Jump to content
Sign in to follow this  
Nasul

Se Asfaltează Transalpina, Cea Mai înaltă şosea

Recommended Posts

Sursa Jurnalul National

 

Transalpina, şoseaua care traversează Munţii Parâng de la sud la nord, este în plin proces de asfaltare. Drumul va fi refăcut complet, iar lucrarea trebuie să se încheie peste trei ani. Mitul Transfăgărăşanului, cea mai înaltă şosea asfaltată din România, este pe cale să se prăbuşească. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a alocat banii necesari pentru asfaltarea unui vechi drum, denumit Transalpina, făcut pe vremea romanilor. Cu o lăţime de 8 metri şi un acostament de 1,5 metri pe fiecare parte, noul drum va ajunge la o altitudine de 2.200 de metri, cu aproape două sute de metri mai sus decât Transfăgărăşanul, care la Bâlea Lac atinge cota 2.034 metri.

 

Dupa ce spune lumea care sta prin zona pe ciclism.ro cica se asfalteaza la greu pe acolo. Eu sunt sceptic. Si chiar daca se reuseste asfaltarea putem sa ne asteptam la niste alunecari de asfalt cum s-a mai intampla.

Share this post


Link to post

Am auzit si eu zvonul asta. Dar, avind in vedere "progresul" inregistrat intr-un an de Autostrada Transilvania, imi rezerv dreptul de a avea o parere personala. Si anume ca NU O SA FINALIZEZE Transalpina in 3 ani ... Am fost pe acolo, nu trecut de la un capat la altul, insa a fost suficient pentru o parere.

 

Obiectiv vorbind, e posibil sa se inceapa lucrarile in cca. 3 ani, iar finalizarea s-ar putea sa ajunga la vreo 8-10. Daca ma insel, dau cite o bere la toti colegii de forum care vor fi la altitudinea maxima a Transalpinei in ziua deschiderii oficiale :D ! Am zis.

Share this post


Link to post

Mai, chiar se asfalteaza Transalpina intr-un ritm destul de sustinut, am fost acolo acum 2 saptamani si am vazut ca ajunsesera destul de departe cu lucrarile, acum ajunsesera la Ranca cu asfaltatul, apoi au inceput sa amenajeze imediat dupa varf, spre coborare.

Share this post


Link to post
Mai, chiar se asfalteaza Transalpina intr-un ritm destul de sustinut, ...

 

Se pare ca i-a apucat ceva pe conducatori. Am ramas si eu surprins de cat de repede se lucra si pe Valea Oltului la consolidare versanti si asfaltare.

Share this post


Link to post
Se pare ca i-a apucat ceva pe conducatori.

Vin prezidentialele, ingrasam porcul in ajun.

Share this post


Link to post

Doamne ajuta!

Share this post


Link to post

Pai daca se asfalteaza chiar trebuie sa uitam de transfagarasan. Oricum asfaltul pe transfagarasan e pulbere, cel putin partea dinspre arges! Daca ar fi destepti ar tine-o deschisa tot anul!

Edited by rich1974

Share this post


Link to post

Ba nu, cel puţin în perioada de început va fi fain de mers pe TF, chiar şi în w/e. Majoritatea se vor duce pe TA şi TF-ul va fi gol :D

Share this post


Link to post
Daca ar fi destepti ar tine-o deschisa tot anul!

Subscriu ... Dupa ce o sa sara in prapastie citeva zeci de masini (ma refer in special in sezonul de iarna) poate o sa mai scada numarul de vizitatori > :)

 

Acu' serios ! E imposibil sa tina un astfel de drum deschis pe perioada iernii, nici in afara nu se face asa ceva

Share this post


Link to post

Nu e imposibil, dar costa.

Share this post


Link to post

Trust me... costa si e tot imposibil. > :)

Traim in Romania si asta ne excita tot timpul.

Share this post


Link to post

Are partial dreptate Sato. In fiecare iarna pe parta din arges e deszapezit pana la cabana capra (mai sunt cativa km pana sus) si spre Sibiu, pana la Balea Cascada. Oare de ce? :D .

 

Hint: Stiti cum e telecabina de la cascada la lac? Stai 2 ore la coada.

Share this post


Link to post

Hai ma ca ar trebui sa fie deschis tot timpul, doar nu suntem in Alaska! sper ca asfaltul sa fie de calitate, cu piatra concasata ca sa tina!

Edited by rich1974

Share this post


Link to post

La Ranca se urca tot timpul anului! Si asfalt pana la Ranca e pus demult fratilor! Cred ca are 3-4 ani! Adevarat , e pus pana la Ranca.Se deszapezea la Ranca si pe vremea lui Ceausescu! Este releul de televiziune acolo si unitate militara. Adevarat ca armata si-a redus efectivul de acolo cu 60-70% Dar sunt alte chestii acolo care voi nu le stiti si nu pot fi spuse aici! Tin minte ca in februarie 1993 am adus cu Tatra de la Petrosani un buldozer sa deschida drumul ca al lor de acolo se stricase , ninsese vreo 4 zile incontinuu si DAC 665T cu lanturi nu mai putea sa urce cu aprovizionarea.In 48 de ore de cand am plecat cu Tatra din Petrosani -Tg.Jiu-Novaci, era drumul accesibil!

Share this post


Link to post

Da asa e,si anul trecut am fos, si anul acesta,am plecat de nebuni cu daciile sa trecem peste munti la Obarsia Lotrului,si pot sa spun ca asfaltul ala nu a avansat prea mult de anul trecut.Bine ar fi sa fie gata in trei ani dar nu prea cred.Pe de alta parte daca se aduna o echipa cu masini de sacrificiu e chiar fain sa faci un pic de off-road pe acolo cum am facut noi anul asta.

Share this post


Link to post

Este imbucurator faptul ca au luat initiativa si au inceput sa+l asfalteye.Astfel poate in tara asta vom avea si altceva in afara de turism ecumenic...Si aici ma refer la un alt fel de turism.

Share this post


Link to post

E bine ca se sfalteaza acest drum... dar pacat ca vor ajunge acolo si persoane care nu stiu sa protejeze natura.

Am fost acum o saptamana pe transfagarasan si sincer am fost mahnit de cat gunoi pot lasa oamenii in natura... :(

Share this post


Link to post

Si eu credeam ca sint singurul care remarca asta...

Oare asa se intimpla si prin strainataturi? :(

Share this post


Link to post

nu stiu ce se intampla prin stainatate... dar ar trebui sa fie educati atat vizitatorii cat si cei care castiga de pe urma acelor locuri...

Cei cu cabane, pensiuni, magazine... daca acestia ar mentine zona curata... curatata... intretinuta... ar avea de castigat si ei...

Problema e ca toti cauta sa profite... nimeni nu vrea sa aduce gunoiul...

Share this post


Link to post
Si eu credeam ca sint singurul care remarca asta...

Oare asa se intimpla si prin strainataturi? :(

 

Nu , si culmea, nici macar romanii nu fac gunoi! Amenzile mari! BICIUL!!!

Share this post


Link to post

Oameni buni, eu chiar cred ca sinteti naivi sau idealisti. Pai hai sa vedem, cu ce poate Transalpina neasfaltata sa stavileasca pornirea manelistului grataragiu posesor de Touareg, Land Rover sau mai stiu eu ce harabaie 8x8 ??? "Educarea" melteanului fara bita sau amenzi grase nu cred ca e posibila. Ca e mai simplu sa blochezi (indirect) accesul decit sa te chinui sa adminstrezi ca lumea si sa exploatezi potentialul unei o zona frumoase sint de acord. Insa a intirzia cu 5-10 ani inevitabilul nu cred ca este altceva decit lipsa de asumare a responsabilitatii, o politica de strut atit de mult iubita de cei in masura sa mai schimbe cite ceva ...

 

PS: Pentru cei care cred ca lipsa unui drum asfaltat schimba ceva, un mic sfat. Luati-o si voi la picior pe trasee inaccesibile auto si veti vedea peste tot urme de civilizatie. In Bucegi, P.Bv, Piatra Mare, TF, Piatra Craiului, Ciucas (pe astea le-am batut mai recent), pe toate traseele turistice am gasit absorbante, PETuri, doze de Al, pungi, etc. E prea mica tarisoara asta ca sa isi imagineze cineva ca 20-30km neasfaltati pot bloca accesul civilizatiei. Aaa, daca am vorbi de alta scara (gen Marele Canion), poate ca ar functiona si propunerea voastra.

 

PS2: Politica stalinista: decit sa scape un singur vinovat, mai bine impuscam 1000 nevinovati. Politica occidentala: decit sa pedepsim un singur nevinovat, mai bine eliberam 1000 de vinovati. Intelege fiecare ce vrea de aici.

Share this post


Link to post

Salex putin probabil sa vezi manelistu cu Tuaregu pe Transalpina daca nu e asfaltat... Laur cred ca poate sa confirme...si cine a mai fost pe acolo.

Intirzierea de care zici tu de 10 ani poate fi de 30ani daca atit ne trebuie sa ne civilizam sau sa punem la punct "sistemul" de care mai vorbea cineva pe acelasi subiect...sintem prea prosti/needucati ca natie sa avem grija de ce avem...

Salex pe toate traseele care se pot face in pantofi, slapi, papuci de casa etc ai sa vezi gunoaie la greu...

Si cind zic slapi nu exagerez...am vazut coborind de la Duruitoarea o cucoana in papuci de plaja... si nu era singura.

Salvamontul din Durau care le-a vindut biletele putea sa o trimita la pascut dar ii durea mai mult sa incaseze banu'...

Si DA sint destule zone inca virgine care civilizatia nu le-a atins prea tare... du-te pe Axial Izvorul Muntelui-Durau care a fost inchis circulatiei pina decurind si ai sa vezi ca e INCA "virgin" ... fara gunoaie la tot pasul ca pe TRANSFAGARASAN...

Mai discutam dupa ce-l repara/asfalteaza...acum faci 30km intr-o 1h...nu am vazut decit vreo 3 masini - turisti rataciti si crispati injurind in cor cu nevasta cine xxx*** i-a pus sa mearga pe acolo :) ...in rest vreo 2-3 localnici cu Dacii suprainaltate =))

Prin anii '90 deja Scarisoara de exemplu era un dezastru... plina de gunoaie si toate stalactitele/stalagmitele erau rupte/furate , mai ramasesera cele de peste 20-30kg rupte dar prea grele de carat...

Am avut ocazia sa vad 2 pesteri super in Apuseni: una era "administrata" de un localnic care o descoperise, pusese si poarta la intrare... iar a doua am "gasit-o" datorita unui speolog care ne-a indrumat catre ea (nu e trecuta nici asta pe vreo harta turistica)... super amindoua...

Singura pestera vazuta de mine amenajata si bagata in sistem de pe vremea lui Ceasca e pestera Ursilor... intrai ca la cinema in ea...intretinuta , plateai bilet etc... aia cred ca si acum dupa 20ani e aproape la fel...

 

P.S2 Nevinovatii se pot organiza cum a facut Laur si pot face si ture pe TRalpina...nu trebuie sa o asfaltezi neaparat...

Share this post


Link to post

Sau, poate, e gunoi acolo pentru ca TOATA lumea se duce acolo. Ca nu ai in alta parte unde sa ajungi. Nu pentru ca neaparat acolo s-ar duce cocalari ci pentru ca acolo se duce TOATA lumea si e inghesuiala. Daca ai avea mai multe locuri in care sa te duci nu ar fi atatea gunoaie si ar veni si mai mult bani. Poate ar renta sa si faci curat. Ar conta chestia asta in ochii turistului "hmm, unde sa ma duc, acolo unde e gunoi sau acolo unde nu e?". Acum nu are decat optiunea "acolo unde se poate".

Share this post


Link to post

Se discuta aici de gunoaie. Cine arunca aceste gunoae? Pai noi (unii), daca noi le aruncam pe unde apucam, atunci noi sa le si stringem si nu sa asteptam pe cineva, sa ne faca curatenie in curte. Va dau un ex. concret:

Mergeam cu cineva in masina, care, el fiind in dreapta, se tot cinstea dintr-o bere la cutie, cind a terminat berea, a deschis geamul si a aruncat cutia afara. Am oprit in citiva metri si l-am trimis sa-si ridice gunoiul. Replica lui:"oricum nu m-a vazut nimeni". Am zis, NU MA INTERESEAZA! daca te-a vazut cineva sau nu, din masina mea, nu arunci nimic, stringi tot (cutii de bere,pachete de tigari,etc.) si cind oprim undeva, pui intr-un cos de gunoi. Adevarul ca, nu i-am auzit vocea zeci de chilometri, dar asta e, poate s-o invatat minte sau...

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...