Jump to content
Sign in to follow this  
DANNY WOO

Curea Accesorii - Alternator,pompa Directie Sau/si Ac

Recommended Posts

Salut baieti! si la mine la salupa fluiera rau ciorapu de la alternator dar numai cand am multi consumatori; ex. degrivare+ lumini+ caldurica. Si la rece si la cald. Si deobicei cand turatia scade sub 800, cand o mai balbai pe la intersectii, incepe balena sa comunice.

Share this post


Link to post

Curea s-a lasat prea mult sau intinzatorul este obosit.

Share this post


Link to post
Curea s-a lasat prea mult sau intinzatorul este obosit.

nu vreau sa par diletant dar, raspunsul tau nu este ceace asteptam. am si mentionat cand face figuri. daca nu am cosumatori in exces no problem. problema apare cand sitemul este solicitat peste medie{ca si cum alternatorul opune ceva rezistenta} . este o diferenta intre turatia curelei data de arbore si cea a alternatorului pe care ea insasi o genereaza. cineva mi-a atras atentia ca s-ar putea ca alt. sa aiba ceva bube. multumesc!

 

Nu mai cita mesajul anterior si incearca sa scrii in limba romana !

Edited by ovi_jer

Share this post


Link to post

Este si normal sa opuna rezistenta pentru ca pe sarcina maxima alternatorul trage vreo 4 CP.Ai schimbat vreodata cureaua sau intinzatorul sau iti place decit sa ceri sfaturi ca apoi sa le contrazici in necunostinta de cauza?

Share this post


Link to post

Încerc să scriu în română, deşi î-mi cam prind urechile pe aici. Nu am vrut să ofensez citându-te, am apăsat greşit tasta şi nici să mă contrazic. Sunt şofer profesionist de 18 ani şi am schimbat ceva curele sau întinzătoare.Am citit tot topicul şi negăsind vreo referire la tipul de problemă pe care o întâmpin mi-am permis să întreb. Pentru o mai bună lămurire: pornesc motorul , rece, cald, nu contează; deschid cosumatori pe rând; nu riposteză cureua decât la al 3lea sau al 4lea. Aceeaşi treabă şi în mişcare. Mulţumesc!

Share this post


Link to post

Pai este tocmai ce ti-a explicat si ovi_jer mai sus: creste sarcina pe alternator si acesta opune rezistenta mai mare, moment in care iti patineaza cureaua. Ce-i asa greu de inteles? S-ar putea sa ai cureaua imbatranita, bateria obosita, sau toate la un loc. Nu-i exclus sa fie si rulmentii pe la alternator obositi. Ia-o cu inceputul. Inlocuieste cureaua, masoara incarcarea pe baterie si vezi cum se rezolva problema.

Share this post


Link to post

Daca sunt rulmentii are zgomot metalic permanent.

Schimba cureaua si verifica si daca arcul intinzatorului mai are puterea sa isi mai faca treaba si anume sa intinta cureaua sa nu patineze.

Share this post


Link to post

Am si eu o problema specifica acestui topic. Se pare, cel putin la mine ca exista o problema cu intinzatorul curelei. Mai exact, atunci cand turez motorul, in special cand fac asta brusc, intinzatorul are o vibratie destul de puternica sesizabila cu ochiul liber si auditiv. Din manualul in format pdf de la Nubira nu am reusit sa descopar cum se schimba acest intinzator (probabil ca trebuie)si daca acest lucru este normal. Ma gandesc ca poate nu e cine stie ce lucrare complexa si as putea s-o fac acasa in garaj. Sau poate ca se poate repara intinzatorul? Ma dispera zgomotul, trebuie sa fac ceva. Ma puteti ajuta? :(

Share this post


Link to post

Si mie mi s-a intamplat sa ,,chiuie'' cureaua cateodata cand tineam masina afara si era umiditate in aer. Nu mi s-a intamplat niciodata cand masina s-a aflat in garaj. Un mecanic mi*a spus ca este cureaua de la alternator si nu cea de la distributie. Masina mea are 35k km. Sa fie si in cazul meu rulmentii de la alternator? Ma cam indoiesc putin.

Edited by thunder

Share this post


Link to post

Rulmentii de la alternator nu fluiera, hiriie in toata regula. Cel mai apropiat sunet care imi vine in minte este cel al unei masini de macinat cafea, partea de zornait a boabelor, nu vijiitul motorului electric. Evident, nu se aud chiar asa de tare, insa ca tip de sunet se apropie destul de mult. Cum bine zicea mariann, se da cureaua jos, se porneste masina pentu 5-10 secunde si se identifica sursa zgomotului, cel mai probbabil chiar cureaua de alternator scoate acel fluierat. Pina acum eu nu am auzit curele de distributie sa fluiere.

Share this post


Link to post

Ieri am facut o inspectie rapida in compatimentul motor si am descoperit ca dupa 6 luni cureaua de accesorii s-a crapat in partea stanga (cum o privesti de sus aflat in fata masinii) pe toata lungimea ei, pe unele portiuni primul ghidaj de cauciuc desprinzandu-se complet de cureaua-mama. Cureaua este Goodyear, schimbata in octombrie anul trecut. E cureaua proasta sau meseiasul mi-a intins prea tare cureaua? Nu am alta Nubira ptr. comparatie in zona, doar un Cielo EXE, iar la o distanta mai mica intre alternator si compresorul de AC la Cielo tensionarea curelei e cam identica.

Si inca ceva, de cand am pus cureaua intr-o saptamana a aparut un marcaj pe exteriorul ei, ca si cum ceva ar freca in zona aia pe ea. Exact pe marcajul ala s-a crapat. Cat am putut baga mana nu am gasit nimica in neregula, intinzatorul nu are nici o galma pe el care sa creeze crapatura aia. Dati o idee, unde sa mai verific? Nu se aude zgomot de rulmenti, ma gandesc ca poate vreo fulie are joc dar cu motorul pornit nu am sesizat nici un joc suspect la role sau curea. Drace, si nu am mai mult de 5000 de km. facuti de cand am schimbat-o...

Edited by Adi_Iacob

Share this post


Link to post

Nu vreau sa spun prostii, pina acum nu mi-am bagat gherutele in nici o Nubira, insa sint destul de sigur ca si la Nubira intinzatorul este automat. La mine cel putin asa este si ma astept ca si la Nubira sa fie la fel. In conditiile astea, meseriasul nu prea avea cum sa o intinda prea tare. In extremis, sa o fi montat mecanicul decalata cu un sant din ala, adica sa fi lasat primul ghidaj in afara vreunei fulii (alternator, AC, servo) ????

 

Am si eu chiar acum o curea Dayco-Pirelli cu niste probleme. La mine au aparut multe multe crapaturi transversale pe partea plana nu pe partea cu ghidajele, se pare ca la trecerea peste fulia de diametru mic a alternatorului cauciucul nu face fata, se crapa. Probabil ca nu este suficient de elastic, eu cred ca e o problema de curea. Nu am nici un obstacol, nu scoate nici un zgomot, nu fluiera dar cu toatea astea de la mai putin de 20.000 s-a umplut de fisuri. Acum are aproape 50.000, in curind o sa o schimb, viitoarea curea va fi Lemforder.

Share this post


Link to post

A inceput si la mine sa se auda un scartait la cureaua de alternator intai la pornire apoi

si in mers,cand foloseam cosumatori electrici mai tare si merg la service.Imi schimba cureaua si

rola intinzatoare.OK!Plec linistit si dupa nici 10 km reincepe zgomotul!

De ce va povestesc?Deci ce m-i sa intamplat n-am intalnit in 20 de ani de soferie!Ma intorc in service.

dar pe drum a inceput sa scartaie asa de rau ca intorcea lumea capul pe strada!

Pe scurt,la fulia la vilbrochen sa rupt cauciucul de amortizare si se invartea in gol prinzand pe fulie cand si cand.

Asadar,am schimbat degeaba rola intanzatoare si cureaua.''maniacii'',pardon mecanicii prosti ar trebui sa suporte

ei cheltuielile inutile pe care te pun sa le faci!

Share this post


Link to post

Cum se desface rola intinzatoare de la AC la Cielo Sohc?As vrea sa o schimb.E dificil?Aveti idee de cost,pentru ca pe autodaewoo.ro n-am dat de pret.Multumesc!

Edited by alexinno

Share this post


Link to post

Daca ai intinzatorul original slabesti piulita rolei apoi slabesti surubul lung care "trage" de suportul rolei pana cand poti scoate cureaua de pe ea dupa care desfaci de tot piulita rolei si o scoti.

Grija la demontare ca sa stii ordinea si pozitia rolei la remontare.

N-am o poza sa fiu mai explicit, oricum daca desfaci scutul de pe dreapta si iti arunci un ochi te prinzi cum vine.

Share this post


Link to post

Am avut si eu problema scartaitului de curea vreo cateva saptamani- cred ca e un an de atunci.

Scartaitul acela (din proprie experienta) este de la cureaua de alternator care actioneaza si pompa de servodirectie. Fenomenul apare cu predilectie la inceputul sezonului rece sau atunci cand e umezeala in atmosfera daca respectiva curea nu este bine intinsa sau este uzata.

Explicatia este cat se poate de simpla: datorita scaderii temperaturii, fuliile (care sunt din metal) se contracta si isi reduc diametrul, pe cand cureaua fiind din cauciuc este aproape inerta din punct de vedere al dilatarii sau contractarii (deoarece nu are o structura cristalina), in schimb se intareste si isi pierde aderenta. Daca nu e intinsa cum trebuie stiti deja ce efecte sonore pot sa apara pe fondul acestor fenomene  <img src= ("> . Asa se explica si faptul ca "la cald" scartaitul dispare, desi daca nu remediati problema la timp o sa inceapa sa faca tot timpul > :) .

Solutia?! Intindeti cureaua sau schimbati-o cu alta noua daca e prea uzata! :uff:

Orice alta solutie(spray-uri "minune", prafuri, sacaz s.a.m.d.) este doar un compromis jalnic care nu va face dacat sa contribuie la uzura foarte rapida a curelei.

Rolul curelelor de transmisie este acela de a transmite miscarea intre doi arbori, dintre care unul e condus si celalalt conducator, prin intermediul fortei de frecare manifestate intre fulia arborelui si curea. Aceatsa, conform definitiei, este proportionala cu forta de apasare normala pe suprafata (intinderea curelei) si coeficientul de frecare (constanta a materialului).

Prin "tratarea" cu WD40 sau orice altceva (puteti incerca si cu ulei de gatit sau chiar apa chioara) nu faceti decat sa reduceti coeficientul de frecare si deci sa favorizati patinarea. Disparitia scartaitului nu se datoreaza in acest caz faptului ca nu mai patineaza ci faptului ca patineaza prea bine :) ) .

Si inca ceva! Cauciucul nu se impaca deloc cu produsele petroliere in general. NU FOLOSITI NICI UN FEL DE ULEI, VASELINA SAU DERIVAT AL ACESTORA PE CURELE!

 

P.S.:Dupa ce o inlocuiti, cam la o saptamana trebuie verificata din nou intinderea acesteia pentru ca se mai lasa si iarasi o sa scartaie. :P

Share this post


Link to post

E vreo problema legata de functionarea motorului daca las vreo 2-3 luni compresorul fara curea? Nu am gasit curea buna pana acum si cea veche s-a rigidizat si cam patineaza. Daca o dau jos si pun alta in primavara strica cu ceva compresorul sau cauzeaza ceva in rau motorului (banuiesc raspunsul,dar vreau sa fiu sigur!) ? Ieri l-am lasat sa mearga vreo 2-3 km,sa se unga mecanismul in interior.Multumesc!

Share this post


Link to post

S-ar putea ca la primavara sa gasesti instalatia de climatizare ... goala :) . O incarcare cu agent refirgerant, verificare a garniturilor, curea noua si gata. Asta daca nu ai ghinionul sa iti patrunda ceva mizeri pe la fulie si, datorita lipsei curelei, sa se acumuleze in ambreiajul compresorului. Motorul in sine nu poate decit sa fie fericit, o sa aiba o sarcina in minus :D

Share this post


Link to post

Motorului nu are ce sa-i cauzeze, de fapt cred ca ii e cam indiferent daca are sau nu cureaua respectiva, pentru ca atata timp cat nu folosesti aerul conditionat, compresorul e oricum decuplat si prin urmare motorul invarte doar fuliile fara sa consume aproape nimic din putere pentru asta.

Recomandarea fabricantului este ca cel putin o data pe saptamana (chiar daca e frig afara) sa pornesti instalatia de aer conditionat timp de 5 sau 10 minute pentru a permite uleiului sa ajuga la toate componentele si pentru a preveni uscarea si deteriorarea garniturilor.

Deci daca o lasi fara curea la primavara o sa te coste mult mai mult pentru ca pe langa curea s-ar putea sa inlocuiesti si cateva garnituri la instalatia de aer conditionat, pe urma s-o umpli cu agent frigorific si cu ulei. Cam la o saptamana dupa asta trebuie verificata cantitatea de agent frigorific si completata daca este cazul.

Pentru aproximativ 10 RON cat costa cureaua respectiva crezi ca se merita?!

Orientativ pot sa-ti spun ca numai verificarea si completarea cu agent frigorific m-a costat undeva la 65 RON- fara spaga bineinteles.

TU alegi!

Share this post


Link to post
Recomandarea fabricantului este ca cel putin o data pe saptamana (chiar daca e frig afara) sa pornesti instalatia de aer conditionat timp de 5 sau 10 minute pentru a permite uleiului sa ajuga la toate componentele si pentru a preveni uscarea si deteriorarea garniturilor.

 

Asta este intr-adevar recomandarea tuturor fabricantilor de masini, dar eu am tinut masina 9 luni fara freon in instalatie si garniturile n-au avut nimic. Si asta la o masina veche de 14 ani ;)

Share this post


Link to post
Asta este intr-adevar recomandarea tuturor fabricantilor de masini, dar eu am tinut masina 9 luni fara freon in instalatie si garniturile n-au avut nimic. Si asta la o masina veche de 14 ani ;)

 

Cu riscul de a fi poate un pic Off-Topic as face cateva precizari.

Fenomenele prin care se deterioreaza cauciucul sunt foarte diverse si tin de multi factori care, in cele mai multe cazuri, nu sunt sub controlul utilizatorului: tipul de cauciuc, data vulcanizarii, conditiile in care a fost tinut pe raft (expunere la radiatii ultraviolete, conditiile de microclimat, durata de depozitare, s.a.m.d.), tehnologia de montare, ce lubrifiant s-a folosit pentru protectia acestora la montare (exista o vaselina siliconica speciala pentru inele "O" si garnituri - Molykote M55 se numeste), si lista poate continua. Recomandarile fabricantilor se bazeaza in general pe o analiza a modurilor de defectare in stransa corelatie cu aparitia unui anumit tip de defect; in functie de rezultatele acesteia se stabileste o schema recomandata de intretinere sau sunt elaborate recomandarile pentru diverse operatii care, daca sunt executate cu o anumita frecventa, te protejeaza intr-o anumita proportie de un anumit defect. Niciodata proportia nu este 100%! La fel nu scrie nicaieri ca daca ai facut totul ca la carte, asta inseamna ca nu vei avea niciodata vreo problema cu masina. Inseamna doar ca rata de defectare asteptata pentru masina ta va fi sensibil mai redusa in comparatie cu cea de la o masina la care nu se respecta aceste recomandari si in mod cert esti mult mai protejat in fata aparitiei unei probleme majore.

Am subliniat "recomandata" pentru ca nicaieri nu spune ca esti obligat sa respecti asta. E treaba ta, siguranta ta si buzunarul tau pana la urma.

 

Vaxxi sunt de acord cu tine ca exista si exceptii (de aceea am si spus "s-ar putea sa inlocuiesti si cateva garnituri") dar nu se poate face o regula din asta. Nu vreau sa supar pe nimeni dar mergand pe aceeasi idee de ce nu am tine si uleiul 20.000 sau 30.000 km in motor daca odata ni s-a intamplat sa mergem 13000 km cu un schimb si n-am patit nimic?!

 

Inca o data scuze daca am suparat pe cineva sau daca am fost Off-Topic. Nu am vrut si nu vreau sa polemizez cu nimeni, ci am vrut sa-mi exprim doar niste pareri personale, fara a avea pretentia de a fi considerate sfaturi tehnice.

Share this post


Link to post

Sfaturile tale sunt foarte bune, si sunt de acord cu ele; vroiam doar sa spun ca "in caz de forta majora" nu se intampla neaparat dezastrul in ziua n+1 daca operatiunea trebuie efectuata cel mai tarziu in ziua n :)

Share this post


Link to post

Curelele Dongil sunt ok (ma refer la cele pentru servo si AC) ? Merg tinute macar 40 k km?

Share this post


Link to post
Curelele Dongil sunt ok (ma refer la cele pentru servo si AC) ? Merg tinute macar 40 k km?

 

In mod normal ar trebui sa tina destul de mult. Manualul spune ca trebuie schimbate la 60.000 km. sau la 3 ani oricare dintre aceste conditii se indeplineste prima.

De aici rezulta ca e bine sa verifici data la care au fost fabricate. De obicei este inscriptionata pe cutie sau pe cartonasul acela cu care sunt impachetate iar daca sunt mai vechi de 3 ani (sau pe aproape) eu zic sa nu le pui. Am mai scris intr-un post anterior legat de fenomenele care duc la imbatranirea si degradarea cauciucului asa ca nu o sa insist pe aspectul asta. Pe langa asta regimul lor de functionare nu este unul constant , ci variaza continuu cu turatia motorului si din aceste motive nu cred ca poate nimeni sa-ti garanteze ca or sa te tina 40.000 km... nici macar fabricantul!

Daca ar fi fost cineva in stare sa garanteze ca o curea rezista cu siguranta 60.000 km. crezi ca iti mai recomanda fabricantul sa o verifici la fiecare 10.000 km. sau din 6 in 6 luni? Asta inseamna ca o astfel de curea tine... pana se rupe :) ) . Daca ai ajuns cumva pana la 60.000 km. fara sa o schimbi atunci e obligatoriu s-o faci.

Ca sa nu se rupa pe neasteptate trebuie verificata cu atentie conform schemei de intretinere si in functie de rezultatele inspectiei se stabileste daca trebuie inlocuita sau doar refacuta intinderea.

Iar daca o curea nu te-a tinut 40.000 km. nu cred ca e un cap de tara avand in vedere ca e cam 10-15 RON una noua.

 

Curelele Dongil sunt de provenienta Koreea si cred ca sunt bune- eu n-am folosit din astea pana acum- dar asa reiese din ce-am vazut eu pe site-ul lor, avand in vedere ca au reprezentante si in China, Indonezia, Vietnam, Slovacia, SUA si Japonia. Da' stii cum e- pana nu incerci nu stii. Daca sunt in termen si arata bine o sa-si faca treaba dar nu uita sa le verifici la intervalele despre care am amintit: 10.000 km. sau 6 luni. In felul asta :thumbl: ... altfel :wallbanger: !

 

Spor la... SUCCES!

Share this post


Link to post
Curelele Dongil sunt ok (ma refer la cele pentru servo si AC) ? Merg tinute macar 40 k km?

 

Revin cu o informatie de ultima ora in legatura cu aceste curele.

In postul anterior am comis o eroare spunand ca nu am folosit aceasta marca de curele, pentru ca pe cutia cu care a venit mecanicul de la service(autorizat Daewoo) scria "GM" iar eu nu am stat tot timpul langa el cand le-a schimbat dar am aflat astazi ca cele de pe masina mea sunt DONGIL. Le-am inlocuit preventiv la revizia de 30.000 km. pentru ca scoteau fel de fel de zgomote despre care stiti deja.

Astazi am facut revizia la 50.000 km. (la acelasi service) si l-am rugat pe mecanic sa se uite si la intinzatorul de pe cureaua de antrenare a compresorului A/C, pentru ca banuiam ca de-acolo provenea zgomotul pe care incepusem sa-l aud din nou, mai ales dimineata, desi verificasem intinderea curelei. Cu ocazia asta am inspectat si respectiva curea si am vazut ca e DONGIL si e in stare foarte buna.

In legatura cu rola intinzator mecanicul a zis la inceput ca e 'ok' dar dupa ce m-am uitat si eu un picut am vazut ca nu e chiar asa. Rulmentul avea joc si daca roteai rola mai repede cu mana tinand de inelul interior al rulmentului puteai sa auzi ca face un anumit zgomot. S-a rezolvat deocamdata ca prin "minune" cu mai multa vaselina in rulment dar asta o sa tina fix cat orice minune-adica 3 zile.

Trebuie inlocuita rola respectiva si nu prea stiu ce sa caut. In manual nu am gasit nici un cod sau poate nu m-am uitat unde trebuie, tot aia e... poate cineva sa ma ajute?! Am inteles ca sunt doua dimensiuni iar la mine trebuie cea mai mare.

Deci poate cineva sa-mi spuna codul corect de la rola intinzator curea A/C pentru Cielo DOHC1.5 16V?

 

Multumesc anticipat si bineinteles Spor la... SUCCES!

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...