Jump to content
Sign in to follow this  
Lucian M

Roata Spate Blocata

Recommended Posts

Dupa busitura de joi, cand dau sa plec de langa politie, aud o bubuitura in spate. Ei, ceva gheata, zic eu, nu-i bai. Vreau sa intorc masina si trag usor frana de mana- aia se trage in sus fara nici cel mai mic efort. Gata, am pus-o de un cablu. Prin oras isi revine, frana de mana functioneaza. Ok, dar masina mea mergea usor infranata. Deschid portiera in mers, ma uit la roata- era blocata. Ei, zic eu- isi da ea drumul. Pe naiba- ajung la benzinarie, alimentez, opresc in parcare, dau inainte, inapoi, aveam abs-ul aprins- degeaba. Roata blocata. Incarc sa ajung acasa, insa pe la Ocea opresc in fata magazinului de langa brutarie- pun un bulgare pe tabur- se topeste in 3 secunde. Il sun pe Ovi- nu raspunde (dar zice ceva un robot in germana), sun pe Laur- vorbim oleaca, nu rezolvam nimic. Sun pe tata, care deja stia treaba si imi spune ca vine spre mine. Mai merg vreo cativa km, timp in care masina a vrut sa ma puna in crmezistul drumului, vremea era f nasoala, viscolea abundent, zapada multa pe drum. Ma ajunge tata, vine in spatele meu si-mi zice ca merg cu roata stanga infranata. Pun mana pe tambur- era rece ca gheata Trag masina la un om in Petricani si o las acolo. Am fost alaltaieri (vineri) la masina- roata tot infranata. Mentionez ca in ultima luna se auzea neregulat cate o bufnitura/bubuitura in spatele masinii. Am zis ca-i ceva noroi sau gheata, insa e evident ca m-am inselat. Mai mentionez ca frana de serviciu era cam slaba la un moment dat, ca si cum ar fi avut aer pe instalatie. Motorul merge excelent, deci macar el pare ok (nu c-ar avea vreo relevanta). Am tras de cablurile franei de mana si mi se pareau ambele la fel de tari.

Maine trebuie sa vina platforma- am vorbit la Chevrolet Romania. Eu banuiesc ca am sabotii rupti. Taica-meu si socru-meu zic ca e posibil sa fie rulmentii sparti.

Share this post


Link to post

Pe ferodouri desprinse de pe saboti pariez si eu... Folosirea in mers a franei de mana poate fi o cauza.

Share this post


Link to post

Deci oarecum am dreptate. Totusi de ce la Matiz n-am patit asa ceva, cu toate ca masina era mai veche, mai intens utilizata? Am dat-o la 60k km fara nicio problema la roti.

Share this post


Link to post

In dreapta spate. Deci nicio legatura cu roata mea blocata.

Share this post


Link to post

Absolut niciun motiv sa se intample asta.

Share this post


Link to post
... pun un bulgare pe tabur- se topeste in 3 secunde ...

... Pun mana pe tambur- era rece ca gheata ...

 

Deci? Cum e pana la urma? Calda ori rece?

Share this post


Link to post

Deci de doua oari m-am dat jos- era fierbinte. Ultima oara, inainte sa parchez masina- era rece.

Share this post


Link to post

Nu inteleg, ai avut roata pur si simplu blocata sau doar infranata? Din simptome par a fi blocati sabotii pe tambur, din aceasta cauza se duce pedala de frana mai jos. Rulmentii fac zgomot, cand sunt uzati sau sparti, si nu se incalzeste tot tamburul de la ei.

Share this post


Link to post

Cand blocata, cand infranata. Zgomot am spus ca facea si inainte, cate o bubuitura se auzea in spate. Pedala de frama era f usor de actionat, parca parcam pe o perna.

Share this post


Link to post
Cand blocata, cand infranata. Zgomot ...

 

Simptome de camasa a rulmentului sparta, cu zgomot la intarvale neregulate de timp, dar lucru cidat, pedala merge mai jos ca de obicei. Ai procedat bine ca nu ai tras de masina sa o duci pe roti la service. O sa vezi despre ce-i vorba, dupa ce desfaci roata.

Share this post


Link to post

Salut,

 

Eu am patit la fel, sa imi ramana roata de pe spate blocata (spate stanga).

Am dus-o la service cu platforma, dupa ce s-au chinuit ceva sa desfaca tamburul au reusit.

Motivul pentru care se blocase roata era ca de pe un sabot s-a desprins ferodo-ul, si s-a infipt in cealalta parte, intre sabot si tambur, ca o pana.

 

Vali

Share this post


Link to post

Ai rezolvat pe garantie?

Share this post


Link to post

Eu zic ca se rezolva pe garantie, daca nu le povestesti ispravile care ti-au generat custom name-ul :D Tot pe saboti desprinsi merg si eu.

Share this post


Link to post

Mircea, am calarit Matizul ala de i-au mers fulgii si n- avut nici pe naiba. Iar asta dupa 2 ani deja face fite? Si mai e ceva, dar trebe pe alt topic intrebat: de ce motorul de pe sedanul tatei trage mai bine ca al meu? El spre exemplu a schimbat discurile si telescoapele spate pe garantie- asta asa, fara relevanta pentru topic.

Edited by Lucian M

Share this post


Link to post

Aveo nu e matiz ! E mai sensibile, si nu te mai da cu frana de serviciu ca omori sabotii inutil :D

Share this post


Link to post

Frana de serviciu nu e frana de picior?

Share this post


Link to post

Am pretentia ca de vreo 10 ani de cand conduc nu prea am stricat masini. Lafel- stiu si cativa termeni "hautomobilistici".

Share this post


Link to post

Salut,

 

Din pacate nu mai era in garantie, a trebuit sa platesc din buzunar.

 

Vali

Share this post


Link to post

Saboti desprinsi. De tot.

S-au inlocuit- acum frana de mana tine mult mai sus, trebe tras de ea pana pe la maximul cursei. Nu e problema. De franat- franeaza bine.

Platforma a venit pe la 9 fara 10, pe la 10 jumatate eram in Sv. Nu a intrat direct pe elevator, am mai stat la rand. La 3 si ceva eram acasa. S-a pastrat acolo carnetul de garantie, deoarece nu era venit omul de la garantii (am semnat niste hartii in alb). Voi reveni alta data. Acum sa vedem daca platesc din buzunar sau se acopera pe garantie. Seful de service a fost f amabil. Insa tot s-au mai auzit de vreo 3-4 ori bufniturile alea de care spuneam eu. Am sa sun peste cateva minute la service sa le spun.

Share this post


Link to post

Trage frana de mana (pe loc) si apasa de 4-5 ori pedala de frana cu putere. S-ar putea sa nu se fi asezat corect sabotii pe tambur.

Share this post


Link to post

Dupa ce termin de halit (mi s-o acrit de la chips-uri) ma duc sa incerc :D . Oricum frana tine bine.

Share this post


Link to post
Trage frana de mana (pe loc) si apasa de 4-5 ori pedala de frana cu putere.

Completare: sa ai motorul pornit . Si cu putere inseamna chiar cu putere ... ca atunci cind mergi cu 120 si iti sare o vaca in drum la nici 50 metri (prin vaca ma refer la animal cu 4 picioare si copite, coarne, coada ... )

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...