Jump to content
Sign in to follow this  
mihai72ro

Romania Incotro?

Recommended Posts

Sper ca nu dublez prin acest gen de subiect un alt topic si sper ca postez corect; sunt din ce in ce mai sceptic vis-a-vis de viata noastra; oare incotro ne indreptam?. Trebuie sa treaca alegerile sa vedem cu adevarat cruda realitatea?

Share this post


Link to post

Noi ne-am indreptat spre nicaieri tot timpul, nu vezi ca stam pe loc, de vreo 150 de ani avem aceleasi probleme.

Share this post


Link to post

Cine crede ca sintem in (scuze) "cuvânt_urât" se inseala...deabia pe la iarna sau la anul o sa respiram cu paiul...

Iar dobitocii din politica habar nu au si nici nu ii intereseaza sa faca ceva constructiv...

Share this post


Link to post

Ei sunt asigurati...noi ingrosam randurile somerilor; am lucrat pana de curand la o companie nationala care a dat faliment; cu mult noroc nu am stat decat 3 saptamani pe acasa si mi-am gasit in alta parte pe un salariu mai mic dar nu mi-am permis sa comentez; dar ma intreb ce vor face oamenii care vor pleca acasa, unde au obligatii incepand de la copii si pana la rate bancare..este adevarat unii chiar ia niste bani nejustificati, dar sunt si multi care chiar muncesc.

Edited by mihai72ro

Share this post


Link to post

De vreo 3-4 luni car hotii cu masina mea pe banii mei evident si nu sunt singurul.De consumabile la birou nu mai zic,toner, hartie, pixuri fara numar.

Cine stie ce ne asteapta...

Share this post


Link to post

Faza cea mai nasoala este ca nu s-au luat masuri anticriza.Dupa o scadere de 8.4 din PIB e clar ca nu o sa rasara soarele prea curand.

S-a pornit efectul de domino.Nu exista cerere nici interna/externa nici atat(oricum noi nu mai producem nici macar castraveti,s-o mai vinde Loganul inca 3 4 luni pana in DEC,de aici implicit si industria componentelor,industria din aval si amonte),s-a redus si consumul de orice,creste somajul,e posibil sa creasca numarul persoanelor ce nu mai pot plati creditele,creste presiunea pe bugetul si asa deficitar s.a.m.d.In afara de aceste aspecte imprumuturile contractate o sa creasca si mai rau fiscalitatea atat pt persoane fizice cat si juridice.

Cred ca nici Guvernul Ciorbea nu a fost atat de incompetent.Niciodata nu se creste fiscalitatea in perioada de criza,indiferent de problemele pe care le ai

cu bugetul(deficitar).Ba chiar invers,le reduci incerci sa colectezi mai bine si scazi anumite cheltuieli bugetare.Le-a luat 7 luni sa-si dea seama cu impozitul forfetar cat si pt impozitul pe profit... :wallbanger: . Imi e sila ! P.S: SA TRAITI BINE !

Edited by c_french84

Share this post


Link to post

Nu ma pricep prea bine: inghetarea salariilor se va lua in calcul si pe 2010???..pai si oamenii aia vor munci degeaba?..

Share this post


Link to post

Dupa ce va taie sporurile? Va mai da un premiu de minus 20 de procente..

Share this post


Link to post

... si vreo 10 bonuri de vacanta, fara plata, pe luna.

 

Nu-i nimic, are Badea, Mircea Badea, o solutie geniala: absenteismul la vot.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Eu nu primeam sporuri, bonuri de vacanta sau comisioane cand toata lumea era pe val, asa ca acum stau foarte linistit. La mine si la magazinul de monumente funerare de vis-a-vis merge treaba ca pe roate. Sunt constient ca primeam aceiasi bani si in perioada de avant economic, asa ca nu mai zic nimic.

Eu oricum eram in criza de cand am terminat liceul, din 2002, nu pot spune ca acum traiesc mai prost ca in 2008, ba dimpotriva.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post
Dupa ce va taie sporurile? Va mai da un premiu de minus 20 de procente..

Punem si noi lacatul pe usa si ne apucam de altceva, apoi sa vedem ce se intampla...

Vorba unui coleg rugam infractorii sa nu mai fure ,iar daca nu se pot abtine sa se predea singuri.

Edited by kornelush

Share this post


Link to post

Ca manechinul de Tariceanul va fi regretat era clar demult, intotdeauna "inainte era mai bine", dar eu astept ziua cand va fi regretat baselu. Intelege-ti acel "se poate si mai rau" al optimistului ? Romania este intr-o cadere eterna, paradoxul este ca doar asa progreseaza. Criza mondiala n-are legatura cu criza noastra, cea de toate zile.

Share this post


Link to post
Punem si noi lacatul pe usa si ne apucam de altceva, apoi sa vedem ce se intampla...

Vorba unui coleg rugam infractorii sa nu mai fure ,iar daca nu se pot abtine sa se predea singuri.

 

Tu nu te mai plange ca voi sunteti o categorie mare de consumatori la buget care aveti zeci de sporuri, si n avantaje.

In locul vostru si al magistratilor as avea un gram de rusine. Ca tagma ma refer. In alta ordine de idei nu aveti decat sa treceti in zona privata sa

aduceti bani de afara pentru PIB si sa traiti mai bine daca sunteti nemultumiti, se vor gasi destui sa va ia locul in 6luni,

de consumat consumati ca la vadulat fara sa stiti ce e aia a produce pentru buget, acolo de unde va hraniti destul de bine fata de alte categorii bugetare.

Si mare parte dintre voi nu stiu nici o meserie, iar o alta mare parte iau hotii in masina.. de prietenie ;)

Share this post


Link to post
Ca manechinul de Tariceanul va fi regretat era clar demult, intotdeauna "inainte era mai bine", dar eu astept ziua cand va fi regretat baselu.

 

Sa il regreti pe Tariceanu e ca si cum ai regreta pe timp de iarna ca nu mai ai zile de concediu sa poti merge la Mamaia. Asta e, a fost frumos, dar acum nu mai e cald sa te lafai cu putza la soare in Vama Veche.

 

Altfel numai la noi declaratiile se auzeau in zgomot de duduiala economica. Macar de erau de tampeniile astea ar fi fost doar la nivel declarativ dar si cheltuielile se mareau pe zi ce trece (de parca ar fi fost partid socialist, nu liberal), asta in timp ce americanii si vest europenii erau pe topogan si taiau tot ce nu era necesar.

Share this post


Link to post

Tommy, nu eticheta o "tagma" doar pentru ca ai o parere proasta depre cativa idivizi. Ca si in alte locuri, sporurile alea multe se aduna doar la nivel inalt. La nivel de palmas nu fac decat sa ridice un salariu de 8 mil. la unul de 14-15 mil. Sincer, te-ai angaja undeva pe banii astia? Sau altfel zis, pentru ce salariu te-ai baga sa desparti 2 bande de rromi care s-au luat la bataie? Ca cineva trebuie sa o faca... O faci tu? Sau tu ai bani si angajezi o firma de paza sa mearga dupa tine (si familia ta) tot timpul? Cat te-ar cost in cazul asta? Vrei, nu vrei, intr-un stat de drept trebuie sa existe si structuri care asigura ordinea publica. Si, de preferat, platite de la buget, cat mai putin. Nu esti de acord? OK. Ce propui in schimb? Te bagi la o patrulare prin Ferentari, noaptea? Degeaba aduci tu un sac de bani la PIB daca, in timp ce cari respectivul sac, la primul colt de strada iti da unu' in cap si fuge cu banii...

Or fi si "baieti destepti" prin politie, cum de altfel sunt destui, cred, si la locul tau de munca, dar cei mai multi sunt oameni ca tine, ca mine, mai prosti, mai destepti, unii au blog personal altii au conditie fizica, unii au cap frumos altii au ureche muzicala etc. De ce te consideri tu superior? Sincer, intre un vecin politist si un vecin IT-ist (eu sunt It-ist), eu il prefer pe primul. Cu al doilea e suficient sa joc din cand in cand un Warcraft.

In alta ordine de idei, ce naiba inseamna "consumati ca la vadulat" ? Un vad mai lat unde se cosuma mai mult? O exista si micul vad, sau vadul cel mic, unde nu se consuma mai nimic... acolo produci tu, in fine, n-am inteles. Sau ai dat-o pe fun si ai amintit aici de: Albums Featuring the Song "Jamparale Ca La Vadulat" - Musique des Tziganes de Roumanie. Hai sa-ti traiasca familia atunci, sus paharul, la mai mare!

Share this post


Link to post

Ce eticheta am pus?

Share this post


Link to post

Directia e certa, in jos, dar nu prea are legatura cu marea criza din afara ci cu fundamentele de 2 bani pe care s-a bazat cresterea la noi de ani de zile: bisnitareala cu terenuri, credite, leasing si iar credite. Guvernantii sunt cum sunt de obicei la noi: iresponsabili si idioti. In mai bine de jumatate de an nu au facut nimic, au supt toti banii de pe piata ca sa plateasca salarii si pensii si acum nu mai au de unde...

Share this post


Link to post

Romania

Romania is another Central European economy that is far too indebted abroad, has relied on foreign currency lending for too much of its domestic credit and is looking at a serious budget deficit. It secured a 20 billion euro ($28.8 billion) IMF standby loan in March, part of which was used to keep the leu stable so as not to allow the real value of foreign loans to appreciate.

 

Unlike Poland, which is an example of a Central European economy with a robust local market, Romania is the exact opposite. Its trade deficit in 2008 stood at 14 percent of GDP, indicating that not only did it borrow foreign money but also that it used the money mainly to buy foreign products.

 

 

Vestea buna?

Avem grad de indatorare de 48.7% PIB fata de, de exemplu, Ungaria cu 134.5% PIB. Deci putem sa ne mai imprumutam. Vestea proasta? Nu stim sa cheltuim.

Share this post


Link to post

Gradul de indatorare se refera doar la datoria publica. La vestea proasta trebuie sa mai adaugi si faptul ca nu prea mai avem de unde sa ne indatoram pt ca avem rating de tara nasol si creditorii sunt f circumspecti.

Share this post


Link to post

Normal ca doar la datoria publica, credeam ca vorbim de Romania, nu?

A doua chestie nu e valabila, e spre interesul lor sa te imprumuti, e o metoda foarte cool de a face bani pentru ei.

Share this post


Link to post

Faza cea mai haioasa e ca asta e un topic ideal sa iti reversi frustrarile. Iete eu nu am...asa multe, dar mai am si eu unele nemultumiri pe ici pe colo. Prima suna cam asa: EU aleg sa stau in Romania, e tara mea si trebuie sa o ajut. Cum fac asta? Muncesc? Platesc impozite? Unde se duc banii aia? Cine ii gestioneaza? Un expert financiar sau un politician care stie mai bine cum sa invarta jocurile ca sa ajunga la putere. Daca in fiecare functie de raspundere ar fi un individ similiar lui Mugur Isarescu (spre exemplu), da, as munci cu drag si spor stiind ca la sfarsitul lunii o parte din castigul meu va ajuta tzara sa se ridice. Dar asa ce fac? Platesc perdelele de la Turism? Campania unei anume "brat" pe nume EBA? De ce platesc eu impozite?

Pe de alta parte daca am ajuns la logica asta este evident ca voi trage sa castig cat mai mult la negru, sa ma ridic eu si familia mea, ca doar daca nu pot ajuta tara, macar sa ma ajut pe mine nu? Si uite asa se strica treaba. Bine, ca unii sar direct la a se ridica pe ei, pana la urma "let's screw our country" nu?

Bine, trecem la faza 2: Poate ca vreau sa imi ajut tara ajungand pe un post de conducere. Cum fac asta? Pot pe de-a dreptul? Candidez si eu? Doar e democratie Ma iau in piept cu partidele? Nu pot, am nevoie de bani, deci de unde fac rost de bani. Din afaceri bineinteles, poate o colaborare cu o institutie de stat, fonduri bugetare, etc. Poate un mishmash financiar :D Ehe, deja nu mai e vorba de a-mi ajuta tzara ci a ma ajuta pe mine sa ajung intr-un post BUN.

 

Ma rog, logica asta e complexa si intortocheata dar finalul e unul singur: orice om care reuseste sa ajunga in fruntea tarii, a trecut prin multe gunoaie si si-a coborat standardele foarte mult pentru a ajunge acolo. Lupta pentru putere e murdara si toti astia de-i vedem la TV ca fac si dreg zi de zi sunt innamoliti din cap pana in picioare. Asa ca ce pretentii sa avem de la ei? Sa ne scoata din impas si criza, sa readuca tara la inflorirea de odinioara? Hehe...departe de noi asa viitor. De acum Romania e tara tuturor posibilitatilor, fiecare trebuie sa se descurce pentru ca statul este bun numai cu cei mai de sus fii ai sai.

 

L.E. Hehe, daca mai era Secu acum, deja eram programat la o vizita din partea baietilor cu ochi albastrii.... :) )......dar nu mai e...e democcratie.> :)

Edited by raven84

Share this post


Link to post

Tommy: Defapt, ai pus mai multe etichete...

 

AndreiB: Da, directia e in jos, dar are o mare legatura cu cei de afara. Pana nu isi rezolva ei problemele, pana nu stabilesc politici financiare la nivel mondial, noi n-avem decat sa stam in fund, pe bordura, sa spargem seminte si sa asteptam. Nu exista solutii la nivel national de iesire din criza, poate exista cel mult solutii de atenuare a efectelor acesteia. Adica te da afara sau iti ia din salariu dar iti poate pune o muzica vesela in fundal...

Share this post


Link to post
Pana nu isi rezolva ei problemele, pana nu stabilesc politici financiare la nivel mondial, noi n-avem decat sa stam in fund, pe bordura, sa spargem seminte si sa asteptam.

 

Intotdeauna raspunsul e la altii. Noi e aia mici, babele de la susea, suflam nasul in basma si barfim si plangem.

Share this post


Link to post

Satori: Nu intotdeauna, dar acum da: raspunsul e la altii. Sau crezi ca e posibil ca romanul sa manince icre negre in timp ce neamtul mananca fasole?

Edited by SorinG

Share this post


Link to post
Tommy: Defapt, ai pus mai multe etichete...

SorinG, te rog sa numesti etichetele pe care le-am pus eu intregii tagme, ca nu suntem la piata, altfel nu ma mai acuza ca te-ai trezit tu pe burta infipt in cearsaf.

Si da, am avut perfecta dreptate, vezi ca veniturile legale ale politistilor nu sunt facute publice desi sunt platite din impozitele noastre, da? Pina si al prezidentului e public, dar al lor nu ;)

Te-ai intrebat de ce? Si ai vrea sa am eu mila cand castiga mult mai bine decat un profesor, medic, cercetator?

Oricine e liber sa-si aleaga o meserie mai buna daca cea curenta nu-i da satisfactii. In rest de plangaceli sunt satul.

Voai domle, se rupe tara, isi dau baietii astia demisia .. nu mai o s aaiba cine se ruga de cetateni sa nu depuna plangere sa nu aiba prea multe dosare cu autor neindentificat =))

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...