Jump to content
Sign in to follow this  
csergogaby

Ungaria, Austria si Italia

Recommended Posts

Salut!

Imi puteti spune si mie ce traseu imi recomandati pentru Iasi - Budapesta?

Eu am auzit ca ar fi bun drumul Iasi - Vatra Dornei - Cluj Napoca - Oradea - Budapesta. Dar site-ul Michelin imi recomanda sa ies din tara prin Satu Mare, adica de la Vatra Dornei sa merg prin Prislop si Sighetu Marmatiei.

 

Voi ce parere aveti? Pe unde e mai bun drumul sau vama?

 

Mersi.

Share this post


Link to post

Eu iti pot spune plecand din Bucuresti, iesirea prin Oradea e OK.

Share this post


Link to post

Am ales drumul pe europeana, dar am avut neplaceri f. f. mari si la dus si la intors pe portiunea Campulung - Vatra Dornei - aroape de Bistrita. Adica erau "transee" facute pentru repararea drumului, dar si catvea mii de gropi  <img src= "> La Iasi imi echilibrasem rotile si le scosesem din forma patrata capatata in gropile din Iasi (din timpul iernii). Asa ca le-am rezolvat deja pe aceasta portiune. Ii bag in masa pe astia de la drumuri... erau bucati in care am mers cu viteza a II-a si chiar si I. Acum, dupa intoarcere, trebuie sa le echilibrez iar; roata din fata dreapta are forma de inima, asa de tare am lovit-o si scapa si aer... asta e, back in Romania

 

In rest a fost ok, de la Oradea am mers prin Biharkeresztes - Debrecen - Polgar si autostrada M3 pana la Budapesta. Drumurile in Ungaria is foarte faine, iar autostrada e exceptionala, adica mai faina decat la austrieci si italieni.

Pe vigneta de 4 zile am dat 970 ft, platiti cu cardul Maestro, si a fost buna si pentru M1 (Budapesta - Viena).

Benzina nu am pus deloc la unguri, doar la Oradea si apoi in austria de 2 ori ca sa ma tina pana la Firenze in Italia.

 

In Austria pe vigneta am dat 7,6 euro pentru 10 zile, deci am avut si la intoarcere. Nu am pus benzina de la statiile de pe autostrada, ci m-am dus in localitati din apropierea ei, unde era cu 15-25 centi mai ieftina: am pus benzina "super" 95 (blei frei) cu 0,90 si 0,94 euro de la bp, shell, agip si omv. Dar sa stiti ca nu am simtit diferenta prea mare intre ele, comparate cu petrom, mol sau omv de la noi.

Si in Austria is faine strazile, dar prima banda e carpita de multe ori, de la camioane cred. in schimb la poduri imbinarile is fiane de tot, nu se simt; dar in italia e jale cu ele, de zguduie tare.

 

Italienii is marlani de tot, adica am platit de la intrarea in tara pana la Venezia 13 euro si de la Venezia la Firenze inca 12 euro, deci ar fi 25 de euro pentru 500 km, deci cam 5 centi pe km e taxa la ei. L aintoarcere aceiasi treaba.

Concluzia e ca am dat 2 x 25 euro in Italia (2 x 500 km), 7 euro in Austria (2 x 400 km) si 2 x 4 euro (970 ft) in Ungaria (2 x 350 km M1+M3).

La italieni benzina am pus doar la Firenze cu 0,963 euro din oras ca pe autostrada era mai scumpa, aprox. 1,15 euro.

In Italia mai sunt si gropi pe autostrada si sunt multe blocaje in zona marilor orase (Padova, Bologna, Firenze). Sunt multe tuneluri si poduri frumoase.

Se circula foarte greu in orase, nu sunt parcari, nu se semnalizeaza, nu dau prioritate. Cei cu scuterele sunt peste tot (nu si pe autostrada) si se baga mereu si pe stanga si pe dreapta.

Am fost la San Marino (superb), Genova (foarte frumos si orasul si drumul pe malul marii) si Pisa (frumos turnul din Pisa).

Am mers in general cu 100-110 km/h cu un consum de aprox 4,7-4,8%. dar am mai mers uneori cand eram grabit si cu 120-140 km/h/ Maximul a fost peste 150 km/h.

Nu am avut nici o problema cu Matizul, nu am luat nici radar. In tara am avut detector de radar. In Ungaria am respectat limitele, iar pe autostrazi nu a fost problema, limita era de 130 :) Mai eraula austrieci politisti cu radar tip pistol si erau catvea masini oprite.

In Italia, in localitati sunt radare electronice, dar la intrare este afisat acest lucru. Cutia e mare si e la marginea drumului de culoare verde si cu semn reclectorizant pe ea (o vezi si noaptea), nu e ascunsa. Toti merg cu 70-80, iar in dreptul ei franeaza la 50. Daca depasesti iti face poza dupa ce treci de el. Eu cred ca am luat unul la inceput cand nu stiam care e treaba, cu vreo 70, dar nu primit nimic inca :shock: Sper sa scap 8)

 

Bafta!

Share this post


Link to post

Ministerul Afacerilor Externe atentioneaza cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in strainatate ca, incepand cu 1 iulie, se vor aplica noile norme juridice referitoare la circulatia pe drumurile publice in Ungaria.

 

Potrivit unui comunicat transmis marti de MAE, noile dispozitii legale privesc cuantumul amenzilor pentru nepurtarea centurii de siguranta, depasirea vitezei legale si conducerea sub influenta bauturilor alcoolice. Amenzile pot fi aplicate pe loc, valoarea acestora fiind cuprinsa intre 10.000 si 300.000 HUF.

 

MAE atrage atentia asupra faptului ca autovehiculul poate fi retinut fara alta hotarare scrisa pana la momentul efectuarii platii amenzii aplicate.

 

"Daca in momentul efectuarii unui control rutier se stabileste ca soferul sau detinatorul vehiculului are o amenda administrativa neachitata, organele de politie vor dispune retinerea vehiculului. Reprezentantul autoritatii va prezenta in scris in limbile maghiara, engleza, germana si rusa detaliile referitoare la amenda contraventionala, locul stabilit pentru stationarea vehiculului si ruta prin care se poate ajunge acolo", precizeaza MAE.

 

Cetatenii romani sunt sfatuiti sa se informeze asupra situatiei din zona inainte sa plece la drum si sa respecte reglementarile mentionate, pentru a evita situatiile neplacute care pot aparea pe parcursul calatoriei.

Share this post


Link to post

Hopa, aviz celor cu cu inscriptii pe placute cum ar fi: IS, BC ... care pe drumul patru (4) se cred pe autostrada. Sint cei mai iuti si le pilpie farurile. :) )

Share this post


Link to post

Am intalnit in topic ceva vorbe de radarele din IT alea de-ti fac poze dupa ce treci de ele.Am o intrebare pentru patiti sau cunascatori,in drumul ROMANIA-PORTUGALIA am luat un radar intr-o noapte in FRANTA cred ca aveam cca 100km/h ,fiind destul de obosit mergeam dupa unul neobservand indicatorul de localitate,drumul fiind liber ca era cam 01 noaptea se mergea bine,asa ca m-am pricopsit cu un blitz puternic din spate.Au trecut 5 luni de atunci si nu s-a intamplat nimik,ma asteptam sa fiu oprit in franta caci a doua zi am traversat toata tara dar nimic.Masina inca mai este pe lesing,cumparata de gold&platin eu fiind utilizator final,stie cineva pe unde ar ajunge amenda

??? :scarpin:

Share this post


Link to post

Poate gasesti ceva asemanator pe aici.

Share this post


Link to post

E posibil ca din Franta sa nu vina amenda in Romania, nu cred ca exista vre-un acord in sensul asta si nici nu se vor omora francezii sa afle de la autoritatile romane cine a inmatriculat masina respectiva fara a avea deja o procedura stabilita. Crezi ca se apuca sa caute cu google cine are asemenea date in Romania, si care sunt demersurile legale pentru a obtine asemenea informatii? La genul asta de date nu are acces by default toata lumea, iar in lipsa unui acord, politia franceza se incadreaza la "toata lumea".

 

Cateodata nici in Germania nu trimit amenzile mici, desi au acord din cate stiu... e munca multa, doar nu vrei sa faca politistii (care sunt functionari) ore suplimentare. Unii inmatriculeaza masinile in Germania prin tot felul de firme de leasing/inchiriere fantoma exact din motivul asta, mai ales cei care petrec mult timp la volan din motive profesionale si nu-si permit sa plateasca amenzi sau sa aiba permisul suspendat.

 

Iar dupa un an in general amenda pentru exces de viteza prescrie, daca nu te-au gasit timp de un an, la revedere. Refuza si tu orice recomandata iti vine timp de un an, ca sa fii sigur :D

Share this post


Link to post

As avea nevoie de cateva informatii..., traseul e urmatorul: Romania - Szeged - Budapesta - Viena - Graz - Udinese - Lido di Jesolo! Pot surveni modificari intre Viena si Lido di Jesolo, functie de taxe suplimentare (mai mult decat vigneta)! Stie cineva daca pe acest traseu se platesc suprataxe si cam cat ar costa? Eventual pentru fiecare tara in parte.

 

Inapoi traseul e: Lido di Jesolo - Postojna (Slovenia) - si apoi Romania. Pe unde e cel mai bine (ieftin si repede) si sa nu trebuiasca pasaport!

Share this post


Link to post

Despre Italia nu pot sa iti spun absolut nimic pentru ruta indicata. Pentru Romania->Graz, vei avea nevoie de: 1. Vinieta Ro; 2. Vinieta Hu; 3. Vinieta AU. Din cite stiu eu, in Italia platesti doar pe autostrada.

 

Pentru Slovenia, ai de platit vinieta si atit. In 2007 aveau toll-uri la fiecare 15-20 km de autostrada insa s-a renuntat la sistemul asta la 1 Ianuarie 2008. In 2008 puteai lua doar un tip de vinieta, 35 EUR pentru 6 luni. Din cite stiu, au fost introduse viniete si pentru diviziuni mai mici de timo si, implicit, la costuri mai mici

 

La iesirea din Slovenia iti recomand sa iesi pe la Maribor -> Graz -> Hu -> Ro. Exista si varianta de a iesi din SLO catre HU undeva la coada lacului Balaton insa nu vei avea autostrada pentru tot drumul. Daca nu intri in Serbia nu ai (absoluta) nevoie de pasaport. De retinut ca, la iesirea cu CI-ul, la vama risti controale mai serioase.

Edited by Salex

Share this post


Link to post

In Italia platesti pe autostrada,sunt stati de plata,oricum autostrada in italia e scumpa.

 

Cel mai scurt si ieftin drum e pe Slovenia, au autostrazile foarte bune.

Share this post


Link to post

In 2008 puteai lua doar un tip de vinieta, 35 EUR pentru 6 luni. Din cite stiu, au fost introduse viniete si pentru diviziuni mai mici de timo si, implicit, la costuri mai mici

Acum se poate lua si pt. 1 saptamina ... detalii aici.

 

Exista si varianta de a iesi din SLO catre HU undeva la coada lacului Balaton insa nu vei avea autostrada pentru tot drumul.

N-am mai fost pe acolo de 4 ani (marti in 12 s-au implinit exat 4 ani) ... atunci asa era ... da' acum, din ce vad aici si aici se pare ca au terminat autostrada si in zona respectiva.

 

 

Daca nu intri in Serbia nu ai (absoluta) nevoie de pasaport. De retinut ca, la iesirea cu CI-ul, la vama risti controale mai serioase.

Si in Serbia se poate intra doar cu CI-ul. La ce vama "risti controale mai serioase" daca iesi cu CI-ul ... la sirbi ?

Edited by adrian_r5

Share this post


Link to post

La ce vama "risti controale mai serioase" daca iesi cu CI-ul ... la sirbi ?

Din experientele proprii:

1. Slovenia -> Austria (e drept, in 2007, la putin timp de la intrarea Ro in UE)

2. Romania -> Ungaria (anul acesta, Februarie, Vama Turnu)

Share this post


Link to post

Intre Slovenia si Austria nu mai sunt controale vamale. Schengen amandoua...

Share this post


Link to post

Estimativ, un pret pentru autostrada in Italia?

Share this post


Link to post

Destul de scump, am platit pentru Bolzano - Prato dus intors cam 68 de euro - pretul e intre 6,1 si 7,5 euro/100km, functie de tipul de relief (in zonele montane e mai scump)

Poti calcula aici costul http://www.autostrade.it/en/autostrade/percorso.do

Share this post


Link to post

Multam frumos!

O sa revin cu info la intoarcere.

Share this post


Link to post

In noiembrie am un drum la Budapesta; exista vreo problema cu xenoanele de 6000 si politia ? lumina nu-i albastra, da' se vede ca-i mai alba decat cea a becurilor clasice.

Share this post


Link to post

Personal nu cred ca vei fi oprit pentru lumini, desigur, daca nu le dai un alt motiv pentru a fi oprit si sa lege si de becuri. Alfel, de esti tras pe dreapta, dai actele si ridici din umeri cind intreaba, fara nici o limba straina. Cinva, cu mult timp in urma, am crezut ca o sa-mi mearga de o fac pe mutu cind am fost prins la metrou fara bilet, din pacate nea controloru stia romaneste. :) )

Share this post


Link to post

Ungurii te opresc dupa cativa km de la granita, verifica actele, sa n-ai detector de radar si sa stai frumos cu mainile pe volan, cu nem tudom in gura. Statie o ai de pomana, e liniste in eter la ei, toti sunt in formol, se duc de parca ar veni, doar romanii ignora toate limitarile absurde de viteza din HU.

Share this post


Link to post

'nteles. Multam' ! :thumbl:

Share this post


Link to post

Vigneta sa cumperi dupa granita, "de la sursa", deschis nonstop, cu plata in lei, euro sau forinti. Pentru Austria se cumpara de la prima benzinarie (OMV) dupa Rosza si Paprika Csarda.

 

Daca mergi doar la Budapesta recomand Sibiu (ocolitoare) - Sebes - Alba Iulia - A3 - Bors. De acolo poti merge pe drum national, mai scurt, sau pe M3, daca vrei peisaje campuri de floarea soarelui.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Multam' inca o data! nu prea am ce cauta pe autostrada, asa ca DN-ul va fi.

Share this post


Link to post

O sa urasti DN-ul.

Share this post


Link to post

E plictisitor DN-ul ala dar cum tu cu racheta nu poti merge prea repede e perfect :mrgreen: . Bonus are doar 2 curbe de la granita si pana in Budapesta :D

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...