Jump to content
Sign in to follow this  
VAXXi

Curatare senzori Espero

Recommended Posts

Stiu ca in masina sunt tot felu' de senzori care trimit informatii la ECU, iar calculatorul gestioneaza functionarea in functie de ce primeste (amestec benzina, avans, etc). Cum in vreo suta de mii km banuiesc ca bietii senzori sunt imbacsiti, as vrea sa-i curat din elan propriu si pionieresc :D .

 

Asadar: ce senzori are Espero si pe unde ii gasesc, sa-i curat ? ma gandesc la senzori de aer (MAF ?), gaze arse (sonda lambda ? sau lambada cum ii mai ziceau unii :P ).

Share this post


Link to post

Eu as zice sa pui masina pe un tester la un service si cred ca acela iti va indica exact ce senzori ar trebui curatati.Eu personal nu ti-as recomanda sa faci singur aceasta operatiune.

Share this post


Link to post

Pai am pus-o, si n-a iesit nimic in regula. Repet, n-am o problema anume cu masina, ci vreau sa imbunatatesc performantele... dupa o curatare de injectoare, ma gandesc ca merita spalati si senzorii respectivi.

 

Intreb pentru ca din auzite si citite, am inteles ca nu e o operatie dificila: se scoate senzorul cu tot cu cablu, se desface si se curata, apoi se baga la loc. Chestia e ca nu stiu cum arata (banuiesc eu cam care-ar fi, dar vroiam sa stiu daca a mai facut cineva asta). Cre' ca tre' sa-mi fac un mecanic prieten. :D

Share this post


Link to post

Cred ca la un service Daewoo se pricep baietii mai bine pentru ca exista riscul dereglarii senzorilor. Eu am curatat senzorul IAC care era plin de resturi de ulei ars si am simtit o reducere a trepidatiilor la relanti. Oricum suruburile cu care era prins senzorul erau ciudate in stea cu 6 varfuri si cu greu am gasit o scula potrivita. In rest nu am incercat sa curat alti senzori de frica dereglarii lor, dar am sa fac o vizita la service Daewoo cand o sa-mi fac timp(Time=Money) :D

Share this post


Link to post

Mie mi-e cam târşă (că să zic aşa, scuzaţi limbaju' neacademic) de munca de convingere pe care cred că va fi nevoie s-o duc cu mecanicii ... "ce să cuvânt_urâtăţaţi dom'le că merge bine" :arrow: "dar vreau s-o fac să meargă şi mai bine" :arrow: "nu există dom'le, aşa merge toate" :roll: .

Share this post


Link to post

Ai dreptate cu mentalitatea mecanicilor, iar mai nou exista tipul mecanicului care atunci cand nu stie sau nu este sigur care piesa este defecta te pune sa le inlocuiesti pe toate. Este dificil sa nimeresti un specialist in motoarele pe injectie pentru ca majoritatea cunosc motoarele pe carburatie.

Share this post


Link to post

cel mai greu ptr ei e sa interpreteze datele de pe "iecran", va zic io..

 

shi mie mi s'a parut "nava spatiala" cand am ridicat prima oara capota la Renou' meu.. mi s'a facut frica..

apoi..citind, studiind.. mi'am dat seama ce simplu shi logic este totul..

sunt mecanicii incompetentzi, nu e injectzia un subiect "intunecat"...

Share this post


Link to post

Sau le e frica de injectii :) ca tuturor barbatilor, cu exceptia strumfului...

Share this post


Link to post

Păi aia e ... eu am un stil propriu de-abordare a problemelor, şi anume îmi place să ştiu exact ce se întâmplă acolo unde meşteresc. La fel şi la maşină: cred că m-aş pricepe să interpretez mai bine rezultatele alea de pe tester, la cât am citit şi m-am documentat (nu vreau să sune a laudă).

 

Dacă reuşeşte relu17 să se lege la ECU mă va avea sigur de client (am văzut cum arată un soft de-ăsta "făcut acasă" pentru a vedea parametrii motorului şi e excelent).

 

Şi nici mie nu mi-e frică de injecţii, luat sânge, chestii de-astea, ce naiba aveţi, sunteţi bărbaţi sau coceni de porumb ? :twisted:

Share this post


Link to post

VAXXi, atentie la sonda lambda sau O2. Filetul acesteia este uns cu o vaselina speciala (contine sfere de sticla sau ceramica) care face posibila demontarea dupa ce a fost arsa bine pe galeria de evacuare. Inainte de montare, este bine sa te asiguri ca ai in dotare asa ceva, altfel nu va mai putea fi demontata. Sondele noi vin din fabrica preunse cu minunea aia.

Majoritatea senzorilor pot fi verificati cu un multimetru bun fara sa fie necesara demontarea lor. Tot asa le citeste si ECU starea. In manualul de Matiz sunt indicate valorile mai importante in acest scop. Pentru Espero nu stiu, desi am un manual pe care foarte probabil il ai si tu, dar pe care nu l-am deschis.

Relu17, eu stiu ca IAC este o supapa care regleaza debitul de aer pentru mersul in gol, actionata de un motor pas cu pas, care atunci cand o ia razna trebuie initializata cu o procedura de ECU.

Aceasta se poate murdari sau intepeni si sa vezi minuni la mersul in gol.

Share this post


Link to post

:veneratie:

 

Uite un punct de plecare. Habar n-aveam de chestia cu vaselina. Cât despre valorile alea pentru senzori, bănuiesc că se găsesc în manualul de service :arrow: o să mă uit şi pe-acolo, că multimetru bun am... iar o să se scarpine-n cap vecinii când o să vadă nebunu' băgat sub maşină cu "cutiuţa aia micăneagrăşicufire" :afro:.

 

Da' mi-a picat o fisă ... ce senzori pot eu să verific cu multimetrul ? Sonda lambda nu prea cred, pentru că din câte am citit dânsa generează un voltaj, începând de la o anumită temperatură în evacuare; ori la 600 oC nu prea văd cum ma bag eu cu multimetrul acolo.

Share this post


Link to post

Referitor la sonda lambda se poate citi valoarea si in mers (la temp mare) daca ai 2 ace legate la aparat. Eu asa am facut si am vazut ca nu se incadra in limitele prescrise. Am schimbat-o si nu mai am probleme cu relantiul si consumul.

Share this post


Link to post
2 ace legate la aparat

 

Mai exact - ce ace, şi cum să fie legate ?

Share this post


Link to post

Simplu. Intepi cele doua fire care pleaca de la sonda lambda (dupa primul conector) cu doua bolduri, astfel ca acestea sa ajunga la conductorul din cupru. Legi crocodilii unui voltmetru (minim 10MOhm/v) de acestea si dupa incalzirea sondei lambda cand motorul intra in regimul de bucla inchisa citesti valorile si le corelezi cu cele din tabelul din catalogul acesteia (sau ca fapt divers cu cele de aici http://www.obd-2.de/tech_sens.html). Vezi ce iese.

Share this post


Link to post

Ja..jaa...am intzeles totul... :roll:

Share this post


Link to post

Ştrumfule, eu am înţeles ! Dovadă că ajută şi pregătirea tehnică (să nu mă-nţelegeţi greşit, nu cea din facultate, aia e o prostie; vorbesc despre ce-am învăţat pe cont propriu) la ceva ! Sunt cam sceptic în ce priveşte înţepatul de cabluri, dar îmi aduc aminte de conectorii vampir pentru reţele, şi mă liniştesc. Bon, am mai învăţat ceva pe ziua de azi.

Share this post


Link to post

Fostul proprietar mi-a spus ca masina ar avea o problema cu "senzorul de gaze". Mai exista si alt senzor de gaze sau se referea la sonda lambda ? Cert este ca la testul de noxe, facut cu ocazia montarii instalatiei GPL, noxele au iesit mai mari decat este normal, atat pe benzina cat si pe gaz . Testul sondei lambda (care apare tiparit pe aceeasi hartie cu noxele) era insa bun. Baietii de acolo mi-au recomandat sa schimb filtrul de aer si bujiile. Mi-e teama insa ca nu va fi suficient, mai ales ca de multe ori cand merg pe benzina se aprinde semnalul de defectiune motor , probabil din cauza senzorului respectiv. In schimb cat timp am mers pe gaz, semnalul respectiv nu s-a aprins niciodata. Ce parere aveti ?

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...