Jump to content
Sign in to follow this  
fry

Amenda Circulatie (prin Posta)

Recommended Posts

Eu am inteles ca in cazul unei contestatii, tribunal etc cele 48 de ore de plata la jumatate se suspenda pana la hotararea definitiva. In momentul in care exista o hotarare definitiva sunt iar cele 48 ore in vigoare.

Share this post


Link to post
Bun, sa inteleg urmatoarele:

 

-"in codul rutier nu este specificat pe nicaieri ca ar fi interzisa stationarea sau parcarea pe plaja"

Nu merge.

- lipsa parcariilor amenajate

Nu merge.

- organele de ordine prezente nu instiintau despre aceasta O.U

Depinde de judecator. Constituie circumstanta atenuanta.

- nu existau indicatoare care sa atentioneze despre interzicerea parcarii in acea zona.

Cum tot ce nu e interzis e permis si daca eu nu stiam ca e plaja acolo s-ar putea sa mearga; mai ales ca masina era parcata cu rotiile pe iarba.

 

- Tu ai incalcat OG 19/2006 ceea ce nu are treaba cu OUG 195/2002. Cum vrei sa cauti acolo salvarea?

- Parcari amenajate...chiar ca nu merge

- Organele prezente nu au obligatia sa te instiinteze ca ai incalcat legea. Defapt te-au instiintat acum.

- Nu orice trebuie instiintat prin indicator.

Conceptia ca tot ce nu este interzis este permis, nu sta in picioare. De altfel fapta respectiva este interzisa prin ordonanta respectiva. Era si obligatia ta sa te asiguri ca nu incalci vreo lege cand ai parcat masina pe plaja.

 

Tot ce poti face e sa studiezi bine legile, sa vezi cum se delimiteaza plajele utilizate in scop turistic, daca erai in acel perimetru.

In instanta poti castiga procesul doar daca exista vicii de forma/completare. Altfel poti obtine cel mult transformarea amenzii in avertisment.

 

...Gandeste-te bine daca nu e o varianta optima, financiar vorbim, sa achiti in 48 de ore jumatate din minim, adica 5000 ron.

 

 

Conform OG 2/2001 exista posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate. Cum OG 19/2006 nu prevede acest lucru, se achita amenda stabilita.

Share this post


Link to post

"Art. 9

Dispozitiile art. 8 se completeaza cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare"

 

Posibile cai de atac:

Pentru ca o plaja sa poata fi utilizata in scop turistic trebuie sa indeplineasca conditiile din anexa. OUG 19/2006 prevede sanctiuni doar pentru plajele litoralului Marii Negre utilizate in scop turistic.

 

Art. 5

Operatorii de plaja au urmatoarele obligatii:

i) sa monteze panouri cu instructiuni de utilizare a plajei si a zonei de imbaiere;

 

Art. 8

(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 10.000 lei (RON) si 20.000 lei (RON) savarsirea de catre persoane fizice sau juridice a urmatoarelor fapte:

o) neafisarea instructiunilor de utilizare a plajei si a zonei de imbaiere.

 

In aceste conditii - lipsa acestor instructiuni si panouri pot spune ca nu am considerat ca acea plaja era folosita in scop turistic?

Share this post


Link to post

La o citire mai atenta a OUG 19/2006,

Art. 2

(1) Utilizarea plajelor in scop turistic se face de catre operatorii economici care au incheiat contract de inchiriere cu titularul dreptului de administrare a plajelor, in conditiile legii, denumiti in continuare operatori de plaja, si care detin autorizatii turistice emise de catre autoritatea publica centrala pentru turism.

 

(2) Procedura de emitere si de retragere a autorizatiei turistice se aproba prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale pentru turism.

 

(3) Criteriile minime privind utilizarea plajelor in scop turistic sunt prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta ordonanta de urgenta.

 

 

 

 

(4) Intretinerea si exploatarea plajelor neinchiriate si neutilizate in scop turistic se fac de catre Administratia Nationala "Apele Romane", prin Directia Apelor Dobrogea-Litoral.

 

 

1) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 10.000 lei (RON) si 20.000 lei (RON) savarsirea de catre persoane fizice sau juridice a urmatoarelor fapte:

...

...

...

k) circulatia sau stationarea autovehiculelor pe plaja, cu exceptia celor care asigura interventii operative si a utilajelor de intretinere a plajelor;

 

 

Litera k) are cadru general referindu-se la toate plajele (atat cele inchiriate pentru utilizare in scop turistic, cat si cele administrate de "Apele Romane". :(

 

P.S. Ce ai vrut sa spui cu art.9 din OUG 19/2006 ?

Edited by zeneseu

Share this post


Link to post

Deci ajungi la OG 2/2001 care precizeaza la articolul 14, primul alineat:

"Art. 14. - (1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii."

 

Data aplicarii sanctiunii este data de 2 mai 2009?

 

Pentru ca citez pe cineva:

"Deci poti sa le trimiti raspunsul cu "persoana care s-a aflat la volanul autoturismului stationat" si de data asta sa nu mai ridici recomandata

Astfel, fii sigur ca nu iti va fi comunicat PV-ul.

In mod normal, nefiindu-ti comunicat PV-ul, acest lucru nu se inregistreaza nici la institutia care l-a emis si nu ai cum sa fii "incarcat" pe ROL-ul tau de la administratia financiara de care apartii. In cazul in care s-ar intampla acest lucru, ai tot dreptul sa depui o plangere la judecatorie si vei castiga procesul."

 

P.S.: M-am interesat preventiv daca functioneaza acea ordonanta 2/2001 si am aflat de la un specialist ca functioneaza fara nicio problema.

Share this post


Link to post

Sunt 2 lucruri diferite, si anume.

1. Intocmirea procesului-verbal, care se poate face in termen de max. 6 luni de la data constatarii contraventiei. Din cate zici, contraventia s-a constatat in 02.05.2009.

2. Executarea procesului verbal, adica trimiterea lui spre executare silita se face conditionat de comunicarea pv-ului in termen de 30 de zile de la data intocmirii.

In cazul in care te vei trezi cu amenda la financiar, poti depune contestatie impotriva executarii silite la judecatorie. Acolo se cere dovada comunicarii pv-ului. In acest moment s-ar putea sa ai surpiza ca pv-ul sa fie comunicat.

Conform OG 2/2001, pv-urile se comunica prin posta cu confirmare de primire sau prin afisare la domiciliul contravenientului.

Mai departe te las pe tine sa faci scenariul.

Edited by zeneseu

Share this post


Link to post

Asadar vorbeste cu postasul pe raza caruia domiciliezi si vezi ce variante ai ca sa nu-ti apara comunicata amenda. E o cale mult mai simpla decat cu contestatia in instanta.

Astfel, daca te trezesti ca amenda a fost deja comunicata, poti sa cauti foarte bine unde s-a facut asta, deoarece e cam ilegal sa semneze altcineva pentru tine.

Share this post


Link to post

Laure...tu citesti ceva in plus sau o tii pe a ta ca orbul de bota?

Exista DOUA modalitati de comunicare; postasul face parte doar din una.

Share this post


Link to post

leutzu, avand in vedere cuantumul amenzii cred ca intereseaza pe toti cum a continuat (ca de incheiat mai ai de asteptat probabil 2 luni) povesteacosmarul.

Share this post


Link to post

Revin dupa mult timp pe topicul asta.

Sa dau un mic refresh:

 

Am luat in Mai 2008 o amenda in Barcanesti, viteza putin peste 80km/h. A venit acasa prin recomandata o foaie de la Politia din Ploiesti, mi se cerea sa comunic cine a condus masina in acel moment. Mi-am dat datele si am trimis foaia. Am ignorat apoi cu desavarsire orice incercare a postasului de a-mi comunica o alta recomandata. Am gasit in usa bilet sa vin la posta pentru ca am o recomandata, l-am ignorat si pe asta. Dupa aprox 30 zile, orice incercare a postei de a-mi mai comunica ceva a incetat.

 

De atunci si pana acum, am avut treaba atat cu admin financiara cat si cu politia, pentru ca mi-am schimbat volunar permisul cu modelul nou. Nu figurez cu nici o amenda, nicaieri, acum sunt sigur de asta. Trag concluzia ca s-a anulat, prin lipsa comunicarii ei in termen legal. Cam asa sta treaba.

Edited by fry

Share this post


Link to post

Va salut. Am si eu o mica problema. Am fost ieri sa platesc impozitul, si mi s-a spus ca am o amenda neplatita luata in judetul iasi(eu sunt din bacau). Eu in iasi fac facultatea, dar amenda este intr-o localitate prin care eu nu trec si prin care nu am fost niciodata. Doamna de la ghiseu nu a putut sa-mi spuna pentru ce este amenda, mi-a spus numai numarul procesului verbal si data in care a fost scris procesul. Cum pot sa aflu ce este cu aceasta amenda. Ma gandesc totodata ca nu este vreo amenda care sa nu fi fost ridicata de la posta, ca amenda este pe numele meu iar masina este pe numele mamei mele, deci ma gandesc ca ar fi trebuit sa ma opreasca in trafic ca aceste proces sa fie pe numele meu. Astept sfaturi. multumesc.

 

Si inca ceva. Doamna de la ghiseu mi-a spus ca amenda este luata in localitatea buftea iasi. Dar banuiesc ca este butea iasi, ca buftea este pe langa bucuresti, sau mai este si un buftea in judetul iasi?

Edited by vieri

Share this post


Link to post

Procesul verbal este obligatoriu trimis la taxe si impozite locale la primarie. Cere-l.

Edited by Tommy
  • Like 1

Share this post


Link to post

La primarie exista un serviciu de impuneri/executari persoane fizice. Du-te la inspectorul de zona, si roaga-l sa iti arate dosarul. In acel dosar trebuie sa existe un exemplar (copie a procesului vrebal) care te va lamuri.

Share this post


Link to post

Sunt stupefiat de ce am aflat. Am sunat la politia butea si mi s-a spus ca am fost oprit si cica nu am avut actele la mine, si cica atunci mi s-a inmanat procesul verbal. Eu nu am fost oprit niciodata in aceea zona si niciodata nu am fost amendat pe motiv ca nu am actele la mine. Procesul asta verbal trebuie sa fie undeva. La mine nu este? Unde naiba este atunci, sa vad si eu ce semnatura are pe el.

 

Si trebuie sa ma duc la primaria localitatii unde am luat amenda sau la primaria orasului in care locuiesc.

Edited by vieri

Share this post


Link to post

La vreun prieten bun? Gandeste-te si tu cine iti cunoaste datele personale: nume, premune, adresa, data nasterii... :)

 

Mergi la primaria orasului unde ai domiciliul, acolo iti platesti impozitul si tot acolo ti se impun amenzile.

Edited by zeneseu

Share this post


Link to post

De fiecare data mi-am platit amenzile dar pe asta chiar n-am de gand sa o platesc pana nu aflu exact ce este cu ea. Ce se poate intampla daca nu o platesc? Mi-au zis unii ca daca nu o platesc pana la sfarsitul anului o sa-mi fie adaugata la impozit de nu stiu cate ori mai mult. Asa este??

Edited by vieri

Share this post


Link to post

Conform legii, amenda necontestata se da in executare. Tu ai posibilitatea sa faci contestatie la executarea silita. Faci, ok - nu faci...poti sa spui sus si tare ca nu platesti amenda, banii tot vor fi recuperati de la tine. :)

 

Eu te sfatuiesc sa mergi sa vezi procesul verbal, sa vezi despre ce masina este vorba si in functie de asta sa sesizezi organele competente pentru solutionarea problemei. :)

Edited by zeneseu

Share this post


Link to post

Ok, dar nu imi va fi adaugata de nu stiu cate ori mai mult daca nu o platesc, nu? adica ei tot 360 lei(ca atat e amenda) vor recupera in cazul unei executari sa zicem.

Share this post


Link to post

Se recupereza cuantumul amenzii stabilite plus ceva cheltuieli minore pentru executare silita si poprire daca este cazul. Suma se invarte in jurul a 15-20 lei probabil.

 

Daca amenda stabilita este de 360 lei cu posibilitatea achitarii in 48 ore a jumatate din minimul amenzii, se recupereaza cuantumul de 360 lei + cheltuielile de mai sus.

Edited by zeneseu

Share this post


Link to post

Ms mult pentru sfaturi.

 

Mai am o intrebare. Cum pot afla cate puncte de penalizare am ?

Edited by vieri

Share this post


Link to post

O varianta ar fi sa te prezinti frumos cu buletinul la Politia Rutiera si sa soliciti sa iti spuna numarul punctelor de penalizare.

Share this post


Link to post

Din cate stiu eu drumul Iasi-Bacau trece prin comuna Butea. Comuna Butea ar fi undeva in zona dintre Trei Iazuri si podul peste Siret. Esti sigur ca nu te-a prins cu radarul prin zona respectiva (sunt si doua restrictii: 70 intr-o curba si 50 parca pe pod)?

Share this post


Link to post

O varianta ar fi sa te prezinti frumos cu buletinul la Politia Rutiera si sa soliciti sa iti spuna numarul punctelor de penalizare.

 

Dar ei, domnii militieni, n-au obligatia ca odata cu amenda sa anunte si punctele penalizare care s-au primit, daca s-au primit?

Doar intreb, sa ma lamuresc si eu.

Edited by Viktor

Share this post


Link to post

Nop,nu te informeaza.<br />Am primit si eu o astfel de telegrama pacatoasa.Doar esti informat ca trebuie sa specifici cine a sofat masina in momentul respectiv si ca in cazul in care vrei dovada te prezinti sa vezi poza.<br />Eu am primit-o dupa aproape 6 luni de la producere.

Edited by velican_costi

Share this post


Link to post

Mare porcarie. :mda: Sa trimeta dupa atita timp ...

 

 

 

LE. M-am documentat si eu putintel sa vad cum stau lucrurile aici.

Incerc sa explic cu, cuvintele mele.

Legea spune cam asa:

O amenda de circuletie trebue sa ajunga la faptuitor in decurs de 60 zile. De primesti instiintarea dupa 60 zile, nu mai e valabila, deci nu trebue sa o platesti.

Edited by Viktor

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...