Jump to content
Sign in to follow this  
TBird

Suflanta Ventilatie

Recommended Posts

Salutare. Am si eu o problema cu ventilatia din masina. In seara asta am observat ca nu mai functioneaza ventilatorul... pe nici o treapta de viteza ( doar pe a 4-a se aude cum cupleaza un releu ) atat.. Acum cam ce sa fac ? Conform manualului de service trebuie sa verific F12 - F30, si daca astea sunt bune...ar trebui verificata masa..motorului suflantei. Vreau sa va intreb din experienta voastra cam ce pica cel mai des la instalatia de climatizare cielo ? .. si daca zice bine acolo in manual :) . Multumesc.

Share this post


Link to post

Verifica ansamblul de rezistente R9 din schema atasata care au rolul de a micsora curentul absorbit de electromotorul suflantei > realizeaza rotirea acesteia in trepte de turatie. Nu am idee unde se gaseste pozitionat acest ansamblu (e posibil sa fie pe corpul electromotorului suflantei). O alta cauza ar putea fi chiar comutatorul ventilatorului din ansamblul de butoane si rotactoare S35. Inca un aspect constatat de mine: pozitionarea sigurantelor din tabloul de la Cielo (fizic) nu corespunde nici cu cea din manualul de utilizare si nici din cartea tehnica! :-? Vezi capacul tabloului. Succes!

Inst_el_climatizare_Cielo.doc

Edited by cris06

Share this post


Link to post

Vezi ca ai sigurante diferite si relee diferite pentru treptele 1,2 si 3, respectiv pentru treapta 4.

Share this post


Link to post

Esti sigur Mircea?

Share this post


Link to post

Da

Share this post


Link to post

Poti indica pe schema?

  • Like 1

Share this post


Link to post

Eu as verifica siguranta F12 mai intai, prin ea trece curentul necesar primelor 3 trepte iar f33, prin intermediul releului k14 asigura pornirea treptei 4.

Share this post


Link to post

Multumesc pt sfaturi, doar ce m-am trezit cobor la masina imediat si verific ... tot ce scrie aici sper doar sa fie o siguranta arsa sa scap ieftin.

Share this post


Link to post

@TBirdi: AC functioneaza? Pe ce treapta? Daca nu, sigur este vorba de sig. F12 sau de comutator.

Share this post


Link to post

Pai AC-ul cupleaza doar ca nu vine aer deloc in masina,.... daca nu are cine sa il impinga de la treapta 1 in sus.

Share this post


Link to post

Mai incearca un lucru:

Demonteaza panoul de comanda al climatizarii, scoate mufa neagra mare cu opt contacte, pune contactul si fa un strap intre firul rosu si cel alb/verde apoi rosu si alb/albastru si pe urma rosu si galben. Daca electromotorul suflantei functioneaza pe trepte diferite atunci defect este comutatorul. Daca electromotorul nu functioneaza deloc atunci este ansamblul de rezistente R9. Pentru a elimina posibilitatea ca siguranta F12 sa fie defecta ia un plus de la baterie si atinge pe rand cele trei fire colorate: alb/verde, alb/albastru si galben.

Share this post


Link to post

Multumesc pt sfaturi, am rezolvat problema, dupa ce am verificat toate sigurantele si toate contactele... de vina a fost mufa suflantei aia pe care vine curent, era oxidata... ma duc acum sa cumpar un spray de contacte si am terminat.

Share this post


Link to post

ok! :thumbl:

Share this post


Link to post

I-am dat cu spray de contact si merge ca unsa...mai bine ca noua :) ) . Cu ocazia asta am dat pe la mai multe mufe care faceau figuri... sa vedem cat o sa tina spray-ul asta.

Share this post


Link to post

Postez si eu aici, ca sa nu mai deschid un topic nou.

Recent ma plangeam ca nu imi baga caldura . I-am inlocuit zilele trecute caloriferul si acum baga caldura (dpdv al temperaturii la aeratoare), insa nu "sufla" suficient de puternic, asa cum o facea acum 2 ani de ex. cand am luat-o.Pe treapta 3 se simte ca sufla ca pe treapta 1 inainte si pe treapta 4 ca pe 2. Am verificat siguranta si releul din comp. motor, erau ok. Am verificat si sub stergatorul dreapta, sub plasticul acela casant, si nu am nimic adunat pe acolo. Mentionez ca pe treaptele 3 si 4 se aude si un zgomot (cred ca de la motorasul de la aeroterma) ca un huruit, garait sau marait...Nu stiu cum sa il descriu :) ). Ma gandeam sa desfac si ventilatorul de la aeroterma sa ma uit pe acolo...

Ce sa mai verific? Mai sunt si alte relee sau sigurante care controleaza debitul de aer al aerotermei pe diferite trepte ?

Share this post


Link to post

Mentionez ca pe treaptele 3 si 4 se aude si un zgomot (cred ca de la motorasul de la aeroterma) ca un huruit, garait sau marait...

Desfa suflanta. Nu-mi aduc aminte sa aiba rulment deci singura sursa de astfel de zgomote (si doar la treptele 3-4) ar fi carbunii.

Share this post


Link to post

Mersi de pont Salex. Asa am sa fac. Revin cu informatii...

Share this post


Link to post

Desfa motorul suflantei si curata-l, dupa care da-i ceva de uns, de preferinta ceva subtire. O sa reinvie ca a mea... ;)

Share this post


Link to post

Intervin si eu in discutie cu o alta intrebare referitoare la termosuflanta de pe cielo: este altceva cu un debit mai mare de aer (adica sa sufle mai tare) compatibil de pe alta masina si care sa poata fi montata fara modificari? Codul termosuflantei ar fi 96212678, ca si piesa de catalog, iar pentru motorul acesteia codul este 96168699 . Am incercat sa caut ceva echivalente dar degeaba.

Share this post


Link to post

Personal, rar ajung pe treapta trei si f. foarte rar pe patru. Parerea mea e sa te orientezi catre un calorifer nou, din cupru, daca nu-i schimbat recent.

 

LE. Daca tii neaparat sa faci o modificare la suflanta, pe batrina Scoda se gaseste acea "elice" (scuze, nu stiu cum ii spune) asemanatoare dar cu paleti mai mari, mai lati, cu care poti mari debitul de aer folosind acelasi motor.

Edited by Viktor

Share this post


Link to post

Oarecum offtopic insa am si eu o intrebare:

De ce neaparat calorifer de cupru? Cu ce e mai bun decat cel de aluminiu?

Share this post


Link to post

Este mai rezistent. Daca stiu eu bine, ii mai rezistent frictiunii, nu formeaza acea calamina ca aluminiu motiv care il va sparge in timp. Am demontat calorifer din cupru, original, in stare impecabila, pe masina de peste 15 ani. Curatat si montat la loc.

Un altul din aluminiu, de virsta apropiata celui de mai sus, era flenduri.

Chear daca costa dublu, cupru voi alega daca va fi cazul.

 

LE. Si nu-i neaparat, ii la alegere.

Edited by Viktor

Share this post


Link to post

Salutare.

 

Oare se gasesc carbuni pt motorul suflantei? Daca a inlocuit careva sa dea detalii va rog.

Share this post


Link to post

Revin cu rezolvarea problemei. Am inlocuit carbunii cu altii cumparati "dp trotuar", piliti, aranjati, functioneaza. In continuare astept sa-mi zica cineva daca a gasit carbuni originali. Bafta !

Share this post


Link to post

Buna ziua !

AM si io o problema:

Espero 1.5 la pornire motor porneste si ventilatorul radiatorului care functioneaza pina la oprirea motorului.

Ce trebuie sa fac ?

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...