Jump to content
Sign in to follow this  
hawkeye

Cum Iti Faci O Tara

Recommended Posts

Salut,

 

Desi pare la misto, intrebarile sunt "pe bune".

 

Daca, ipotetic, ai gasi o insula pe care nu o revendica nimeni si pe care la fel de ipotetic nu ar vrea nimeni s-o cucereasca, teoretic acea insula ar putea deveni un nou stat.

Se presupune ca o mana de oameni sunt deja pe insula aceea si se presupune ca se inteleg intre ei suficient cat sa nu se omoare unii pe altii, cel putin nu imediat.

 

Intrebarea principala este: Care sunt pasii care trebuie urmati ?

 

Eu vad problema in felul urmator: (pasii nu sunt nici pe departe completi si nici in ordine si ar fi recomandat daca ati argumenta de ce nu sunt in ordine si ce trebuie adaugat)

 

- Trebuie format noul stat. Se cade la mica intelegere ce forma de guvernare va exista. O varianta ar fi stat constitutional cu presedinte ales prin vot liber. De asemenea se alege un nume si un steag. Intrebare: Unde se verifica daca numele si steagul sunt deja folosite de alt stat? (pe acea insula nu exista inca telefonie, internet, posta si legaturi diplomatice).

- Se declara independenta (ideal). Cum faci asta?

- Se voteaza presedintele si se alege.

- Se formeaza institutiile de stat. Armata si politia cred ca ar trebui sa fie primele.

- Se aleg conducatorii institutiilor. Cine face asta in prima faza? Presedintele?

- Se declara orasele si se alege capitala. Cine si cum face asta?

- Se declara limba oficiala (una sau mai multe). Aici banuiesc ca-i la mica intelegere, din nou.

- Politia va elibera carti de identitate pentru cetateni.

- Trebuie declarat noul stat. Intrebare: Cine, Cum si cui declara chestia asta?

 

- Trebuie stabilita o moneda. La mica intelegere din nou, se gaseste un nume si se printeaza bancnote si se fac monezi. Cum se stabileste valoarea unei unitati? Cum se stabileste valoarea in raport cu valuta convertibila? Cine si cum face asta? Mersul economiei va modifica aceste valori in timp, bineinteles. Institutia care printeaza bani va fi Banca Nationala. Dupa ce va printa banii, unde se vor duce? Cine va fi "proprietarul" primilor bani printati? Sau daca banca nationala va fi proprietarul, ce va cere in schimbul banilor?

 

- Trebuie emise pasapoarte catre cetateni. Asta inseamna ca trebuie facute acorduri cu toate tarile din lume. Intrebare: Cum se fac aceste acorduri? Aici intervine o problema: Cetatenii noului stat detin doar pasapoarte emise de statul lor si nu sunt cetateni ai altui stat. Asta inseamna ca inainte de a se face acordurile de intrare in alte tari (cu viza sau fara) pasapoartele lor sunt invalide si nu pot calatori nicaieri. Teoretic, nici alti cetateni nu pot intra in noul stat deoarece nici pasapoartele lor nu sunt valide, acordul neexistand inca. In stadiul actual, nu exista decat telefonie prin satelit folosind un provider extern. De asemenea posta nu exista inca.

 

- S-a rezolvat problema (cum?) pasapoartelor. Asta inseamna ca tu vrei sa-ti deschizi ambasada in marile state (pentru inceput). Cum faci asta? Pe cine suni? Altii nu-si vor deschide ambasade in noul stat curand, deci nu ne ingrijoram cu chestia asta pentru moment.

 

- E momentul sa punem telefonie. Fiind insula avem 2 variante: Ne tragem o fibra optica de la niste vecini sau folosim satelit. Intrebarea este: De unde ne luam Country Code (prefix telefonic)? Dupa ce ne-am luat prefix, cum ne interconectam cu restul lumii si cu cine? Cum anuntam restul lumii ca prefixul acela va fi rutat catre noi? Exista un fel de BGP al telefoniei?

 

- Odata ce avem telefonie, vine si internetul pe aceeasi "sarma". Ne trebuie top level domain si aici probabil ca dam un telefon (acum putem folosi reteaua noastra deoarece e deja functionala) la IANA si ei ne vor aloca un TLD. Ce documente vor cere? Actul constitutiv al tarii? Banuiesc ca trebuie sa dovedesti cumva ca esti un stat si ca esti "nou". Cum?

 

- Se infiinteaza posta de stat. Intern, totul ar trebui sa mearga fara nici o problema. Extern, intrervine problema. Cui trimiti un colet extern? Cine va face relay pana in tara de destinatie si de asemenea cum se face plata? Partenerul extern probabil nu va accepta moneda ta si tu trebuie sa cumperi valuta. Cum si de unde o iei ? Se presupune ca s-a impus deja mai devreme un curs valutar. Acum intervine alta problema: Cine si de ce ar cumpara moneda ta pentru a-ti da in schimb valuta convertibila. Ce va face acea persoana cu banii tai? O varianta ar fi un investitor care isi infiinteaza la tine o casa de schimb valutar, cumpara moneda locala la un pret si o vinde mai tarziu la o valoare mai mare pentru a face profit. Asta va functiona doar daca cetatenii tai vor avea un venit (intr-un fel sau altul) intr-o valuta externa si vor avea nevoie de moneda locala.

 

 

Astept comentarii, sugestii si (sau) replici gen: "Te-a batut prea mult soarele in cap"  <img src= ">

Share this post


Link to post

De ce sa iti faci stat cand poti sa iti faci o Transnistrie pe care sa o conduci dupa cum ti se erecteaza tie? Ia vezi, ei cum au facut?

 

De ce ai nevoie de moneda locala? Eu as paria pe sex. Sa ma explic: ai nevoie de haine, te duci la croitoreasa pe care o platesti in sex. Ai nevoie de posta, te duci la postarita, plata in sex. Ai nevoie de niste mobila, te duci la mester, plata in buttsex. Si asa mai departe. Avantajul monezii asteia e ca este impartita egal intre membrii comunitatii. Unii nu pot avea mai mult decat altii. Ma rog, e o comparatie intre persoane de aceeasi varsta. Plus ca reusesti si scoaterea "dinozaurilor" din circuitul economic, adica a alora prea batrani pentru a se mai adapta evolutiei. Nu stiu cum faci cu pensiile insa. Desi, poti sa planifici impartirea lor cam asa, pe la ora 5, sa prinzi si stirile in direct.

 

Si daca tot suntem aici, de ce vrei republica si presedinte? Nu iti poti lasa barba si sa te autodeclari guru? Si guru poate avea SPP local. Eu iti propun sa alegi membrele cu valoarea intrinseca cea mai mare.

 

 

Ma mai gandesc si iti mai spun, ca mi-am intrat in mana. Acum ma duc sa beau cafeaua.

Share this post


Link to post

Daca tot ai gasit o insula pustie (sau esti deshidratat de la atita soare in NZ =)) ) ce rost are sa complici lucrurile... sa ne ajungi din urma?

Banane, peste, si mult sex vb Zmeului :)

Ipotetic vorbind cine vrea sa faca asta vrea linistite, sa scape de asa zisa civilizatie...

Pigmeii din Australia se descurca foarte bine si fara , de exemplu...

Zmeule da' nu ti-ai baut cafeaua dimineata de ai debitat chestia aia? =D>

Linkurile de mai sus sint o idee buna numai ca trebuie sa ai bani "fara numar" pt investitia initiala, si pt cele necesare supravietuirii...te apuci de pescuit, de strins scoici?

Iar teoria cu tara e inceputa putin gresit. Mai intii trebuie sa te gindesti cum poti functiona in relatie cu restul lumii. Ori mergi "inchis" si te autosustii la nivel minim ori trebuie sa cauti resurse-bunuri ce poti sa le exporti... altfel de unde bani de posta, internet etc...

Share this post


Link to post

Chiar asa.. astia care scriu cuvinte sexy pe net fara a avea nimic a spune, doar cu intentia de a poci limba lui Eminovici ce ar face acolo?

Share this post


Link to post

:o fftopic:

Cred ca ar trebui mutat la sectiunea "Tutoriale".

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...