Jump to content
Sign in to follow this  
sorin77

Despre Mersu La Dentist/stomatolog

Recommended Posts

Am cautat un topic despre mersu la dentist, si lucruri utile de stiut la o astfel de vizita, dar nu am gasit, asadar am creeat un astfel de topic.

 

De mai bine de 7 ani nu am mai trecut la pe la cabinetul stomatologic. Acum a venit timpul si am contactat o doamna medic stomatolog, care mi-a facut o diagnoza la toti dintii(profi cu radiografii, toate alea). Pana aici e ok. si e de inteles ca sunt necesare mai multe plombe etc...

In sfarsit in cadrul discutiei de programare a lucrariilor m-a surprins ca doamna doctor a spus ca ea lucreaza numai cu pacientul anesteziat. :o Mie chestia asta nu mi se pare tocmai ok, dar tipa sustine ca ea nu se risca, nu negociaza, util sau inutil ea face intotdeauna anestezie. Fie caria cat de mica ea iti face anestezie.Are si un argument, nu vrea sa sperie clientul si a doua oara clientul sa mearga la alt cabinet.

Din principiu mie nu imi place sa iau medicamente decat daca e strict necesar, la fel e si cazul asta. Nu imi convine sa imi faca anestezie pentru orice cariuta. La extractii ori interventii pe nerv cred ca e necesara anestezia, dar nu la orice chestie minora.

De cand nu am mai dat pe la dentist, imi este clar ca medicii au mai schimbat din practici dar va intreb nu ma indoapa inutil cu anestezic?

 

Daca stiti pe net un forum de incredere pe teme de stomatologie, va rog sa imi dati un link, ca sa mai scutesc din efortu de . Merci.

Share this post


Link to post

Nu s-au schimbat practicile stomatologice, cel putin eu nu am auzit de aceasta metoda (anestezie indiferent de lucrarea ce urmeaza a fi efectuata). Daca tot a facut radiografii, acolo se vede clar marimea cariei/afectarea nervului implicit necesitatea (sau nu) a anesteziei. Anesteziile nu sunt foarte sanatoase datorita efectelor adverse ce le pot avea (inima, alergie, etc).

PS. NU SUNT medic dar am fost "plimbat" indelung pe la stomatologie.

Share this post


Link to post

Aveam si un coleg de forum medic stomatolog foarte apreciat, poate mai intra si iti da ceva lamuriri (cred ca Tavi).

Spune-i medicului tau ca esti alergic si nu iti face bine anestezia / nu isi face efectul :)

Edited by john

Share this post


Link to post

Crede-ma ca preferi de 1000 de ori injectia inainte decat sa simti (la propriu) burghiul pana in maduva oaselor.

Si pentru 3-4 injectii odata la cativa ani eu zic ca merita anestezia.

Asa mai stiam pe multi care nu folosesc bixtonim ca "da dependenta", recunosc ca si eu sunt dependent de el, in medie o saptamana de 2 ori pe ani. :P

 

Anestezia la dentist e locala, si se face in dreptul dintelui. Sfatul meu pentru oricine: mergeti la dentist odata pe an. E mai simplu, mai ieftin, MAI NEDUREROS si mai rapid sa rezolvati intr-un sfert de ora cate-o carie mica decat sa se lase cu scoateri de nervi odata la cativa ani, si asta o spune unul care are vreo 3 coroane pe dinti in gura.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

Din cate am inteles la dintii de pe mandibula e suficeint sa iti faca o doza de anestezic si jumatate din dintii de pe mandibula si jumate de limba amortesc instant.

In ceea ce priveste maselele de pe maxilar, chestia e mai problematica, o injectie trebuie sa iti dea pentru fiecare masea la care iti face interventia, altfel nu tine figura cu anestezia. Chiar si asa daca ai luat alte calmante gen agocalmin etc e posibil sa nu iti mai prinda anestezia.

 

Apropoo, pe vremuri cand mergeam la dentist daca ma deranja ceva era bazaiala frezelor (parca ii spuneam albinuta) si mirosul de dinte ars.

Da sigur ca daca ajungea cu freza la pulpa, te lua dracu instantaneu de durere. Da macar atunci stia si doctoru ca a intrat prea adanc. Acum daca te anesteiaza nu are cum sa mai stie daca freza a intrat cu 1 mm mai adanc decat trebuia. O sa iti puna plomba si apoi te trezesti ca faci pulpita, in 12 ore ai punga de puroi si distrugi instant maseaua. Din asa ceva ajungi la urgenta, se lasa cu gaura la buzunar si ce e mai grav scoaterea nervului si masea complet distrusa.

 

 

Merci @Adostar, dar cate vad http://www.eugenol.ro/forum/index.php e pentru specialisti, medici sau medici in devenire, aparent nu e pentru pacienti slabi de inger..  <img src= )"> Oricum vad ca au gramada topicuri despre anestezie, gramada de substante de care nu am auzit pana acu, dar nu e bai imi largesc orizontu'.

Aparent au acolo un topic cu esecuri la anestezie la 33% din medici nu le iese anestezia odata la 6 incercari. Asadar rata de esec e foarte mare !??

Edited by sorin77

Share this post


Link to post

Cine e membrul acela forumist ce se pricepe la dinti ?

Stiu ca a deschis acum ceva timp un post prin care isi ofera serviciile.

Aseara am patit o patanie care imi provoaca o durere sora cu lesinul, nici macar nu pot sa ma concentreaz sa caut pe forum.

Multumesc mult !

Am nevoie de ajutor URGENT !

Share this post


Link to post

Stiu ca preferi berea, dar iti recomand "anestezie locala" cu ce ai mai tare prin casa. Eu folosesc whisky sau, si mai bine, palinca. Nu trebuie sa fie o bautura cu chimicale prea multe prin ea si in orice caz nu dulce.

Ia o gura si tine-o prin zona unde ai patit patania. Acu' depinde si de patanie. Eu vorbesc depre carii care au penetrat smaltul dintilor de scotea nervul capul afara. Ghinionul lui. Dupa o saptamana de tratament din asta, am economisit cei 10 lei cat e anestezia si a fost si viata mai... vesela (ca doar nu era sa scuip dupa aia bunatate de licoare).

Share this post


Link to post

Fost la cabinetul de la colt, un pusti de medic foarte simpatic si priceput, in 10 minute mi-a scos nervul si a pus pansamentul.

Acum astept sa ma duc sa imi puna plomba finala zilele urmatoare.

Foarte impresionat de rapiditate si de eficienta. S-a mai schimbat medicina fata de acum 18 ani cand mi-am scos eu o masea.

Aveam durerea cu care ma cam obisnuisem dar din 5 in 5 minute niste junghiuri in oghi si ureche si dantura de mi se taia respiratia, nici sa stau in picioare nu mai puteam de durere cand apareau.

Promit solem ca o sa am mai multa grija de dantura de acum inainte :D

Edited by Cumnatu

Share this post


Link to post

Ati facut careva implant dentar? Daca da, rog scrieti aici ceva impresii despre proces, riscuri, costuri si sigur daca sunteti satisfacuti de investitie. :mrgreen:

 

La modul practic am 2 masele lipsa pe mandibula, cate una pe fiecfare parte. Am de ales, daca sa imi fac un poduri sau sa pun implant.

In cazul podului (metal&portelan) costurile (aprox.100eur), sunt de cca 6-7 ori mai mici, dar trebuie sa imi strunjeasca 2 masele vecine ca sa faca priza in stanga si in dreapta, apoi si maselele alea au sa vina imbracate.Sincer nu prea vreau sa atac maisiv 2 masele bune doar ca apoi sa le imbrac si sa sustina la contact podul.

Desi pare mai "sangeros" implantul imi suna mai bine ca rezultat final, nefiind nevoie sa atac dintii vecinii. Insa costa de rupe si vreau sa mai citesc una alta inainte sa actionez intr-o directie sau alta, in plus procesul de implantare dureaza macar 6 luni am inteles.

Share this post


Link to post

Dureaza pt ca trebuie sa fie sigur ca organismul nu respinge implantul. Costa dar merita. Nu prea mi-as strica 2 masele bune, ca sa-mi pun o punte intre ele, decat daca n-as avea alta solutie... Desi cred ca nici atunci, mai bine stau fara masea.

Share this post


Link to post

Si eu am fost de curand la stomatolog, si la fel, doamna insista sa faca anestezie mereu. Argumentul ei nu era ca te sperie, ci pur si simplu ca nu ii convenea sa lucreze cu pacientul neanesteziat "ca nu stii cum se sperie omu' sau il atingi si iti tresare, iar freza trece prin obraz ca prin unt".

Share this post


Link to post

Poate nu-ti trece prin obraz, dar ai mari sanse sa atinga cu ea alte masele daca te misti brusc. In momentul ala iti face o mica julitura in smaltul maselei respective care poate era sanatoasa... si fara smalt, maseaua e ca si condamnata! Mai devreme sau mai tarziu va aparea o carie si acolo.

Share this post


Link to post

Motiv in plus pentru care mi se pare normal sa te anestezieze indiferent de nivelul interventiei, daca nu e pe vreo masea ramasa fara nerv.

Share this post


Link to post

Chiar si pe masea fara nerv , parca parca tot te doare :)

Share this post


Link to post

Am si eu niste prieteni f. buni dentisti, chiar m-au lasat sa pun niste plombe mici si sa fac detartraj ... evident, nu mie > :)

 

Faza cu anestezia este cu 2 taisuri. Atunci cind se pune vorba de o carie care nu necesita scoatere de nerv + imbracat dinte, un dentist bun prefera "sa chinuie" putin pacientul pentru a nu intra prea tare cu freza in dinte si a atinge nervul din greseala sau exces de zel. Daca esti anesteziat total, pe moment nu simti nimic, iti pune plomba si ... sa te ti apoi crize cind cedeaza anestezia.

 

O alta situatie cind e bine sa nu fi anesteziat este cind iti curata canalul si ti-l umple cu pasta. In cazul in care esti anesteziat, nu simti cind ajunge cu acul in capatul radacinii si risti sa introduca pasta la greu

 

Credeti-ma, nu urasc ceva mai mult pe lumea asta decit ideea de a-mi umbla cineva la dinti, fie cu freza, fie cu ace ... deci nu le iau apararea sub nici o forma. Cind am fost prima data la prietenii mei (atunci nu-i cunosteam, apoi am devenit prieteni) le-am zis din start : nu suport durerea, daca simt ceva le rup gitul ... Se poate lucra cu freza si delicat, putin cite putin, insa asta presupune timp mult si eficienta scazuta ;) . Ceea ce ii arde la buzunar

 

Am o matusa care si-a facut anul trecut 3 implanturi. Nu mai retin exact cit a costat, parca ceva de genul 300 EUR / element. Procedura e simpla, se taie gingia, se foreaza o gaura in os, se introduce un surub si apoi un praf de coral care ajuta la regenerea rapida a osului. Timp de 6 luni nu se pune lucrarea pentru a fi sigur ca organismul nu respinge implantul, se poate si asta. Daca totul e OK, se monteaza bontul (pivot parca) si se face lucrarea finala, cel mai uzual din portelan. La portelan cred ca se ajunge cam la 125 EUR/element.

Edited by Salex

Share this post


Link to post

Anestezia este cu mai multe taisuri, si unul dintre ele este ca iti suprasolicita inima chiar si in cazul unui organism sanatos.

Apoi daca e folosita excesiv dezvolti o rezistenta la anestezie, si poate odata cand iti trebuie nu isi mai face efectu.

Am intrebat dentista care imi lucra si spune ca in caz ca daca pacientul este anesteziat si ea intra cu freza prea aproape de nerv in camera pulpara, inainte sa ajunga acolo se vede o pata de sange, caz in care va trebui scos si nervul. In caz ca nu se vede sangele, dar stie ca a intrat prea adanc cu curatatul in masea,atunci inainte de a pune plomba propriu-zisa pune un amestec bazat pe calciu, amestec care are rolul de strat de protectie pentru nerv.Peste stratul de protectie vine pusa plomba. Tratamentul asta nu rezolva complet sensibilitatiile pacientului la rece/cald in functie de pacient, dar permite nervului sa existe fara sa fie deranjat de chimicalele din plomba amalgam.

 

@Salex ce zice masuta ta de rezultatul implantului? E multumita? Poate musca cum trebuie de dintii implantati?

Edited by sorin77

Share this post


Link to post

Plomba amalgam nu mai foloseste nici un medic stomatolog care se respecta de mai bine de 10 ani. Toti folosesc acum fotopolimerizare.

In afara de mercurul continut de plomba amalgam, aceasta mai avea si dezavantajul de a nu fi aderenta la suprafata dintelui, fiind necesare creearea de santuri in interiorul dintelui cu scopul de a impiedica plomba sa sara. Ori se stie ca la un dinte e bine sa pastrezi cat mai mult din el.

Share this post


Link to post

@sorin77 : Confirmi exact ce va ziceam ieri legat de pericolul intratului prea tare cu freza catre nerv. Ca o adaugare la ce ai zis tu, exista o substanta desensibiilzanta care se poate pune deasupra nervului, sub calciu, inainte de plomba. Asta am testat-o pe pielea proprie si functioneaza.

 

Legat de implant, matusa-mea a avut niste probleme (nu mari dar nici tocmai neglijabile) legate de acceptarea implantului. A avut o reactie alergica ce s-a soldat cu citeva interventii de indepartare a gingiei inflamate (cu bisturiul :P ) si dublate de un tratament medicamentos. Povestea a durat cam 8 luni insa acum se simte perfect. Pe linga un aspect foarte foarte frumos, dintii sint si 100% functionali. Din pacate nu va pot face nici un fel de recomandare, totul s-a petrecut in Sibiu.

 

@laurentziu83 : crearea cavitatilor este , ca procedura, destul de asemanatoare atit in cazul plombei foto cit si in cazul plombei din amalgam. Problema celei din urma era ca nu adera la dinte decit datorita presarii. La plomba foto se foloseste un demineralizant pentru a inmuia efectiv dentina si un adeziv. In final, daca lucrarea a fost facuta cum trebuie (curatat, demineralizat, adeziv, plomba) plomba foto ar trebui sa reziste o perioada nedefinita.

 

PS: pentru cei care chiar aveti probleme cu freza, va dau o veste, nu stiu cit de noua. Exista posibilitatea de a utiliza un aparat cu laser pentru curatarea cariei (durerea in cazul folosirii frezei provine in primul rind de la caldura + vibratii mecanice) astfel ca se diminueaza mult de tot senzatiile neplacute ...

Share this post


Link to post

@ Laurentiu, mai sus voiam sa zic "permite nervului sa existe fara sa fie deranjat de chimicalele din plomba compozit ," dar mi-a iesit amalgam.

Dar e corecta observatia ca amalgamul contine mercur, din care o parte ajunge in organism, in timp prin diversi compusi chimici nocivi.

Am o matusa care e pe vechea scoala de medicina dentara si la o discutie cu ea imi spunea ca totusi plombele cu amalgam(metal) rezista mai mult in timp decat plombele cu compozit (astea cu fotopolimerizare) si ca daca am din astea in gura sa nu le scot daca sunt bune.In sfarsit la mine nu mai e cazu de asa ceva, am mai avut una de metal si era cariata pe langa, astfel am inlocuit-o imediat dupa ce am deschis acest topic.

 

@Salex nu stii ce fel de tehnologie a utilizat matusa ta pentru implant dentar? Ma refer daca stii care e producatorul suruburilor care vin prinse in os. Am inteles ca producatorul lor e foarte important (calitate materiale aliaj titan, etc ...).

 

:o fftopic:

@Salex, am comis-o cu cateva posturi mais sus cand in loc de matusa mi-a iesit "masuta". Literele erau toate la numar :uff: dar ordinea ...oricum prezint scuze ca am fost neatent.

De obicei scriu si nu ma uit la tastatura,dar nici nu mai dau preview, etc toate alea, graba.

Multumiri lu @EM!L ca mi-a atras atentia. Oricum am ajuns in Gazeta

Edited by sorin77

Share this post


Link to post

:) ) Nu mai ai cu cine lucra? :P

Si eu caut unul bun, dentista mea a ramas fara cabinet pe durata nedeterminata si nu stie cand reuseste sa-si inchirieze un altul...

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...