Jump to content
Sign in to follow this  
sorin77

Carnetu/permisu Luat - Ce E De Facut?

Recommended Posts

Am un prieten la care i-a fost luat carnetu din motive de viteza in localitate. Problema este ca la sfarsit de saptamana el are planificat sa plece in concediu cu masina in strainatate (rezervari de hotel preplatite deja,necaz mare ca nu are sofer de schimb in turu asta).

Intreb adeverinta eliberata cu care poate circula in Ro inca 15 zile este valabila si in UE ?

Asta e marea intrebare. Voi ce stiti de faza asta? V-ati mai confruntat cu problema asta? Trebuie legalizata ... ce e de facut?

Oricum ma intreb ca moaca o sa faca vamesii ori politatii straini daca le prezinta adeverinta, cu scrisu necitet al alora care au completat-o ...

Edited by sorin77

Share this post


Link to post

Din cate stiu nu poate circula cu aia provizorie...

Mai bine sa se duca sa faca contestatie si-si ia permisul inapoi pana cand da instanta un verdict final... ;)

Share this post


Link to post

BRAVO VFXule, exact asa se face. Mai cunosc eu vreo 2 care au facut exact la fel, contestatie si scuter in perioada de dupa :)

Share this post


Link to post

Legea e clara, ii trebuie permisul in original, nu poate circula cu o "dovada". Cum ar fi sa ii arate un sofer turc sau bulgar de exemplu unui Garcea de pe la noi o dovada, iti dai seama ca nu are nicio greutate. Asta a fost o divagatie, conteaza legea, si legea spune ca trebuie sa ai permisul in tarile cu care romania are un acord de reciprocitate, si permisul + permisul international in tarile unde nu are.

In alta ordine de idei: de ce nu rezolva amicul tau altfel? Sa ia avionul, trenul, autocarul, etc.

Share this post


Link to post

Avand in vedere ca deja suntem in UE, sincer eu ma astept ca un act valid facut la noi sa fie cel putin recunoscut valid si de celelalte State membre.

Dar la capitolu asta de legislatie europeana chiar nu ma pricep.

Nici nu l-as sfatui pe om sa plece asa, ca poate adeverinta nu e valabila si daca il mai opresc aia pe acolo poate mai ia si o amenda ca a circulat fara drept pe straziile lor. Mare dilema. De mers vrea sa mearga cu masina lui si nu are de gand sa inchirieze vreo masina ca mai mult ca sigur aia nu iti inchiriaza nimic daca nu ai permis valid ca sa il prezinti la ghiseu.

 

O contestatie, hmm cred ca nu e asa de usor de facut. Sigur o avut peste 50 km/h peste viteza de mers in localitate si din cate inteleg pe perioada solutionarii contestatiei nu e garantat ca iti primesti fizic permisu inapoi.

Edited by sorin77

Share this post


Link to post
...scuter in perioada de dupa :)

Pe el il interesa acum, nu dupa ... :P

Oricum, paremi-se ca dureaza undeva la 2-3 luni pana se da un verdict final.

Laurentiu83 parca a trecut printr-o chestie asemanatoare...

 

@sorin77

O contestatie, hmm cred ca nu e asa de usor de facut. Sigur o avut peste 50 km/h peste viteza de mers in localitate si din cate inteleg peperioada solutionarii contestatiei nu e garantat ca iti primesti fizic permisu inapoi.

 

Ba da, e chiar usor de facut o contestatie, dureaza cateva minute...

Pe langa asta sunt obligati sa inapoieze "plasticul" pana la solutionarea contestatiei.

Daca nu ma insel decat in momentul in care a fost un accident cu victime / alcool ... ai sanse mai mici...

Asa ca, sa bage mare sa nu treaca perioada de depunere a contestatiei...ca dupa, degeaba o mai face...

Share this post


Link to post

@VFX ai vreun text de lege care iti garanteaza obtinerea permisului fizic pe perioada contestatiei... in caz ca politaii au ceva de comentat si nu vor sa ti-l dea sa le bagi legea sub nas?

Nu a fost vorba de nici un accident ci doar de 120km/h pe un sector care aparent era in localitate desi zona aduce cam a camp, dar asta nu mai are nici o importanta in conditiile in care indicatoru de iesire din localitate era plantat undeva dupa radar.

 

Ca factor de complicare amicu deja o platit amenda adica jumate din 450 in 48 ore. Asta sincer nu stiu daca ii mai da dreptul sa faca contestatie, dar in sfarsit poate, se poate.

Edited by sorin77

Share this post


Link to post

Pai daca s-a stiut cu musca pe caciula si a semnat si a mai si platit...hmmm...deja incepe sa se mai complice...

Ia sa arunc un ochi prin legislatie sa vad ce gasesc...

 

Uite caile de atac impotriva procesul verbal de constatare:

 

Art.118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la serviciul politiei rutiere în a carui raza de competenta a fost constatata fapta.

(2) Plângerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data înregistrarii acesteia pâna la data ramânerii definitive a hotarârii judecatoresti.

(3) Când dovada înlocuitoare a permisului de conducere a fost eliberata fara drept de circulatie, la data depunerii plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, seful politiei rutiere pe raza careia a fost savârsita fapta mentioneaza pe dovada ca titularul permisului are drept de circulatie pentru o perioada de 30 de zile.

(4) Prelungirea dreptului de circulatie se face de catre seful politiei rutiere a judetului sau a municipiului Bucuresti ori înlocuitorul acestuia sau de catre seful politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române ori adjunctul acestuia pe a carei raza de competenta a fost savârsita contraventia, din 30 în 30 de zile, în baza unui certificat eliberat de instanta de judecata care confirma ca dosarul este în curs de solutionare, pâna la ramânerea definitiva a hotarârii judecatoresti.

(5) Plângerea împreuna cu dosarul cauzei se trimit în termen instantei de judecata pe raza careia a fost savârsita fapta.

 

 

 

Art.119. - În cazul în care fapta unui conducator de autovehicul sau tramvai a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie, instanta de judecata învestita cu solutionarea cauzei va cita unitatea de politie din care face parte agentul constatator, partile implicate în eveniment si societatea de asigurare.

 

Art.120. - (1) Procesul-verbal neatacat în termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia ori, dupa caz, a ramânerii definitive a hotarârii judecatoresti prin care s-a respins plângerea constituie titlu executoriu, fara vreo alta formalitate.

(2) Procesele-verbale ale cetatenilor straini sau ale cetatenilor români cu domiciliul în strainatate, devenite titlu executoriu, se comunica de catre politia rutiera pe raza careia s-a produs fapta, pentru executare, politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române.

(3) Politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române comunica în scris Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, în cel mult 6 luni de la primirea titlului executoriu, numele si prenumele contravenientului, numarul pasaportului si al procesului-verbal de constatare a contraventiei, precum si suma datorata, pentru a fi luate în evidenta si a fi conditionata intrarea pe teritoriul României a contravenientului.

 

Art.121. - (1) În cazul în care instanta învestita cu solutionarea cauzei a respins plângerea contravenientului împotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, sanctiunea contraventionala, inclusiv cea complementara, îsi produce efectele dupa data ramânerii definitive a hotarârii judecatoresti si expirarea valabilitatii dovezii înlocuitoare a permisului de conducere.

(2) Executarea sanctiunii contraventionale complementare se prescrie în acelasi termen în care se prescrie sanctiunea contraventionala principala.

 

Sursa

Share this post


Link to post

Merci de informatii @VFX. I-am trimis datele si la persoana interesata. Acum sunt curios ce va obtine sau ce va fae.

Share this post


Link to post

Revin cu completari, amicul intradevar a reusit sa obtina permisul in original inapoi (asta dupa ce ii fuse-se luat si chiar daca a platit in 48 de ore amenda).

De la intamplarea cu pricina omul o fost in concediu si zilele trecute s-o si intors inapoi fara probleme.

 

Cum a procedat? A mers la Tribunal, a facut contestatie la fapta mai sus explicata.

Cu hartia de la Tribunal a mers la Politie si i s-a inmanat fara probleme permisul in original.

Permisul va ramane permanent in posesia lui pana la pronuntarea sentintei definitive a Tribunalului.

Daca Tribunalu ii da dreptate atunci nici un fel de probleme.

Daca Tribunalul hotaraste ca permisul trebuie sa ii fie luat pe perioada de timp constatata de agent, atunci are un interval legal de 2 saptamani sa predea permisul la Politie. Daca nu se duce, i se mai adauga la pedeapsa inca o luna de zile de permis suspendat.

 

In rest ca lectura puteti citi si articolul acesta

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...