Jump to content
Sign in to follow this  
Leone

Necazuri La Zborurile Cu Avionul

Recommended Posts

N-am gasit ceva de genul asta pe aici si cred ca ar fi benefic sa spunem din pataniile noastre ca altii sa fie preveniti.

 

La mine la birou, am o colega care a zburat pe ruta Romania-Italia cu Tarom si la intoarcere s-a trezit fara bagaj. A trecut mai bine de o luna de atunci si speranta ei sta doar in faptul ca i s-a spus ca au fost multe cazuri cand bagajele au fost gasite si dupa 3 luni de zile.

 

O alta colega s-a intors recent dupa un zbor dus-intors cu Blue Air pe relatia Romania-Franta si cand a ajuns acasa a constatat cu stupoare ca i-au disparut niste cadouri din bagaj. A sunat la companie si i s-a spus ca nu au ce sa-i faca, trebuia sa constate disparitia pe aeroportul Baneasa si, in plus, trebuia sa aiba geanta securizata cu un lacat.

 

Mai adaug ca, acum un an, unui italian poposit pe meleagurile noastre i s-a ratacit un bagaj pe ruta interna Bucuresti-Iasi. Dupa multe discutii si telefoane, bagajul a aparut, dar dupa 4 zile de la disparitia lui.

Share this post


Link to post

Bagaje se pierd la orice aeroport, cu orice companie. Trec prin prea multe maini pentru a nu exista tentatii, pe parcurs. Poate doar la Heathrow sa fie in regula, dar acolo tot sistemul e automatizat si calculatorul n-are nevoie de parfumurile din bagaje :) )

 

Chestia asta oricum e relativ stiuta, dinainte sa zbor stiam ca lucrurile de valoare (mici si scumpe) tre' sa le iei cu tine la bagaj de mana. Lacat la geanta de voiaj n-am avut, dar la varful papornitei mi-am pus punga cu rufe murdare pe post de antifurt :mrgreen:

Share this post


Link to post
... Poate doar la Heathrow sa fie in regula, dar acolo tot sistemul e automatizat ...

 

Neah, nici aia nu-s scutiti. Am vazut destule reclamatii si pe Heathrow. Oricum, Taromul sta bine pe langa Lufthansa sau AirFrance. Astia ultimii is campioni la pierdut bagaje.

Share this post


Link to post

Mie imi pierdusera bagajele in Montreal,dar le-am gasit dupa ~1,5h.Auzisem si eu inainte ca AirFrance cam are un obicei in a pierde bagaje.

Nu cred ca sistemul e automatizat complet deoarece pe aeroportul din Paris am vazut baietii cum incarcau in alt avion bagajele.

Share this post


Link to post

A fost un episod la "how it's made" cu bagajele la aeroporturi.

De obicei la zborurile directe sansele sunt destul de mici sa se piarda bagajele, de obicei se pierd cand ai legatura.

 

Eu am fost norocos sa nu o patesc niciodata (am cam 10-15 zboruri atat cu tarom cat si cu niste low-costuri).

 

 

PS: Inainte sa zbor cu tarom si alte companii (pt. comparatie) credeam ca-i mandrie nationala referitor la cat de buni sunt pilotii nostri. Combinat si cu faptul ca-s pasionat de avioane pot spune ca la capitolul aterizari nici un pilot strain nu egaleaza performantele alor nostri. Faza cea mai interesanta e ca pilotii straini aterizeaza "by the book" (in sensul ca reduc thrust-ul complet la 50 feet si apoi dau puternic cu trenul de aterizare de asfalt) in schimb ai nostri aproape tot timpul aterizeaza cu motoarele turate si singurul lucru care-i da de gol in momentul in care a atins asfaltul este reverse thrust-ul :D

 

Lunea asta am aterizat la 9 dimineata pe baneasa si era putina ceata si pilotul (sky europe) cred ca a cam transpirat putin deoarece a aterizat cu motoarele in 50%, a lovit tare asfaltul si apoi a bagat reverse thrust de am crezut ca o sa ia foc motoarele, combinat cu o frana puternica pe roti. Probabil a fost precautie in caz ca rateaza pista sa poata sa decoleze si sa incerce din nou. Pentru mine a fost really fun, dar restul nu au fost foarte happy, mai ales ca la decolare au fost vreo 30 minute de turbulente si stewardesele tot imparteau la pungi de hartie :)

Share this post


Link to post
N-am gasit ceva de genul asta pe aici si cred ca ar fi benefic sa spunem din pataniile noastre ca altii sa fie preveniti

 

Nu stiu cum este cu low-cost, insa companiile mari introduc in sistem toate bagajele care sunt imbarcate la bordul avionului. Asa se face ca inainte de imbarcare se poate solicita o informatie operatorilor de la poarta de imbarcare privind bagajul propriu stiut fiind faptul ca si acesta are un tichet de identificare cu bare sau mai recent RFID (identificare cu radio frecventa). Daca in bagaj nu sunt obiecte personale de valoare insumata mai mare de 600 -1200 E (depinde de companie) nu este nevoie de asigurare separata. Daca da se poate obtine la cumpararea biletului o asigurare suplimentara. Acest aspect poate fi regasit pe site-ul companiei cu care doriti sa zburati. La low cost am o mare indoiala ca asigura ceva, asa ca aveti grija. Daca aveti o camera foto faceti o poza bagajului inainte de predarea lui, dar si inainte de ajungerea in aeroport stiind ca acolo fotografiatul este interzis. La destinatie daca bagajul este deteriorat se poate solicita despagubiri. Intr-o situatie similara Delta mi-a platit 350 USD in 1995 dupa ce imi lipsea o rotila de la geamantan. Desi nu aveam poze acesta arata foarte nou (fiind la primul drum) astfel ca nu au avut ce sa comenteze. Despagubirea se face dupa un catalog de bagaje specific fiecarei companii, iar in cazul respectiv mi-au platit banii la imbarcarea pentru intoarcere.

Si nu in ultimul rand, chiar daca puneti lacat la bagaj, puneti si cheia intr-un buzunar asa de curtoazie ca nu fura nimeni din ele  <img src= )"> si nu uitati sa atasati si o eticheta cu date personale (e-mail, adresa in tara si telefon in caz ca aceasta se pierde).

Edited by safari hunter

Share this post


Link to post
Lunea asta am aterizat la 9 dimineata pe baneasa si era putina ceata si pilotul (sky europe) cred ca a cam transpirat putin deoarece a aterizat cu motoarele in 50%, a lovit tare asfaltul si apoi a bagat reverse thrust de am crezut ca o sa ia foc motoarele, combinat cu o frana puternica pe roti. Probabil a fost precautie in caz ca rateaza pista sa poata sa decoleze si sa incerce din nou. Pentru mine a fost really fun, dar restul nu au fost foarte happy, mai ales ca la decolare au fost vreo 30 minute de turbulente si stewardesele tot imparteau la pungi de hartie :)

 

Prietene Hawkeye cum zici ca fuse cu 50% din motoare? Mai pune ceva la putere deoarece de curand am facut o aterizare de urgenta dupa ce A 320 SN Brusseles a luat o cioara la decolare. Mai naspa a fost ca motorul dreapta a murit de tot iar stangul era accelerat la maxim dincolo de 100%. Incredibil dar am aterizat tocmai bine inapoi pe Dakar dupa ce pilotii au incercat sa aduca avionul inapoi in timp ce survolau oceanul si care pierdea vizibil din altitudine, iar la aterizare a fost cu mult sub unghiul optim de incidenta de pe panta de coborare. Totusi in atare conditii aterizarea a fost acceptabila. Despre pungi amice numai de bine, dar in ultimii 16 ani de cand zbor nu prea am vazut amatori sa le umpla. Ce tip avion zici ca era?

post-2099-1196819048_thumb.jpg

Edited by safari hunter

Share this post


Link to post

737-700.

 

Imi vine foarte greu sa cred ca poti ateriza un 737 cu flapsurile la 45 de grade si cu motoarele peste 50% deoarece iti da mai multa portanta decat ai nevoie si practic nu cobori. Banuiesc ca poti sa infigi botul in jos si fix inainte de impactul cu pista sa tragi in sus dar mi se pare exagerat de periculos.

In plus, spool time-ul de la 50 la 100 (in cazul in care rateaza pista) este suficient de mic cat sa poti sa urci in siguranta.

 

Referitor la muritul unui motor, daca ai ajuns deja la V2 (in majoritatea cazurilor e la cateva secunde de "rotate") poti urca fara probleme cu un singur motor. Aterizarea e ceva mai dificila deoarece trebuie redirectionat thrustul corect insa nu e imposibil.

Share this post


Link to post

Tot din categoria necazuri pe aeroport, aveti mare grija la cursele Air France, sindicatul muncitorilor aeroportuari francezi au obtinut pt acestia dreptul de a nu ridica bagaje mai grele de 32 kg!

Deci, chiar daca il puneti pe banda si fata de la check-in vi-l accepta, sunt mari sanse ca hamalul care ar trebui sa-l urce in avion, sa nu faca acest lucru iar bagajul va ramane pe aeroport!

 

Am patit treaba asta la Nisa, am fost avertizat de tipa de la check-in si a trebuit sa ma duc sa cumpar o geanta de prin aeroport si sa transfer in ea citeva kile dintr-o geanta care avea 38 kg!

Share this post


Link to post

@NFS: vor bagaje mai usoare, numai bune de aruncat de la 4-5 metri distanta!

Peste tot in lume pe unde am fost, aceeasi problema cu manevratul bagajelor. Zbor periodic pe ruta Bucuresti-Munchen, si un geamantan nu tine mai mult de 4-5 zboruri, orice marca ar fi el. Ultimul Samsonite, de plastic (sanatos de altfel), cumparat special pentru a proteja lucrurile din interior (la un geamantan textil am avut surpriza sa gasesc turtit pana si tubul de spuma de ras) avea nevoie de un polish chiar dupa primul zbor. In rest, numai de bine: rotile lipsa, cifru smuls si geamantane strapunse cu tigara.

 

Tot in legatura cu aeroporturile, mi se par simpatici vamesii de pe otopeni: daca ai ghinionul ca zborul tau sa ajunga in acelasi timp cu unul din Turcia, de ex., sau vii din State, vama baieti!!! Stau cu mana intinsa si fara nicio rusine, roman, strain, vama la baiatu' se plateste, numai in euro si dolari.

Edited by Juliaen

Share this post


Link to post

Eu prefer sa imi iau bagajul la cabina, ce e drept zbor pt 2-3 zile de obicei si un troller mai mic imi este de ajuns. Daca am bagaj mai mare ( de mai sunt si cumparaturi de facut prin unele locuri) nu las nimic de valoare la cala. Am ramas frecvent insa fara tigari ( la dus) sau fara prostii marunte gen ( dulciuri) la intors. Am mai facut prostia venind de la Praga sa iau cateva cutii de bere, pe care insă pe Otopeni le-am gasit explodate. Sticlele insa au rezistat. :)

M-am tot uitat dupa manipulantii de bagaje, iar tipii le arunca fara nicio grija, ca pe bolovani. Pt cabina merita luata o geanta mai buna dr pt cala am luat o ieftinitura pt ca oricum nu rezista mai mult de jumatate de an.

Share this post


Link to post

Am vazut si eu pe aeroportul din Madrid o faza nasoala: o masina din aceea cu remorca plina cu bagaje mergea in viteza, citeva bagaje au cazut din remorca, dar baietii nu s-au sinchisit, i-au dat forja mai departe. La citeva secunde trece pe acolo alta masina, exact peste un geamantan cazut. Soferul n-a schitat absolut nici un gest (sa incerce sa-l ocoleasca sau sa frineze), absolut nimic, cu toate ca se putea lejer. Geamantanul a fost zdrobit intr-un hal fara de hal, toate lucrurile imprastiate pe acolo (mi-au ramas in minte niste pantofi rosii de dama imprastiati pe asfalt :) ). Ma gindeam cu groaza la geamantanul meu (era nou-nout dar cind am ajuns acasa zici ca s-a jucat fotbal cu el). Ma rog, bine ca l-am gasit intreg.

O alta faza: prietenei mele i s-a ratacit bagajul (cind a venit de la Viena), si dupa o saptamina doar s-a gasit, si culmea, astia nici nu s-au sinchisit sa il aduca pina la aeroportul din Mures (a trebuit sa mergem sa-l luam de la Cluj).

Share this post


Link to post

Extrem de tare ce aud...mie nu mi s-a intamplat asa ceva ... geamantanul in stare perfecta, fara nici o problema, la fel si lucrurile din el...poate din cauza Swiss-Air -ului?

Share this post


Link to post

Ce conteaza compania? Tot prin acelasi aeroport trece.

Edited by Zmeul cel rau

Share this post


Link to post

V-ati dat careva cu Austrian Airlines pana acum? Eu am renuntat la Sky Europe, au devenit nesimtiti la preturi, si sambata viitoare o sa am prima experienta cu AUA.

Share this post


Link to post

Nu conteaza Linia Aerian ci Handlerii din aeroport-uri...ei pot pierde bagajele! Daca nu iti vine in 3-5 zile acasa iti poti lua adio de la bagaj ! Eu calatoresc lunar cu avionul si folosesc numai bagaj de mana (troller) , e rapid si convenabil...sper sa nu fiu nevoit sa am multe bagaje!

 

PS: Handlerii de pe Otopeni sunt printre cei mai buni...pt ca e aeroportul minuscul...daca treci prin Paris insa...

Share this post


Link to post
Neah, nici aia nu-s scutiti. Am vazut destule reclamatii si pe Heathrow. Oricum, Taromul sta bine pe langa Lufthansa sau AirFrance. Astia ultimii is campioni la pierdut bagaje.

E funny ca British Airways, a fost premiata in 2006 pentru cele mai multe bagaje pierdute, procentual vorbind. AirFrance a avut o vreme cand serviciile erau sub orice critica, dar in ultimii ani, mai ales dupa ce s-au unit cu KLM, si-au imbunatatit calitatea semnificativ

 

Nu conteaza Linia Aerian ci Handlerii din aeroport-uri...ei pot pierde bagajele! Daca nu iti vine in 3-5 zile acasa iti poti lua adio de la bagaj ! Eu calatoresc lunar cu avionul si folosesc numai bagaj de mana (troller) , e rapid si convenabil...sper sa nu fiu nevoit sa am multe bagaje!

Asta imi aduce aminte de experimentul din Paris cand au pus o bomba de proba si niste accelerometre in bagaje si rezultatele au fost dezastruoase: bomba au pierdut-o, iar accelerometrele au dat afara din scala.

Share this post


Link to post

Ma bag si eu in seama :D

 

Tocmai m-am intors din Turcia, am zburat cu Turkish Airlines, la dus un Boeing 737-800, la intoarcere Aibus A321.

 

Despre bagaje, numai de bine :( Bajetii de la Otopeni care le "asezau" pe banda, desi podeaua remorcii era la acelasi nivel cu banda transportoare, ei le ridicau putin ... numai cat sa le poata tranti. Atat la dus cat si la intors erau valize cu fermoarul desfacut ... numai ca erau din cele pe care se suisera cu fundu' ca sa le poata inchide.

 

Aterizarile: la Istambul era senin asa ca am avut parte de o aterizare in stilul celei descrise de hawkeye ... a dat cu trenu' de aterizare de pista de mi-au clantanit dintii in gura. La intoarcere, era o ceatza de toata frumusetea la Otopeni ... am realizat ca ne apropiem de aterizare doar cand am vazut luminile masinilor de pe DN1 ... ca masinile nu se vedeau. In cazul asta a aterizat cu motoarele turate, aerizare lina, fara ca avionul sa salte pe pista. Dupa ce a vazut ca a nimerit pista, a bagat reverse de am crezut ca-i zboara motoarele.

 

In rest, mancarea mai buna decat pe Lufthansa ... in conditiile in care tot zborul a durat 55 min ...

 

Singura bila neagra, destul de mare ... in aeroport nu existau puncte de predare a bagajelor pentru fiecare zbor in parte ... ci toate cursele Turkish Airlines erau la gramada ... iar cand am ajuns noi in aeroport erau cozi de muuuulte zeci de metri la cele cateva puncte deschise. Intre timp au mai deschis cateva si am reusit sa facem chek-in in timp util :D Pentru cursele altor companii existau puncte de check-in separate, pentru fiecare zbor in parte.

Share this post


Link to post

Faza cu opritul motorului de la o cioara nu e normala. Poate era un condor. :)

Share this post


Link to post

Update from aviation-safety.net

 

Just before 11:00 in the morning a team of maintenance workers entered runway 08R at OTP to do maintenance work on the center lights. The maintenance team consisted of four workers and two vehicles. Two of the workers were working at about 600 meters from the treshold and the other two workers were working at about 1500 meters from the treshold. Visibility at the time was poor due to thick fog.

At 11:04 the runway was vacated by both vehicles due to landing traffic. At 11:06 they were recleared to enter the runway. At 11:25:13 flight ROT3107, a Boeing 737-300, was cleared to enter runway 08R for takeoff. The flight was cleared for takeoff at 11:26:07. Between 11:26:40 and 11:26:50 the control tower asked the maintenance workers if the runway was clear but got no reply.

Accellerating for takeoff, at a speed of about 90 kts, the Boeing 737 hit a car 600 m past the runway threshold with the nr.1 engine and with the left landing gear. The aircraft ran off the left side of the runway and came to rest 137 meters left of the centerline and 950 meters from the treshold.

 

METAR at 09:00 and 10:00 UTC (11:00 an 12:00 local) was reported as:

LROP 300900Z VRB01MPS 0100 R08R/0250N R08L/0250V0375N FZFG VV000 M05/M05 Q1026 NOSIG 8819//95

LROP 301000Z VRB02MPS 0100 R08R/0325N R08L/0450V0650N FZFG VV000 M04/M04 Q1025 NOSIG 8819//95

 

Well after all it looks as a "poor communications" cause in my eyes...

Share this post


Link to post

Pai si de ce i-a dat clear for takeoff (la 11:25:13) inainte sa primeasca clearance de la maintenance, lucru facut la 11:26:50 ? :)

Share this post


Link to post

"Gurile rele" zic ca ar fi uitat ca e echipa pe pista, dar mi se pare ciudat ca desi dupa 33 de secunde dupa ce le-a dat clear for takeoff i-a apelat pe aia prin statie si nu au raspuns. Deci e putin probabil sa fi uitat dar e inadmisibil sa nu anuleze decolarea in situatia in care aia nu i-au raspuns.

 

Ce mi se pare mie totusi in neregula sunt acele 33 de secunde. Daca i-a dat clear for takeoff inseamna ca era deja aliniat cu pista. Ori la naiba, pana la 90knots ajungi in mult mai putin de 33 de secunde. Pe alt raport s-a specificat ca accidentul a fost cu foarte putin inainte sa ajunga la V1 ceea ce a fost un noroc destul de mare, daca treceau de V1 putea fi ceva mai nasol.

 

Oricum, bine ca nu au fost victime!

Share this post


Link to post

Incidentele in aviatie nu au o singura cauza. Datorita proceduriilor stricte din aviatie (orice activitate este procedurata in aviatie, adica se face NUMAI cu o procedura exacta) ele, incidentele, sint rezultatul unui lant de evenimente care nu ar fi trebuit sa se intimple, cauza in majoritate fiind eroarea umana. Poate ne explica mai mult obi_wan_kenobi despre aviatie ;)

 

Turnul de control OTP daca nu ma insel este in subordinea romatsa.

Daca cititi prin presa tot ce s-a scris in timp despre romatsa ve-ti intelege ca poate nu era chiar asa de imprevizibil ce s-a intimplat. O posibila explicatie: avind salarii mari (mii de euro) este foarte posibil ca institutia respectiva sa fie plina de indivizi care nu au ce cauta pe acolo (nepotisme?). Valabil si pentru conducerea aeroportului OTP!

Toate astea conduc la un singur lucru in final: incompetenta profesionala.

Incidente datorita cetii s-au intimplat si pe alte aeroporturi din lume . Dar acolo unde s-au intimplat este trafic serios de avioane, nu ca la noi 2 avioane/h.

 

Cinste pilotiilor avionului! :osanale: Daca as fi presedinte i-as decora. Au salvat vieti.

 

Ministrul transporturilor (sau ma rog forul competent) ar putea face urmatoarea investigatie (sau investigatii):

1. Ce grad de pregatire/competenta profesionala au cei care au fost in turnul de control in timpul producerii incidentului?

2. Ce proceduri s-au aplicat inainte de incedent si ce masuri s-au luat dupa producerea incidentului?

3. In ce conditii s-a acordat contractul de intretinere piste aeroport si ce proceduri are firma de intretinere?

4. Si nu in ultimul rind: investigarea completa a firmei romatsa indentificind competenta angajatiilor si a controloriilor de trafic, competenta proceduriilor si sistemului de control zbor in ansamblu pe teritoriu tarii.

Simplu!

 

NOTA:

Linistiti-va, nu se va intimpla nimic: avionul va fi platit de asigurare, o sa opreasca 10% din salariu pe timp de trei luni la controlorul de trafic vinovat, probabil firma de intretinere o sa plateasca o amenda, doua-trei mustrari la conducere si...gata.

 

Ura si la gara pentru o Romanie competenta!

Edited by hitman

Share this post


Link to post

Firma de intretinere este uti.Ce insemana uti?Urdarescu Traian,un fost ofiter de securitate care are lipici la contracte publice(printe care si net city in val de peste 200 mil euro unde a concurat sungur si culmea a castigat).Ce conteaza ca pot sa moara oameni,principalul e sa iasa banul.

Avionul era asigurat pe 10 mil euroi.Pilotul a spus ca e distrus in proportie de 80 %.Oare doar 10 mil costa unul de asta?Sunt curios cum o sa plateasca astra 10 mil de euroi.

Edited by ovidiuc

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...