Jump to content
Sign in to follow this  
thanandar

Salariat In Ue

Recommended Posts

Stiu ca nu e un subiect cu teme auto, dar poate ma ajuta cineva care s-a mai lovit de asa ceva cu vreo idee.

 

Eu lucrez la o firma din Romania cu carte de munca normal, durata nedeterminata, etc.

Mi s-a oferit o ocazie sa mai lucrez part time si pentru o firma din Italia. Eu sint cetatean roman; n-am nici rezidenta, nici cetatenie.

As putea sa inchei cu ei un contract de munca "normal" part time ?

Daca da, as avea vreo obligatie suplimentara fata de statul roman legat de acest contract ? Ma gandesc ca toate obligatiile legale ce decurg le plateste firma angajatoare din Italia.

Nu imi dau seama nici daca am drept de munca... Ma gandesc ca acum ca sintem in UE nu mai este problema asta.

Daca s-a mai lovit cineva de ceva similar i-as fi recunoscator pentru orice opinie.

 

Multumesc anticipat.

Share this post


Link to post

Din pacate nu este chiar asa de simplu precum pare.

 

Daca mergi pe varianta unui contract intre persoana fizica X din Romania si compania Y din Italia, trebuie sa depui lunar la Administratia Financiara declaratia 224 pentru persoanele de cetatenie romana cu venituri din strainatate si sa-ti platesti impozit. Eiii, aici se impute rau treaba deoarece normele Ministerului Finantelor se mai schimba si nimeni nu te trage de maneca sa-ti spuna acest lucru. De multe ori nu le stiu nici angajatii AF si tu, contribuabil corect, te trezesti ca depui declaratiile iar la sfarsitul anului ti se spune ca trebuie sa platesti amenda deoarece nu ai trecut in declaratie un mic amanunt care a devenit obligatoriu acum 3 luni dar nimeni nu a stiut de el. Este o catastrofa, iar daca nu ai pe cineva care sa te avertizeze cand apar modificari in legislatie, s-ar putea sa ai probleme. Apoi, chiar daca depui declaratiile si iti platesti impozitele, cei de la AF ratacesc copiile dupa chitante si seara cand ajungi acasa gasesti scrisoare ca trebuie sa te prezinti de urgenta la AF pentru clarificarea situatiei financiare altfel... amenda. Si stai sa cauti chitante si declaratii de acum nu stiu cati ani doar pentru ca o proasta ti-a ratacit dosarul si ii este lene sa caute in cutia aia de pe biroul ei, cutie care dealtfel se chema CALCULATOR!

 

De cealalta parte, am un prieten care lucreaza cu o companie franceza sub forma de contract intre firme si nu l-am auzit niciodata sa se planga de raporturile cu AF. Dimpotriva, ultima oara cand am discutat cu el era foarte multumit. Asadar, daca ai posibilitatea, iti recomand sa lucrezi part-time sub aceasta forma de contract firma-firma. Succes!

Edited by pixelconscious

Share this post


Link to post

Plata impozitului inseamna ca se face de mine catre statul roman. Asta inseamna ca fata de statu italian nu datorez nimic.

Banuiesc ca sint conventii pt evitarea dublei impuneri... mai ales intre tari membre UE.

Si eu cred ca relatia firma-firma e mai ok intr-un fel, dar balamucul generat e infinit mai mare. Nu merita sa-mi fac o mica firma doar pt asta. Daca ar fi doar declaratia 224 si plata impozitului as face efortul asta.

 

Multumesc mult pentru precizari.

Share this post


Link to post

Cel mai bine iesi cu PFA ... cu conditia sa nu fie vreo limitare la activitati efectuate numai in tara ... chiar nu stiu cum e :(

 

Daca activitatea pe care o vei presta pentru firma din Italia se incadreaza in cele pentru care se face impunerea la norma de venit nu trebuie nici macar sa ai contabilitate.

Iti vine anual (undeva prin martie) o hartie in care ti se spune cat ai de plata. Sumele difera de la judet la judet si de la activitate la activitate.

Pentru mine, PFA cu activitate de prestari servicii informatice cu impunere la norma de venit, m-a venit de plata pentru acest an 960 RON impozit si ~400 RON sanatate, indiferent de profitul realizat, cu singura limitare ca tre' sa ma mentin sub 35.000 Euro ... ca sa nu devin platitor de TVA :D ... asta ar insemna contabilitate ... controale etc.

 

Intereseaza-te la finante daca poti presta servicii si in afara si daca ceea ce vrei tu sa faci se poate impune la norma de venit. Daca ambele raspunsuri sunt da ... te costa cca. 500 RON cu tot cu stampila, facturier si chitantier ... si, daca nu se cacaie ca astia de la Braila, in cca. o luna te apuci de treaba :)

Share this post


Link to post

Din cate tin minte si eu intradevar se complica treaba cu PFA daca depasesti 35.000 Euro venit. Nu o sa fie vorba de suma asta (nu ca nu as vrea :) ) si cred ca pana la urma o sa fac asa. Mai mult, prestarea de servicii catre o tara din UE nu mai este considerata export de la 1 ian 2007, ci prestare de servicii intracomunitare.

Dar ma gandesc : chiar nu oi putea sa fiu direct salariat la o firma italiana (sau din alta tara din UE). ? Adica ei sa plateasca toate obligatiile catre statu lor si eu in Romania sa fiu degrevat de orice problema ?

Merci pt raspunsuri. Au fost la obiect si utile.

Edited by thanandar

Share this post


Link to post

Pai daca esti angajatul lor, revenim la declaratia 224 ... cu necazurile (posibile) de rigoare.

 

Eu evit pe cat posibil orice fel de interactiune cu functionarul romanesc (pe inspectorul care ma "pastoreste" in ale PFA-ului nu l-am mai vazut de 4 ani jumate, de cand am facut actele de inscriere la finante ... si nici nu-mi doresc sa-l mai vad vreodata :) ) ). In clipa in care nu o sa ma mai incadrez in venituri de 35k Euro ... instant isi face si sotia PFA pe servicii, la fel ca mine ... ca are calificare :) ) ... da' firma tot nu-mi fac ... cu conditia sa nu se trezeasca vreun destept ... ca de ce sa plateasca si informaticienii la fel ca floraresele ... si sa scoata norma de venit ... atunci firma scrie pe mine :(

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...