Jump to content
Sign in to follow this  
raz_sor

Probleme Electrice

Recommended Posts

Bingo !

 

Achizitionata si montata jucaria . Din fericire ii copie reusita a originalului, referitor la acea curbura a manetei de care aminteam. Am studiat-o pe toate partile la fata locului dupa care am da cu "da", se cumpara.

 

Codul piesei : ERA440420

 

post-20861-0-08892200-1481185221_thumb.jpg

 

 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post

Ca sa te tina asta, si sa nu mai schimbi inca vreo 3 pana la anu pe vremea asta, fa cum a zis DJ si baga relee pe scurta si pe lunga. Scapi blocul de probleme, si s-ar putea sa vezi si putin mai bine. De multe ori nu ajung 14.4v la bec prin cablajul mașinii

Share this post


Link to post

Am 13.3V la fundu becului (fara relee, momentan) pe faza scurta, iar osram-urile night breaker nu-s chiar luminari pe tensiunea respectiva. Se poate mai mult, desigur, si o sa apara si acea schimbare/imbunatatire de care amintea DJ-ul.

Legat de blocul de lumini, mai mult ca sigur ii schimb modelul. Dupa cum aminteam anterior, pozitii/lumini de intinlire, separat pe un comutator in toate mintile.

Share this post


Link to post

Confirm, releele sunt cea mai buna si simpla solutie (in conditiile in care doresti sa folosesti maneta dedicata modelului). Eu am pus relee acum cativa ani in urma, atunci cand am auzit ca aceste comutatoare au fiabilitate redusa.

Share this post


Link to post

Acelasi lucru l-am facut si eu! Am gasit un bloc de relee si sigurante de Espero (cele din compartiment motor) si l-am adaptat, cu tot cu mufe, langa baterie unde m-am intepat in firele ce duc la faruri. Intrucat, acel bloc are mai multe compartimente de relee am pus si 2 relee suplimentare pt ventilatorul radiatorului (vit. mica si mare) intrucat cele de sub bord se incingeau. Alimentarea lor am facut-o direct de la baterie, prin sigurantele din interior.

Eu zic sa faci adaptarea descrisa, mult mai usoara, decat sa adaptezi alt comutator de la care, vei avea (cred) avantajul unor contacte mai robuste. Insa, cablajul pana la faruri?

Share this post


Link to post

Ma gindesc la o instalatie cap - coada, Cris. Total separata (comutator, siguranta, relee, cablaj) prin eliminarea papucilor fazei scurte din soclulurile becurilor si racordarea noii instalatii, cablaj in toate mintile si releu pe fiecare far. Astfel, de am calculat eu bine terenul, obtin si faza lunga peste faza scurta. De cablaraie nu-i problema, am din belsug ...

 

Atasez si o schema, ii la simplu, dar eu as merge la dublu.

 

post-20861-0-47158000-1481263787_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Ma rog, tu iti cunosti puterile! :mrgreen: Sectiunea firelor de 5mmp (stiu ca nu e standard) e mai mult decat suficienta, chiar e supra-supra-dimensionata.

Legat de aprinderea ambelor faze (scurta + lunga) pe un bec H4 eu o consider periculoasa!

Share this post


Link to post

Nu mi-s la prima instalatie cap - coada, nenea Cris. Avem toata increderea de reusita ...

 

Acum, sopteste-mi cum legam cele doua instalatii intre ele pentru a se efectua comutarea intre faze, pentru a nu se suprapune de zici ca-i periculoasa miscarea ... Renunt la ideea suprapunerii .

Edited by Viktor

Share this post


Link to post

Eu zic ca deviem de la subiectul topicului! Trimite-mi pm cu tipul de comutator ce vrei sa-l adaptezi si discutam.

Share this post


Link to post

Care va plingeati bre ca n-aveti cabluri, ha ?

 

Graiti doar si va pun la dispozitie pe orice cerinta ...

 

:mrgreen:

 

post-20861-0-14942900-1481366140_thumb.jpg

  • Like 1

Share this post


Link to post

In seara asta am avut plăcerea sa observ ca imediat după pornirea motorului, faza scurta e total...off.Aia lunga e ok, pozițiile la fel,merg. Am verificat sigurantele, am văzut ca sunt separate pe fiecare bec în parte, am pus alt releu - nu mai știu exact ce poziție are în manual - însă tot nema lumini. Blocul de lumini /maneta e relativ noua și am prins-o originala acum vreo 2 ani, ea sigur e ok. Acum 2 seri am schimbat unul dintre becuri care era ars și pana în seara asta totul a fost ok. Wtf? Are vreo legătură? Știu ca e bătrânica,insa mor când pățește o chestie din asta ciudata.

Chris, predau microfonul 😉

Edited by Englishman

Share this post


Link to post

Iaca ce am scris sus despre beleaua de bloc de lumini, ca incep problemele... :rolleyes:

Maestre: daca faza lunga e functionala pe pozitia normala (impins maneta catre bord), nu flash, atunci releul este bun. Sigur e blocul defect (sau, mai corect, comutatorul de lumini).

Dar, ca sa nu ne grabim cu concluzia, iti recomand sa verifici urmatoarele:

- scoate sigurantele de la faza scurta si alimenteaza cu un fir de la un plus direct pe fiecare pin al sigurantelor. Daca becurile de faza scurta se aprind, totul e ok. Circuitele au continuitate. Pui sig. la loc. Daca nu, desfa mufa X2 din spatele farului stg. si verifica si acolo.

- desfa cochiliile volanului si, in functie de spatiu, (la cablurile blocului de lumini) scoti sau nu blocul din locasul lui. Nu scoti mufele. Ei un fir de vreo 10cm lungime, sucesti comutatorul pe pozitia "faza scurta" si, cu firul atingi borna 56 (firul galben) cu borna 56b (firul alb/maro). Daca becurile se aprind, blocul de lumini este defect.

Sper sa se pastreze culorile firelor ca in schema originala. Aici (jos) ai si schema mufelor. Succes!

 

LE: In caz de urgenta (lipsa comutator de schimb, nu ne putem lipsi de masina) se poate lasa strapul intre bornele 56 si 56b (legaturile se vor face fest), in acest caz, luminile de intalnire aprinzandu-se concomitent cu pozitiile. Faza de drum (lunga) se va utiliza cat mai putin (sau pt. scurt timp) deoarece becurile se pot supraancinge.

Schema relee prot. bloc lumini Cielo.pdf

Edited by cris06
  • Like 1

Share this post


Link to post

Firul folosit la strap va trebui sa suporte curent de 10A, altfel risti sa iei foc. Cu alte cuvinte sa fie cam de aceeasi grosime cu cel mai gros fir de pe acolo.

Share this post


Link to post

Corect, dar nu cred ca trebuie servit totul "mura in gura". Sa puna lumea mana sa mai citeasca pe scheme! :mrgreen:

Share this post


Link to post

Se considera safety measure, protectia muncii..etc :P

  • Like 1

Share this post


Link to post

Pornind de la ideea ca prind greu si uit repede, mi-am impodobit telefonul cu urmatoarea "schema", de zile negre (si nopti albe) pina a aduce modificari (relee) macar.

 

post-20861-0-44185900-1483163483_thumb.jpg

  • Like 1

Share this post


Link to post

Bre nenea Chris, eu iti schimb un capat de bara, o planetara chiar, pivoti, tobe, sudez electric, desfac si un motor pana la pistoane ( insa nu garantez ca il mai pun la loc cum trebuie :) ) , sunt mester in detailing, am participat la tot felul de curse in tinerete, desfac tot interiorul unei masini si il pun la loc bine, de data asta, INSA nu ma pune sa citesc scheme, sa fac strap-uri sau sa ma joc pe la circuitul electric mai mult decat sa verific niste sigurante sau relee :) ) Speram sa-mi zici " vezi ca mai e o siguranta ACOLO " , sau un releu " IN SPATE", ia si le schimba, sau comutatorul e mort, ia altul :) )

Spre norocul meu, si-a revenit dracia de la sine, deocamdata e de bine, s-o fi speriat de gerul de afara.

Edited by Englishman

Share this post


Link to post

Uite, de aia, mecanicii nu se baga la electrica. Invers, sigur o fac! :mrgreen: Ia un bloc de lumini original, pune relee unde am specificat, pune si la contact si ai sa imbatranesti cu baba...

PS: schemele electrice sunt in engleza!  <img src= )">

Share this post


Link to post

Am ramas fara pozitii la cielo. M-am uitat la sigurante. E in regula nu e arsa siguranta "Ilumination". Faza scurta merge, faza lunga merge, dar pozitiile pe fata/spate nu mai merg. Nici iluminarea interioara a bordului nu mai merge :| . Sa se fi dus blocul de lumini ?

Edited by koss_x_treeme

Share this post


Link to post

In primul rand se verifica releul K3 (in schema de mai sus), releu iluminare. El este situat in spatele tabloului cu sig., partea de sus. Este negru, sectiune dreptunghiulara. In schema din manual e ultimul din dreapta cum te uiti de la sigurante.

Edited by cris06
  • Like 1

Share this post


Link to post

Mi-a mai facut in urma cu ceva timp o faza dar pe invers adica nu se mai stingeau pozitiile. O sa ma duc la un electrician cel mai probabil dar saptamana viitoare. :) )

Edited by koss_x_treeme

Share this post


Link to post

salutare ! am si eu o problema electrica cu un cielo executive 2004 ! de cand s-a racit vremea cred ca am un scurtcircuit pe instalatie pt ca in momentul cand pornesc masina imi sta aprins martorul de faza lunga si semnalizare dreapta desi nu sant aprinse efectiv, in momentul in care dau semnalizare dreapta acul de la temperatura motor oscileaza sus-jos pe toata perioada cat este pusa semnalizarea, indicatorul de benzina arata full desi nu este! mai nou iau borna minus de la baterie noaptea pt ca intr-o dimineata am ramas fara pornire desi bateria am verificat-o si este ok! precizez ca nu s-a intervenit asupra instalatiei electrice! v-ati mai intalnit cu o astfel de situatie? care credeti ca este problema? orice parere/ sfat mi-ar fi utila! multumesc anticipat !

Share this post


Link to post

De verificat masele de pe coloana de directie in prima faza.

Se desfac, se curata si se pun la loc. Pentru asta va trebui dat tabloul de bord cu ceasuri jos.

Totodata se verifica si mufele care intra in tablou.

Share this post


Link to post

multumesc pt idee! o sa incerc desi fara cateva poze nu cred ca o sa nimeresc ce trebuie desfacut si verificat!

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...