Jump to content
Sign in to follow this  
VAXXi

Proiect: Confiscarea Masinii Pentru +50 Km/h

Strategia Nationala pentru Siguranta Rutiera  

85 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Articol Gandul

 

Proiectul Hotărârii de Guvern pentru aprobarea Strategiei Naţionale pentru Siguranţa Rutieră intră în linie dreaptă. Ministerul Transporturilor nu pare impresionat de instituţiile care contestă actul normativ. Printre cele mai stranii prevederi se numără eliminarea instituţiei martorului din procedura contravenţională, testarea alcoolemiei indiferent de motivul pentru care şoferul e oprit de poliţie, confiscarea autoturismului în cazul depăşirii cu 50km/h a vitezei maxime legale. Prin aceeaşi hotărâre, se va naşte ANCA - Agenţia Naţională de Colectare a Amenzilor, care va avea dreptul să îţi intre direct în cont pentru a reţine amenda, să revoce permisul de conducere sau, prin hotărâre judecătorească, să aresteze rău-platnicul la un "centru de arest".

 

[...]

 

Un şofer implicat într-un accident rutier nu îşi va putea dovedi nevinovăţia prin declaraţiile martorilor oculari. De asemenea, un şofer care nu a achitat o amendă rutieră se poate trezi, în cel mai bun caz, cu contul micşorat ca urmare a faptului că amenda i-a fost reţinută direct din contul bancar. În varianta rea, şoferul s-ar putea trezi cu maşina confiscată sau chiar cu puţin arest. De asemenea, toţi şoferii opriţi în trafic la controalele poliţiei rutiere ar putea fi testaţi pentru stabilirea alcoolemiei. Toate acestea nu sunt ipostaze din filme horror ci ar putea deveni reale în România dacă Executivul va adopta o Hotărâre de Guvern privind aprobarea Strategiei Naţionale pentru Siguranţa Rutieră 2009 - 2013. Proiectul acesteia este publicat deja pe pagina de web a Ministerului Transporturilor iar o serie de instituţii şi ministere au fost solicitate să se pronunţe asupra textului prin acordarea sau nu a avizului prevăzut de lege.

 

[...]

 

Poliţia Rutieră nu este de acord

 

"Poliţia Rutieră a fost consultată în acest domeniu dar consultarea a fost în sensul în care ne-au trimis documentul gata făcut. Nu este normal. Poliţia Rutieră răspunde de siguranţa rutieră şi am decis să nu avizăm acest proiect. El trebuie revizuit şi discutat la nivel de experţi. Documentul conţine foarte multe erori. Cele două exemple scoase în evidenţă de CSM sunt doar câteva. Nici noi nu suntem de acord cu eliminarea martorului din procedura contravenţională şi nici cu eliminarea obligativităţii efectuării analizei de sânge pentru stabilirea alcoolemiei", a declarat pentru Gândul comisarul-şef Lucian Diniţă, şeful Poliţiei Rutiere. Exemplele oferite de cei de la Poliţia Rutieră nu se opresc aici. "Ei propun acum să se dea examen din nou pentru redobândirea dreptului de a conduce pentru mai multe categorii de abateri rutiere. O altă propunere este ca, la depăşirea vitezei cu peste 50 km la oră, să fie confiscată maşina contravenientului".

Share this post


Link to post

Aia cu eliminarea instituţiei martorului din procedura contravenţională nu e din "puţul gândirii", e din ciclul "gândire cu premeditare" :|

Share this post


Link to post

Un proiect facut cu c*rul, ca de altfel multe legi din tara asta.

Faza cu "Agenţia Naţională de Colectare a Amenzilor" e umplutura. O metoda de a mai umple niste burti a unor sustinatori politici. Si in varianta actuala o amenda neplatita si necontestata se executa silit si se ia din conturi sau salarii. Ce aduce in plus ANCA in afara de posturi noi in sistemul bugetar-asta apropos de reducerea numarului de posturi la bugetari?

Eu sper ca CSM-ul impreuna cu Politia Rutiera sa nu se lase la guvernul asta de impotenti.

Share this post


Link to post

E sunt de acord cu masura de confiscare a masinii pentru mai mult de 50 de km la ora. :)

Share this post


Link to post

Da, asta e primul pas in a arata ca proprietatea nu mai e garantata. Nu cred ca exista o dobitocie mai mare ca asta in materie de legislatie in general, nu doar rutiera.

Bre, o amenda mare, o suspendare pe termen mai lung.. e altceva. Cu astfel de legi or sa creasca exponential spagile si se vor umple instantele de procese.

Share this post


Link to post
.... Cu astfel de legi or sa creasca exponential spagile si se vor umple instantele de procese.

 

 

Asta ca asta, dar problema atunci cand scoti o lege fara sa o aprofundezi cum trebuie e aceea ca statul dat in judecata poate plati sume imense ca despagubiri. Evident ca banii vor fi platiti tot de la buget si nu din buzunarul impotentilor care au scos legea.

Share this post


Link to post

Dar cum confiști un autovehicul (in varianta propusa cu cei 50 km/h) dacă conducătorul nu este și proprietar al acelui vehicul?

Share this post


Link to post

e o aberatie sa-ti ia masina. ce faci daca esti hot, si te prinde garda cu 120 in localitate...mi-am uitat actele acasa zice hotul si pac garda ia masina la proprietar...nu se poate. sau trec masina pe numele lu' tata si merg eu cu ea blana. ma prinde garda si ce sa-mi ia??? era sa zic ce sa ia statu' de la mine.

Edited by Mircea
N-ai Caps Lock la tastatura?

Share this post


Link to post

Hotie pe fata. De ce nu fac asa si americanii?? ii impusca aia pe loc, fara multa vorba. Confiscarea proprietatii omului?? As fi de acord cu asta daca s-ar folosi masina pe post de arma letala, cu premeditare, si doar atunci. Cretini care sa adopte legi inepte nu se gasesc in tara asta ?! Sau e doar o stratagema la care sa renunte in timp pentru a motiva o umflare consistenta a amenzilor, din mare milostenie pentru proprietari de drept ?

Asa vor sa iesim din criza?? prin bataia de joc la adresa oamenilor? adevarat, s-ar umfla al dracului bugetul naibii. Mai ales cand te duci sa licitezi public sa-ti recuperezi propria masina scoasa la mezat.

 

Ia mai dati-i in rula mea, nu ma scoate nici armata a 14-a (care... politie???) din masina MEA, masina pe care am platit-o cu multa truda si pe care nu am castigat-o la jocurile de noroc.

Edited by Englishman

Share this post


Link to post
E sunt de acord cu masura de confiscare a masinii pentru mai mult de 50 de km la ora. :)

 

> :) Daaaa...cred ca ar trebui reactivate lagarele de la Auschwitz, vitezomanii deportati si obligati sa presteze munca in folosul comunitatii... mai ales cei care conduc autoturisme Lacetti si Aygo :) . Si ca sa fie totul made in Romanica, averile lor ar trebui confiscate si impartite la cei saraci. :) )

Share this post


Link to post

Buna idee :) )

Share this post


Link to post

@Elf, nu-ţi comentez în niciun fel opinia, dar fac o oarecare analogie şi spun că eu nu sunt de acord să mă oprească atunci când depăşesc viteza legală. Că o fac cu 10kmph, sau cu 100kmph e problema mea (simplist vorbind, desigur, nu sunt singur pe şosea şi nici şoseaua nu e proprietatea mea), ei au radare, constată că am depăşit viteza, îmi fac poză, mi-o trimit acasă/la firma de leasing. Alerg, poate, pentru că mă grăbesc, pentru că e o urgenţă şi nu am timp de stat la "completat pv-ul".

Share this post


Link to post
E sunt de acord cu masura de confiscare a masinii pentru mai mult de 50 de km la ora. :)

 

 

Nu te-ai trezit niciodata in mijlocul localitatii cu 100km/h ??? Pur si simplu pentru faptul ca nu este indicator, sau localitatea este dupa curba si nu o vezi decat in ultimul moment? Pus si simplu vor profita financiar de noi, iar politia va sta la panda !

 

Apropo', stiati ca una dintre persoanele care au elaborat noul cod rutier, nici macar nu are permis de conducere???

Edited by NanuTz

Share this post


Link to post
...Pus si simplu vor profita financiar de noi, iar politia va sta la panda !

 

Iti dai singur in freza. Citeste pozitia Politiei Rutiere si apoi comenteaza.

 

Apropo', stiati ca una dintre persoanele care au elaborat noul cod rutier, nici macar nu are permis de conducere???

 

Haha, ce observatie buna. Ce are sula cu prefectura? La elaborarea unei legi, e important sa ai habar de lege in primul rand. De unde stii ca persoana respectiva nu a fost jurist?

 

@Emil Nu-ti comentez opinia...

 

P.S. @NanuTZ Sunt multi posesori de permis care nu le prea au nici cu soferia si nici cu codul rutier. Banuiesc ca asta ti se pare normal...

Edited by zeneseu

Share this post


Link to post

Sunt curios ce fac cu masinile in leasing. Asta cu confiscarea masinii clar e o imbecilitate.

 

Eu sunt pentru inasprirea amenzilor mai ales pentru depasiri nesimtie ale vitezei desi sunt cazuri in care in "localitati" aveam viteze pentru care mi se putea da amenzi si pe autostrada.

 

As mai baga un pic de puscarie pentru cei ce conduc in stare de ebrietate. Asta mi se pare crima cu premeditare.

 

Intr-o lume ideala eu as propune inainte de stabilirea unei amenzi testarea starii tehnice pentru masina si testarea reflexelor soferului :D pe motiv ca mi se pare imbecil ca eu sa trebuiasca sa merg intr-o localitate cu 4 benzi cu o viteza gandita sa ruleze in siguranta o dacie din 80 in conditiile in care o masina cu frane, directie si suspensii bune opreste de la 50 km/h in o lungime de masina.

 

Cand dau pe un set de gume pretul a 2xdacii vechi care circula in spatele meu si ma verifica la portbagaj la prima frana trebuie sa mai merg cu 50 km/h.

 

Yeah right. Astept castanele :D

Share this post


Link to post

O idee buna dar trebuie cizelata. Ce se intelege prin confiscare? Adica iti ia masina de tot? =))

 

Oricum, daca ti se ia permisul fara eliberare de dovada de circulatie cam tot aia e, masina ramane acolo. In anumite chestii grave (baut la volan, viteza peste X km/h (x e discutabil) etc) sunt de acord sa se ridice masina, proprietarul urmand sa se duca sa o ridice contracost cand are dovada platii amenzilor sau a declaratiei la politie ca masina i-a fost furata.

Multe legi din tara asta sunt bune din pacate se aplica prost sau deloc. Codul rutier e foarte bine facut (cu mici exceptii).

 

LE. @ steph ai dreptate dar nu pui problema bine. Intr-o lume ideala drumul cu 4 benzi din punctul x in pct. Y de 600Km nu trece prin 30 localitati.

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post
...sunt de acord sa se ridice masina, proprietarul urmand sa se duca sa o ridice contracost cand are dovada platii amenzilor sau a declaratiei la politie ca masina i-a fost furata.

 

Adica te prinde politia ca rulezi cu peste 50 km/h peste limita legala, iti ia permis, confisca masina apoi tu mergi dai declaratie ca ti-e furata masina si ti-o ridici?!?!? :) )

 

 

Multe legi din tara asta sunt bune din pacate se aplica prost sau deloc. Codul rutier e foarte bine facut (cu mici exceptii).

 

Yeah, right. Numeste una.

Share this post


Link to post

1) tu ai inteles ce am zis eu acolo?

2) sa numesc ce, o exceptie?

Share this post


Link to post

Ce legatura are masina (ridicarea si recuperarea acesteia) cu plata amenzii? Poate sa fie masina de firma ce ar urma sa circule cu un alt sofer! Chiar daca soferul este in stare de ebrietate poate apela la un prieten, o ruda etc , pentru a veni sa mute masina de la locul cu pricina.

Share this post


Link to post

Florida: depasirea vitezei legale cu peste 50 km/h = confiscarea vehiculului, 5-10 ani inchisoare si suspendarea carnetului pe 10 ani.

Noua Zeelanda: confiscare, distrugerea, vanzarea masinii pentru neplata amenzilor

Australia: confiscarea masinii, ambiguitate in lege si acolo

 

Quis custodiet ipsos custodes? :)

Share this post


Link to post

Atunci propun sa ne aliniem întrutotul cu florida (salarii, pensii, asistenta social etc) si apoi sa refacem votarea.

A... sa nu uitam sa refacem toate caile de circulatie pentru a fi la standarde americane.

Edited by papie

Share this post


Link to post
Iti dai singur in freza. Citeste pozitia Politiei Rutiere si apoi comenteaza.

 

 

 

Haha, ce observatie buna. Ce are sula cu prefectura? La elaborarea unei legi, e important sa ai habar de lege in primul rand. De unde stii ca persoana respectiva nu a fost jurist?

 

P.S. @NanuTZ Sunt multi posesori de permis care nu le prea au nici cu soferia si nici cu codul rutier. Banuiesc ca asta ti se pare normal...

 

1.Esti cumva politist?

2.Una declara politia si alta face! Crezi ca nu le convine sa ia spaga? Crazi ca nu au ordine sa faca bani la buget? N-ai vazut masini ridicate desi erau parcate regulamentar, amenzi pentru trecere pe rosu, desi nu au trecut, sau politie stand la panda sa-ti ia carnetul la trecerea de pietoni?

3.Prefer ca legile despre circulatie sa fie elaborata de oameni care SOFEAZA, de oameni care se confrunta zilnic cu drumuri neincapatoare, cu bizoni in trafic, cu semafoare nesincronizate, cu marcaje necorespunzatoare, cu treceri pietonale ascunse, samd; Daca e facuta de un jurist care nu a stiut niciodata ce inseamna prioritatea de dreapta, sau pe ce parte se depaseste tramvaiul, e posibil ca acea lege sa nu contina nimic util.

4.Nu stiu de unde ai tras tu concluzia ca mi se pare normal sa existe posesori de permis, dar care sa nu le prea aiba nici cu soferia , nici cu codul rutier. Sau ai presupus ca asta e reciproca adevarata a afirmatiei mele, cum ca la elaborarea legii circulatiei au lucrat oameni care nu aveau nicio cunostinta despre acest domeniu?

 

Deci n-ai inteles nimic!

Share this post


Link to post

Din categoria : "Ma doare'n... de altii..."

@... eu nu sunt de acord să mă oprească atunci când depăşesc viteza legală. Că o fac cu 10kmph, sau cu 100kmph e problema mea (simplist vorbind, desigur, nu sunt singur pe şosea şi nici şoseaua nu e proprietatea mea), ei au radare, constată că am depăşit viteza, îmi fac poză, mi-o trimit acasă/la firma de leasing. Alerg, poate, pentru că mă grăbesc, pentru că e o urgenţă şi nu am timp de stat la "completat pv-ul".

 

Simplist vorbind DA nu esti SINGUR pe sosea...

Fa-te parlamentar si le arunci banii de amenda din mers, si pentru cind te intorci...

Poate ca daca iti salta tie carnetul si te lasa pieton pentru cei 50km/h in plus , salveaza citeva vieti nevinovate...

 

Confiscarea masinii...:

"...O amenda neplatita in termen de 96 de ore poate duce la confiscarea masinii..."

"...Pentru cazul in care sunteti gasit baut la volan, amenzile sunt de la 1.000 la 2.000 de euro, plus suspendarea permisului pentru doi ani..."

"...Pana la judecarea cazului, masina poate fi retinuta de autoritati..."

"...Nu doar folosirea detectoarelor radar, ci si detinerea lor este cu desavarsire interzisa si se poate solda cu amenda de 1.500 de euro si chiar confiscarea masinii..."

"...sofatul in stare de ebrietate poate aduce dupa sine interdictia de a mai conduce pe teritoriul tarii..."

"...- daca depasesti viteza cu peste 50 km/h fata de limita legala e caz penal, se suspenda carnetul si poti face si inchisoare..."

 

Sint exemple de prin Europa...

Confiscarea e prea dura ca masura dar amenzi mult mai mari(500-2000e), anularea sau suspendarea pe termen lung nu retinerea permisului 1-3luni ar fi ok si pt multe alte abateri gen depasirea pe linie continua, unde e "depasirea interzisa", starea de ebrietate...

O sa sariti cu gura ca efectul o sa fie numai cresterea spagilor...poate...

Propuneti voi atunci masuri adecvate pt. a nu te trezi depasit de TIR cu 160-180, cu altul in curba(si nu numai) pe banda ta, sa fii fortat sa frinez la maxim si sa iesi pe pietris de altul care te depaseste pe linie continua...

Oricum orice idee buna initial la noi se va transforma intr-o aberatie la final si va fi aplicata dupa niste norme si mai idioate...

Share this post


Link to post
... Confiscarea e prea dura ca masura dar amenzi mult mai mari(500-2000e) ...

Asta echivaleaza cu confiscarea masinii, pentru multi.

Share this post


Link to post
1.Esti cumva politist?

 

Pentru informatia ta, nu.

 

 

2.Una declara politia si alta face! Crezi ca nu le convine sa ia spaga? Crazi ca nu au ordine sa faca bani la buget? N-ai vazut masini ridicate desi erau parcate regulamentar, amenzi pentru trecere pe rosu, desi nu au trecut, sau politie stand la panda sa-ti ia carnetul la trecerea de pietoni?

 

2.1Cand seful Politiei Rutiere declara public ca nu va da avizul acelui proiect, trebuie sa-ti dea de gandit.

2.2 Masini parcate regulamentar si ridicate nu am vazut. Nici un politist nu e suficient de prost sa se aleaga cu dosar penal pentru abuz in functie. Dar voi astia care comentati pe marginea drumului in "deplina cunostinta de cauza" probabil le stiti pe toate. Poate stau baietii la panda la trecerile de pietoni, semafoare, dar stau din cauza ca sunt destui destepti care le dau de lucru. Altfel ar sta degeaba. ;)

 

 

3.Prefer ca legile despre circulatie sa fie elaborata de oameni care SOFEAZA, de oameni care se confrunta zilnic cu drumuri neincapatoare, cu bizoni in trafic, cu semafoare nesincronizate, cu marcaje necorespunzatoare, cu treceri pietonale ascunse, samd; Daca e facuta de un jurist care nu a stiut niciodata ce inseamna prioritatea de dreapta, sau pe ce parte se depaseste tramvaiul, e posibil ca acea lege sa nu contina nimic util.

 

Cand vei sti cum se fac legile intr-o tara si ce sta la baza emiterii unei legi, vei putea afirma ceea ce este mai sus. Eu unul prefer sa faca legea un jurist capabil decat unul ca tine cu permis. Ca sa faci o lege in domeniul constructiilor, nu trebuie sa fii neaparat constructor-sau crezi ca codul civil a fost facut de constructori? Daca nu are permis, un politist nu poate aplica codul rutier?

 

 

 

4.Nu stiu de unde ai tras tu concluzia ca mi se pare normal sa existe posesori de permis, dar care sa nu le prea aiba nici cu soferia , nici cu codul rutier. Sau ai presupus ca asta e reciproca adevarata a afirmatiei mele, cum ca la elaborarea legii circulatiei au lucrat oameni care nu aveau nicio cunostinta despre acest domeniu?

N-am tras nicio concluzie. Dar pentru ca ai permis de conducere, trebuia sa interpretezi textul si sa citesti printre randuri... (ca sa fie clar, asta e ironie)

Edited by zeneseu

Share this post


Link to post
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...