Jump to content
Sign in to follow this  
iso

Televiziune Digitala Satelit

Recommended Posts

Bucureşti (MEDIA EXPRES) / 15 nov 2004 / Lansarea primei platforme de televiziuni digitale prin satelit a fost anunţată oficial pe piaţa românească pentru luna decembrie 2004, de o companie practic necunoscută, Focus Sat România, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată luni, 15 noiembrie, la Bucureşti.

 

FOCUS SAT va oferi un pachet iniţial de aproximativ 25 de programe de televiziune, în principal posturi româneşti şi programe străine localizate, semnalul urmînd să fie criptat cu un sistem Conax, cu transmisie prin satelitul Intelsat situat la 1 grd. Vest (la care coacţionar este Telenor, principalul operator de comunicaţii din Norvegia). Partenerul român care asigură transmisia prin satelit este Eastern Space Systems.

 

Costul sistemului de recepţie va fi de aproape 8 milioane de lei cu 6 luni de abonament gratuit ulterior abonamentul lunar fiind cuprins între 180.000 şi 390.000 de lei pe lună.

 

Reprezentanţii companiei au declarat că, din punct de vedere tehnic, platforma va deveni activă de la 1 decembrie 2004, iar din punct de vedere comercial, pînă la sfîrşitul anului.

 

Conform estimărilor cele mai pesimiste ale companiei, Focus Sat va avea aproximativ 200.000 de abonaţi la sfîrşitul primilor trei ani de activitate.

 

Reprezentanţii Focus Sat nu au comunicat grila de programe, fiind în proces de negociere şi contractare. Compania nu are nici licenţă de emisie prin satelit urmînd să realizeze demersurile pe lîngă autoritatea de reglementare în audiovizual în zilele următoare.

 

Cristinel Popa, Director General FOCUS SAT România a declarat în cadrul conferinţei de presă că proiectul acestei lansări a fost demarat încă din luna aprilie a anului 2000. « Este un proiect complicat, care a necesitat un mare volum de muncă », a spus el.

 

Referitor la intrarea pe o piaţă de distribuţie deservită pînă în prezent exclusiv de operatorii de cablu, Cristinel Popa a menţionat: «Nu ne propunem în acest moment să atacăm piaţa operatorilor de cablu. Încercăm să oferim servicii celor ce nu au avut pînă acum acces la televiziunea prin cablu». Targetul pentru acest serviciu este reprezentat de clientul care locuieşte în zonele rurale, în vile, case de vacanţă sau hoteluri, adică acolo unde companiile de cablu nu ajung.

 

Investiţia în Focus Sat este de peste 5 milioane de dolari, însă planul de afaceri şi perspectiva recuperării investiţiei nu au fost dezvăluite.

 

Platforma Focus Sat va folosi sistemul de criptare al companiei Conax, furnizor de soluţii pentru acces condiţionat bazat pe smart card, securitate şi soluţii de plată. Telenor Broadcast, una din cele trei divizii de bază ale firmei norvegiene Telenor ASA, va fi furnizorul de transmisii prin satelit, şi va transmite de pe poziţia de 1 grad vest.

 

Compania Focus Sat România este deţinută de acţionarul majoritar companie britanică Focus Sat Ltd şi acţionari persoane fizice din România printre care: Valentin Ionescu (fost director regional AIG New Europe Fund, acţionar în Astral Telecom), Bogdan Drăgoi (a lucrat pentru Inquam UK Limited şi reprezentant al acţionarului în Telemobil SA) şi Cristinel Popa (fondator Eastern Space Systems, fost acţionar la Uniplus Radio în perioada 1997-2002).

 

Focus Sat România este condusă de Cristinel Popa în calitate de Preşedinte director general, Valeriu Ionescu vicepreşedinte financiar, Bogdan Drăgoi Vicepreşedinte de dezvoltare, Adrian Cojocaru, Vicepreşedinte Operaţiuni Clienţi şi Liviu Pop, Vicepreşedinte tehnic.

 

Eastern Space Systems este o companie comunicaţii prin satelit care are activitate în România de şapte ani.

 

Serviciile de comunicare şi campania publicitate ce va începe în următoarele săptămîni vor fi realizate cu agenţia Graffiti BBDO.

 

Accesul la serviciul de televiziune digitală se realizează prin achiziţionarea unui ‘kit’ de instalare. În momentul achiziţiei, între client şi FOCUS SAT se va încheia un contract de prestări servicii. ‘Kit’-ul de instalare va costa 7.990.000 de lei + TVA şi va conţine un STB (Set Top Box / receptor de satelit), o telecomandă, LNB şi antena de satelit (cu diametrul de 60 sau 70cm), un smart card pentru decriptare şi accesul la pachetul de programe iniţial. Echipamentul va intra în proprietatea abonatului.

 

Instalarea şi activarea serviciului se va realiza în termen de 3-5 zile lucrătoare de la achiziţie.

 

Serviciul de televiziune FOCUS SAT România va fi disponibil pe tot teritoriul ţării, vînzarea ‘kit’-urilor de instalare realizîndu-se în peste 200 de locaţii situate în toate judeţele ţării, unul dintre parteneri fiind lanţul de magazine de IT Flamingo.

 

Printre avantajele oferite de televiziunea digitală în raport cu cea analogică se numără imagine şi sunet digital de calitate, posibilitatea furnizării de servicii de tip Pay Per View (PPV) şi Video on Demand, dar şi aplicaţii adresabile şi/ sau interactive. De asemenea, numărul de programe care pot fi transmise nu este limitat din punct de vedere tehnologic, reprezentanţii companiei declarînd că intenţionează să mărească în viitor numărul de programe retransmise.

 

Platformele DTH (Direct To Home) folosesc standardul profesional DVB (Digital Video Broadcasting). Acest standard profesional este folosit la nivel mondial în 35 de ţări şi de către 260 de companii din domeniul telecomunicaţiilor. În acest mod, abonaţii unei astfel de platforme au acces la un semnal de o calitate identică cu cea folosită în studiourile de televiziune, claritatea imaginii şi a sunetului fiind identică cu cea a unui DVD.

 

Facilităţile permise de standardul DVB sunt: EPG (Electronic Programmimg Guide) prin care, în timp real, abonatul poate consulta programul transmisiunilor de pe un anume canal; Instant Messaging, prin care operatorul DTH poate transmite mesaje text personalizate către fiecare abonat în parte; Subtitrare (programele TV sunt transmise cu mai multe variante de subtitrare iar abonatul îşi poate alege cea pe care doreşte să o utilizeze); MultiSound (anumite programe sînt transmise în format Dolby Surround sau dublate în mai multe limbi iar aceste opţiuni pot fi selectate de către client); Parental Lock, care permite restricţionarea accesului copiilor la programe ce nu le sunt recomandate; PPV (Pey Per View), prin care abonatul poate solicita vizionarea unor servicii de televiziune suplimentare, ce vor fi recepţionate doar de către el; şi VOD (Video on Demand), care permite “închirierea virtuală” a unui film sau a unui spectacol.

 

(MEDIA EXPRES)

Share this post


Link to post

Excellent news! In orasele mici unde desi sunt firme de cablu poti urmari doar 15 prg si acestea sunt transmise utilizand echipamente vechi. Si pretul pt pachetul de baza e ok.

Si o intrebare (romanul e tot roman): Cum o sa verifice daca io si vecinul ne gaurim peretii punem un splitter. Sau si mai rau facem CATV de cartier?

 

Mintea de pe urma: Merge cu splitterul dar posturile le schimbi din telecomomanda de la receiver.Asa ca degeaba pui splitter, o sa ai 2 TV si numai la unul poti schimba canalele.Ai naibii capitalisti

Share this post


Link to post

printre altele s-a dat d gol ca ar putea fi si o oferta de internet.

Se poate?

Share this post


Link to post

mda...e o chestie buna, concurenta nu strica niciodata... poate asa vor catadicsi vasnici nostri furnizori de CATv sa mai mareasca si ei grila de programe

Share this post


Link to post

Da mey si eu sunt disperat dupa net nedependent de cablu. Io stau intr-o zona de case departe de blocuri si cu oameni care nici nu au auzit de net...

Nasol e ca netu' prin satelit necesita instalarea altei conexiuni pt transmisie sau un echipament pt receptie-transmisie care e de ordinul miilor de euroi.

Share this post


Link to post

Iti mai da un modem in plus nu-i mare smakerie !!!

Share this post


Link to post

Ce modem bre? Costa lnb-u' din cate stiu eu ca alea clasice si ieftine e numai pt primit, alea pt trimis e shkumpe!

Share this post


Link to post

8 Milioane + TVA??? Antena de DOAR 60-70cm??? Spanac!!! Cu 200EUR imi iau card pentru PC, LNB de putere si antena de 1.3m si prind ce vrea sufletul meu!!! Inclusiv codate, ca exista destule crack-uri de soft sa le vezi... A, si e si Internet ready...

Share this post


Link to post

@Nicotine --- receptoru' o sa aiba numai Euroscart si se vede acelasi program la ambele tv-uri .

 

@Dan Popescu --- netu' pe satelit n'a fost performant decit la inceput(cel pentru publicu' larg).

 

@Viper --- s'a cam varsat treaba cu DVB ss2(sky star) si in general cu piratarea programelor pe satelit(chiar ieri au mai "disparut" vreo' doua pachete bune)

 

La prima vedere treaba pare buna dar apar niscai intrebari :

-ce grila de programe vor avea :?: - de asta depinde in principal succesul pachetului .

-se va crea un monopol :?: din punctul de vedere al distributiei de echipament , al sistemului de codare folosit si a aparatului cu care se face receptia/decodarea :?:

-distributia pachetului de receptie si in teritoriu se pare ca va fi facuta de Flamingo(+altii) care la capitolul receptie satelit = 0 , deci suport tehnic slab .

 

La capitolul finantare stau slab , 5mil $ , e prea putin pentru amploarea proiectului ...

Share this post


Link to post

Chiar daca ma multumesc cu alea necodate de pe Astra si/sau Eutelsat, tot sunt cateva sute!!! Mi se pare aberanta rau oferta respectivilor... Poate sa prinda la tzara si la munte, unde nu se vede decat TVR1...

Share this post


Link to post

...Vipere, poate ma inveti si pe mine care-i smecheria...m-ar tenta si pe mine sa imi pun un lighean in geam...m-am saturat de grila de programe de c****t a astora de la Astral...cam ce imi trebuie si cam la cat m-ar duce?

Share this post


Link to post

@Viper --- aici ai dreptate numa ca la tirtaneshti omu' intreaba prima data de ProTv , Antena 1 si TVR :shock: , ca doar cu asta ma ocup ...

 

@Iuzar --- o antena buna te ajunge pe la 15-16mil lei .(P1,5 , sistem orientare automata , receptor digital cu 2CI)

Share this post


Link to post
@Viper --- aici ai dreptate numa ca la tirtaneshti omu' intreaba prima data de ProTv , Antena 1 si TVR   :shock:  , ca doar cu asta ma ocup ...

 

:o fftopic:...si pe mine nu vrei sa ma angajezi, ai?..... :lol: :lol:

 

:ontopic: si cu scula astora nu poti prinde si altceva?....intreb si eu ca naivul... :oops:

Share this post


Link to post

...si, colac peste pupaza, sau sub ea, alta stire, de data aceasta din Gardianul...

 

Operatorii de cablu vor scumpi abonamentele din 2005

In urmatorii doi ani, tarifele la abonamentele de televiziune prin cablu ar putea creste cu 25%, de la o medie de 4,5 euro, cat este in prezent, la 6 euro, a afirmat, ieri, Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii de Cablu (ACC). "Tarifele la abonamente vor creste o data cu veniturile. Bineinteles ca vor exista imbunatatiri si modernizari privind semnalul, in ritm accelerat. Abonamentul de televiziune prin cablu, in Romania, este cel mai mic din Europa", a spus Petric, cu ocazia "Conventiei de comunicatii prin cablu". El a declarat ca, in momentul de fata, in Ungaria si Cehia, tarifele la abonamentele de televiziune prin cablu sunt de 12,5 euro pentru pachetul de baza, iar in Polonia sunt chiar si mai ridicate. "Chiar si in Bulgaria si in Republica Moldova, tarifele la abonamentele de cablu TV sunt de cinci euro", a mai declarat presedintele ACC. Accesul neautorizat la retelele de comunicatii prin cablu este in prezent principala problema a operatorilor de cablu, a mentionat Petric. "Conectarile ilegale ne produc daune economice si daune care tin de calitatea serviciului. Lipsa infrastructurii face ca in acest moment sa nu se poata inlocui reteaua aeriana de cablu cu cea subterana", a mentionat Radu Petric. El a "uitat" insa sa mentioneze ca in Romania functioneaza de ani de zile companii de cablu prin fibra optica subterana, precum Cable Vision of Romania. Problema majorarii tarifelor pare, insa, o intelegere la nivelul tuturor operatorilor (fapt interzis prin lege si sanctionat de Consiliul Concurentei), intrucat si CVR a afisat pe pagina TV pe care o gazduieste faptul ca va "revizui", incepand din ianuarie 2005, tarifele la abonamente. Radu Petric a precizat ca acest fenomen prejudiciaza atat Fiscul, cat si titularii de drepturi de autor, prin impozitele si taxele neincasate. Chiar daca nu a precizat o valoare a pierderilor inregistrate de operatorii de cablu din cauza conectarilor ilegale, Petric a spus ca noul Cod Penal, care va intra in vigoare din iulie 2005, contine prevederi clare si precise referitoare la furtul de semnal. "Furtul de semnal va fi penalizat la fel ca furtul de energie electrica, cu inchisoare de la 1 la 7 ani, dar si cu amenzi importante care sa descurajeze acest fapt", a precizat Radu Petric. (S. Etves)

Share this post


Link to post
:ontopic: si cu scula astora nu poti prinde si altceva?....intreb si eu ca naivul... :oops:

 

Avind in vedere ca e receptor facut la comanda(sa iasa ieftin-vorba vine) nu prea cred si apoi pe satelitul pe care au de gind sa emita cu antena de 0,8m(lipsa semnal) n'ai ce sa vezi , poate niste bulgari ... :lol: :lol:

 

 

Ideea generala : In Romania pina si minciunile de la TV se scumpesc , platesc sa fiu mintit , indoctrinat , etc... :(

Share this post


Link to post
8 Milioane + TVA??? Antena de DOAR 60-70cm???

da ce domle...marimea conteaza ? :lol:

Share this post


Link to post

Antena o sa fie OK daca satelitul o sa planeze deasupra Romaniei... In rest, Bucurestiul e in coada semnalului la cam toti satelitzii, si de aia ai nevoie de un lighean cat mai mare, minim 1.2m... Prin Ardeal ai mai multe sanse cu o farfurie mai mica...

Share this post


Link to post

...nu doar marimea :lol: dar si forma , precizia , materialul , vopseaua ... :lol:

 

Antena o sa fie OK daca satelitul o sa planeze deasupra Romaniei... In rest, Bucurestiul e in coada semnalului la cam toti satelitzii, si de aia ai nevoie de un lighean cat mai mare, minim 1.2m... Prin Ardeal ai mai multe sanse cu o farfurie mai mica...

 

Semnalul pare sa fie bun pentru antena de 0,6-0,8m(chiar daca nu "planeaza" are fascicol directionat pe Romania) numai ca mai vine cite'o ploaie ,o zapada , un meteorit(nu glumesc) , etc si trebuie sa ai o "rezerva" de semnal . :wink:

Share this post


Link to post
...Vipere, poate ma inveti si pe mine care-i smecheria...m-ar tenta si pe mine sa imi pun un lighean in geam...m-am saturat de grila de programe  de c****t a astora de la Astral...cam ce imi trebuie si cam la cat m-ar duce?

 

Vipere, imi raspuni si mie, te rog?....plizplizpliz :oops:

Share this post


Link to post

Vorbim diseara pe YM daca esti online. Iti dau toata documentatia pe care am strans-o.

Share this post


Link to post

sar'na...see u... :oops:

Share this post


Link to post

In premiera pt. Romania, RCS ofera televiziune digitala prin satelit. Costurile mici ( 10 $ taxa de conectare, 15 $ kitul pt. antena, 80 $ decodorul, care se poate insa inchiria pt. un dolar pe luna, pretul abonamentului de 5 $ /luna) si calitatea impecabila a imaginii, m-au determinat sa ma gandesc serios la aceasta varianta. Principalul dezavantaj mi se pare a fi imposibilitatea de urmari mai multe programe simultan ( pt. cei care au mai multe televizoare). Amanunte gasiti la digitv.ro .

Edited by ovi_jer

Share this post


Link to post

pai asta e dezavantajul cel mai mare si exclude aceasta varianta pt cei care au alternativa cablului.

ramane exclusiv pt cei care nu au cablu deloc (munte, camp etc) si pt cei din strainatate.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...