Jump to content
Sign in to follow this  
Salex

Tunning Frine Cu/Fara Abs

Recommended Posts

Salut,

 

Am o idee cu care cochetez de multicel. Pentru cei care nu aveti ABS la masini, cu siguranta stiti ca frinele pe spate sint limitate pentru a evita derapajele in cazul unor frinari mai bruste in viraje, etc. Parerea mea este ca producatorul a exagerat putin cu limitarea asta, in cazul meu de exemplu, la 100.000 km am schimbat placutele de frina pe spate DE RUSINE ... uzura fiind sub 50% (inca le pastrez pe undeva pe cele vechi). Concluzia mea este ca se poate mari PUTIN presiunea pe circuitul de spate, fara a risca aparitia unui fenomen nedorit. NU PLEDEZ pentru desfiintarea totala a limitarii !!!!

 

Inca un fenomen care m-a pus pe ginduri si pe care il resimt oarecum negativ: forta de frinare pe spate nu variaza cu incarcarea masinii, asa cum ar trebui sa se intimple la Dacia clasica atunci cind repartitorul functioneaza corect.

 

E clar ca nu putem introduce un repartitor datorita circuitului in diagonala. Ma rog, probabil ca se poate, dar trebuie introduse 2 care sa functioneze in tandem, perfect, pentru a nu aparea dezechilibre. Insa ce cred eu ca se poate face cu usurinta ar fi inlocuirea sau modificarea supapelor de limitare in sensul maririi presiunii din circuitul spate. A incercat cineva lucrul asta ? De unde putem face rost de niste supape calibrate perfect ? Eu sint sigur ca daca am creste presiunea cu 10% (procentul il putem dezbate, este pur orientativ), frinele noastre ar fi mai eficiente. Pe mine unul ma deranjeaza faptul ca la o frina brusca, rotile de fata intepenesc imediat spre deosebire de cele din spate. Din motivul asta cred ca raportul forta de frinare fata/spate poate fi usor optimizat. Inca un argument: daca la o frinare lina sau normala "ajutati" putin tragind frina de mina, cu siguranta o sa observati un comportament usor imbunatatit al frinelor.

 

Astept pareri si sugestii, si chiar sfaturi de la cei care au facut ceva similar

Share this post


Link to post

Acelasi lucru este valabil si pentru masinile cu ABS din gama daewoo.

 

De exemplu la nubira proiectul original (in manualul de reparatii asa este) franele sunt ori cu ABS+EBD ori fara ABS si cu supape limitatoare. In Romania masina s-a vandut model struto camila: cu ABS fara EBD si cu supape limitatoare. Si acum incep intrebarile:

1. aceste supape sunt reglabile, se pot modifica pentru a permite un coeficient de franare mai mare pe spate?

2. supapele de la leganza permit un debit mai mare de lichid decat cele de la nubira, astfel putandu-se realiza un ,,upgrade''?

 

LE: Modul de functionare al actestior valve si scopul lor descris de http://www.familycar.com : ,,Proportioning valve or Equalizer Valve

These valves are mounted between the master cylinder and the rear wheels. They are designed to adjust the pressure between the front and rear brakes depending on how hard you are stopping. The shorter you stop, the more of the vehicle's weight is transferred to the front wheels, in some cases, causing the rear to lift and the front to dive. These valves are designed to direct more pressure to the front and less pressure to the rear the harder you stop. This minimizes the chance of premature lockup at the rear wheels.''

Edited by andreib

Share this post


Link to post

Salut.

 

Vin cu lamuririle pe care le pot oferi eu:

 

1. Supapele (cel putin de Leganza - dar banuiesc ca toate sint la fel) NU SINT REGLABILE  <img src= ("> . Ar fi fost extraordinar sa fie asa. Cunosc modul lor de functionare, ce ai citat tu din site-ul respectiv, explicatiile de acolo, confirma ceea ce am spus si eu mai devreme si eu sint de acord ca supapele astea sint bune la ceva. Ramin insa la parerea mea, respectiv aceea ca porportionarea persiunii nu este tocmai cea optima. Mi-am amintit ca la una din Daciile pe care le-am avut, un nene mecanic dintr-un service mare Dacia mi-a demontat repartitorul (vesnica sursa de belele) si a dat o gaura cu un burghiu mic intre compartimente ... nu pot sa dau detalii pentru ca nu m-a lasat sa vad chiar totul. Cert este ca din momentul ala am avut super-frine pe masina. Practic de aici mi-a venit si mie ideea expusa.

 

Am fost si inca sint foarte interesat de problema asta mai ales ca Leganza mea nu are ABS. Cu toate acestea, am "supapele de proportionare" de la modelul cu ABS. Functionarea acestora duce la valorile urmatoare (conform manualului de service de Leganza):

 

Presiune circuit fata _________ Presiune circuit spate

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

500 kPa = 73 psi _____________500 kPa = 73 psi

4500 kPa = 653 psi ___________3550 kPa ~=515 psi

10.000 kPa = 1450 psi ________ 5250 kPa ~= 762 psi

 

Cu alte cuvinte, cu cit apesi mai tare pedala, cu atit forta de frinare de pe spate tinde sa fie jumatate :( din forta de frinare de pe fata. Evident, relatia nu este una de liniaritate. Practic, ceea ce ne trebuie noua este sa schimbam putin (daca e posibil) relatia de dependenta dintre cele doua forte de frinare, in sensul adaugarii , sa zicem, a inca unui anumit procent in favoarea circuitului pentru spate. Pentru aceasta, am cam avea nevoie de ajutorul unui specialist in hidraulica, daca avem asa ceva printre noi, rugam sa va dati cu parerea.

 

Valorile pentru supapele de Nubira sau pentru celelalte modele cred ca le puteti obtine din manualul de service specific fiecarui model.

 

Am facut testul cu frinarea concomitent cu folosirea frinei de mina ... clar se simte diferenta. La Leganza, lucrurile sint mai evidente pentru ca frina de mina nu are nimic in comun cu frina de picior. Este evident ca atunci cind se cumuleaza cele doua efecte, frinarea este muuuult imbunatatita. Cind am propus acest topic, am plecat de la premiza ca putem obtine un efect asemanator crescind forta de frinare a frinei de serviciu

Share this post


Link to post

Se pare ca ar merita incercate un set de valve de nubira wagon: au acelasi gradient (rata de crestere a presiunii) cu cele de pe NB/HB dar inchid mai tarziu (40 fata de 30). Merita studiata situatia.

NB/HB:

0.3/30 500 500

4500 3450

10000 5100

Wagon:

0.3/40 500 500

5500 4450

10000 5800

Aici este o explicatie destul de faina a functionarii acestor valve, modele si posibilitati de modificare.

<a href="http://www.stoptech.com/tech_info/wp_proportioning_valves.shtml" target="_blank">http://www.stoptech.com/tech_info/wp_propo...ng_valves.shtml</a>

Edited by andreib

Share this post


Link to post

Excelent articolul de la adresa trimisa ... o chestie chiar incepe sa ma oftice rau de tot. Ma refer direct la repartitorul de frina (ref fig. D) pe care Dacia, o masina a anilor 70 il avea iar masinile noastre nu il au.

 

Pe de alta partema bucur sa vad ca mai exista si alti pasionati de subiect.

 

O sa studiez solutia propusa, respectiv supapele de Nubira Wagon. Banuiesc ca astea permit o presiune ceva mai mare datorita greutatii suplimentare a spatelui masinii ... ceea ce ar trebui sa se resimta in mod pozitiv si la noi in cazul in care avem masinile incarcate pe spate

 

LE: La Leganza gradientul/inchidere este 0.25/40 deci, fata de Nubira W difera doar relatia de crestere fata/spate. Acum bag datele intr-un tabel, sa vad cum arata graficul in cele 3 cazuri.

 

LE II: Am facut cu minuta mea calculele si reiesa ca la Leganza gradientul ar fi tot de 0,3 (de fapt 0,309) ca si la Nubira. Nu stiu de ce naiba il dau in tabel cu 0,25, avind in vedere ca celelalte date sint alaturate si oricine poate face niste calcule banale ... :mda:

Edited by Salex

Share this post


Link to post

Acum ramane sa ma interesez de costul acestor supape si sa vad cand pot realiza marea lucrare :) .

 

PS: AM modificat titlul topicului, pentru ca ete perfect valabil si pt masinile cu ABS din gama daewoo importate/produse in Ro.

 

LE: pt alte maini din gama daewoo:

 

Cielo Gradient presiune/presiune referinta Fata Spate

1.5 3/30 500 500

6000 3900

10000 5100

 

 

Nubira1 Gradient presiune/presiune referinta Fata Spate

1.6 3/30 500 500

4500 3450

10000 5100

2.0 3/40 500 500

5500 4450

10000 5800

Edited by andreib

Share this post


Link to post

Hopaaaa !!!!

 

Descopar acum , din datele furnizate de tine, ca Leganza (2.0) sta mai prost decit Nubira 2.0 ... asta chiar nu inteleg de ce. Desi e tot sedan, au acelasi motor, eu cred ca Leganza e putin mai mare respectiv grea pe spate. Coincidenta sau nu, Nubira Wag. se pare ca are aceleasi supape de proportionare cu Nubira 2.0 . Si atunci vine intrebarea mea (adica cetatean infuriat pe limitarea de frina spate la Leganza): De ce mama naibii nu au folosit aceleasi supape ???

 

Ce am gasit eu pe net ca supape de proportionare in materie de piese de schimb, nu de Daewoo insa, se invirt in jurul a 50-80 USD.

 

@andreib: Eu sint ferm hotarit sa incerc supapele de Nubira W sau 2.0, insa nu prea cred ca o sa le schimb acum iarna. Oricum, daca faci vreun progres (piese/costuri, etc) nu ne uita ;)

Share this post


Link to post

Si cand vrei sa le incerci? POsteaza aici rezultatele, poate ne punem toti supape de nubira wagon :)

Share this post


Link to post

Va fi prima chestie pe care o sa o fac la primavara . Acum deja m-am procopsit cu o javra de raceala  <img src= (">

Share this post


Link to post

Si primavara a venit ... daca ne uitam afara am putea zice ca aproape a trect :) . Nu am lasat balta ideea pe care o aveam insa, surpriza, de 2 luni nu reusesc sa gasesc supape de Nubira Wagon :-L ... Sint hotarit sa nu ma las pina nu imi realizez obiectivul. Intre timp am schimbat discurile de frina de pe spate si am continuat cu placute Ferodo. Nu e vorba de placebo, sint prea riguros sa pun botul la asa ceva, insa frinele s-au imbunatatit sensibil

Share this post


Link to post

Ca o parere proprie, dupa ce m-am jucat si eu cu vreo doua repartitoare de Logan, (nu era chip sa trec de RAR) si avand un prieten la o statie ITP unde nu ma costa nimic verificarea franelor pot spune ca diferitele reglaje ale repartitorului chiar se fac simtite la franele spate. De exemplu, cu rapartitorul de la "liber" pana la "greutate maxima" valoarea franelor spate a crescut de la 500 puncte (sau ce naiba or fi fost ca nu m-am uitat atent) pana la 1200. In legatura cu repartitorul eu cred ca poti monta unul, eventual de Logan. Iar ca sa scapi de diagonala eu cred ca se poate schimba una din tevile spate sa nu mai plece in diagonala cu fata ci sa plece tot cu spatele. Iar de supapele de proportionare se poate scapa, in cel mai rau caz cu strungul, dar parca mecanicul zicea ca se pot demonta. Acu e noapte, dar ma uitam eu sa stiu clar ... Iar pentru ideea cu supape de proportionare eu cred ca este suficient sa maresti diametrul lor, cu cat nu stiu, dar ramane de vazut ...

Share this post


Link to post

Va salut!

Vad ca subiectul acestui topic a cam fost abandonat! Poate reusesc eu sa contribui cumva la dezvoltarea subiectului chiar practic. Concret: azi am achizitionat de la o Nexia dezmembrata doua supape limitatoare 3/40, urmand ca in scurt timp sa merg in service (din pacate!- masina fiind inca in garantie) sa fac inlocuirea celor originale 3/30 de pe al meu Exe. Sper sa se rezolve (intr-o mare masura) problema franelor la Cielo care inca lasa loc de mai bine (personal multumit in proportie de 70% de actualele frane de pe Exe). Imediat ce voi face donatia de noi (pardon sh) "organe" va voi tine la curent cu schimbarea survenita - sper in bine! Bafta tuturor!

Share this post


Link to post

Acest transplant s-ar putea sa-ti aduca pierderea garantiei, asa ca mai bine o faci pe n.v. ;)

Share this post


Link to post

Dar dece nu si o solutie mai simpla care nu necesita nici o midificare? Cand doresti sa faci o franare mai brusca te arunci pe pedala si te joci putin si cu frana de mana ca sa suplimentezi forta de franare pe spate. Face o diferenta destul de mare zic eu, considerand ca metoda asta o folosesc la orice franare mai sanatoasa si mai urgenta. (Just a thought)

Share this post


Link to post

No offence, dar la o franare de urgenta parca n-as prea sta sa caut frana de mana (daca ai timp de asa ceva nu prea se numeste de urgenta) ci as prefera sa tin volanul cat mai bine :)

Edited by EM!L

Share this post


Link to post

@Scoop : Lasind la o parte cele zise de Emil - si zise foarte bine, de altfel - solutia ta nu se preteaza deloc la Leganza si, banuiesc eu, la anumite modele de Nubira. Intrucit eu am pornit acest topic pornind de la nemultumirea mea fata de frinele pe spate in particular ale Leganzei, adaug (putin :o fftopic:, dar in urma postului de mai sus) si nemultumirea vis-a-vis de frina de mina sau mai exact frina de stationare !!! ... care chiar asa si numai asa poate fi folosita :(

Share this post


Link to post

Solutia lui Scoop se poate aplica doar la frana spate cu tamburi. Salex, stai linistit, la aproximativ toate masinile cu discuri pe spate solutia este cea de la Leganza/Nubira cdx pentru frana de mana. Jucativa cu supape limitatoare mai permisive, dar nu va jucati cu adaptari gen repartitor de logan sau de alta masina. Neaparat dupa ce inlocuiti supapele limitatoare verificati modul in care tine frana pe un stand si pastrati modificarea doar daca exista o imbunatatire!

Share this post


Link to post

NU AM ZIS nici un singur moment ca sint vreun pic macar tentat de improvizatii ... Eu unul nu o sa recurg la strung sau piese de Logan. Mi-au trecut prea multe fiare prin mina ca sa ma joc si sa experimentez, mai ales cu frinele ! Din specificatii tehnice si calcule, NU PE GHICITE, concluzia mea este ca la Leganza ar merge supape de Nubira SW, a se vedea si citi si posturile lui andreib. Din pacate nu reusesc sa gasesc supape de Nubira SW prin magazine :(

Edited by Salex

Share this post


Link to post
NU AM ZIS nici un singur moment ca sint vreun pic macar tentat de improvizatii ... Eu unul nu o sa recurg la strung sau piese de Logan. Mi-au trecut prea multe fiare prin mina ca sa ma joc si sa experimentez, mai ales cu frinele ! Din specificatii tehnice si calcule, NU PE GHICITE, concluzia mea este ca la Leganza ar merge supape de Nubira SW, a se vedea si citi si posturile lui andreib. Din pacate nu reusesc sa gasesc supape de Nubira SW prin magazine :(

Salex, nu cumva chiar supapele 3/40 se potrivesc si la Nubira SW? Din pacate nu am codurile acestora, insa inclin sa cred ca sunt aceleasi! Sper ca nu fac vreo confuzie!

Share this post


Link to post

99% ca despre ele e vorba, insa fara cod mai pastrez si eu 1% de siguranta :) Poti sa faci o poza si sa o postezi ?

Edited by Salex

Share this post


Link to post

Salex, din pacate, momentan nu am posibilitatea sa fac poze la aceste supape (o sa incerc deseara acasa). Ele arata exact ca in poza atasata de ovi_jer untitled_158_thumb.jpg

M-am uitat mai atent pe ele si au urmatoarele notatii, stantate:

- pe una are 3/4C (nu este zero, este C) si codul 2126. Deasemeni piulita de sub corpul ei (unde se infileteaza holenderul conductei de frana) este argintie

- pe cealalta este stantat 3/4C si codul 2096 cu piulita neagra

 

In catalogul de componente la Cielo cele doua supape au urmatoarele coduri:

- cea dinspre corpul servopompa are codul: 03488967 sau 03488965

- cea dinspre motor are codul 03492007 sau 03492005

 

Am introdus pe google cele doua coduri 2126 si 2096 dar nu gaseste nimic referitor la aceste supape Daewoo.

La Nubira sau celelalte modele Daewoo nu posed cataloagele de componente. Poate ne ajuta dl ovi_jer cu ceva informatii.

 

@ Mircea: referitor la garantie, (care mai are vreo 10 luni) in ghidul de service la rubrica frane nu sunt cuprinse si aceste supape. Am sa vad cum fac cu dnii de la service pt. ca in particular nu prea am cum inlocui aceste piese. Problema cea mai delicata este reaerisirea intregului sistem de franare pe care nu o pot face in garaj, pe roti.

Edited by cris06

Share this post


Link to post

Nu pot edita postul anterior. Postez o poza cu supapele:

post-9166-1214422997_thumb.jpg

Edited by cris06

Share this post


Link to post

Poate te scoti cu ele, din pacate la Leganza (si cel mai probabil la Nubira) difera  <img src= (">

Share this post


Link to post

O sa fac tot posibilul sa le inlocuiesc. Dealtfel, azi am discutat cu dl Nicu Barbu (care poseda si service) sa fac intai un test de frane cu supapele originale (din pacate nu mai am datele de la itp) si apoi, dupa inlocuirea cu cele sh sa mai fac inca un test sa vedem ce diferenta de franare o sa iasa.

Referitor la supapele de Leganza, nu poti achizitiona chiar doua sh si sa incerci sa le modifici un pic prin marirea orificiului interior (banuiesc ca dpdv functional si poate constructiv - la interior seamana cu cele de Cielo). Bineinteles ca marirea sigurantei nu trebuie sa impuna adoptarea unor improvizatii (franele). Imi dau si eu cu parerea!

  • Like 1

Share this post


Link to post

Vorbim de supape, nu ? Si inca de supape care, in functie de presiunea de intrare, ofera o anumta presiune de iesire, Mai grav e ca ecuatia de evolutie a iesirii in functie de intrare nu e liniara ... de fapt sint vreo 3 ecuatii !!! Ce sugerezi tu s-ar aplica la o reductie simpla, ceea ce ar fi OK pentru o singura ecuatie liniara ...

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...