Jump to content
Sign in to follow this  
Cumnatu

Apartament Vs Casa

Recommended Posts

Ia puneti mai bine un poll sa vedem cum stam cu case vs. virsta vs. apartamente. Io ma trec la peste 25 si la apartament.

Edited by hitman

Share this post


Link to post

Desi nu e de prea mare ajutor, pun si eu cateva paie pe foc:

 

[...]

Mearga pictorii la tara (da!)

Ca sa piara

De caldura si de praf ! (asa le trebuie!)

Mie dati-mi strazi pavate, (se-aude, primaria?)

Maturate, (da!)

Dati-mi cinematograf ! (SI BINGO!)

 

Dati-mi, dati-mi strada-ngusta

Unde gusta

Omul viata mai din plin,

Cu trasuri, femei cochete (ee!)

Si cu fete (EEE!)

Incaltate cel putin ! (hei!)

[...]

 

Pasarea Colibri - Vara la Tara

Share this post


Link to post
Media de varsta de pana in 25 de ani?! Poate vrei sa spui cei care au pana in 25 de ani. Nu mai inventa medii, mai!!!

Lasand asta la o parte, Steph si Mike sunt sub "media" ta. Eu sunt peste. Concluzie gresita. :rolleyes:

Eu sunt exceptia care confirma regula?! :mrgreen:

 

@Cumnate: vopsit gardul?! Eu am 28.5m la strada, de gard, din bare metalice ce a trebuit dat cu grund(de vopsit n-am mai ajuns :( ) Nu vrei sa stii senzatia de "scurta la mana" dar merita cand te uiti in spate si vezi ca ai inaintat vreo 10 m :dizzy:

 

Despre educatia copilului te ocupu tu nu cei de la scoala. Aia de la scoala sunt niste varza!!! Orice scoala ar fi ea(eu sunt anti sistemul de invatamant din RO :D ). Daca ii explici pericolele la care se expune si o lasi un pic sa dea cu capul ca apoi sa cada si sa ridice la loc o sa ajunga sa-si aleaga singura cercul de prieteni care trebuie :)

Din pacate, in ziua de azi, in scoala mai invata ceva din materiile alea, partial inutile!, si atat! Fara alta educatie!!! Civica/rutiera/sexuala, eu n-am avut parte de asa ceva la scoala! Si am terminat liceul de 2 ani. Acum cica sunt la facultate... am numai cuvinte de "lauda" si despre asta dar nu-i locul aici :grumpy:

Edited by mike.omega

Share this post


Link to post

Eu observ ca cei care se plang de case au probabil suprafete mari... minim 500m2, probabil chiar mai mult. Garduri de 30m, magazii, garaje, etc.

Si ca alegerea este clara: casa=la tara, apartament=in oras.

 

Eu am ales casa la oras. Insa terenul are 170m2, din care sunt construiti vreo 60. Raman vreo 110 pentru gradina. In aia e amenajata o veranda + o terasa si raman vreo 70. Un gratar, o alee, mai raman doua patratzele unde ai si tu o floare sau o ceapa :D In nici un caz nu ai de prasit tot weekendul in gradina... gardul (e unul singur) are mai putin de 7m, iar intre mine si vecini e gard viu. Practic, e ca un apartament mare cu un balcon f. mare.

In oras exista foarte multe case care nu au gradina deloc, sau au o gradina/terasa cam cat latimea casei (in general 6-7m) si vreo 5m adancime, deci doar vreo 35m2.

 

Observ insa ca in Ro se practica suprafetele mai mari, o casa trebuie sa aiba peste 200m2 iar gradina minim 500, daca nu chiar 1000. E clar ca in orase mari asta e de neconceput pentru muritorii de rand... Intr-un teren din ala de 600m2 de care spuneati mai devreme, astia ar face 3 case considerate mari (200m2), P+1+masarda si cu gradini marisoare de vreo 130m2...

Edited by mr_

Share this post


Link to post

nu cred ca omul se gandeste sa se mute la tara efectiv, vorbim de zonele adiacente bucurestiului

eu sunt intro situatie similara, vreau sa plec de la bloc iar o casa in oras nu imi permit, fie sunt prea vechi fie sunt prea scumpe, singura varianta este una dintre localitatile adiacente insa nu vreau sa ies dincolo de centura. ma tenteaza Popesti Leordeni, zona Fundeni Dobroiesti, eventual zona cartierului 23 August si mai sunt posibilitati.

Vreau o casa de cca 150 mp, cu o curte relativ mica cca 100mp, unde sa am un loc de relash, mancat afara, un loc de joaca pt kinder etc. Aparent totul e frumos si posibil, in realitate:

-nu ai unde sa duci copilul la gradinita, sau nu prea ai, am prieteni in Mogosoaia si Bragadiru pt care mersul copiilor la scoala e un calvar

- strazi desfundate, lipsa canalizare, ( au stat multi prin casa 2-3 zile asta iarna cand a fost zapada aia mare)

- acces dificil pe motiv de aglomeratie

- o inevitabila izolare, ,,mai plecam in oras la ora asta?,,

- cheltuieli suplimentare

- comunitati nu prea organizate, lipsa planuri sistematizare

- ca sa ai totusi ,,aer,, ar fi nevoie de cca 1000 mp, dar costul terenului is killing

Din punctul meu de vedere partea cea mai dificila e cea legata de copil si, mai spunea cineva, izolarea acestuia pt ca va fi greu sa participe la diverse intalniri cu colegii sau de fiecare data unul dintre parinti tre sa faca pe soferul, daca ar exista bunici in Bucuresti situatia ar fi rezolvata.

Share this post


Link to post

Mai stau vre-o 2-3 ani la bloc sa vad cum se misca lucurile.

Si asta exclusiv pentru fetita.

O sa indesesc insa vizitele la mama la "tara" ( si-a luat o casa sanatoasa acolo acum 4-5 ani, pe la Ionesti, casa fostului constructor din sat, facuta cu simt de raspundere si multa ciordeala ) . Are o alta culoare in obraji dupa ce se joaca toata ziua afara la nisip si iarba.

Eu unul m-as muta ieri !

Multumesc pt sfaturi !

Edited by Cumnatu

Share this post


Link to post

Cred ca cel mai bun post de pana acum este cel al lui @tarabostes. Si il felicit. A rezumat perfect cam tot ceea ce s-a spus impotriva mutatului la marginea orasului.

Nu sunt insa de acord cu ideea ca e nevoie de 1000 m2 ca sa ai aer. Asta cu o conditie, cineva sa faca un plan de dezvoltare pe zone, care sa prevada anumite distante minime de bun simt intre case si strada, intre 2 case alaturate etc. La noi asta nu prea se intampla, si daca ai doar 200 m2 pentru o casa, o construiesti pe 100 m2, si s-ar putea ca vecinul sa cumpere parcela de teren alaturata si sa plaseze geamul lui atat de aproape de al tau ca se ajunge in aceeasi situatie ca la bloc. Am vazut atatea localitati cazute in capcana asta, incat prefer orasul. Macar nu dau o gramada de bani pentru acelasi lucru.

Share this post


Link to post

Are rost sa va zic suprafata terenului. 2800 mp. Numai eu stiu cati pomi a plantat tata in primavara asta. :D

Edited by steph

Share this post


Link to post

Eu as prefera o casa la oras. Cu un pic de gradinita, o floricica, un loc de jucat etc. Dar neaparat in oras. Eu am cam crescut mai mult la casa la bunici, in centrul orasului. Acum stau la bloc, nu prea imi place (cutie de chibrite, muzica unui tampit care nici daca-l dai cu capul de pereti sau daca ii chemi politia nu se cuminteste). Tata are casa la vreo 15 km de Ctza, dar sincer mi se pare cam departe, si cu masina si nu prea am chef sa ma duc pe acolo, chiar daca altfel e senzatia la casa si parca te odihnesti mai bine. La bloc unde stau imi place ca nu am vreun perete de beton in care sa ma benoclez ci e ceva spatiu, o unitate de politie de frontiera cu ditamai terenul de fotbal, (de obicei nu se joaca, dar li se mai pune pata la unii din cand in cand sa joace vreun fotbal la ora 6-7 dimineata sau aterizeaza cate un elicopter...foarte rar) Deci ...eu as alege o casa la oras. Bine avand centrala pe gaz si tot ce ii trebuie, sa ai apa calda oricand si alte chestii care sa iti asigure un confort cu minimum de efort :) ...

 

LE: As prefera o casa mai mica cu mai putin spatiu in oras (intr-un cartier linistit totusi nu pe vreun bulevard sau ceva foarte circulat) si cu gradina mai mititica decat ditamai casa la tara cu gradina mare. Parerea mea :)

Edited by banzay

Share this post


Link to post

@banzay: toti am vrea asta, de exemplu visul meu e o casa pe Al. Puskin, sau strazile din zona, e undeva pe la Casa Casatoriilor (strada pe care este Bourbon, ca sa dau si un reper). Refuz insa sa ma gandesc cat costa :rolleyes:

Share this post


Link to post

Da...pe acolo intradevar e frumos :) ...liniste, umbra, zona frumoasa...Eu am bunicii prin zona trocadero si sper ca in viitor cand casa va fi a mea sa pot avea posibilitatile sa fac ceva frumos acolo.

Share this post


Link to post
Eu observ ca cei care se plang de case au probabil suprafete mari... minim 500m2, probabil chiar mai mult. Garduri de 30m, magazii, garaje, etc.

 

Observ insa ca in Ro se practica suprafetele mai mari, o casa trebuie sa aiba peste 200m2 iar gradina minim 500, daca nu chiar 1000. E clar ca in orase mari asta e de neconceput pentru muritorii de rand... Intr-un teren din ala de 600m2 de care spuneati mai devreme, astia ar face 3 case considerate mari (200m2), P+1+masarda si cu gradini marisoare de vreo 130m2...

 

Voi aveti planuri urbanistice, noi... avem tupeu si spagi :wallbanger:

@Andrew: zona la care visezi tu e plina de case care trebuiesc reconditionate. Iar ca sa-ti casa pe malu marii e... dificil :mrgreen:

Share this post


Link to post

@mike.omega: cu bani faci orice, dar noi discutam aici de chestii realizabile pentru noi, care nu suntem inca rollsroyceclub ;) . In plus, daca as avea bani de teren, as gasi si de o cocioaba, si tot ar merita :) )

 

Revenind la lucruri serioase, eu doar atrageam atentia asupra faptului ca un schimb apartament vs casa in oras este cam altceva decat ce se discuta aici, el atragand dupa sine o cheltuiala aproximativ monstruoasa.

Share this post


Link to post

Casa in oras insemna impozite mai mari(nu ca eu n-as plati...) inseamna aglomeratie mai mare si spatiu mai putin. Cu greu mai gasesti 500mp in oras la pret decent. Ai mei au cautat mult timp casa sau loc de casa in CT pana sa ne cumparam locul din Palazu Mare. Am cautat si loturi de teren in sud(Agigea, Eforie) dar ne loveam de lipsa utilitatilor. In oras cea mai mare problema este deschiderea la strada si faptul ca foarte multi au construit pe hotar, si au mai pus si geamuri acolo...

Share this post


Link to post

Am un prieten ai caror parinti au o casa in bucuresti (3nivele, curte, alea-alea). Pe timp de iarna plateau 2.000ron/luna numai gazele - incalzirea, ceea ce nu este deloc ok. Mai nou au inchiriat cu 5.000Euro/luna si si-au facut casa la 20km de bucuresti: cu mai putine blocuri, mai mult aer curat si mai putin zgomot.

 

parerea mea: daca tot vrei sa iti faci casa trebuie sa iei in calcul toate variantele si sa vezi daca tu chiar asta iti doresti raportat la necesitati.

 

O casa in oras=multe cheltuieli, impozite, etc si mai risti ca de jur imprejur sa fi inclotit de blocuri - naspa senzatie... sa se uite ala la tine in curte

O casa la locul ei - tara, munte, mare=mult mai rentabila, asta daca ai un ban bine pus deoparte ;) sa ai de unde sa tragi...

 

Oricum este un subiect cu f multe variante de raspuns... fiecare are parerea impartita...

Share this post


Link to post

Din pacate cam orice cocioaba, cu 200mp aferenti, intrunul din cartierele clasice de case costa de la 200.000E in sus, iar pentru inelul central ( sa zicem mai in interior de stefan cel mare, brancoveanu etc) se mai pun 100k. Un teren liber in zona asta este ,,utopic,, ca disponibilitate sau ca pret.

Mai poti gasi ceva ok ca pret si an de constructie dar sunt case facute dupa ureche, fara ergonomie si cu aspect exterior de ,,cotetz,,,.

calculul meu este: cca120k valoare apartament + ceva acumulari + credit =200-220 (max), insa la pretul asta am gasit fie cocioabe fie case ok in cartierele periurbane de care am amintit mai sus, asta pentru o resedinta permanenta de unde sa ajunga toata familia la slujba sau la scoala.

Alta varianta ar fi sa ramanem la bloc cu avantajul statului in oras si sa luam o casa la tara ( intro raza de max 1 ora de mers cu masina) unde sa ne retragem in weekenduri, sarbatori, concedii and stuff. Din punctul meu de vedere nu merita o casa mai departe pt ca deja drumul devine o problema si nu mai ajungi atat de des pe cat ai vrea si nu ajungi sa te bucuri real de banii bagati in casa de la tara. Scenariul real este: o sambata e nevasta-mea de garda, alta are copilul serbare, alte doua plec in delegatie, mai ploua mai ninge si as ajunge probabil o data pe luna. :(

Migalos.

Share this post


Link to post

In opinia mea nu merita sa ai casa de vacanta decat de la un anumit nivel financiar in sus, in care-ti permiti sa o intretii tot anul pt. cateva zile petrecute acolo; decat sa ma duc mereu in acelasi loc, cu cateva zeci de mii de euro imi fac niste concedii de vis in afara, mereu in alt loc si asta ani buni de acum inainte. Ideal e sa ai casa cat mai aproape de oras, insa sa beneficiezi si de liniste, spatiu, aer curat. Eu cred ca am gasit locul care mi se potriveste cel mai bine mie si familiei.

Share this post


Link to post

Da, dar romanul vrea sa fie mai cu mot, e dispus sa arunce 30 de mii de euro pentru o masina si sa zica ca nu-si permite sa se duca in Hawaii. Asa si cu casa de vacanta. Pur si simplu nu merita.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

Merita si casa de vacanta dar nu cu investitie mare, undeva pana in 30k euroi.

Share this post


Link to post

O casa de vacanta trebuie intretinuta tot anul. Pe ploaie, pe zapada, cald, frig, cineva trebuie sa treaca pe acolo macar sa aeriseasca, sa ude florile sau sa vada daca mai e totul acolo. Si apoi ce vacanta mai e aia daca trebuie sa gatesti, sa speli vase, sa faci curat, etc. Mai bine de banii dati pe casa iti aranjezi vreo 20 de supervacante exotice. Parerea mea.

Share this post


Link to post

Pai unii isi imagineaza ca in casa de vacanta mergi doar 1 saptamana pe an. Pentru aceia da, nu merita. Deasemenea pentru cei care merg des la hoteluri de 5 steluri (copyright millenium tours).

 

Eu voi merge 3 weekenduri din 5 in perioada septembrie - iunie. De stat perioade lungi nu prea...

Share this post


Link to post

Si pe mine ma pasioneaza subiectul, doar ca nu e vorba de Bucuresti ci de Iasi in cazul meu. Ce imi doresc in mod special pe langa casa pe pamant e si un teren suficient unde sa poti iesi la un gratar ceva. Un minim in opinia mea e ceva de gen 1000m2. Treaba asta impinge costul total al miscarii (teren in zona decenta + cost constructie + racord la utilitati) la o suma substantiala pentru mine, asa ca mi-a trecut prin cap sa gasesc vreun amic pornit tot pe directia asta pentru o constructie de tip duplex. Vede cineva dezavantaje la ideea de duplex/multiple unit?

Share this post


Link to post

Da, tre' sa fii sigur ca te vei intelege foarte-foarte bine cu vecinul pana la adanci batraneti :mrgreen:

 

Daca prin duplex intelegi "2 case apropiate/lipite de un perete", aveam o cunostinta care sta intr-o casa de genul asta, si era foarte nervos ca n-avea nici un avantaj major fata de statul la bloc (tinand cont ca-si dorise casa la curte). Perete lipit = adio muzica tare, petreceri; balcoane apropiate = faci gratar, dai fumul in nasul vecinului; samd.

Share this post


Link to post

Problema cu intelesul cu vecinul exista intradevar, totusi eu sunt un tip linistit, si amicii pe care incerc sa-i conving :D sunt la fel.

 

Despre avantaje fata de bloc pot sa zic cate ceva. Am foarte multi prieteni care s-ar simti mizerabil la casa si nu prea vad avantajele mutarii. Totusi eu m-am nascut la casa si 4-6 luni pe an le petrec la o casa la tara, a parintilor. BTW, cand postez treaba asta o fac din livada(aici am vreo 5000+m2) si pot spune ca e superb. Intradevar e mult mai mult de munca, daca n-ai pe cineva care sa se ocupe, costurile sunt mult mai mari ( in principal incalzirea ) mai ales pentru o familie mica, dar pentru mine sentimentul de relaxare care mi-l ofera statul la casa cantareste mult peste costuri.

Share this post


Link to post
Da, tre' sa fii sigur ca te vei intelege foarte-foarte bine cu vecinul pana la adanci batraneti :mrgreen:

 

Daca prin duplex intelegi "2 case apropiate/lipite de un perete", aveam o cunostinta care sta intr-o casa de genul asta, si era foarte nervos ca n-avea nici un avantaj major fata de statul la bloc (tinand cont ca-si dorise casa la curte). Perete lipit = adio muzica tare, petreceri; balcoane apropiate = faci gratar, dai fumul in nasul vecinului; samd.

Daca esti bolovan da, dar poti face duplex lipit pe zona garajului, astfel nu deranjezi decat bitii din ECM sau atmosferele din anvelope.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...