Jump to content
Sign in to follow this  
_escu

Un Nou Tip De Politie:politia Locala

Recommended Posts

In curand va aparea o noua specie politisti: politistii locali. Legea de functionare a Politiei Locale ar urma sa fie aprobata la inceputul lunii viitoare, urmand ca noua structura sa functioneze de la inceputul anului viitor.

 

 

Iata un fragment din legea Politiei Locale:

 

ART. 7 (1) În domeniul siguranţei rutiere, pe drumurile publice de pe raza unităţii administrativ-teritoriale, Poliţia Locală are următoarele atribuţii:

a) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale în zona pietonală şi zona rezidenţială;

b) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea şi parcarea autovehiculelor;

c) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti şi conducători de atelaje;

d) dirijează circulaţia rutieră, asigură fluenţa traficului rutier cu ocazia lucrărilor de modernizare şi reparaţii a arterelor de circulaţie şi acordă asistenţă în zonele unde se aplică marcaje rutiere; în acest scop, constată contravenţii şi aplică sancţiuni contravenţionale participanţilor la trafic care nu respectă semnalele şi indicaţiile specifice;

e) verifică integritatea mijloacelor de semnalizare rutieră şi sesizează nereguli privind funcţionarea semafoarelor, starea indicatoarelor şi marcajelor rutiere;

f) participă la acţiuni comune cu administratorul drumului pentru înlăturarea efectelor fenomenelor naturale (calamităţi, inundaţii, ninsori abundente, viscol şi alte asemenea);

g) sprijină Poliţia Rutieră în asigurarea măsurilor de circulaţie ocazionate de adunări publice,

mitinguri de amploare, manifestări sportive autorizate, transporturi speciale, agabaritice;

h) acţionează pentru aplicarea măsurilor de urgenţă în cazul accidentelor soldate cu victime, asigură paza locului acestor accidente şi ia primele măsuri ce se impun pentru conservarea urmelor, identificarea martorilor şi, dacă de impune, transportul victimelor la cea mai apropiată unitate sanitară;

i) acordă sprijin Poliţiei Rutiere în luarea oricăror alte măsuri pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului;

j) solicită intervenţia Poliţiei Rutiere pentru orice alte constatări ce exced atribuţiile stabilite prin prezenta lege.

(2) În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (1), Poliţia Locală acţionează în conformitate cu prevederile legilor şi ale actelor administrative ale autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale.

 

 

Cine ar fi banuit ca primitivul (la propriu si la figurat) gardian public va evolua atat de rapid incat in doar cativa ani a trecut de la mersul relativ biped si vorbirea semi-articulata la constatarea si sanctionarea contraventiilor rutiere? Ma intreb daca vor schimba si codul rutier, pentru ca art.2 din codul rutier nu pomeneste nimic de politia locala...

 

Avand in vedere foamea de bani a administratiilor locale nu putem decat sa ne astepam la valuri de amenzi, mai ales in localitatile in care numarul locurilor de parcare este mult sub numarul masinilor inmatriculate.

Pe termen lung, urmatorul pas ar fi sa li se dea S.R.L.-urilor competenta in domeniul rutier. Deja sanctiunile se aplica prin intermediul lor (radare fixe, ridicari de masini si blocari de roti)... ce ar mai conta daca am fi si direct sanctionati de S.R.L.-uri?

 

Eu unul ma gandesc sa cer azi automobilistic in Somalia. Si piratii de acolo sunt flamanzi, dar macar aia ataca numai vapoare...

Share this post


Link to post

Nu este vorba despre Politia Comunitara?

Share this post


Link to post

Ba da, dar cu o noua denumire si cu atributii sporite.

Edited by _escu

Share this post


Link to post

Atributiile acestea le-au avut de la inceput insa nu stiau ce sa faca cu ele. :)

Urmeaza, daca nu au inceput deja, sa dea si amenzi.

Share this post


Link to post

Inca nu dau amenzi pe partea carosabila a drumurilor publice. In momentul de fata singurii care au competenta sa o faca sunt politistii rutieri.

Pentru ca politistii locali sa poata sanctiona abateri rutiere pe partea carosabila (in principal stationari neregulamentare, ca de aici vin banii) trebuie sa se aprobe legea printr-o Ordonanta de Urgenta. Apoi va trebui aprobat un de aplicare a legii. Dureaza minim doua luni, dar oricum politia locala va exista abia de la anul.

Share this post


Link to post

Pentru ca le-au inghetat salariile, s-a revenit la norma de amenzi.

Monolog:

"bai, vreti salarii, faceti-va norma!"

Dialog:

"- pai si cu ce sa-i prindem sefu'?"

"- nu e masina in Romania sa nu-i gasiti ceva sa-i dati amenda!"

Si monologul, si dialogul sunt autentice.

Stiam ca nu mai exista notiunea de control de rutina. Ei bine, am prieteni care au fost opriti in trafic ieri si azi pentru "control de rutina". Luat masina la purecat cu pachet legistativ, stare anvelope, etc...

La asa masuri, probabil ca au nevoie de ajutoare din randurile comunitarilor.

Share this post


Link to post

Deci martalogii cu 8 clase de la pulitia comunitara or sa aiba acum dreptul sa ma opreasca sa-mi ceara acte sau daca merg cu ceva viteza? Hmm, nasol.

 

BTW: si noua ne ingheata salariile (cu ce dracu oi plati masina in continuare- n-am idee)- noi de unde ne facem norma? Ma bag in politie, ca vad ca se cauta oameni acum. Tara lu' Papura voda, imbecilii de la guvern nu stiu ce sa mai debiteze.

Edited by Lucian M

Share this post


Link to post

,,,,,,,f) participă la acţiuni comune cu administratorul drumului pentru înlăturarea efectelor fenomenelor naturale (calamităţi, inundaţii, ninsori abundente, viscol şi alte asemenea);,,,,,,,

 

 

Chiar e nevoie de o mana de ajutor in aceste momente...Sa vedem cum se vor descurca :) :) :) :) :) :)

Share this post


Link to post
La asa masuri, probabil ca au nevoie de ajutoare din randurile comunitarilor.

Ei zic merci că au "solicitări"...

 

Deci martalogii cu 8 clase de la pulitia comunitara or sa aiba acum dreptul sa ma opreasca sa-mi ceara acte sau daca merg cu ceva viteza? Hmm, nasol.

 

BTW: noi de unde ne facem norma? Ma bag in politie, ca vad ca se cauta oameni acum.

Dacă au radar în gură, da, te pot opri că mergi cu viteză. În rest, sănătoşi să fie. Eu am ignorat (ce-i drept, până acum) de vreo 3-4 ori "solicitările" comunitarilor "rutierişti" :)

Comunitarii ce dirijează circulaţia mi se par cei mai "penali", n-au absolut nicio treabă (nu că rutieriştii veritabili ar avea) :|

Share this post


Link to post

Sunt curios cand si-o trage rom-ul masina de-a latu se duce la el sa-i dea amenda? Va spun eu :se intoarce cu spatele ,se face ca nu vede ,ca doar are si el (gardianul) "famelie". Ce sa faci,coane Fanica? Famelie mare,remuneratie mica... dupa buget!

Share this post


Link to post
BTW: si noua ne ingheata salariile (cu ce dracu oi plati masina in continuare- n-am idee)- noi de unde ne facem norma? Ma bag in politie, ca vad ca se cauta oameni acum.

Daca informatiile pe care le am nu sint eronate, un politist comunitar cu studii superioare (facultate) bate spre 3000 lei deci ... ;)

 

Comunitarii ce dirijează circulaţia mi se par cei mai "penali", n-au absolut nicio treabă (nu că rutieriştii veritabili ar avea)

Era unul in intersectie la APACA in urma cu vreo 2 luni. Omul era asa de patruns de ceea ce facea incit ai fi zis ca asta face din frageda pruncie. Sufla in fluier cu un patos ca imi tot venea in minte poezia lui Eminescu dedicata polisitului cu fluier la git. In fapt, nu facea decit sa imite un politist de la Rutiera, nu avea permisiunea sa ia initiativa :)

Share this post


Link to post
Daca informatiile pe care le am nu sint eronate, un politist comunitar cu studii superioare (facultate) bate spre 3000 lei deci ... ;)

Nu e chiar asa, cam 2000 .

Edited by kornelush

Share this post


Link to post

Cam dublu fata de cat are un profesor. Hmmm, ce-mi trebe sa fiu politist comunitar? =))

Share this post


Link to post

Pericolul cel mai mare il reprezinta atributiile in materie rutiera care li s-au acordat politistilor locali. Mai exact atributiile in sanctionarea abaterilor legate de stationare, care sunt inevitabile in majoritatea oraselor si pe care politistii rutieri le sanctionau numai in cazuri flagrante. Cu politistul local se schimba treaba... el poate fi asmutit de primar sa sanctioneze orice stationare neregulamentara (legala sau imaginara) in functie de interesul bugetului local.

 

Pentru primarii este o adevarata mina de aur: politistul local costa mai putin decat comunitarul pentru ca 51% din buget il suge de la stat, dar amenzile pe care le da intra in totalitate in bugetul local. Politistul local se subordoneaza direct primarului, deci politicului (chiar seful politiei locale e numit de primar) si nu ofera nici o garantie de independenta, obiectivitate si impartialitate - aspecte care vorbesc de la sine despre pericolul care ii asteapta pe cetateni.

 

O eventuala contestatie a unei amenzi date de politia locala se va lasa cu cheltuieli de judecata, pentru ca partea intimata va fi insusi primarul care isi angajaza avocat si cere cheltuieli de judecata in cazul in care plangerea este respinsa.

In conditiile in care majoritatea abaterilor prevazute de codul rutier se refera la distante (de ex. 25 m fata de treceri de pietoni, statii ale mijloacelor de transport in comun etc.) si cum cel care contesta pv-ul de constatare a contraventiilor trebuie sa rastoarne prezumtia de adevar relativ a acestuia, o sa ne gandim de 100 de ori inainte de a contesta un pv intocmit de un politist local. Ce conteaza ca am parcat la 30 de metri de trecerea de pietoni daca politistul local a scris in pv ca am parcat la mai putin de 25 m? Riscam sa contestam un astfel de pv si in eventualitatea respingerii contestatiei sa achitam inca 500-1000 lei onorariul avocatului primarului?

Share this post


Link to post

Ce autoritate reglementeaza actiunile politistului asta nou?

Share this post


Link to post

Politistul local actioneaza conform reglementarilor stabilite prin legile in vigoare. Organizarea si functionarea politiei locale e reglementata de consiliul local:

"Regulamentul propriu de organizare şi funcţionare a poliţiei Locale se aprobă prin hotărâre a consiliului local, la propunerea primarului, cu avizul Comisiei locale de ordine publică."

 

Proiectul de lege se gaseste aici:

 

http://www.mai.gov.ro/Documente/Transparen...itia_locala.pdf

Share this post


Link to post
Cam dublu fata de cat are un profesor. Hmmm, ce-mi trebe sa fiu politist comunitar? =))

O trepanatie.

Share this post


Link to post
. Hmmm, ce-mi trebe sa fiu politist comunitar? =))

Politia Altex-angajeaza doar cu buletinul...

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...