Jump to content
Sign in to follow this  
mdascalu

Curatare Injectoare Matiz

Recommended Posts

1. Se demonteaza racordul elastic care face legatura cu rampa ingectoarelor. Pe ea sunt 2 cleme care se apasa, iar intreaga mufa se impinge.

post-189-1224610071_thumb.jpg

2. Se scot conectorii injectoarelor si apoi se scot (cu o cheie de 12) cele 2 suruburi care tin rampa injectoarelor. La surubul din spate se ajunge tot prin partea stanga.

post-189-1224610139_thumb.jpg post-189-1224610165_thumb.jpg post-189-1224611166_thumb.jpg

3. Se scoate rampa cu tot cu injectoare tragand de aceasta spre habitaclu.

4. Rampa cu tot cu injectoare arata asa.

post-189-1224610197_thumb.jpg

5. Se scot clemele care fixeaza injectoarele pe rampa.

post-189-1224610282_thumb.jpg

6. Se scot din rampa injectoarele. Fiecare injector trebuie sa aiba la cele 2 capete garnituri (O-ringuri).

7. Intragul ansamblu arata asa.

post-189-1224610330_thumb.jpg post-189-1224611492_thumb.jpg post-189-1224610428_thumb.jpg post-189-1224611352_thumb.jpg

8. Injectoarele se introduc in decarburol cu duzele (atentie in prealabil se scot garniturile din ambele capete), iar prin partea superioara se introduce decarburol cu o seringa. Se lasa sa se inmoaie calamina. Se alimenteaza injectorul cu 12 v de la baterie si introducand capatul unei seringi in partea superioara (seringa plina cu decarburol) se apasa pe pistonul acesteia. Trebuie sa se observe jeturi in functie de numarul orificiilor pe care le are injectorul. Nu se tine mult injectorul alimentat (veti observa ca se incalzeste destul de repede). Nu insistati. Eu recomand rotirea injectoarelor de genul: Am pompat o seringa si l-am luat pe urmatorul. Le-am terminat pe toate trei le las in decarburol si repet din nou operatia dupa o tigara. Zona cu duzele o curat dupa inmuiere cu un penson. Pentru cei care au aer comprimat e mult mai usor pentru ca pot umple injectorul cu decarburol si apoi pot sa-l sufle cu aer. Se mai poate folosi si un spray pentru curatirea carburatoarelor.

post-189-1224610505_thumb.jpg post-189-1224610553_thumb.jpg

9. Dupa curatare injectorul ar trebui sa arate asa. Din pacate, fiind singur nu am reusit sa fac si poze cu el "functionand", adica cu jeturile de benzina.

post-189-1224610589_thumb.jpg

10. Montarea se face in ordine inversa demontarii cu mentiunea ca pe o-ringuri eu aplic putina vaselina ca sa alunece mai usor in locasurile lor (atat pe galerie cat si in rampa.

post-189-1224610758_thumb.jpg post-189-1224610792_thumb.jpg

 

In speranta ca poate va intereseaza.

Cu stima.

mdascalu

post-189-1224612060_thumb.jpg

  • Like 1

Share this post


Link to post

Bravos cu niste precizari.

Erau mult prea curate elementele tale ( rampa injectoare samd ) incat sa necesite curatare.

Erau ca si noi si deci masina nu are foarte multi km.

Locul unde le-ai asezat este criminal pentru injectoare, absolut incorect, mediu cu praf si frunze.

Eu am patit duda sa bata o rafala de vant sa imi bage o frunza uscata in galeria de admisie ( lucram la motor ) si noroc ca s-a topit dar daca iti intra o bucatica dintr-o frunza in filtrul de la un injector o sa trebuiasca sa desfaci din nou si sa repeti operatiunea.

Operatiunea se face intr-un mediu fara vant si praf.

Iar daca fumati incercati sa nu o faceti in vaporii de diluant, veti avea migrene juma de zii.

Share this post


Link to post

Ok, dar in alta parte nu avem suficienta lumina. Bucata aia de metal era usa garajului meu. Tigara am reusit s-o fumez in curte, asa ca nu lua foc nimic.  <img src= ">

Edited by mdascalu

Share this post


Link to post

Hai sa circotesc si eu putin :P

1. Injectoarele tale aratau super de la bun inceput, subscriu la ce a zis Cumnatu, adica nu cred nici eu ca aveai nevoie de asa ceva. Totusi, daca faci chestia asta periodic, s-ar putea sa iti aduca numai avantaje :)

2. Faza cu alimentatul injectorului pentru "asa de mult timp" e cam riscanta. Pina golesti seringa aia s-ar putea sa te trezesti cu un injector terminat ! Asa cum ai observat si tu ... se incinge, iar asta nu e deloc de bine

3. Riscul de contaminare cu praf sau alte mizerii e mare, pe viitor poate reusesti sa faci operatiunea in casa/balcon. Si aici Cumnatu' ti-a dat un sfat bun.

 

In rest, dupa operatiune, ai observat vreo schimbare ? Eu unul cred ca nu, insa pentru intretinerea curenta a buburuzei tale nu a putut decit sa fie bine :)

Share this post


Link to post
2. Faza cu alimentatul injectorului pentru "asa de mult timp" e cam riscanta.

 

Eu de cate ori am facut asta ( Opel Tigra, Crisleru', Ford Mondeo, Dacia Supernova, Opel Vectra B, Mitsubishi Mirage ) am cablat injectorul cu papuci, am folosit un transformator 9V si am facut contact cu firele ( firele unul pus permanent pe mufa trafului si al doilea pus numai cand e nevoie ) numai cateva secunde ( 5-6 ) cat s-au scurs cei 5 ml de alcool izopropilic.

NU s-a intamplat nimic cu injectoarele, la unele s-a vazut diferenta dar RETINETI :

inainte de a turna diluant in sensul de curgere faceti-o in sens invers astfel eliminand riscul de a luea o mizerie relativ mica din filtru si a o baga prin diluare in injector, adica lasati la inmuliat injectoarele pana cand ce este pe exterior ( 1 minut ) cade de pe ele.

 

Ca si senzatii dupa : cu exceptia motorizarii de 3,5litrii, consum mai mic cam cu 10% si mers mai rotund.

Daca e varza, dar varza ( nu ca cele de mai sus ) se va simtii si mai mare diferenta ( caz Super Nova )

La Mitsubishi de ex. an '91, s-a redus consumul cu 2L/100km NUMAI din curatirea injectoarelor. Si asta in conditiile in care, la mom respectiv NIMIC nu era schimbat de mmmmmmuuuuuuuuuuuuuuult timp ( lichide si filtre ).

 

LE : la Opel Vectra B ( evident automata :P ca am inceput sa molipsesc ) unul din injectoare NU deschidea aproape deloc si a trebuit sa il inec in diluant in sens invers ( 3-4 siringi ) pana cand deschidea normal ( se aude / sau nu daca e defect / tzacanitul de deschidere )

 

Totusi, daca faci chestia asta periodic, s-ar putea sa iti aduca numai avantaje :)

 

Daca o faci periodic e bine sa ai la dispozitie niste oringuri de rezerva.

Sau, poti fi prevazator ungand garniturile inaitne de introducerea injectorului in rampa si respectiv in blocul motor cu spray WD40 sau cu vasilina siliconica.

Altfel din cauza diluantului se usuca rau si se vor rupe la un mom dat.

Edited by Cumnatu

Share this post


Link to post

Bine, ok, dar ca sa car compresorul din garaj pana la etajul 1 nu cred ca-mi convine. Asa ca ultima curatare tot in garaj are loc. Iar ca sa ma joc in garaj cu decarburol pulverizat nu-mi place.

Motorul si injectoarele (cablurile, mufele etc) la masina mea arata asa tot timpul. Daca nu credeti, intrebati colegii de la Daewooclub Iasi.

Cauza demontarii a fost aprinderea MIL-ului la relanti si numai cu motorul cald spre momentul pornirii electroventilatorului. Fenomenul apare aleatoriu, nu se intampla tot timpul. Printre cauzele electrice am inclus-o si pe asta (un injector putin infundat sau care nu deschide tot timpul). Am un filmulet, dar nu la mine. A mai facut la fel si in vara 2007 si a disparut de la sine cu toate eforturile mele (capac delco, bujii, fise, filtru benzina, ulei, f. aer, curatat toate mufele cu spray de curatat contacte, scanner, etc, toate schimbate). Fenomenul nu se manifesta des, apare si dispare.

Raspunsul din service a fost sa schimb benzina (la nivelul lui 2007).

@salex - By the way, chiar crezi ca in timpul functionarii motorului injectoarele nu se incalzesc de loc? Spun si eu asta, neavand nici o intentie sa supar pe nimeni.

PS.- chestia cu MIL-ul nu se manifesta in accelerare sa cu motorul in sarcina, numai la relanti.

Edited by mdascalu

Share this post


Link to post
@salex - By the way, chiar crezi ca in timpul functionarii motorului injectoarele nu se incalzesc de loc? Spun si eu asta, neavand nici o intentie sa supar pe nimeni.

Tot fara sa te supar iti raspund: cu siguranta injectoarele se incalzesc dar din alte motive. Se incalzesc in primul rind din cauza galeriei de evacuare, din cauza apropierii de chiulasa, bloc motor, etc, cu alte cuvinte "sint" incalzite din exterior, daca pot sa spun asa. Tinerea sub tensiune pentru timp indelungat suprasolicita injectorul in sine, risti sa il prajesti. Ca idee, uita-te pe orice manual si compara timpii de deschidere ai injectoarelor la functionare normala (care sint de ordinul ms) cu timpul in care golesti tu o seringa (secunde), deci ceva de genul 1/1000 ...

Edited by Salex

Share this post


Link to post

Bun, ai dreptate, dar sa stii ca din 1995, cand aveam cielo si pana acum tot asa am facut si nu am avut probleme niciodata. Asta e, daca va fi sa se intample se va intampla.

Share this post


Link to post
... chestia cu MIL-ul nu se manifesta in accelerare sa cu motorul in sarcina, numai la relanti.

Un motiv in plus sa nu suspectezi injectoarele.

Share this post


Link to post

@Tolin - Da, dar puteam sa verific. In plus am avut si chef de joaca si oricum alteceva tot nu am idee ce sa-i mai fac.

Edited by mdascalu

Share this post


Link to post

Acum, ca te-ai jucat si ai verificat, vezi ce tensiune genereaza TPS-ul la ralanti, cu motorul cald.

Share this post


Link to post

Merg diseara la daewooclub si am sa verific acolo. Mai este si andrei pe acolo poate mai are si el alte idei. Multumesc frumos, tot timpul ai raspuns cu promptitudine si f. corect. Merci.

Ps. Am scos mufa de la TPS cu totul si balbaiala in mersul motorului tot apare.

Edited by mdascalu

Share this post


Link to post

Bai tutorial de curatat injectoare s-a transformat in MIL ?

Discutati voi astea la locul lor acolo la probleme nu la tutoriale :P

Zic si eu ca nu de multe ori sunt eu cel care nu e offtopic !

Share this post


Link to post

Pentru cei care nu au mana, curaj tehnic, spatiu de lucru, timp pentru asa ceva... si vor sa fie grijulii cu motoarele, exista aditivii clasici gen Injector cleaner, Injector and carburetor cleaner, Fuel system cleaner... branduri serioase, care si fac treaba buna. Nu costa prea mult, doza obisnuita ar fi un flacon, pentru tinere de minte - la schimbul de ulei.

Share this post


Link to post

Eu am vazut la altii injectoarele alimentate de la un transformator de 12v curent alternativ (50hz) tocmai ca sa nu se incinga si sa faca un ciclu normal inchis deschis.

 

Cat despre matizul lui Marius nu aveti idee cat este de bibilit si ne-subturat :mrgreen: .

Share this post


Link to post

@tomis - te rog sa te uiti la poza cu injectorul scos de pe masina inainte de curatare. Eu pun injector cleaner la maximum 2 plinuri facute la masina si dupa cum vezi asa arata. Sa stii ca curatarea manuala (chiar si asa cum o fac eu) se simte grozav in mersul motorului. Masina merge cu totul altfel.

Share this post


Link to post

Cam la cati km ar fi recomandata o curatare a injectoarelor - pentru o masina utilizata normal, mixt, si in oras si in afara?

Share this post


Link to post

@euggen - eu fac operatiunea asta o data pe an in conditiile in care nu ridica probleme injectoarele. La cielo, in '95-'96 o realizam mai des.

Share this post


Link to post

In mod normal, injectoarele se curata dupa ce se infunda. Altfel, pentru preventie exista mersul turat si aditiv in benzina. Cu ultimul nu trebuie facut abuz (scrie producatorul pe eticheta - la 5000 km). Altfel, cine merge subturat le infunda oricum, si daca le curata anual, si daca pune aditiv de curatare la fiecare al doilea plin.

Share this post


Link to post

Ma intreb de ce simt unii nevoia sa repare lucruri care nu sunt stricate.

Share this post


Link to post
... de ce simt unii nevoia sa repare lucruri care nu sunt stricate.

"Cine face si desface, are zilnic ce face !"

  • Like 1

Share this post


Link to post

salut pe toata lumea, acesta este primul meu post pe forum.

Iti multumesc mdascalu pentru fotografiile postate cu injectoarele. Daca nu as fi vazut aceste poze nu as fi avut curajul sa ma bag pt a le bibili.

 

Povestea lunga spusa pe scurt. Veneam de la un super market, coboram podul, cand ajung la "ses" o calc, si nimic, am crezut ca am pus-o in a 5a .. si nimic, ajung intr-o parcare , scot fisele una cate una pe rand. Am observat ca la al treilea cilindru .. nu misca nimic, flama era. M-am gandit ca e praf bujia respectiva ... la 55.000km ... inca ne schimbate.

Mi-am cumparat repede de la un peco o cheie de bujii cu 6 lei , le scot pe toate afara, le curat , le pun inapoi .. si nimic al treilea cilindru tot mort.

 

 

Ma dadeam de ceasul mortii , service, bani in sus bani in jos, pana cand am ajuns la acest post. Am coborat cu o cheie tubulara la masina , am scos cum a spu ssi mdascalu cele 2 suruburi de la acea punte .. m-am chinuit bine pana sa scot ccele trei injectoare, nu aveam nici spatiu sa imi intre ambele maini , dar intr-un final am reusit. Am scos apoi matzul de benzina ce alimenteaza acea punte si am urcat cu injectoarele sus.

Le-am sters bine bine cu un tricou alb, le-am facut sa luceasca, mi-am trimis prietena pana la o statie de benzina sa cumpere ceva solutie cu ce sa le curat.

Am alimentat fiecare injector in parte la un transformator din ala mic si negru de 9V 1A , am suntat puntea de diode si am alimentat injectoarele in alternativ 50hz .

 

l-am pus pe fiecare in parte .. toate scuipau la fel de bine .. benzina ce probabil mai ramasese in ele.

 

Nu am mai avut rabdare sa astept fata cu solutia, am mers repede la masina sa vad care este minunea. Am dat cu ceva alifie/vaselina acele garnituri inelare pt ca altfel nu reuseam sa introduc injectoarele in blocul motor.

 

Insa cand am conectat furtunul de benzina a facut doar un "clack" , insa trebuia sa faca "clack clack" :)

 

Am dat prima cheie si am stropit pana la vreo 4 metri cu benzina , ca a iesit furtunul. Am curatat bine bine tot motorul, acum luceste mai bine .. am asteptat sa se evapore benzina ... si .. surpriza acum imi functioneaza toti cei 3 cilindri.

 

Am rezolvat masina cu 0 lei investitie iar toata afacerea m-a costat doar 2 ore.

Va multumesc !!

 

 

ps: am fost mult prea murdar ca sa fac foto.

Share this post


Link to post

Mecanicul imi zice ca un injector (culmea nou) nu ar fi functionat cum trebuie si mi-ar fi bagat benzina ca nebunu' in cap piston. Acu problema este ca tre' sa schimb toate 3 injectoarele din cauza ca, spune mecanicu', daca nu dau presiune egala nu imi va porni si ma rog alte probleme. Este indicat sa le cumpar pe toate 3 noi?

Share this post


Link to post

Nu crezi ca daca l-ai schimba pe cel defect, ar fi ok? De ce sa le schimbi si pe celelalte din moment ce sunt bune???

Share this post


Link to post
... De ce sa le schimbi si pe celelalte din moment ce sunt bune???

Celelalte n-au fost supuse la acelasi regim ?

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...