad si italia e afectata de norul ala. Trag sperante ca pina pe 20 seara sa fie deschis aeroportul din frankfurt si ala din paris ca altfel e cam naspa...nu pentru bani sau cazare dar pentru mine ca vreau sa ajung in tara.

E nasol ce ai patit si e destul de nasol sa te intelegi cu chinezii.

Share this post


Link to post

Cum ziceam, iti tin pumnii. La fel si mie ;) Inca nu mi-am facut rezervare de la Roma la Bucuresti si, probabil, nici nu mai fac. Prefer sa dau un 20-30 Eur in plus la aeroport sau sa astept 12 ore in aeroport decit sa mai pierd niste bani. In momentul asta suma suplimentara se duce peste 2000 EUR. Problema majora pentru mine este ca am un card pe care nu-l pot folosi. Desi am platit in Shanghai si Hangzhou, aici am reusit sa bloche 2 bancomate si sa imi ramina cardul intr-altul. Spre norocul meu (ma rog, am cam ales locatia ;) ) ma aflam intr-un sediu China Bank si s-a rezolvat in 10 minute. ATMul insa a murit de tot :D , nu si-a mai aprins monitorul.

 

Spre totala mea surprindere oamenii sint super OK. In general am apelat la Politie pentru informatii , putini vorbesc engleza insa m-am descurcat cu toate formele de comunicare pe care le aveam la dispozitie. Faze si mai tari, am gasit vorbitori de limba engleza in singura farmacie in care am intrat (probleme cu sinuzita cronica pe care o posed) dar si intr-o librarie.

Share this post


Link to post
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...