Jump to content
Sign in to follow this  
jessie

Anvelope Iarna Versus Lanturi

Recommended Posts

... la sama service ...

 

Ce sa zica si ei ... ca sa mai ia 10 RON/roata pentru azot. In principiu azotul este mai util vara pentru a nu se supra-incalzi anvelopa mai ales la viteze de rulare ridicate. E drept ca si iarna este mai stabil la variatiile (scaderile ) mari de temperatura insa nu cred ca se jutifica ...

Share this post


Link to post
Ca tot vorbim de cauciucuri de iarna... cum trebuie sa fie presiunea la care sunt umflate, cea nominala data de producator sau mai mica ca in cazul celor de vara "pentru a mari aderenta". Nu cumva daca sunt umflate mai putin decat presiunea nominala pot avea efect invers asupra aderentei?

 

"Acordati atentie deosebita presiunii din anvelope, in general iarna trebuie sa fie mai mare cu 0,2 bari fata de presiunea din anvelopele de vara."

 

sursa: http://www.apco.ro/informatii.htm

 

Am mai scris asta pe undeva...

Share this post


Link to post

Presiunea in pneu depinde de temperatura la care se face masuratoarea, asa ca, presiunea recomandata trebuie raportata la temperatura. Atata timp cat nu se specifica temperatura, toata povestea este relativa. Daca presiunea a fost stabilita la, sa zicem, 25'C (vara), pe timpul temperaturilor sub 0'C ea va fi cu vreo 0,2 mai mica. Cred ca toata ratiunea se refera la un pneu de iarna a carui profil trebuie sa calce perfect la suprafata de rulare pentru a profita de el.

Altfel, din experienta rulajului pe zapada cu pneuri de vara, o presiune mai mica cu 0,2 aduce o aderenta in plus.

Share this post


Link to post
Ce sa confirm bre??? ... Ca-mi dadeau pe afara frunzele de morcov cum a cazut amarata aia de zapada? :D Cred ca cea mai in masura sa spuna ar fi @Ileana, cu toate ca am simtit si eu, culmea in oras, ce inseamna sa ai cauciucuri de vara, iarna.

 

Sa confirme fiecare ce vrea. Eu am facut drumul ala cu Matador Stella, fara probleme.

Daca aveam anvelope de iarna imi permiteam viteza mai mare pe anumite portiuni.

Teoretic, de fapt, ca eram in coloana si mergeam cu viteza coloanei. Nu am facut depasiri, dar am vazut vreo 20 de depasiri, din care 6 la limita aderentei, in "dans", iar una peste limita aderentei, doua masini ajungand in sant.

Dar tot la fiecare 20 de km ar fi trebuit sa opresc sa spal geamurile si sa pun lichid la spalatorul de parbriz.

Deci la ce mi-ar fi folosit anvelopele de iarna?

 

Fireste, la masini mai grele si/sau mai puternice problema se pune altfel.

Share this post


Link to post

OFF: Mai aveai sa spui ca anvelopele de iarna sunt o inventie strict pentru a creste vanzarile producatorilor(no offence).

ON: Iti doresc sincer sa nu iti schimbi parerea despre cauciucurile de iarna in urma unui eveniment ce ar fi putut fi evitat daca le aveai.

 

Drum bun si fara neplaceri. :)

Share this post


Link to post

In weekend am reusit sa plec si eu la munte. Simbata pe DN1 lucrurile au stat f. bine, s-a circulat fara nici o problema cel putin pina la Predeal.

 

Duminica am urcat la 3 Brazi pe un drum partial deszapezit. Fara probleme !

Ceva mai tirziu am dat o fuga pina la Plaiul Foii, drumul si mai putin deszapezit, fara nici un strop de nisip sau sare. Fara probleme !

Am revenit in Bucuresti pe A1 (pe care circulatia a fost CRIMINALA !!!) insa am putut merge pe alocuri cu 70-80 km/h fara probleme si fara a simti nici un moment vreo pierdere de aderenta. Am vazut f.f multe accidente (din fericire fara urmari grave si fara raniti), toate masinile iesite in decor avind ... cauciuce de vara. Cu siguranta ca unele dintre incidente ar fi putut fi evitate printr-o conduita de condus ceva mai prudenta.

 

Am vazut atit la 3 Brazi cit si pe autostrada citeva masini dotate cu lanturi, unele puse pe anvelope de vara.

 

Eu unul am anvelope de iarna pe toate rotile si nu consider ca asta m-ar pune in situatia de a fi 100% ferit de pericole insa DE DEPARTE sint mult mai linistit decit daca as rula cu anvelope de vara. Fac parte dintre cei care considera ca anvelopele de iarna NU SINT UN MOFT ci o NECESITATE REALA. Lanturi am si eu de 4 ani, insa pina acum nu le-am scos niciodata din cutie, asta pentru ca nu am avut nevoie !

Share this post


Link to post
ON: Iti doresc sincer sa nu iti schimbi parerea despre cauciucurile de iarna in urma unui eveniment ce ar fi putut fi evitat daca le aveai.

Si cum s-ar determina chestia asta, ai idee?

Share this post


Link to post

@AB: E sfarsit de program,...oboseala...mi-e teama ca nu inteleg ce vrei sa spui.

Share this post


Link to post
Cred ca toata ratiunea se refera la un pneu de iarna a carui profil trebuie sa calce perfect la suprafata de rulare pentru a profita de el.

 

Exact pentru acest lucru am pus si eu intrebarea.

Deci fac presiunea in mod normal la temperatura exterioara de acum, asta inseamna in jurul a 0 grade, si ea teoretic este mai mare cu 0,2 bari fata de cea masurata la 25 grade.

Pe site la Apco spune in schimb, ca trebuie sa fie cu 0,2 bari mai mare decat cea de vara, deci se mai decaleaza in sens crescator cu 0,2 bari.

Ma tem ca daca presiunea din pneurile de iarna este mai mica, sa nu aibe de suferit distanta de franare.

Share this post


Link to post

La Tico ce lanturi sar potrivi???Am caucicuri pe 135/70 R12!

Share this post


Link to post
La Tico ce lanturi sar potrivi???Am caucicuri pe 135/70 R12!

 

Nu cred ca exista... :rolleyes: ...eu cu disperare am cautat pt 155/65R13 si ...NIMIC

Share this post


Link to post

:uff: Rau daca nu exista!Nu mai pot pleca la munte...Si eu cu Matizul nu ma duc...  <img src= (">

Share this post


Link to post
Nu cred ca exista... eu cu disperare am cautat pt 155/65R13 si ...NIMIC

 

De existat exista si pentru dimensiunile astea. Am vazut anul trecut lanturi care mergeau inclusiv pentru Dacia 1300, insa nu stiu daca va ajuta la ceva pentru ca e vorba de tirgul Vitan din Bucuresti

Share this post


Link to post

MCojo,

 

Fizic vorbind (ca teoretic nu ma prea pricep :) ), o presiune masurata la 0 grade cu manometrul care arata sa zicem 2 bari este la fel de mare (sau mica, cum doriti) ca o presiune masurata la 25 de grade cu acelasi manometru care arata... tot 2 bari.

Asta fiind stabilit (cine nu crede e asteptat cu explicatii :) ), intrebarea este doar, cand ai masurat ultima oara presiunea. Daca a fost la 25 de grade, probabil ca trebuie sa mai dai niste pompe (se mai dezumfla oricum, nu neaparat de la variatia de temperatura). Daca ai masurat-o azi si indica ca la carte, e buna :D

Tolin zicea de experienta cu pneurile de vara, care ar fi bine sa fie lasate mai moi ca sa "muste" cu toate crapaturile din zapada. Oricum solutia nu este sa umfli cauciucurile vara si sa le tii asa pana la vara urmatoare. Se dezumfla oricum si vor trebui umflate. Deci la cat?

Eu zic ca fix la presiunea "de catalog", la temperatura care este cu manometrul care este.

As mai spune in incheire ca variatia de presiune datorata incalzirii pneurilor in timpul mersului este proportionala cu variatia de temperatura (un pic de teorie nu strica, totusi). Am o vaga banuiala ca iarna pneurile se vor incalzi mai putin (ca variatie) din cel putin 2 motive: e mai rece si deci transferul termic se face mai bine, se merge in general mai incet deci mai putina energie risipita. In conditiile astea se va obtine oricum o presiune de... mers mai mica. De aici ar putea, in functie de parcurs, veni si o idee de ajustare prin umflarea ceva mai mult a cauciucurilor. Asta se recomanda de fapt pe ici pe colo, dar explicatiile cam induc in eroare.

Edited by Abram Burel

Share this post


Link to post

Am pus azi prastiile de iarna: 28 ron montajul (+7 atentia).

Diferente imediate- nu stiu, ca era asfalt curat in oras.

Diferente la intoarcerea acasa: m-am dat mai pe dreapta ca era blocaj (sa las pe altii mai "dotati" sa treaca pe langa mine) si am intrat cu roata dreapta in zapada de pe margine. M-am dat jos sa vorbesc ceva cu cel din dubita din fata. Nu puteam deschide portiera mea- asa de tare batea vantul. M-am dat jos- nu ma puteam tine pe picioare, atat din cauza vantului, cat si a ghetii de pe jos. Am dat sa ies din zapada (o roata era pe gheata de pe sosea)- a iesit fara probleme. Am ajuns acasa (nu fara peripetii- ca am nivelat toata soseaua- ca a mea e mai joasa si am rascait la greu podul). Am trecut fara probleme prin zapada de 15-20 cm. Am ajuns acasa: daca inainte NU puteam urca decat foaaarte greu in curte (si-mi faceam carca de griji sa NU lovesc IARASI stalpul din stanga al portii- va aduceti aminte de patania cu matizul), ei bine- acum am urcat foaaarte lejer, nu a derapat deloc.

ori fi ele prastii de anvelope resapate, insa la cat se ridica investitia pentru puntea fata- 185 ron- eu zic ca merita fiecare banut.

Bella- nu te supara: crezi ca eu mi-as fi pus gume de iarna daca cele de vara ale masinii faceau fata pe gheata/zapada?! Inainte in intra ABS-ul la greu cand piscam putin frana (chiar si in zapada), acum s-a schimbat treaba- masina opreste muuult mai usor. Nu e marketing, e necesitate.

Share this post


Link to post

Luciane te cam contrazici cu ceea ce spuneai in posturile tale de aici si aici ...

Imi pare bine ca ti-ai dat seama ca "iarna nu-i ca vara" si cauciucurile adecvate de sezon te scutesc cateodata de neplaceri.

Edited by MCojo

Share this post


Link to post

Asa e, colega! Si nici n-a costat mult. Culmea e ca a acceptat si tata sa-si ia in nici 3 secunde de la propunere (prin telefon). Oricum, sunt muuult mai bune decat cele de vara.

Inca ceva: hankook-urile e bine sa le pun in beci? Am auzit ca e bine sa fie tinute la umezeala. Daca nu, am o camara maaare, garajul si atelierul la dispozitie. Astept sugestii.

Edited by Lucian M

Share this post


Link to post
OFF: Mai aveai sa spui ca anvelopele de iarna sunt o inventie strict pentru a creste vanzarile producatorilor(no offence).

 

 

Bella- nu te supara: crezi ca eu mi-as fi pus gume de iarna daca cele de vara ale masinii faceau fata pe gheata/zapada?! Inainte in intra ABS-ul la greu cand piscam putin frana (chiar si in zapada), acum s-a schimbat treaba- masina opreste muuult mai usor. Nu e marketing, e necesitate.

 

Nu ma supar pentru ca eu sunt adeptul folosirii cauciucurilor de iarna chiar daca mergi exclusiv in oras. :mrgreen:

Nu cred ca ai citit cu atentie ce am scris eu...

Share this post


Link to post

Da, acum am vazut mai bine. Scuze (se vazu lupul moralist- adica eu).

 

TOTUSI: unde sa depozitez anvelopele de vara?! Beci, garaj, atelier, camara...

Share this post


Link to post

Depozitarea anvelopelor

Aveti in schita de mai jos modul de depozitare a anvelopelor montate pe janta si apoi nemontate:

 

Cele nerecomandate sau orice alte moduri de depozitare pot duce la deteriorarea anvelopelor.Acestea se vor depozita ferite de surse de caldura si de actiunea directa a soarelui in locuri uscate si departe de produse petroliere sau alte produse chimice care pot duce la degradarea acestora.

Anvelopele montate pe janta se vor depozita doar agatate de jante sau stivuite una peste alta, ideal pe un palet din lemn.

Anvelopele nemontate pe janta nu se vor stivui una peste alta sau atarna deoarece aceasta va duce la deformarea lor si la dificultati de a fi montate si umflate ulterior.

post-3300-1198159501_thumb.jpg

Edited by bella

Share this post


Link to post

Multumesc pentru tot!

 

LE: bre, ce trag prastiile mele- ceva de speriat. Ma bag fara frica in zapada, nu mai stau stresat cand trec pe langa alta masina pe strada, o parchez unde vreau fara sa stau cu griji ca nu mai pot iesi etc. Contrar celor spuse de unii ca n-ar fi bune resapatele- eu zic ca isi merita banii din plin. Nu le recomand, spun doar ca pt mine is incredibile, nu ma asteptam la semenea "performante". Unde plangeam cu gumele de vara, acum stau relaxat. Azi pe drumul catre servici mi-am permis sa fumez o tigara- iar inainte tineam cu ambele maini de volan si ma uitam tinta la drum, sa nu ma izbesc in vreun mal de zapada. Repet- nu credeam sa fie asa de bune niste gume de iarna. Promit ca nu ma mai prinde vreo iarna fara gume potrivite!

Edited by Lucian M

Share this post


Link to post

De unde ai luat gumele de iarna si cat ai dat pe ele ?---off-topic

Share this post


Link to post

Am un prieten in localitate care le aduce dintr-un depozit din Radauti. Tot satul cumpara de la el. Chiar si cei din imprejurimi. In fiecare duminica merge in targ la Bacau- piese, cauciucuri etc.

Share this post


Link to post
Promit ca nu ma mai prinde vreo iarna fara gume potrivite!

 

Si uite cum, incet incet, forumul asta incepe sa aiba rezultate pozitive imediate. La cit mai multe de acest gen !

Share this post


Link to post

Luciane sa nu te bazezi pe ele cand e vorba de gheata!

Share this post


Link to post
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...