Jump to content
Sign in to follow this  
mandylion

Probleme Cu Rulmentul De La Roata

Recommended Posts

Multumesc.Stiu cum arata butucul sau fuzeta .Tocmai ce am repetat ca rulmentii au intrat pe butuc sau fuzeta batuti cu ciocanul (deci nu axista joc).Distantierul original nu l mai am de mult si oricum am inteles ca fiecare set de rulmenti trebuie bagati cu distantierul lor(din set)Ma gandeam sa mai scot putin (cateva zecimi)camasile exterioare de p[e fuzeta si poate se micsoreaza jocul.Sau sa polizez din latimea distantierului . Nu stiu cum sa fac si daca fac bine ,voi ce parere aveti .


Salutari!
Am si eu un necaz cu Matizul meu si m-am gandit ca poate ma ajutati voi .
Am schimbat in decursul a 15,000km de 3 ori rulmentul de pe dreapta fata si din nou am probleme, chiar
dupa vreo 2...300km facuti de la ultima interventie.
Problema se manifesta printr-un sunet (barait) cu o frecventa ce creste odata cu viteza . Binenteles ca suna si cand masina e scoasa
din viteza .
Mentionez ca nu se schimba nimic odata cu apasarea franei si jantele de pe fata sunt la fel de calde dupa un drum
mai lung.
Am stat langa mecanic cu ocazia ultimei interventii si mai exista inca o problema cu etrierul, in sensul ca avea putin joc.
Mecanicul a spus ca nu are sens sa fac nimic in privinta asta.

In concluzie, trebuie sa fie ceva la mijloc care defecteaza acel rulment... Poate ma puteti ajuta voi cu sfaturi...

Multumesc.

salut,MANDY am inteles ca ai rezolvat problema .Am si eu o problema la fel cu rulmentii si nu mai stiu ce sa fac, spune mi si mie cum ai rezolvat problema Multumesc

Share this post


Link to post

Am inebunit cu rulmentii tai. Unde ii bati cu ciocanu ca sa intre? Se baga cu presa.

Share this post


Link to post

cum unde camasa interioara (rulmentul) pe tambur si camasa exterioara ( cea mare ) pin fuzeta ce nu i clar .vroiam o parere cum sa iau jocul. ce nu i bine ce trebuie strans . chear nu stie nimeni ?


de unde drk presa (ca i scumpa) nici service urile nu prea au presa de rulmenti. si apropo am bagat cu presa acum 8 zile rulmantii si au tinut numai 200 km . erau prea stransi , acum i am schimbat si au joc. CUM IAU JOCUL ??

Share this post


Link to post

Ai folosit acelasi distantier?Jocul este dat de distantierul prea mare.Ar insemna sa mai micsorezi distantierul sau sa cauti unul mai mic.Ai inlocuit cumva portfuzeta(jamba)?Daca da,atunci acolo este problema.

Share this post


Link to post

nu, n am inlocuit niciodata nimic(butuc sau fuzeta) distantierul este cel al setului de rulmenti . As poliza putin din distantier dar ma gandesc sa nu fie prea stransi si sa i distrug repede dupa aia, ca nu stiu cat demult sa polizez (nu stiu daca o sa nimeresc masura). CE CREDETI DACA SCOT PUTIN CAMASILE DIN FUZETA ESTE BINE ? iAR CAND STRANG TOT ANSAMBUL CU PLANETERA ,NU MAI AM JOC ????

Share this post


Link to post

Poti incerca.De stricat nu ai ce sa strici,dar e posibil ca fortele car eactioneaza asupra rotii sa impinga camasa rulmentului si jocul sa reapara.Masoara distantierul vechi daca-l mai ai si vezi daca este vre-o diferenta,eventual daca este mai mic sa-l folosesti.Este posibil si rulmentii sa fie mai suptiri.

Edited by sergiu2010

Share this post


Link to post

Multumesc pt. sfat Sergiu,crezi totusi ca ar fi anumite forte care sa impinga la loc camasile ?? eu ma gandeam ca raman asa cum se opresc dupa strangerea planetarei.

Share this post


Link to post

Ma gandesc la fortele cara apar la viraje,si tind sa incline roata.Oricum nu poti decat sa incerci si sa verifici regulat jocul pe roata respectiva.Ideea e ca daca rulmentul va merge cu joc se va distruge prematur.

Share this post


Link to post

Multumesc Sergiu, azi am demontat roata fata stanga si am polizat putin distantierul (cam 21 sutimi) ,am montat la loc, am strans planetara ,acum mi se pare un pic cam strans ( fara joc ma gandesc ca am polizat cam mult) sper totusi sa i si dea drumul rulmentii si sa nu se strice iar . sper .

Share this post


Link to post

Salutare. Cu rulmentii pe fata am avut si eu batai de cap. Conteaza mult cum strangi planetara. De exemplu eu dupa ce strang planetara, o destrang putin ( ~ 1/4 tura), de atunci nu am probleme. Asta daca rulmentii sunt prea stansi. Ce poate fi la tine problema, umarul pe care culca "camasile" (partea exterioara a rulmentilor) din interiorul portfuzetei, este un material destul de moale (fonta) si nu e nici prea mult material acolo, daca insisti poti impinge "camasile" mai adanc decat normal, in special la anumiti rulmenti care au partea de contact cu acel umar tesit mai mult (au raza mai mare). In nefericitul caz ca trebuiesc schimbati iar, verifica acel umar sa nu fie deformat.

 

Matiz 2008, 105000 km peste 5 seturi de rulmenti (din care unul nu a tinut nici 100 de km, s-a ciobit una din role, rulmenti ieftini...), dar bucsi pivoti sunt OK toti si inca din fabrica (am masina de noua).

Edited by Tonyus

Share this post


Link to post

Multumesc Tony.Nu stiu daca este bine sa desfaci planetara un sfert de tura . Problema am rezolvato polizand 21 sutimi din distantier.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Am scris "aproximativ" (acel semn "~" asta inseamna). Din pacate nu am (inca) cheie dinamometrica si strang suruburile dupa simt... aparent Matizul e mai sensibil, deoarece la alte masini nu am patit asa ceva. Oricum si mie mi-a recomandat cineva sa destrang putin acea piulita dar si eu am zis ca nu are rost. Dupa al 2-lea (6 per total) set de rulmenti am zis ca incerc...de atunci e liniste.

Share this post


Link to post

Salut Tony. Am inteles (semnul) problema este , ca planetara se stange foarte tare si nu se slabeste deloc .Rulmentii pe spate se desfac un sfert de tura pentru ca forteaza in bile ,pe fata nu se slabeste deoarece forteaza in distantier care trebuie sa fie foarte bine facut .Daca i prea mare are joc ,daca i prea mic sunt prea stransi si se strica dupa nici 100 km .

Share this post


Link to post

domnilor astazi am schimbat sabotii stanga spate (s-a dezlipit ferodoul de pe ei)...cand am scos tamburul l-am scos cu tot cu roata fara a mai da roata jos sa imi fie mai usor in caz ca era blocat tamburul de sabot...si ce credeti mi-a cazut rulmentul :( ma gandesc ca este facut praf daca a cazut ...*(atentie nu era spart bilele erau la locul lor) ce este curios ca roata nu huruie si nici nu se invarte greu se invarte chiar foarte usor cu mana...i-am dat vaselina si l-am montat la loc...ce ziceti necesita inlocuire ...?sau a cazut datorita faptului ca am scos roata cu tot cu tambur? Ma repet nu huruie deloc rulmentul cea ce este usor dubios...ce am observat ca piulita de la tambur era foarte foarte putin stransa...eu cand am strans piulita am mai dat cateva spire in plus fata de cum era totusi mi s-a parut ca era stransa foarte putin...stiu ca astea se strang cu cheia dinamometrica au un cuplu de strangere ce trebuie respectat dar parca era strans mult prea putin. oare am facut bine?

Edited by slim_daddy40

Share this post


Link to post

nu am strans cu cheie dinamometrica ca nu am....(stiu ca e recomandat sa se stranga cu dinamometrica)

Share this post


Link to post

buna ziua.am si eu o problema cu rulmentul de pe partea dreapta spate la matiz an 2004.are joc si nu stiu dak este de vina rulmentul sau fuzeta(unde vine bagat rulmentul din interior).am bagat rulmentul si intra usor cu mana.ce ar trebui sa fac?multumesc

si dak puteti sa ma ajutati cu niste cote la rulmenti,ca am vazut la un magazin online autokarma.ro m multe cote.

Edited by ticolino1990

Share this post


Link to post

@ticolino1990,

... „ rulmentul si intra usor cu mana” ...

CÂT de ușor ? Are (puțin) joc cămașa interioară pe axă ?

Share this post


Link to post

la mana nu s-a simtit nici un joc.dar este normal sa intre usor pe axa de la punte?

 

Share this post


Link to post

Pe mine unu ma lasara mut treaba asta cu distantierul dintre rulmenti si joc la roata, situatie intinlita recent. Asa ceva n-am mai pomenit de cind port cuc, si-am luat piese (rulmenti) expres de la daewoo. Distantierul ii de 11mm, aveti la cunostinta de o alta cota ? Ori camasa exterioara (la interior) a unor rulmenti ii mai groasa si cade la fix pe cota distantierului. Ce expicatie (pe urma unor calcule exacte) ati gasit de ati studiat problema in amanunt ?

Share this post


Link to post

Salut ,

 

Matizul nu are fuzeta( sau jamba elastica) pe spate. Acolo se gaseste doar ax punte pe care intra rulmentul...

Intre ax si diam. interior al rulmentilor exista o cota de toleranta. De aceea ii poti scoate sau monta usor.

Daca actionezi (invarti) roata si constati ca nu huruie, nu intervii la schimbarea rulmentului. In schimb, daca tragi de roata N-S V-E si constati ca ai joc in axul rotii, restrangi piulita crenelara.

Sigur acea piulita este stransa slab.

Share this post


Link to post

Banui ca mesajul este pentru @ticolino, adevarat @buburuza ?

 

In ideea de a nu se crea confuzii, ticolino amintea de rulmentii puntii spate iar eu de ai de pe fata ce par a fi problematici.

Share this post


Link to post

Da Victor, pentru el era mesajul ...  <img src= ">

Desi este un post de prin 2014...este totusi de actualitate si pentru cine vrea sa ia aminte.

Edited by buburuza vesela

Share this post


Link to post

Intr-adevar, ii bine venita informatia.

 

Altfel, cind m-o reajunge cheful mesteritului voi confectiona un dispozitiv de verificare a intregului ansamblu (rulmenti fata) de verificare a jocului inainte de a fi montat pe trasura, avind in vedere ca ii cam la ghici cu distantierul in cauza. Ce-i drept, nu-s decit trei matiji ce-i mingai din cind in cind da' parca n-as vrea ca istoria sa se repete, sa realizez ca oricit i-ai stringe nu poate fi preluat jocul in totalitate. Nasol proiect a puntii fata, injinerii lu' peste prajit ... urit proiect.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Daca tot ai adus vorba de rulmnetii fata, Viktor... :D Am luat si eu niste viraje mai intepate la ~50 km/h si spre stanga (parca) se auzea un zgomot, nu pot sa-i spun chiar huruit. Daca mai stiti, franele trenurilor vechi, aveau un sunet la viteze mai mari, cam asa se auzea si la mine. E clar din fata zgomotul, asta a fost acum vreo 2 ani si la mers normal / viraje normale nu se aude nimic.

Asta ca o curiozitate. Rotile nu au joc, dar vara trecuta am gasit cumva putin prelins pe la planetara pe acolo.

Edited by vrazvanc

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...