Jump to content
Sign in to follow this  
Lucian M

Roata Spate Blocata

Recommended Posts

Presimt ca in curand se duce si la mine ferodoul de pe saboti, ultimele 2 plecari de dimineata au fost insotite de troznituri la roata din dreapta spate, dar nu a fost/ramas infranata. Doar la plecarea(lenta) a troznit si cam atat.

 

Tadam, azi inevitabilul s-a produs.Roata putin blocata, pedala de frana moale, frana (mai)slabuta.Noroc ca nu e blocat de tot si ca eram prin oras.

Share this post


Link to post

si cum ai rezolvat?

Share this post


Link to post

Cu un set de ATE si 2 cilindri noi. Pe dreapta erau dezlipite ambele ferodouri(din care 1 era rupt/sfarmat 1/2 cm din el), pe stanga inca nu. O sa fac poze inainte sa-i arunc.

Share this post


Link to post

deci esti si tu membru clubului largit de saboti spate schimbati, problema generala aveo.

Share this post


Link to post

Macar eu ma asteptam :D Dadeau semne de...troznire inca din iarna. Ce sa faci, asta e. Testul de amortizoare si frane a iesit bine, dupa 4 ani jumate.

Share this post


Link to post

da, asa e, e mult mai usor cand te astepti!

Share this post


Link to post

... Testul frane a iesit bine...dupa 4 ani jumate

 

Pai si eu ce sa mai zic dupa 7 ani?!

 

La ITP acum 2 luni frane super OK, coafura (ferodourile) rezista :P !

Edited by MCojo

Share this post


Link to post

La frane ma asteptam sa fie ok, cu sabotii noi,cilindri noi si lichid nou. Plus placutele pe fata nu demult schimbate. Mai placut surprins am fost de amortizoare, care inca se tin bine dupa drumurile de la noi. Zicea mecanicul de la Chevrolet ca modelul nou de Aveo este si mai sensibil la partea de suspensie/directie decat asta vechi.

Share this post


Link to post

Cu un set de ATE si 2 cilindri noi. Pe dreapta erau dezlipite ambele ferodouri(din care 1 era rupt/sfarmat 1/2 cm din el), pe stanga inca nu. O sa fac poze inainte sa-i arunc.

 

Vechi,dar totusi de actualitate,ambii cilindri blocati pe o parte;inspre inainte la masina din semnatura,simptome:incalzirea tamburilor la drumuri lungi.

 

Edited by Myg

Share this post


Link to post

[...] sa observ ca "nu pot iesi cu spatele" - ca si cum frana de mana ar fi continuat sa tina roata stanga-spate blocata. M'am chinuit 10min [...]

Mama ei de masina...iarasi, aceiasi roata, IAR tre' sa chem platforma! :)

Edited by Immortal

Share this post


Link to post

Luni am incercat sa ies cu masina din parcare, roata stanga spate blocata. Am incercat sa o deblochez prin miscari fata spate, roata era tarata dar nu se debloca. Ieri dimineata am venit cu doi mecanici de la un service din apropiere sa o duc la reparat. Unul a miscat masina fata spate, in timp ce celalalt ciocanea pe janta. Dupa doua incercari au reusit sa deblocheze roata. Credeam ca e ferodoul, dar de fapt un cilindru de frana era blocat. S-au schimbat cilindrii la ambele roti, total cu manopera 300 lei. Dupa-masa era rezolvata.

Share this post


Link to post

Eu sincer nu pricep faza cu cilindu receptor . Blocat cum, la modul de a bloca sabotii pe tambur? Blocat pe inchis am intinlit, dar pe deschis ... Dupa logica mea simpla, sabotii sint ai de au blocat roata . Eu chiar mi-s curios de acest fenomen .

Edited by Viktor

Share this post


Link to post

Posibil a fi vinovat de acest fenomen - cablul franei de mana. Printr-un reglaj defectuos al sistemului, la actionarea franei de mana, pistonasele din cilindru sunt trase (adica sabotii sunt impinsi spre tambur) si, cred eu, impreuna cu apa din lichidul de frana, rugina formata blocheaza pistonasele in cilindru. Acest fenomen se manifesta dupa o stationare indelungata, mai ales la umezeala, cu frana de mana actionata.

Share this post


Link to post

E foarte simplu. 90% dintre noi suntem cu piciorul pe frana cand actionam frana de mana. In cazul in care pe spate sunt frane cu tambur, asta inseamna ca pistonasele sunt iesite la maximum permis in momentul respectiv, iar dupa actionarea franei de mana raman in aceasta pozitie, nu se mai retrag in pozitia in care sunt protejate de garnituri. Azi asa, maine asa, pana cand acolo se formeaza un guler de mizerie si rugina care intr-un final va duce la blocarea lor. Sistemul este evident defectuos la Aveo, fie pentru ca acolo intra mult prea usor umezeala, fie ca jocurile sunt foarte mici, fie calitatea materialelor este proasta, fie toate la un loc. Eu as da doua gauri in taler, in functie de posibilitati, una cat mai sus si alta cat mai jos, pentru a permite aerului sa circule mai bine si sa usuce pe acolo.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Din cite observ aveo e echipat cu acelasi sistem precum cel de pe nexia/cielo pe puntea spate. Is pline de surprize de nu-s verificate/intretinute periodic . O piedica uriasa (cel putin din punctul meu de vedere) sint articulatiile, regulatorul, arcuri, "patinele" pe care se aseaza sabotul . Cu sau fara de mina trasa , cilindru receptor ramine in repaus suficient incit sa permita revenirea pe liber a sabotilor. Astfel de blocaje nu apar in citeva zile pe o stationare cu frina de mina trasa , probabil in citeva saptamini bune ca rugina sa-si intre in drepturi . Buba-i veche, doar acum si-a spus cuvintul cum de-altfel nici frine nu prea fu pe puntea spate . Doar o singura solutie ramine, intretinerea, curatare - gresare apoi se mentine in top si la zi . Ca o mica paranteza, pe viitor, sa cerem domnilor mecanici a nu mai ciocani jantele, ci sa le dea frumos jos si sa loveasca in tambur cu o scula indicata (ciocan teflon) sau sa protejeze cu o bucata de lemn ceva daca foloseste un ciocan obijnuit , zic si io .

Share this post


Link to post

Adevarul e ca masina iese uneori doar o data pe saptamana din parcare, in ziua de cumparaturi. Cand e vreme frumoasa sotia merge pe jos iar eu cu bicicleta la lucru. In cazul de fata am dus sambata masina la spalatorie si inapoi, apoi am lasat-o cu frana de mana trasa. Aparitia ruginei e deci o posibilitate. Oricum, acum cilindrii si lichidul de frana sunt noi, zona tamburilor a fost verificata, asa ca sper ca in urmatorii ani sa nu mai apara probleme in zona. E bine ca s-a intamplat in parcarea blocului, si nu undeva in trafic sau in afara orasului...  <img src= /">

Share this post


Link to post

Am ajuns si eu la problema cu ferodoul, acum doua saptamani. Roata stanga blocata dimineata, n-am reusit sa o deblochez. Dupa demontarea rotii, ferodoul a fost gasit crapat. La schimbarea sabotilor, mecanicul a verificat si sabotul din dreapta. Parea intact, dar nu mai era lipit bine, s-a desprins imediat.

Share this post


Link to post

Cine crede ca vara nu-i ca iarna, se inseala. Ambele roti pe spate blocate, nene. Ca si cum ar fi fost frina de mina trasa, abia ca am putut s-o urnesc din loc de dimineata. Macar e un semn bun ca ferodoul de pe saboti is la inaltime, se lipesc de tamburi de mama focului. Dupa ~ 400 km am parcat-o si atit a fost, fara a ma atinge de frina de mina si azi, beleaua. Dupa canicula o ploaie zdravana de unde cred, si fenomenul. Cel putin alta explicatie nu am. O sa desfac sa vad ce si cum, balauri cu siguranta nu-s in zona. Mda.  

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...