Jump to content
Sign in to follow this  
Salex

Un Mos ... Coreean

Recommended Posts

Nu m-am mai complicat. Furtun apropiat de calitate OEM nu a fost chip sa gasesc pentru Leganza. Varianta cu furtun de silicon nu a iesit in timp util la iveala. Prin urmare, am mers pe un compromis :) . Am luat un furtun OE de pompa de apa de Kalos. Am taiat cca. 5 cm din el dupa care a rezultat fix furtunul de care aveam nevoie. De siguranta am inlocuit si furtunul de by-pass intrucat si asta are o pozitie mizerabila.

 

In materie de antigel am mers pe Kross G12+, l-am mai folosit si sunt foarte incantat de el.

Share this post


Link to post

Cred ca ai trecut azi pe langa mine pe dn1, pe la 10.30-11 :) Te-am observat prea tarziu, eram si pe banda 1, ca sa iti fac un semn.

Share this post


Link to post

Foarte posibil, ma indreptam spre Ploiesti la ora respectiva :) .

Share this post


Link to post

Nu a fost vara MOS-ului nici in 2017. Din nou a facut frecvent naveta intre Bucuresti si Sibiu si a fost de baza pe acolo. Din pacate, din multele lucruri pe care vroiam sa le fac anul asta, doar o curatenie profi a interiorului s-a bifat pana la urma.

 

Si ... toate astea nu a ramas netaxate :D . Dupa ultimul drum facut spre Bucuresti, cu toata casa in spinare si cu o gramada de scule f grele, a doua zi s-a aprins martorul de frana. In prima faza am fost convins ca e ceva la contactul franei de mana sau probleme cu alternatorul. N-a fost niciuna din variante, la o inspectie rapida am descoperit borcanul lichidului de frana aproape gol. Intrucat nu am gasit nicio pata pe locul de parcare mi-am imaginat ca exista explicatii mai bune decat o problema la instalatie, mai ales ca franele pareau in regule. Ehhh, ieri am desoperit o pata mare in zona rotii dreapta-spate si, din nou, nivel scazut al lichidului in borcan. Am tras putin cu ochiul si sunt sigur ca una din conducte pierde lichid.

 

In rest, toate bune ... Iar proiectele se amana pe 2018 :) )

Share this post


Link to post

Nasol, ce am invatat eu de-a lungul vremii e ca lichidul de frana nu se evapora miraculos, cand scade nivelul e o problema serioasa :) .

 

Sa nu fie pe la pistonas. Roata e manjita sau doar jos?

Share this post


Link to post

Nu e in zona rotii, sigur nu e de la etrier. Vine de sus, a facut balta tendonul (bara legatura) drepata spate. Balta e cam cu 20 cm inaintea rotii ...

 

Cand am vazut ca a scazut lichidul din borcan, primul gand a fost ca am cam tocit placutele in vara asta. Am mers destul de mult, destul de incarcat si ... destul de nu prea incet. In plus, nu am mai ridicat capota de la inceputul verii, ultima interventie a constat in umplerea vasului cu lichid de parbriz :) ).

Share this post


Link to post

Mai mult ca sigur conducta, probabil fix acolo e indoita la 90 de grade si la cielo/espero acolo cedeaza prima data, probabil si la leganza e la fel. Bine ca nu s-a spart de tot, am vazut 2 cazuri (unul l-am patit eu cu masina altcuiva la teste) cand s-a spart de tot, e o senzatie foarte nasoala, pedala se duce brusc la fund si nu mai ai frane. A trebuit sa fac 2-3 pedale repede ca sa intre celalalt circuit.

Ai grija ;)

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

Update pe 2018 :) .

 

Conductele de frana au fost schimbate cu unele noi sau, partial, cu teava ATE. Cu ocazia respectiva a fost necesara si inlocuirea conductelor de benzina, aratau grav poate si datorita lichidului de frana scurs pe ele.

 

Pe 20 Decembrie am schimbat racordul flexibil, cel vechi, OEM cica (2009), si-a dat sfarsitul.

 

Ei, acum faza zilei, daca nu chiar a anului ... Saptamana trecuta am avut un consum (plin-plin) de cca. 13,7 % exclusiv urban. Ieri, la un parcurs de cca 350km (tot exclusiv urban - a fost si o iesire pana la intrarea in Otopeni si retur ) am avut un consum de 11,47%. Ca sa zic asa ... WTF ????? :shock: :shock: :shock: . Am avut, in permanenta, aceleasi 60kg inutile in masina (din lenea de a le da jos :D ) iar regimul de mers numai lejer nu a fost. Ce-i drept, intr-o singura zi am mers cam 100km, ceea ce, pentru urban, e mult. Ideea e ca motorul a fost cam tot timpul cald ...

 

Oricum, consumul asta imi aminteste de Espero, ca la MOS sub 14% in oras rar am vazut, inclusiv vara.

 

Si nu, MOSul nu e de vanzare :P

 

 

  • Like 2

Share this post


Link to post

Eiiii, dragii MOSului ... postarea asta va fi mai aparte :).

Dupa ani buni in care MOSul a fost cu noi in orice imprejurari si in orice conditii de trafic si de vreme, ei bine, a sosit momentul sa isi joace rolul de limuzina. Nu a fost de prea multe ori in ipostaza asta insa si de data asta a fost la inaltime ! Despre pocinoagele din ultima vreme nu vreau sa pomenesc acum, revin mai incolo.

Deci, pozele:

 

Mos_1.thumb.jpg.4e66212cc079f84b7d395cb400cf0190.jpg

 

Mos_si_noi.thumb.jpg.7894f4c2f0d153e01f76e3569e977a59.jpg

 

  • Like 3

Share this post


Link to post

Felicitari si Casa de Piatra !!

Share this post


Link to post

Felicitării !

Share this post


Link to post

Socrate era de parere ca daca iti iei o sotie buna, o sa devii fericit, daca iti iei una rea, atunci o sa devii filosof. Postura de filosof parca nu te prinde, asa ca va doresc sa fiti fericiti.👍

Edited by florinellll
  • Haha 1

Share this post


Link to post

Multumim, multumim 😃

Share this post


Link to post

Asa da! Casa de piatra!

Share this post


Link to post

Foarte frumoase pozele, ii sta foarte bine in rolul de limuzina! Casa de piatra si multa fericire!

Share this post


Link to post

Multumim !

MOSul se tine bine pe partea de tehnica insa rugina a cam inceput sa isi faca de cap. De 2 ani nu i-am acordat atentie si lucrul asta s-a vazut de curand. Sper ca in vara sa reusesc sa imi rup cateva zile pentru mesterit.

Ziceam nu demult ca o sa revin cu lista de pocinoage din ultimul timp. Sa incepem 🙂

1. De vreun an si ceva, la parterul blocului s-a deschis un MegaImage. Asta vine cu bune si cu rele, dupa caz. Cele rele tin de masinile de aprovizionare care blocheaza in permanenta parcarea si de omuletii care imping dulapurile metalice. O mica neatentie si se intampla multe, de la vopsea sarita sau matuita si pana la asta:

Stop_1..thumb.jpg.435b29bea4585594dcbbe9e573c3c62d.jpg

Stop_2.thumb.jpg.437e6055c0da44f50258471354fb24a8.jpg

Mare lucru n-ar fi insa ia-l de unde nu-i ... Nu mai gasesc niste triple in stare f buna asa cum era rapostatul :(. Cautam

2. A doua bucurie a venit din partea radiatorului. Am tot observat un mic firicel de antigel prelins pe furtunul de intrare insa am avut senzatia ca e vorba de colier. Cu ocazia unui drum mai lung facut in Mai am descoperit un mic por in capacul lateral, cel din plastic. Nu m-am mai complicat, am mers pe un radiator nou aftermarket, Thermix parca. Arata destul de fragil ca si constructie, prinderile ventilatoarelor au fost relativ in regula (3 din 4 s-au potrivit :)) ) insa fagurele nu m-a convins inca. Este mult mai permisiv decat la radiatorul original, am oarece emotii la 45*C insa ramane sa il vedem in timp. Cu ocazia intalnirii de la Costinesti a fost supus unor reprize de forja, nu a dat semne ca n-ar face fata dar nici nu a fost ingrozitor de cald afara. Pun o poza cu dedicatie :D.

Antigel_D.thumb.jpg.1f0dcfdb3320adcbda9221fc2fc054a1.jpg

 

3. Toba mediana se cerea schimbata de anul trecut. Nu am avut timp de ea insa toate au o limita. Am mers pe o toba ASSO si chiar sunt f.f. multumit de ea. De cum am primit-o, am fost placut surprins de cat de robusta este. Tabla groasa, suduri f bine facute, pana si forma imita perfect toba originala. O mica surpriza a aparut la montaj, tijele metalice care se prind de suportii de cauciuc sunt usor defazate (vreo 5 cm) fata de pozitia normala. Acum suportii stau inclinati, daca vor ceda prea repede o sa tai tijele si le sudez pe o pozitie corecta. Ca si efect asupra amortizarii sunetului se apropie de esapamentul original, dupa parerea mea este mai eficienta decat Walker (pe asta l-am declarat, pana nu demult, cel mai eficient comparat cu originalul :D ). 

4. Ultima peripetie am avut-o cu ocazia revenirii de la Nationala de la Costinesti. Intram frumusel pe autostrada si da-i spre casa. La un moment dat, incerc sa bag intr-a 5 ... dar supriza, levierul mort ! Masa mare, imi zic in sinea mea, s-a desprins timoneria. Totusi, reusesc sa o bag intr-a 4 si ramane asa pana la primul popas. Oprim, deschid capota si observ rapid ca tija de comanda a timoneriei era sarita. Mare ti-e minunea, asa ceva nu mai patisem. Capsez la loc tija si plecam la drum. Pe banda de accelerare, 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... fas ! Mai ceva ca in bancurile cu rachetele sovietice, din nou moare schimbatorul ! Ei bine, clar ca era ceva mai complicat. Poza cu inculpatul e facuta acasa, pe drum nu am mai pierdut vremea cu poze. Deci da, a crapat plasticul ala, in prima faza nici nu am bagat de seama

Tija_1.thumb.jpg.c2de63f61f970004adadc5bfb314025d.jpg

Quick fix intr-o parcare si nu am mai avut probleme

Tija_2.thumb.jpg.e16ed8fad2ee3aca788a7f6890787f5f.jpg

Cam astea au fost toate belelele adunate in ultimul timp, singura chestie care a ramas nerezolvata de anul trecut este compresorul de A/C. Aici imi lipseste o garnitura pe care n-am avut vreme sa o caut insa tare presimt ca vremea de afara o sa ma faca sa gasesc timpul necesar 🙂

 

 

Edited by Salex
  • Like 1

Share this post


Link to post

Am inteles aluzia :))

Share this post


Link to post

Se pregateste ceva :))

Fata.thumb.jpg.7bd81fd1afe40089d539b4284371b58e.jpg  Spate.thumb.jpg.ae3d626d1fda4df2c5ced77d2f9af0fb.jpg

 

  • Like 1

Share this post


Link to post

Uuuu green stuff. 😛

Share this post


Link to post

Mai trecem ceva pe lista de urgente. Autor: un bolovan de dimensiunea unei nuci. Data fiind viteza la care a avut loc impactul, am avut doar ganduri de bine la adresa parbrizului !

Img_1.thumb.jpg.4df5b365d9c0815f17b3826905602d7b.jpg

Img_2.thumb.jpg.8458b62c6785f4aa90171614651d56ab.jpg

 

 

Share this post


Link to post

Se duse si vara asta ... Nici nu am realizat cat de repede a zburat timpul si unde a ramas povestea MOSului.

Parbrizul a fost schimbat la inceputul lunii Iulie. Am avut de ales intre ceva de provenienta China (premium cica) si un parbriz rusesc. Am facut bine, am facut rau, nu stiu. Am mers pe parbrizul rusesc chiar daca a fost sensibil mai scumput decat varianta China. Pana acum s-a comportat excelent la cateva izbituri cu pietricele, nu am gasit nicio ciupitura ! Un mare plus (pentru mine) l-am observat dupa cateva zile de utilizare. Se pare ca are aplicat un filtru care schimba putin nuanta culorii percepute (practic raceste culoarea) intr-o maniera care duce la imbunatatirea claritatii si luminozitatii. Ca bonus, am asistat la demontare si montare, a fost una extrem de curata, nu a fost afectata absolut deloc vopseaua !

Schimbul de placute "pregatit" pentru niste trasee mai serioase s-a dovedit providential. Evident, aveam ceva banuieli, insa suprize mri au aparut la demontare. Revin zilele urmatoare, inca nu am descarcat pozele facute.

Si, pentru ca tacamul sa fie complet, am avut parte si de o surpriza si mai neplacuta. Pe drumul Bucuresti-Sibiu, undeva prin zona cu 2 benzi la urcare din Milcoiu, am sesizat ca nu prea mergea directia cum trebuie. Urmatoarele ace de par mi-au dat emotii, servo-ul nu lucra deloc cum trebuie. Ba mergea perfect, ba lipsea asistarea aproape complet. Numai de asta nu aveam nevoie inainte de inceputul concediului :(.

Ajuns la Sibiu, am descoperit destul de rapid cauza problemei. Personal nu am mai intalnit asa ceva insa toata "bucuria" a fost cauzata de intinzatorul automat al curelei de accesorii. Rola mergea perfect insa arcul care preseaza rola pe curea ... mergea cum avea el chef. Ca simptom, se comporta ca o suspensie siliconica, adica tensiona si detensiona extrem de lent. Probabil de la vibratii sau de la schimbul de regim de turatie, avea momente in care nu apasa deloc rola pe curea si uita cum pompa de servo nu isi mai facea treaba. Aveam un intinzator nou, de origine coreana, fara pedigree, luat de la Radacini. La asta meregea bine arcul insa rola era mai mica in diametru si nici nu se potrivea cea de la intinzatorul vechi. Comandat un SKF, sosit dupa cateva zile si gata, problema rezolvata. Ba bine ca nu !

Nu, pentru ca ma puse naiba sa fiu perfectionist ! Zic, daca tot am schimbat intinzatorul (si cureaua, ca sa fie bine ...) hai sa schimb si lichidul de servo, ca tot avea vreo 5-6 ani. Eeee, si aici am facut prostia. Intrucat, pe moment, nu am gasit ce trebuia (Dexron II sau, in cel mai rau caz, Dexron III), am cumparat un Mobil ATF (Exceptionally High Performance ...) pe principiul ca e smecher ... O fi, dar nu pentru MOS ! Evident ca nu am consultat nici fisa tehnica, nimic. Pe distantele scurte parcurse (cca 20 x 2 km) pe drumul Sibiu-Agnita, s-a comportat fabulos, ceea ce m-a facut sa cred ca e de bine. Nu a fost !!! La drumuri lungi, de peste o ora, vascozitatea scadea asa de tare incat am ramas aproape complet fara servo directie ! Superficialitate gratuita, efecte garantate !

De bine a fost ca am rezolvat AC-ul ramas restant de anul trecut. Nu am comandat O-ringurile "specifice" ci am pus niste O-ringuri din vuton care se comporta extrem de bine. Instalatia si radiatorul stiam ca sunt OK, dupa incarcare s-a last gerul in cabina. Dupa 2 luni, pierderi zero, macar aici nu mai dat chix.

Revenim 🙂

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post

Eu am pus in servo  ulei de 9 lei ""kilu"" si am simptomele de care vorbesti,insa tu zici de ala ""smecher""deja m-ai pus pe ganduri!!!!

Edited by florinellll

Share this post


Link to post
14 hours ago, florinellll said:

Eu am pus in servo  ulei de 9 lei ""kilu"" si am simptomele de care vorbesti,insa tu zici de ala ""smecher""deja m-ai pus pe ganduri!!!!

Eu tocmai v-am spus ca am facut o tampenie care, de regula, nu ma caracterizeaza :). Uleiul ala de care am pomenit sunt sigur ca e f.f bun insa pentru masinile/producatorii precizati (Porsche, VW, Volvo).

Daca vrei sa iti recapeti servo-ul, iti recomand sa mergi pe un ulei sintetic DEXRON II. Iti pot spune si exact ce sa cauti, insa pe privat.

 

Share this post


Link to post

Bun, acum sa o luam metodic :).

1. A/C-ul

Compresorul mi-a ramas desfacut de anul trecut, nu am avut vreme de el. Provizoriu a stat un compresor mai vechi, doar ca sa tina cureaua pe pozitia corecta 😂

Comp_1.thumb.jpg.1f176f436db5d9c583d679c26b1354ec.jpgComp_2.thumb.jpg.51c0155ceb6c8906fcc7dedd47b84b61.jpg

Uitasem complet cum arata pe interior insa, in mai putin de 30 minute, toate misterele au fost inlaturate. Asa cum am zis anterior, am mers pe niste garnituri de vuton achizitionate la un pret modic, ceva gen 20 lei/buc. Desi garniturile astea au fost singurul motiv pentru care nu am avut compresor functional in ultimul an, nu am avut vreme sa ma ocup de ele pana acum :((.

Revizia a inclus si umplerea cu ulei de compresor, am pus PAG 100 conform specificatiilor de pe unitate. Cu ocazia asta vreau sa contrazic FERM opinia conform careia, la vidarea instalatiei, se scoate si uleiul compresorului. Stiu ca au mai existat opinii similare, doar vreau sa le intaresc ! Uleiul care se introduce in "freon" are rolul de a lubrefia componentele de pe traseul de racire (mai precis, O-ringurile de cauciuc). Doar acest ulei este extras la vidare si introdus la incarcare. In cazul extrem in care masina de vidare scoate si uleiul de compresor, dupa parerea mea compresorul ala este complet nefunctional, ar inseamna ca "segmentii" pistonaselor sunt absolut VARZA.

Dupa montare si umplere, intalatia a functionat perfect, ca noua.

2. Placutele frana spate

Cand am comandat placutele fata-spate, stiam sigur ca fata este OK insa spatele era aproape de finalul vietii. "Aproape" - era ce am sperat eu, la demontare lucrurile au stat mai putin bine.

Placute_1.thumb.jpg.89d6df9a03ece510c10a9d1364ecebfd.jpgPlacute_2.thumb.jpg.a765fdd04a67a298bd6e4f06e4e8d533.jpgPlacute_3-disc.thumb.jpg.b708318ced161e1aafcaa92c3baed245.jpg

In prima poza se vede starea (jalnica) a placutelor. Cele uzate au fost ATE si s-au comportat bine. Suficient de bine ca sa nu fac nicio revizie de la montaj ! Asta mi s-a intamplat pana acum doar in cazul EBC-urilor insa este de apreciat data fiind diferenta de pret.

A doua poza este si mai relevanta. Nu "doua la pret de una" ci "doua la grosime de una" 😂. Intrucat ma asteptam sa am probleme cu discul in sine precum si cu sabotii de frana de mana, am luat si montat si aceste repere. Discurile sunt fix ce am avut inainte, respectiv TRW. Din pacate, timpul nu mi-a permis sa le tunez, respectiv sa le perforez. La saboti de frana de mana am mers pe LPR, au fost cei mai "decenti" pe care i-am gasit. Despre frana de mana o sa va povestesc ceva mai incolo.

3. Placutele frana fata

Aici m-am dat putin in spectacol, placutele vechi erau la un grad de uzura de max 50% si se comportau foarte bine. Totusi, mi-am zis sa merg pe Greenstuff - Full, macar o data, asa de incercare. Nu imi pare rau ca am facut asta din doua motive. Unul il veti descoperi curand intr-un alt topic, al doilea l-am descoperit eu insumi mai mult sau mai putin intamplator

Voila:

Disc_spart.thumb.jpg.9800526fb382534e24c6081bde1e2dea.jpg

Crapartura era pe partea INTERIOARA a discului, acolo unde arareori te uiti cand schimbi doar placutele. Chiar imi multumesc pentru faptul ca nu ma joc niciodata cu franele si, intotdeauna cand fac o revizie, o fac la sange ! Si de data asta am demontat discurile, in primul rand pentru a le inspecta, in al doilea rand pentru a elimina bavurile rezultate din uzura normala. Nu vreti sa stiti ce reactie am avut cand am vazut dezastrul din poza.

Nu eram in Bucuresti si stiam ca provincia are o intarziere semnificativa in livrarea produselor comandate online. O mare surpriza placuta am avut-o din partea firmei la care am facut incarcarea A/C-ului. Am dat comanda pe la ora 15:00 si am ridicat piesele a doua zi la 12:00. Singurul neajuns a fost generat de faptul ca stratul de "asezare" al placutelor noi a fost cam distrus de utilizarea pe discurile vechi (cca. 50km) insa nu a fost dramatic. Dupa schimbarea discurilor si parcurgerea a inca 200-300 km Greenstuff-urile au inceput sa "muste" intr-un mare fel.

Atat discurile fata cat si cele spate au fost inlocuite cu TRW. Initial pe fata am avut Textar (cele crapate !) iar pe spate TRW.

Concluzii personale legate de discurile perforate si slotted: sunt sensibil superioare echivalentelor lor neprelucrate. De avut in vedere ca evaluarea mea se bazeaza pe experiente absolut similare (masina, discuri, placute) astfel incat gradul de subiectivitate este redus la minim.

4. Frana de mana

Discuri noi, saboti noi, cabluri in stare perfecta de functionare, frana de mana incredibil de eficienta inainte de interventie ce ar fi putut sa mearga rau ?

Aici merita sa mentionez etapele prin care am trecut cu frana de mana de cand am MOSul: 1. Masina noua, frana de mana OK. 2. Schimbat cablurile de frana si sabotii => intr-o prima faza frana de mana aproape inexistenta. 3. Inteles cum functioneaza sistemul, intervenit => frana de mana incrediibil de eficienta (asta e pe bune: MOSul a sarit efectiv de pe standul de probe la un ITP, inginerul era alb la fata, eficienta indicata de sistemul de testare a depasit cu mult valori uzuale pentru masini mai "serioase" ).

Din pacate, de data asta, dupa interventie, m-am regasit iarasi in situatia #2. Cu toate riscurile de rigoare, asa am plecat in vacanta ...

La revenire am demontat iarasi discurile si m-am bagat in problema.

Frana_mana_1.thumb.jpg.3b1ac4cab3fb119ee64e75d23d398418.jpgFrana_mana_2.thumb.jpg.c4f1662beaf44885a68961144cf6030c.jpg

In prima poza apare sistemul de actionare a sabotilor de frana (de mana). Nu vreau sa intru in detalii acum si nici nu consider ca un topic dedicat ar mai fi de mare interes in acest moment (desi am vazut ca mai sunt si alte firme care merg pe un sistem similar !). Totusi, din constatarile mele, vinovata pentru lipsa de eficienta a franei de mana este tija aia de cca 2,5 cm. Explicatia este una pur geometrica, indiferent cat de mult strangi cablul franei de mana, povestea asta nu se mai repercuteaza asupra sabotilor asa ca nu veti obtine o frana mai eficienta ci doar un levier care se intepeneste mai jos :). Rezolvarea pe care am gasit-o a fost sa inlocuiesc tijele mentionate cu unele putin mai lungi, asa cum se vede in imaginea 2. In urma cu vreo 10 ani am folosit cuie de impuscat in beton insa acum nu am mai gasit. Prin urmare am folosit partea dreapta a unor burghie de 5mm. Am mers pe cele mai dure burghie pe care le-am gasit, le-am taiat cu un flex si apoi le-am luat la polizat. Pentru ca da, lungimea trebuie determinata empiric... Pui, montezi disc, verifici. Daca iti freaca prea tare, mai iei putin si repeti procedura ...

Din pacate nu sunt prea convins de calitatea sabotilor LPR, o sa mai vad cum se comporta in viitorul apropiat.

5. Fulia arborelui cotit

Era sa inchid postarea asta legata de reparatii insa am realizat ca am uitat ceva :). Dupa revenirea din vacanta am inceput sa aud un scartait de sub capota. Se agrava de pe o zi pe alta asa ca am investigat si am descoperit relativ imediat cauza. Fulia arborelui cotit era descentrata ! Practic, sarise cam o treime din bucsa de cauciuc. Demontata, pusa pe menghina, centrata si ... evident sudata :D. Totul a mers asa de repede si bine incat nu am avut vreme sa mai fac poze :)).

Asta a fost vara din punct de vedere al reparatiilor facute la MOS. Ma rog, se aduaga povestea legata de lichidul de servo insa asta o sa apara pe un alt topic 😉

 

Edited by Salex

Share this post


Link to post
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...