Jump to content
Sign in to follow this  
bobbo1981

Spark - Frana

Recommended Posts

Salutare la toata lumea!

 

Recent mi-am cumparat si eu un spark iar printre dotari are si ABS.

Pedala de frana mi se pare foarte moale si cu o cursa foarte lunga, aproape ca se apasa pana la podea. Inca nu am testat ABS-ul.

Am condus si matiz (am unul in familie) pe langa alta masini dar astea 2 cred ca suporta comparatie, iar la matiz frana este mult mai tare si mai ferma.

As vrea sa stiu cum se comporta pedala de frana la voi. Are cursa lunga ? E tare ?

Eu am impresia ca apesi si nu se opreste masina, adica trebuia sa apesi pedala pana aproape de podea ca sa ai un sentiment de siguranta.

 

Sper ca m-am facut inteles si astept opiniile voastre.

Edited by bobbo1981

Share this post


Link to post

Salut! La a mea nu mi se pare sa fie deloc moale pedala si nici nu trebuie sa apesi pana la fund ca sa prinda. E intradevar mai proasta ca la alte masini... sau cel putin e mai ciudata. Daca apesi brusc, se blocheaza rotile chiar foarte repede. Daca apesi mai lejer se opreste masina destul de incet intradevar, iar la franari slabe la viteze mici ai putin impresia ca ar merge pedala pana la fund :) . Mentionez ca nu am ABS

Share this post


Link to post

Multumesc pentru raspuns claud20012.

Sa inteleg ca noi suntem singurii posesori de Spark de pe acest forum sau doar noi doi folosim frana.

Ma asteptam sa primesc mai multe impresii despre frana.

Share this post


Link to post

Masinile astea au distribuitor electronic al fortei de franare. Acesta sesizeaza cat de tare/brusc apesi pedala si actioneaza in consecinta. Daca ati mers cu masina fara ABS si EBD e normal sa vi se para ciudat comportamentul, insa se permite dozarea eficienta a franarii. Invatati-va masinile ;)

Share this post


Link to post

Nu este chiar de invatat masina. Frana se comporta destul de aberant. Daca apesi progresiv pedala, se comporta Ok. Daca ciupesti frana un pic mai tare, prinde foarte sus şi se blocheaza imediat rotile pe spate. Mi s-a intamplat de mai multe ori si am vazut ca mai multa lume se plange de acest lucru, nu numai in acest topic si nu numai pe acest forum.

Chiar daca tinde sa fie un feature, dupa mine este un bug. Acel EBD ori nu-si face bine treaba, ori exista un reglaj defectuos din fabrica sau chiar din proiectare a distributiei fortei de franare fata-spate.

Edited by euggen

Share this post


Link to post

Aceeasi chestie se intampla si la mine, si nu am EBD, nici ABS de fapt si mi se pare normal sa reactioneze asa. Daca vreau sa franez usor, pedala este elastica, daca vreau sa rup frana, apes mai tare si forta de franare este mai mare.

 

Eu stiam ca la servo conteaza viteza cu care apesi pe pedala. Daca apesi lent, forta de franare este mai mica. Daca tranteti piciorul, forta de franare este mai mare.

Edited by closchkutza

Share this post


Link to post

Eu mai am o masina dintr-o clasa mai mare, mai exact o Kia Ceed care deasemenea are ABS si EBD iar acolo nu se intampla asa ceva.

Am sa incerc zilele astea sa fac o proba pe piatra cubica undeva sa vad cad de eficienta e frana si cum reactioneaza ABS-ul.

Pentru orice eventualitate mi-am facut o programare si la service pentri o verificare.

 

Cat despre elasticitatea pedalei mie mi se pare chiar prea elastica. Stiu si eu cum pedala de frana trebuie sa se "opuna" apasarii cu o forta din ce in ce mai mare pe masura ce o apesi. Dar la Spark apas pedala pana la fund si acolo simt ca si cum ar avea un limitator deoarece se opreste brusc pedala in pozitia respectiva. Deci masina franeaza dar mult mai slaba in reactia fata de un Matiz iar pedala eu zic ca atinge cursa maxima, ceea ce nu mi se pare normal.

Edited by bobbo1981

Share this post


Link to post

Poti sa mergi si pe la service... ca sa te mai linistesti :) . Le zici ca nu prinde bine frana si ii pui sa o verifice. Eu asa am facut ;) ... si mi-au schimbat lichidul de frana ca "ar fi prins aer". Prea mari diferente nu am vazut de atunci, insa m-am mai linistit si m-am obisnuit cu sistemul asta de franare. Inainte am condus logan fara abs, iar loganul nu are acest "feature". Adica la logan, daca apesi pedala de frana mai tare chiar daca nu o apesi brusc, te cam duci in cap. La spark daca apesi lin, franeaza lin. Mi-a luat ceva timp pana m-am obisnuit cu sistemul asta. Nu stiu exact la ce s-au gandit oamenii care l-au proiectat, insa putea sa iasa mai bine. Probabil ca te ajuta sa nu pierzi controlul in cazul unor franari pe suprafete cu aderenta mica (masinutza e usoara, iar daca e goala si franezi violent pe suprafete umede, poti pierde aderenta destul de repede)

Edited by claud20012

Share this post


Link to post

Fiind posesor de Spark cu ABS, pot spune ca este o chestie de obisnuinta, frana isi face treaba foarte bine, depinde cum o apesi: lin sau brusc.

 

Nu mi s-a intamplat niciodata sa se blocheze rotile din spate, ci doar pe fata si asta fix inainte de a se opri masina, la o apasare brusca a franei (moment in care a intrat ABS-ul care m-a scapat din multe situatii periculoase).

Share this post


Link to post

Si Sparkul sotiei mi se pare ca are frana ceva mai slaba,prinde ea pe la juma de cursa destul de bine,ABS-ul n-a intrat niciodata chiar daca a franat si mai violent,fata de Clio III din dotarea mea frana e mult mai anemica,dar ce sa faci?cat dai atat face,daca voia sotia luam un C3 sau 206 si sigur era mult mai zdravana frana,

Share this post


Link to post

Eu sunt de acord cu Mircea: problema este nestiinta in utilizare a agregatului. Pe mine unu chiar m-ar enerva sa am o frana gen Renault, pe care abia o atingi si musti din volan. Asta iti permite o dozare mult mai buna.

Pentru cei ce au "probleme" cu frana: dati odata in ea, la 40-50km/h, pe un drum mai pustiu. Vedeti in cat timp va opriti si cum opreste masina. Daca nici atunci nu va opriti instant, puteti spune ca aveti o problema. In rest este doar necunoasterea utilajului.

Share this post


Link to post

Pai tocmai de asta am vrut parerile voastre pentru ca nu cunosc cum ar trebui sa se comporte frana la Spark. Dupa cum am zis si mai sus mai am o masina un Kia Ceed iar acolo frana se comporta altfel desi are ABS, EBS si repartitor de franara sau cum vreti sa ii spuneti.

Multumesc pentru pareri!

Share this post


Link to post

Am sesizat si eu ca pedala de frana la Spark este moale (cu toate ca franeaza destul de bine). Pentru a minimaliza acest fapt recomand apasarea pedaleii de trei/patru ori inainte de pornirea motorului pana cand se simte ca pedala este tare si tine sus de tot. Cu piciorul pe frana se porneste motorul (grija ca masina sa fie pe liber) si se va simti cum pedala se duce usor in jos. Acest lucru fiind realizat conduce la o oarecare intarire a pedalei. Personal am incercat pe Spark/ul meu si am observat diferente (precizez ca prin procedura descrisa mai sus -si imprumutata de la batranul Cielo- nu se aduc modificari decat la pedala, care devine ceva mai ferma).

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...