Jump to content
Sign in to follow this  
rm.popa

Cum Sa Vand O Masina "in Rate"?

Recommended Posts

Datele problemei:

- Mai am câteva rate la Aveo (leasing), pe care le voi achita anticipat.

- Doresc să o vând unei cunoştinţe (nu foarte apropiată) în nişte condiţii avantajoase (pentru el) - adică o sumă destul de mică, spartă într-un avans şi restul în rate lunare, timp de un an, un an şi ceva.

 

Întrebările pentru care vă cer ajutorul:

1. Maşina (non-UE, evident) e achiziţionată în 2006 şi nu am achitat atunci taxa vamală. Acum taxa va fi de 30% din reziduala de 20% (adică 6%) din CIP sau de 10% din CIP? Se plăteşte la cursul Euro de la data importului sau de acum?

2. La finalizarea leasingului transferul dreptului de proprietate se face obligatoriu către mine (utilizatorul - rămânând ca eu să o vând ulterior), sau există vreo chichiţă prin care firma de leasing să poată transfera maşina direct în proprietatea cunoştinţei mele?

3. Presupunând că va fi obligatoriu a mea (cum mă şi aştept să fie), bănuiesc că societatea de leasing o radiază din circulaţie. Eu o primesc neînmatriculată sau înmatriculată temporar? Şi dacă e neînmatriculată o pot înstrăina aşa, urmând ca noul proprietar să facă ce e de făcut?

4. Şi... cel mai important: având în vedere că nu sunt în relaţii de încredere neţărmurită cu noul proprietar (nici eu cu el, nici el cu mine), care ar fi formula juridică prin care maşina să devină a lui, să facem contractul de vânzare-cumpărare, dar el să achite doar un avans la acel moment, iar restul să-mi dea în x rate lunare? Se poate face un astfel de contract? Mă gândeam că dacă îmi deschid un cont în care el să verse lunar suma stabilită prin contract, vom fi amândoi acoperiţi? Adică el să poată dovedi cu chitanţele că a depus banii, iar eu cu extrasul de cont că nu (sper să nu fie cazul...). Deci... aţi auzit de aşa ceva? Se poate??

 

Thanks!

Share this post


Link to post

Nu sunt 100% sigur dar eu stiu asa:

1. 30% platiti la cursul de atunci.

2. La final de leasing nu trebuie inmatriculata instant. Firma de leasing iti trimite toata documentatia ca s-o poti inscrie, iar tu, daca faci un contract cu persoana la care vrei s-o vinzi, masina se poate inmatricula pe numele noului proprietar.

3. O primesti inmatriculata, o treci pe numele tau cand ai chef.

4. Aici nu gasesti metoda fara dureri de cap pentru tine in caz ca persoana este rauvoitoare. In orice situatie, trebuie sa ajungi la judecata si naiba stie cat se poate prelungi. Iar daca nu-ti da banii, judecatorul decide sa-ti dea masina inapoi si ala de-al dracu o da peste cap, ce faci ? Te judeci iar pentru dauna ? Cel mai sigur e banu jos, sau macar 50% inainte si masina sa raman pe numele tau pana o achita.

Edited by smailmiami

Share this post


Link to post

Merci de răspunsuri.

 

Pct. 4 e cel mai important. În principiu (ceea ce nu poate exclude complet accidentele) nu vor fi probleme cu plata ratelor. Oricum, vânzarea asta nu prea e un avantaj pentru mine, dar ideea e de a găsi o formulă valabilă dpdv juridic prin care şi el să fie proprietar şi eu să am un as în mânecă în caz de neplată şi el să se poată apăra în caz că l-aş acuza aiurea de neplată.

Share this post


Link to post

Acest lucru implica neaparat 2 puncte:

1) Proces vrbal de predare-primire din care sa rezulte cat mai exact starea in care ai predat masina, cu multe poze atasate.

2) Specificat clar in contractul de vanzare ca respecitvul contract se anuleaza si masina revine vechiului proprietar in cazul neplatii la timp a uneia sau mai multe rate si ca tu nu esti obligat sa dai nici macar un leut inapoi din ceea ce s-a platit pana la data respectiva. Iar orice diferente la data restituirii masinii fata de procesul de predare-primire initial, in urma evaluarii uni evaluator agreat (service) sa fie platite, bla-bla ...

Share this post


Link to post

Contractul de leasing se poate cesiona catre oricine. Dar cum o mai vinzi daca nu e a ta?

Parerea mea e ca faci o afacere proasta, mai bine o dai mai ieftin decat in rate.. ma rog, nu e treaba mea, e doar cum as judeca eu.

Share this post


Link to post

La leasing mai am prea puţine rate (cam 15% din valoarea la care o s-o vând; plus că reziduala e inclusă în rate) ca să merite să mai fac cesionare, mai ales că respectivul nu are de unde să-mi dea diferenţa pe loc.

Oricum o dau destul de ieftin şi caut soluţia asta mai ales pentru a face cumpărătorului un bine. Şi pentru că m-am ataşat cumva de maşina asta şi m-aş simţi mai bine să o dau unui cunoscut.

Share this post


Link to post

Sa dai masina unui cunoscut e cea mai proasta afacere in general. Se va plange la tine pentru orice cacatel.

Ca sa o dai in rate faci un contract cu gaj la un notar, tu pastrezi proprietatea masini, cartea de identitate si un rand de chei, noul proprietar primeste posesia, talonul si un rand de chei. Se va specifica in contract ca masina este garantie, dar si faptul ca la data achitarii ultimei rate se transfera proprietatea catre cel caruia i-o vinzi.

Share this post


Link to post

La chestia cu "căcăţeii" cam ai dreptate...

 

Deci dacă proprietatea e tot a mea, el având doar drept de folosinţă, înseamnă că la fisc şi la poliţie va fi tot pe numele meu şi că abia la stingerea datoriei se va face transferul efectiv de proprietate?

Adică după leasing tot eu tre' să o înscriu în circulaţie, impozitul tot eu tre' să-l plătesc, amenzile de radar tot la mine vin? :scarpin:

Share this post


Link to post

Ţi-a cam răspuns Mircea cum trebuie procedat dpdv legal.

Referitor la faptul că

nu sunt în relaţii de încredere neţărmurită cu noul proprietar (nici eu cu el, nici el cu mine)

sfatul meu e să nu te complici. Deşi sper să nu fie cazul de aşa natură încât să apară "probleme" (ca la alţii, pe care-i ştiu, aflaţi în situaţii similare), la fel ca Tommy te sfătuiesc s-o dai mai degrabă la un preţ ceva mai mic decât să te complici cu rate şi altele...

Oricare ar fi varianta aleasă, multă baftă :)

Share this post


Link to post

La chestia cu "căcăţeii" cam ai dreptate...

 

Deci dacă proprietatea e tot a mea, el având doar drept de folosinţă, înseamnă că la fisc şi la poliţie va fi tot pe numele meu şi că abia la stingerea datoriei se va face transferul efectiv de proprietate?

Adică după leasing tot eu tre' să o înscriu în circulaţie, impozitul tot eu tre' să-l plătesc, amenzile de radar tot la mine vin? :scarpin:

Dupa leasing oricum trebuie sa o inscrii pe numele tau ca sa faci o vanzare in rate ca la carte. In plus, cat timp e in leasing n-o poti vinde, pentru ca nu e a ta...

Se poate mentiona in contract ca el trebuie sa-ti plateasca pe langa rate si restul de datorii ale masinii, ca are obligatia sa-i faca RCA si CASCO. Contractul fiind incheiat la notar este opozabil oricui, deci poti demonstra la politie ca nu la tine e masina si ca respectivul raspunde in fata legii pentru ceea ce face cu ea. In plus, ai datele lui, le poti comunica politiei cand iti vine o instiintare acasa.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...