Jump to content
Sign in to follow this  
Esperatul

Espero - înainte şi după 100.000km

Recommended Posts

Salut. In cazul in care nu ai rezolvat si in acelasi timp ca proaspat posesor de espero trebuie sa stii ca este o masina la cere motorul se ineaca foarte usor ( nu trebuie sa il accelerezi la pornire) si ca in general problemele apar pe partea de aprindere mai mult decat pe alimentarea cu benzina unde totul este destul de simplu. Daca atunci cand pui contactul auzi pentru 1-2 secunde pompa de sub bancheta "bazaind" poti da la cheie linistit ( ebine sa astepti sa se opreasca intai pompa, sa nu dai la demaror inainte deoarece pompa creeaza presiune de benzina in rampa de injectoare apoi se opreste si reporneste cand dai la cheie si sta pornita tot timpul pana opresti motorul). Deobicei cea mai grava problema la ele este defectarea modulului electronic din delcou, modul care stabileste avansul electronic si care cand se defecteaza deobicei da semne inainte prin faptul ca porneste greu sau deloc mai ales la cald. Spun cel mai des fiindca modulul asta costa intre 100 si 200 ron insa nu ai certitudinea ca e defct pana nu il inlocuiesti macar cu unul de imprumut, altfel risti sa dai bani degeaba. E bine sa ai un prieten cu o masina la fel cu care sa te ajuti reciproc in sensul asta la nevoie. Din pacate insa desi modulul din delcou este la fel si la 1,5 si la 1,8 si la 2,0 ca si la cielo si opel deasemenea, delcourile nu sunt la fel. Este bine ca la nevoie cand ai dubii sa inlocuiesti delcoul cu totul, nu sa-l demontezi ca sa inlocuiesti modulul (este putin anevoios si riscant si in plus oricat de prieten ti-as fi mai degrama ti-s da delcoul cu totul sa-l pui 5 minute pe masina decat sa mi-l demontezi). Altfel este o masina care daca a fost ingrijita nu te va lasa in drum dar e recomandabil sa-i schimbi to ce e mai vechi pe ea de pe acum ca sa poti avea incredere in ele si ca sa le elimini de pe lista dubiilor daca te va lasa in drum ceva mai devreme de 1 an.

Iti recomand sa schimbi fise bujii, bujii, capac delcou, rotorul din delcou ("luleaua"), filtrul de aer (se simte la consum si recomand sa-l schimbi mai des decat scrie in carte daca mergi in orase poluate rau sau pe la tara), o bobina de inductie ar fi bine-venita (55 lei una noua la Radacini Piese Auto). Curatarea motorasului pas-cu-pas (IAC-ul) la fiecare an e oarecum obligatorie. Daca ai posibilitatea mape care o da pompa de benzina (trebuie sa fie minim 4 bari, merge si la 2-3 bari dar nu la viteza mare), iti trebuie orice manometru, chiar si de aer. In plus si mai ales, nu umbla unde nu cunosti, e buna o diagnoza sa vezi timpii de deschidere ai injectoarelor (0,2-0,3 secunde conform manual, daca sare de 0,5-0,6 secunde se justifica un consum mare, calculatorul incearac sa compenseze lipsa puterii motorului datorata injectoarelor defecte prin marirea timpului de deschidere al injectoarelor deci implicit al debitului de benzina). Daca masina a trect sau se apropie de 150.000 de km recomand o curatare a injectoarelor, costa de la 200 ron in sus pentru toate 4, cauta pe net, eu am facut-o de curand si merita toti banii. In nici un caz nu inlocui injectoarele cu altele SH decat dupa test (se face pe o rampa speciala).

Share this post


Link to post

Salut! Sunt posesorul unui Espero 1.8 '97 si am cateva intrebari ptr voi

 

 

1) Cand am luat-o era deconectat cablul de la centura de siguranta, cand l-am pus se aprinde becul dar nu se stinge. Stie cineva cum rezolv?

2) Nu mi se deschide portbagajul din telecomanda. Se aprind lumini, masina bipaie dar nu sare portbagajul. Aveti idee de ce?

3) La relanti "tremura" putin, o data la cateva secunde smuceste putin sa zic asa. Am inteles ca o curatare de injectoare ar rezolva problema. Fise noi, bujii noi, ce alte cauze pot fi?

Share this post


Link to post

Pune si tu mana si cauta inainte de-a intreba, problemele tehnice se discuta in topicuri dedicate. Daca nu te descurci cu functia forumului, incearca sa scrii in Google: "ce problema am site:gmclub.ro" si vei gasi de obicei.

 

Par examplu:

 

1 - probleme centuri de siguranta sau firele de sub scaun

2 - parghiile portbagajului

3 - ralenti variabil sau scade si creste turatia la ralenti

Share this post


Link to post

Salut. Espero cu motor de 1.5 are valva PCV? Daca da, unde este?

 

Am vazut pe youtube un clip in care mecanicul spune ca daca valva PCV este infundata, uleiul nu mai circula cum trebuie in motor, asa ca ramane in cilindri si se arde mai mult decat ar trebui.

 

Nu merge sa atasez link-ul, ca sa vedeti clipul scrieti pe youtube " Fixing An Oil Burning Engine For 10 Bucks "...

 

 

Share this post


Link to post

Nu are valva, are un canal in capacul de la tacheti (care se mai infunda de la ulei neschimbat la timp).

Remediu, se da capacul jos cu totul si se sufla cu aer comprimat pana se desfunda.

 

PS Interesant ce zice nenea ala acolo, exista o metoda simpla de a afla. Deconecteaza furtunul din partea dreapta cum te uiti la motor si mergi asa putin de test (adica mergi ca in era dinozaurilor cum zice nenea ala acolo, cu ventilarea in atmosfera) daca nu mai consuma, dai capacul jos si cureti. Sa nu pornesti aeroterma in timpul asta fiindca vor intra toate gazele in cabina.

 

PS2 Eu pariez 100RON ca va consuma in continuare ;) . Si mai fa o chestie, deconecteaza si furtunul ala mai gros dintre furtunul filtrului si capacul tachetilor, daca da cu fum mai mult asa pe-acolo poti sa te pregatesti de o segmentare.

Share this post


Link to post

Furtunul din stanga l-am curatat asta toamna, de fiecare data cand curat clapeta de acceleratie si admisia. Al doilea furtun l-am desfacut azi prima data, cu ocazia asta s-a rupt. Era foarte murdar, iar partea metalica, dinspre motor era acoperita aproape complet, are si un diametru mai mic decat furtunul.

 

Am pornit motorul cu furtunul scos si am tras de acceleratie, de la 4-5 mii de ture in sus iese putin fum alb-albastrui de pe furtun. Nu o sa il segmetez, desi mecanicii imi zic asta inca din 2010 :) ) Deocamdata consuma cam 500 ml la 1000 km, bag un bidon de 5 litri intre schimburi. Merg cam 80% extraurban, iar in fiecare zi, dupa ce se incalzeste motorul, trec de 5 mii de ture cateva secunde ( mai iese condensul de pe esapament, sa nu rugineasca prea tare). In restul timpului, nu depasesc 3 mii de ture, pentru consum mic :D Are 163 de mii km acum.

 

Cat e normal sa consume un motor de 1.5 trecut de 100 de mii ?

 

P.S. E bun uleiul 10W40 produs de GM, din ala cu holograma? Sau e prea gros? Alt ulei ar scadea consumul?

 

 

Motor_Daewoo_Espero_1_5_DOHC_16_V_GPL_Co

post-29606-0-55828000-1424183782_thumb.jpg

Edited by OmCret

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...