Jump to content
Sign in to follow this  
AmunDei

Modificari Motor Matiz

Recommended Posts

Ca sa revenim ontopic, am mai facut putina documentare pe net in legatura cu comprimarea chiulasei. Ce am inteles: daca se vrea putere mare, mai trebuiesc modificate si supapele, axa cu came, volanta. Pentru un castig mic de putere, ca masina sa fie o idee mai sprintena, se poate modifica doar chiulasa. La matiz raportul de compresie este de 9.3:1. Acuma intrebarea mea este, daca schimbam benzina in 99 sau 100, cat trebuie luat din chiulasa (fara alte modificari) ca sa castigam cativa cai si un motor in care sa nu apara detonatii? 0.1 mm, 0.2, 0.3? Intreb pt ca nu stiu date tehnice exacte asupra volumului camerii de ardere a motorului, cu sau fara modificari. Miscarea asta, eventual cumulata cu serpisori si la sfarsit un chiptuning zic eu ca ar incadra motorul in target-ul de 60-65 cai amintit de banzay.

 

Si ca sa evit alte discutii in contradictoriu, da, eu unul as face chestia asta pt masina mea. Motivul e simplu. Am luat microbul si orice masina as avea tot voi dori sa-i imbunatatesc performantele, fie ca are motor de 0.8, 1 L sau 2. Bonusul la Matiz e ca e o masina ieftina subestimata de multi. Nu vad nimic rau in a schimba chestia asta.

Share this post


Link to post

Eu nu am Matiz , am Tico, dar si eu vreau sa aduc modificarii motorului din simplu fapt ca este o ambitie personala. Detin si alte masini, care de asemenea sunt modificare dar acolo s'a putut mult mai usor obtinerea de noi calutii sub capota.

 

Odata cu comprimarea chiuloasei trebuie folosita si o benzina cu cifra octanica mai mare, pt ca apare fenomenul de autoaprindere. (asta e un mic dezavantaj, pt ca deja motorasele au compresia destul de maricia).

 

S'ar mai putea face urmatoarele:

 

- lustruirea galerilor de admisie si evacuare.

 

- lustruirea admisie si evacuari din chiuloasa

 

- lustruirea camerei de ardere pt evitarea punctelor fierbinti.

 

- lustruirea pistoanelor

 

- lustruirea si usurarea (macar cu cateva grame ) a bielelor.

 

- usurarea volantei.

 

Daca va ducetii la orice batran care odata alerga la cursele de viteza in coasta, va spune ca fara inlocuirea sau modificare axei cu came la un motor aspirat, multi cai nu veti obtine in plus. Asta e mare problema, ca alta axa care sa o inlocuiasca pe cea stock a motorului eu nu am gasit. Constuirea uneie pe comanda nu se merita din cauza costurilor, posibilitatea de modificare a uneia stock este posibila, astfel sa se incerce sa se scoate o axa mai agresiva decat ce'a stock, cu deschiderii mai mari.

 

Si nici blocul motor nu este ingaduitor, sa zici ca il alezezii la o cota mai mare sa reusesti sa bagi pistoane de 1l.

 

In rest o suspensie cat mai rigida si incercarea de a usura masina cat mai mult, eliminarea banchetelor, plasticilor, satozele uselor spate si alte chestii. 

Edited by EnZo

Share this post


Link to post

Si cat planuiesti sa iei din chiuloasa? Numai din asta te astepti sa simti cresterea puterii? (in cazul comprimarii unii zic ca se simte bine, altii ca mai deloc) dar nu am reusit sa gasesc pe net detalii despre chiuloase modificata de tico/matiz.

Share this post


Link to post

hmm...

 

eu ma tot intreb acum...

 

de regula motoarele pe injectyie, benzina, cam sunt dimensionate "la fix" adica, este facut astfel incat sa dea un randament bun in proportie cu consumul de carburant.

 

La o modificare, nu faci altceva decat sa strici din performante, adica daca tot reusesti sa maresti puterea unui motor, automat intri in consum, emisii...etc... si deja se cam duc pe rapa normele de protectie a mediului.

 

adica in procent, cresti cu 30% puterea motorului, in schimb, acel motor se va uza prematur, devine mai instabil, consumul poate creste cu 100%, emisiile...nu mai voresc...

 

Cu alte cuvinte, o modificare de alimentare am unui motor de matiz va scurta viata acelui motor, adic anu te va mai tine 200 k KM, ci vreo 50 k ;)

 

Un exemplu. Marind presiunea in injectoare poti afecta sistemul de ungere. [injectorul sufla benzina cu o presiune mult prea mare, exista riscul ca "jetul" de benzina sa loveasca in camasa pistonului, indeparteaza uleiul d pe camasa [ nu tot dar suficient de mult cat sa nu mai existe o ungere buna ] mai departe../. microsuduri, uzura prematura...etc...

 

Daca modificam si nr de turatii, riscam ca la o turatie mai mare decat [ turatia la care se "taie injectia " ] sa atingem punctul de rezonanta al arborelui cotit. [ daca atingi rezonanta unui corp, acesta se sparge ] valabil si pt arborele cotit.

 

Sa mai amintewc faptul ca motorul de mjatiz e in 3 pistoane?

 

In concluzie, motorul de matiz este reglat astfel incast sa ofere performante maxime la limita sa de a rezista.

 

Un matiz mai puternic, gen 100 cai? inseamna enorm de mult pt el ca masina, in plus, sasiul trebuie modificat, o alta cutie de viteze, etc. Iar la bani, ori imi modific matizul complet [ lonjeroane, sasiu, etc, cam 50% din coasca ] ori imi cumpar o masina sport noua ;)

 

Cu alte cuvinte, am costa reproiectarea masinii

Share this post


Link to post
- lustruirea camerei de ardere pt evitarea punctelor fierbinti.

 

Si motorul ala se mai unge? Abraziunile alea din cilindri au un rost bine definit. Operatiunea se numeste hornuire.

Si lustruirea pistoanelor la ce ajuta exact?

Share this post


Link to post
Si cat planuiesti sa iei din chiuloasa? Numai din asta te astepti sa simti cresterea puterii? (in cazul comprimarii unii zic ca se simte bine, altii ca mai deloc) dar nu am reusit sa gasesc pe net detalii despre chiuloase modificata de tico/matiz.

 

Nu stiu. Nu planuiesc nimic :) .

 

Despre matiz sau tico nici eu nu am gasit detalii, dar am gasit despre cielo, motorul de 1.5. S-a luat 0.3 mm si omul spune ca s-a simtit imbunatatirea fara sa aiba probleme la motor. Acuma nu ma intreba pe unde am citit ca nu imi mai aduc aminte exact. + ca am citit mai demult informatia asta.

Share this post


Link to post

Nu se pot obtine cele 3 zecimi dintr-o garnitura mai subtire, daca-i vorba de atat de putin ?

Share this post


Link to post

Chestia cu lustruitu e f interesanta... Asta mai ales la masinile ce inca au recircularea vaporilor si EGR. Tine cred ca vreo 5 minute si are efecte fenomenale sigur!

 

E un motor de 0.8 in 3 cilindri in care nu exista experienta in ,,tuning" (cum de ex exista pt cel de 2l de pe leganza, pe daewootech), pentru ca nimeni nu prea se gandeste la performanta din 0.8l, poate doar niste coreeni obsedati care folosesc masinile alea doar pt show si drag eventual (si care au cheltuit sume impresionante...).

Share this post


Link to post

La asta ma gandeam si eu, ca am auzit ca unii ca sa decomprime folosesc o garnitura mai groasa :)

Share this post


Link to post
Nu se pot obtine cele 3 zecimi dintr-o garnitura mai subtire, daca-i vorba de atat de putin ?

 

Depinde si cum etanseaza daca e mai subtire. Mai repede as merge pe micsorarea chiulasei decat a garniturii.

Share this post


Link to post

Performante se pot obtine din orice motor fara a ii scurta viata cu mult. Dar la motoarele mici de la daewoo singura problema sunt costurile ridicate, o axa cu came custom facuta pe comanda ajunge pe la 1000 - 1200 de euro , se merita ? Daca voi dispunetii de acesta suma si vreti sa faceti pasu, eu va duc la atelier care poate face axe pornind de la 0.

 

Ca ex: VW broscuta de 1.3 - se poate duce pana in 240 de cai aspirat si 350 - 400 de cai turbo cu o durata medie de viata a unui set motor de 200.000 - 250.000 km.  ( uitati'va pe 4 tuning pe topicul lui "dihoru" )

 

Lustruirea nu se refera la stergerea petelor de ulei sau rezidurilor de ardere, ci la lustruirea imperfectiunilor aparute in procesul de fabricare, uitati'va la camera de ardere din chiuloasa sau la o biela sa vedetii ca material la exterior nu este fin si uniform are mici asperitati sau striatii.

 

 

 

" Un exemplu. Marind presiunea in injectoare poti afecta sistemul de ungere. [injectorul sufla benzina cu o presiune mult prea mare, exista riscul ca "jetul" de benzina sa loveasca in camasa pistonului, indeparteaza uleiul d pe camasa [ nu tot dar suficient de mult cat sa nu mai existe o ungere buna ] mai departe../. microsuduri, uzura prematura...etc... " 

 

Deci, daca injectorul ala dozeaza benzina sub forma de jet lichid, ( nu am vazut asa ceva) , injectorul ala e gunoi e bun de aruncat, un injector in apele lui, injecteaza benzina in camera de ardere subforma de particule, se face ca o ceata.  Nu prea ai cum sa cresti presiunea per injector foarte mult, in primul rand orice masina cu injectie multi punct are regulator de presiune de benzina, ori in pompa, ori in rampa injectoarelor, apoi daca cresti presiunea cu mult se sparge rampa injectoarelor care este calculata se reziste la o anumita presiune, daca injectoare merg la 3.5 bar presiune de benzina , rampa nu rezista mai mult de 4bar. 

 

 

 

Dj_Dark " Si motorul ala se mai unge? Abraziunile alea din cilindri au un rost bine definit. Operatiunea se numeste hornuire.

Si lustruirea pistoanelor la ce ajuta exact?"

 

eu de hornuire nu am auzit, stiam ca se numeste honuire ce'a ce inseamna ca un utilaj dotat cu perii abrazive netezeşte suprafaţa interioară cilindrică a unor piese metalice. deci logic daca netezeste nu apar abraziuni.

 

prin honuire care se refera la masini:  se "sapa" un grid superficial in suprafata interioara a cilindrilor. Caracteristicile acestui grid (adancimea, rugozitatea si unghiul dintre cele doua directii ale gridului) sunt vitale pentru asezarea corecta a segmentilor pe suprafata interioara a cilindrului si implicit asigurarea unei etanseitati corecte. Calitatea honuirii se determina masurand acesti parametri.

In timpul functionarii motorului, uleiul motor patrunde in gridul rezultat in urma honuirii si realizeaza ungerea si etanseitatea intre segmenti si cilindru.

Honuirea se face prin diverse metode, cea mai cunoscuta fiind prin utilizarea unei perii circulare care are la capete niste pietre. Peria este introdusa in cilindru si are doua miscari: una de rotatie (care sapa efectiv in cilindru, adamcimea de sapare depinzand de presiunea cu care apasa pietrele pe suprafata interna a cilindrului) si una de translatie (prin a carei viteza se determina unghiul gridului rezultat).

 

 

 

Si ca sa iti raspund la intrebare , ca motorul ala sa nu se mai unga ar trebuie sa astup gaura din clindru care se alfa intre segmenti.

 

 

 

Din curiozitate cei care considera ca nici o modificare a matizului nu este benefica, si perfomanta maxima se obtine cu masina ca din fabrica, si macar de ar incerca sa scrie in asa fel incat sa intelegem toti sa nu ne chinuim sa descifram, De ce posteaza la sectiunea Tuning, si la topicul " Modificari motor matiz " ? 

 

 

Edited by EnZo

Share this post


Link to post
La asta ma gandeam si eu, ca am auzit ca unii ca sa decomprime folosesc o garnitura mai groasa :)

 

Da, pt decomprimare se monteaza o garnitura mai groasa. Dar, asta se face in cazul montarii unei turbine, pentru ca in cazul asta presiunea suportata de camera de ardere trebuie sa fie mult mai mare, iar in felul asta se creeaza mai mult spatiu.

 

Daca ramanem la aspirat se face comprimare. Camera de ardere mai mica, raport de compresie ceva mai mare, presiune mai mare, explozie mai puternica, putere mai multa. Se recomanda trecerea la o benzina cu CO mai mare, ca si in cazul chiptuningului.

 

*

 

Multumesc EnZo pt lamuriri. Spui ca mai ai si alte masini modificate. Ai vreuna cu modificari la chiulasa? Daca da, cat s-a luat din ea si ce imbunatatiri ai observat?

Share this post


Link to post

@EnZo > De curiozitate, ai vazut vreodata desfacut un motor fabricat in mileniul 3 ? Nu din alt motiv, dar vorbesti de operatiuni care se aplica la motoare vechi, de muzeu. Intre timp, tehnologia a avansat, rugozitatea a scazut, camasile au disparut si povesti cu 240 CP scosi dintr-un motor de 1,3L aspirat natural nu mai crede cineva.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Japonezi obsedati au dus motoarele astea mici in 3 cilindri de 550,600 ,800 si 1000 de cmc la puteri de peste 100 de CP

Vedeti de exemplu Suzuki Alto Works (tatal lui Tico ) sau Suzuki Cara si multe alte exemple(Daihatsu ,Honda ) care nu-mi vin acum in cap .

Japonezii au un adevarat cult pentru jucariile astea Kei Cars le zic ei,au modificat si Matizul si se gasesc kituri turbo, axe ,galerii de evacuare ,kit-uri de franare etc.

Problema este ca nu s-au adus si prin Europa trebuie comandate in Japan sau se te duci acolo !

Share this post


Link to post

La ce temperatura de regim lucreaza motoarele acelea , tot la 82'C ?

Share this post


Link to post

Mi-am adus aminte.

 

Altfel, cresterea de la 48 la 60 CP a puterii unui motor de Matiz ce trebuie sa circule pe strada este o incercare serioasa.

 

 

Nu vreau sa fiu gica contra, dar un matiz de 0.8 dus in 60 de cai, cu frane si stabilitate imbunatatita, nu mi se pare cu nimic mai periculos decat un matiz cu motor de 1 L si 64 de cai din fabrica. Ca nu s-au comercializat la noi e partea a doua.

Share this post


Link to post

Probabil Dl. Tolin s-a referit cum rezista dpdv tehnic datorita modificarilor multiplicarilor aduse. Si sunt de acord aici cu dumnealui. Cu cat ii mai faci ceva, cu atat e mai "stresat" motorul.

Share this post


Link to post

Hotarati-va, vreti 60 CP sau vreti 100 CP ? Nu mai amestecati raspunsurile mele, scoaterea lor din context a devenit obositoare.

 

Oricum, viteza mai mare de 150 km/h la un Matiz stock este periculoasa. Incearcati sa mergi cativa Km pe o sosea goala, foarte buna, cu viteza aceasta si apoi incercati sa opriti masina pe o distanta cat mai scurta. Sunt convins ca nu mai puneti intrebari din acestea si veti intelege ordinea operatiunilor de modificare pe care v-am propus-o.

 

Topicul se cheama modificari motor Matiz, deci, nu mai veniti cu solutii de la motoare non-euro. Si inca ceva, hotarati-va, vreti masina de strada sau masina de competitii, ambele intr-una nu merge.

Share this post


Link to post

Pai reply-ul respectiv era pt modificari de 60 de cai. Nu am scos nimic din context.

 

Cati cai putere vreau nu e batut in cuie, daca se poate doar 60 bine, daca se poate mai mult la fel de bine. Iar in legatura cu viteza maxima, toata chestia asta se vrea facuta din punctul meu pt acceleratie doar. Sunt perfect constient ca Matizul, prin prisma caroseriei, e periculos la viteze mari. Oricum, pt Romania, consider 120 o viteza suficienta. Ca poate nu ma crede nimeni de aici e partea a doua, dar cei care ma cunosc personal imi pot sustine punctul de vedere.

 

Totusi hai sa nu certam ;)

Share this post


Link to post

Nu se cearta cineva, ca nu de asta suntem aici, dar discutia n-are vreo o linie de continuitate. Cine nu participa la ea, nu intelege ceva.

 

Daca vrei, doar acceleratie, usureaza piesele in miscare si obtureaza EGR.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Mda, cert e un lucru nu prea mai are rost sa scriu aicea.

 

AmunDei Am avut dacie cu chiuloasa modificata acuma numai se afla in proprietatea mea. sa luat atuncea 0.7 mm din chiuloasa diferenta s'a simtit puntin la accelerare dar cuplu a fost putin mai mare decat inainte. Ca sa iti faci o ideie masina avea 1.4, carb dublu corp (23 cu 27), axa de renault 12 ts, volanta usurata cu 480 de grame aprindere electronica, inainte de comprimarea chiuloasei la 402 metri stateam la usa din spate la un logan 1.6, dupa acealas logan statea cam la 20 cm in spatele barii mele. Pt mai multe detalii despre chiuloase cauta pe dacia forum este destul de multa documentatie. 

 

Ce tehnologie la blocu motor de matiz ? eu nu observ nimica tehnologic de mileniu 3. Legat de rugozitate , hai ca atesez o poza cu un bloc motor de matiz si cu o biela, care sincer arata mai rau ca aia de dacie . Cel putin nu o vad eu fina ...

post-11487-1233774391_thumb.jpg

Edited by EnZo

Share this post


Link to post

Tu te uiti la biela la partea care nu conteaza sau nu stii unde sa te uiti ? Daca te uiti la brat, inseamna ca te uiti ca matza-n lemne sau ca rata la bariera. Lasa in pace baietii acestia, du-te si freaca pisoiul in alta parte. Nu-ti dai seama ca si-au batut joc de tine colegii tai, te-au pus sa freci "bastonul cu blana de iepure" pana faci scantei ? La zonele de rugozitate mica poti sa te uiti, doar, cu microscopul, dar din ala ai vazut tu doar la ora de biologie, cand disecai muste.

Edited by tolin

Share this post


Link to post
Ca ex: VW broscuta de 1.3 - se poate duce pana in 240 de cai aspirat si 350 - 400 de cai turbo cu o durata medie de viata a unui set motor de 200.000 - 250.000 km.  ( uitati'va pe 4 tuning pe topicul lui "dihoru" )

 

Lustruirea nu se refera la stergerea petelor de ulei sau rezidurilor de ardere, ci la lustruirea imperfectiunilor aparute in procesul de fabricare, uitati'va la camera de ardere din chiuloasa sau la o biela sa vedetii ca material la exterior nu este fin si uniform are mici asperitati sau striatii.

1. esti penibil daca crezi ca un motor de 1.3 de beetle scoate aspirat 240cp sau 400cp turbo. Aia de pe daewootech au scos 250cp din 2.2 l de leganza. Odata, ca au topit pistoanele...

2. Tu chiar nu intelegi ca jegu gros din galeria de admisie nu e defect de fabricatie ci sunt vapori de ulei condensati pe pereti si funingine de la EGR? Plus ca galeria la matiz e din pastic, ce vrei tu sa lustruiesti la ea? :|

 

AmunDei Am avut dacie cu chiuloasa modificata acuma numai se afla in proprietatea mea. sa luat atuncea 0.7 mm din chiuloasa diferenta s'a simtit puntin la accelerare dar cuplu a fost putin mai mare decat inainte. Ca sa iti faci o ideie masina avea 1.4, carb dublu corp (23 cu 27), axa de renault 12 ts, volanta usurata cu 480 de grame aprindere electronica, inainte de comprimarea chiuloasei la 402 metri stateam la usa din spate la un logan 1.6, dupa acealas logan statea cam la 20 cm in spatele barii mele. Pt mai multe detalii despre chiuloase cauta pe dacia forum este destul de multa documentatie. 

 

Legat de rugozitate , hai ca atesez o poza cu un bloc motor de matiz si cu o biela, care sincer arata mai rau ca aia de dacie . Cel putin nu o vad eu fina ...

1. Si cred ca era si fiabila, buna si consuma si 5%. Hai sa lasam povestile, daca imi dadeai mie sa conduc loganul ala nu erai la portiera din spate decat daca plecam cu a treia de pe loc. O dacie isi ia ceata de la o duba. O duba cu remorca cu alta duba pe ea...

 

2. Si de ce dracu ar vrea cineva sa lustruiasca bratul bielei? Se freaca cu aerul sau care este explicatia geniala? A, bielele la matiz nu sunt ca alea de dacie, au toate aceeasi greutate, nu difera de la una la alta...

 

Cat despre usurat volanta: da, doar daca mergi doar la turatii mari si te poti obisnui cu relanti la 1000-1500 ture

Edited by andreib

Share this post


Link to post

Si totusi care ste logica lustruirii/slefuirii bratului bielei, sunt chiar curios!

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...