Jump to content
Sign in to follow this  
hoitshef

Sunet Ciudat La Franare

Recommended Posts

Am si eu o nedumerire.. In primul rand exista vreun senzor la placutele de frana ? Adica vreun martor ceva care sa avertizeze ca ai ramas fara placute?

In al doilea rand in legatura cu problema.. Cand franez mai bine spus cand ajung la o viteza mica sau cand franez la o viteza mica si nu calc foarte tare pedala de frana se aude un zgomot de "harjait" metal pe metal dar nu ascutit, mai degraba grav asa nu stiu cum sa ma exprim ca sa ma fac inteles :( Mentionez ca masina are 8000 km deci in mod normal dupa "mintea mea asta nepriceputa" o masina nu ar avea voie sa ramana fara placute dupa 8000 km poate doar daca s-a mers in stil "racing" cu ea ( nu este cazul de fata ).

S-a mai lovit cineva de aceasta problema a mai intalnit-o cineva?

Share this post


Link to post

Zgomotul semnalat la franare usoara il au toate masinile echipate cu placute de frana coreene. La cat metal contin si la cat de dure sunt este absolut normal. Daca vrei sa scapi de el, inlocuieste placutele cu unele soft.

 

Nu exista prevazut sistem de semnalizare a grosimii minime la placutele de frana.

Share this post


Link to post

eu stiu asa:

1. ca daca ti se duc placutele, atunci automat nivelul lichidului de frana scade, si se aprinde becul de la bord de frana. (dar inainte de a se toci)

2. eu am 1500 cu ea si nu am auzit niciodata niciun zgomot la franare usoara, de fapt chiar sunt foarte multumit cum franeaza si ca nu e niciun zgomot. Am var. Platinum din Korea venita.

 

PS. NU pot spune ca ma pricep la masini.AM alte domenii...

Share this post


Link to post

Vasul lichid de frana este de regla destul de mare, asa ca nu se va aprinde becul.

Cand placutele sunt duse complet nu ai cum sa nu iti dai seama, zgomotul de metal pe metal iti spune asta :)

In plus cursa pedalei este mai lunga.

Share this post


Link to post

Eu n-am auzit niciodata vreun zgomot specific la frane in afara de cel de la abs si cel de la anvelope la franele violente. :P

 

Nu stiu ce placute am acum, dar ma gandesc ca cele originale au fost correene. Le-am schimbat pe 31.000 la revizia de 30 ca erau cica 70% uzate, dar n-am auzit nicun scart sau sunet metalic la ele cat le-am avut pe masina.

 

Nici la setul nou n-am auzit nimic ciudat.

 

Sa nu fie cumva tot de la eterna problema cu discurile de la Aveo si faza cu zgomotele alea? ;)

 

 

LE:

"se aude un zgomot de "harjait" metal pe metal dar nu ascutit, mai degraba grav asa nu stiu cum sa ma exprim ca sa ma fac inteles"

 

Mai sigur nu e ABS-ul care lucreaza? :->

Edited by Night Elf

Share this post


Link to post

N-ai citit ca zgomotul apare, doar, cand abia mangai pedala ? Tu nu aveai cum sa treci printr-o astfel de experienta. In plus, zgomotul apare doar la primele frane, pana se duce oxidul depus in parcare.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Asta cu oxidul e tare rau... =))

 

Sorry tolin dar nu m-am putut abtine.

N-am avut probleme de acest gen ca sincer nu stiu daca a stat de 2 ori nemiscata masina mai mult de o zi, maxim 2. :)

 

Oricum ideea e ca apare cam tot timpul cand franeaza usor, teoretic daca ar fi oxidul ala s-ar fi dus dracu la primele frane. Sa nu fie totusi problema cu discurile.

 

@hoitshef

La viteze mari daca franezi brusc iti vibreaza volanul?

Share this post


Link to post

Pe vreme umeda se mai intampla sa prinda oxid peste noapte discurile sau tamburii, si eu aud uneori un harsait usor la primele pedale de frana dimineata. Asta cand nu am muzica pornita, adica sunt zgomote destul de slabe. Daca te referi la o vibratie in sasiu cand roata da sa se opreasca la frane relativ usoare, e normal, cam asa fac franele la Chevrolet.

Share this post


Link to post

Elf-ule > N-are omul, nu-l mai speria si asa e mare gashca, nu mai e nevoie de inca un membru.

Edited by tolin

Share this post


Link to post
Adica vreun martor ceva care sa avertizeze ca ai ramas fara placute?

 

Nu exista, dar o sa auzi. O sa scartaie. Nu le lasa sa ajunga in starea de "scartzaiala", verifica-le din timp.

 

 

...se aude un zgomot de "harjait" metal pe metal dar nu ascutit...

 

Sunetul este continuu sau se intrerupe (intreruperile variaza in functie de viteza)?

Discul pare striat?

 

Daca este discontinuu, s-ar putea sa ai discurile "ovale".

Altfel, este posibil sa ai o piatra prinsa in etrier.

Pe de alta parte, s-ar putea sa nu fie nimic de genul asta, si e nevoie doar de cateva frane mai sanatoase, ceea ce explica tolin.

Share this post


Link to post

Sa sar si eu la cap cu o problema legata de discuri/placute. Se intampla cand sunt in panta(la vale), am frana calcata si dau incet drumu la pedala (nu de tot) si se aude un "harjanit", pot spune ca o frecare, dupa eliberarea pedalei nici un zgomot. Sa-mi fac drum pe la service sau...treaca mearga pana la prima revizie?

Edited by magnet

Share this post


Link to post

Daca se aude de la tamburii de pe spate, stai linistit.

Share this post


Link to post

Nu. Sa nu mai franezi in panta in primul rand ;) Genul de frane de care spui tu provoaca ovalizarea discurilor prin incalzirea lor.

Share this post


Link to post

@Sato sunt aproape sigur ca se aude si pe fata, voi vedea deseara si iti zic.

 

Mircea, inevitabil ajung in aceea ipostaza, chiar daca pentru putin timp. De obicei merg pe frana de mana atunci cand stationarea este mai mare de 30 de secunde. Oricum mersi de sfaturi voi tine minte.

Share this post


Link to post

Magnet, ce spui tu de harjait nu e nici o problema, asa se aud tamburii. Franele fata nu harjaie.

 

Nu. Sa nu mai franezi in panta in primul rand ;) Genul de frane de care spui tu provoaca ovalizarea discurilor prin incalzirea lor.

Sa accelereze :) )

Daca se ovalizeaza altele noi, ca doar e in garantie.

Share this post


Link to post

OFF Topic Pe panta se foloseste frana de motor si se franeaza scurt pana in viraj. Ca sa nu mai vorbim ca sunt pante unde se poate accelera lejer. Sunt satul de soferi care tin piciorul pe frana de cum a inceput masina si pana jos, eventual si pe liber, pentru ca mai apoi sa accelereze ca sa urce, obligandu-ma si pe mine sa procedez similar pentru a nu-i accelera direct. Ca sa nu mai vorbim de stopurile care-ti ard ochii nonstop pe o coborare din asta...

Edited by Mircea

Share this post


Link to post

Eu nu pot intelege conceptul de ovalizare din cauza franelor usoare. Am dat in frane de le-am facut albastre la cielo, si tot nu s-au ovalizat.

Cred ca singura explicatie poate fi materialul insuficient calit. Caz in care ii pun sa le schimbe, pun diferenta si iau altele de firma.

A fost funny bre formula, sa nu franeze la vale, evident ca se foloseste frana de motor :) )

Share this post


Link to post

Am pierdut eu vreun episod sau voi aveti vreo alta metoda de a frana daca altul franeaza in fata voastra?

Share this post


Link to post

Cand unul franeaza inutil in fata mea, il depasesc in primul viraj la stanga cu vizibilitate, daca altfel nu se poate. Nu pot vedea o masina franata la deal.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Oameni buni... , nu stiu dece vorbiti despre frana de motor, si despre cum sa depasesti pe cineva care franeaza in fata ta... cu sau fara vizibilitate! Initiatorul topicului a spus:

 

"Cand franez mai bine spus cand ajung la o viteza mica sau cand franez la o viteza mica si nu calc foarte tare pedala de frana se aude un zgomot de "harjait" metal pe metal dar nu ascutit... "

 

Daca omul si-a cumparat masina cu frane sa le foloseasca, ...pe banii lui! Indiferent cat franeaza, daca franele scot zgomotul respectiv, are o problema cu franele, ... Care-i acea problema?

Share this post


Link to post

Problemei lui i-am raspuns in postul #2, acelasi lucru se intampla pe masina actuala si pe Matiz, iar discutia de mai sus era generata de catre AB si nu avea legatura cu initiatorul topicului. Ca sa intelegi mai bine, zgomotul de frecare usoara metal pe metal se aude in habitaclu datorita lipsei de insonorizare la aripi la modele respective. Pe masura ce materialele se incalzesc, deci, si in cazul in care se debuteaza cu o frana mai apasata, zgomotul dispare. Zgomotul este provocat si de acumularea de umiditate in zona discului ca urmare a parcarii in zona cu umiditate mare, pe pamant (iarba), in cazul meu.

Share this post


Link to post
Nu. Sa nu mai franezi in panta in primul rand ;) Genul de frane de care spui tu provoaca ovalizarea discurilor prin incalzirea lor.

Mircea, sunt convins ca se referea la frana in panta stand pe loc. Am mai zis ca asa face si la mine cand dau drumul usor la frana de serviciu, se aude/simte o usoara trepidatie din cauza duritatii placutelor.

Share this post


Link to post

OK multumesc frumos pentru raspunsuri !

 

Ca sa completez am observat ca zgomotul se aude mai eles de exemplu cand am rotile bracate aproape de maxim spre stanga si pun frana de la 2-3 km/h deci aproape stand pe loc .. se aude acest zgomot de "harjaiala".

Nu cred ca e vorba de discuri reci pentru ca atunci cand am pus franele astea ca sa vad de unde si ce se aude mergeam deja cu masina de vreo ora (deh traficul din bucuresti ).

Problema mea este ca nu stiu cum sa verific uzura placutelor ... o sa ma uit atent la discuri sa vad daca sunt striatii excesive.

Si o sa incerc acelasi lucru cu rotile bracate si cand sunt discurile reci. Adica sa stiu cat mai multe simptome si in ce context.

Sper sa nu fie discurile.. dar alta solutie nu prea prevad :( . Las-o naibii de treaba ca discuri uzate la 8000 km pur si simplu nu imi vine sa cred.

Daca mai aveti alte sugestii le astept cu drag !

 

Multumesc inca o data ! Bafta !

Share this post


Link to post

De 2 zile mi-a aparut si mie exact acelasi "harjait" descrs de tine, pe partea stanga fata. Cateodata apare...simt chiar si in pedala usor, si cateodata dispare.

Precizez ca nu este de la oxidul de pe disc. Am aproape 42 k si urmeaza joi sa ai fac revizia de 3 ani...abia astept sa vad ce se intampla.

ps: o fi prins ceva...intre placuta si disc?...o fi posibil asa ceva...(stiu ca suna cam aiurea dar...cand m-am uitat pe la janta...era in interior o "boaba" de pamant, am luat-o si dupaia nu am mai simtit...o perioada) =))

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...