Jump to content
Sign in to follow this  
NFS

MOL cumpara SHELL

Recommended Posts

24 Nov, ora 06:40 AM

Jurnalul TVR2 (reluare)

 

MOL Ungaria a cumparat SHELL Romania!

 

Shell se retrage complet de pe piata romaneasca, mai raman numai pe GPL. :urale:

Astfel, MOL va avea 133 de statii in tara.

 

Iata si un clasament interesant (dar neoficial)

Petrom are la dispoziţie o reţea de peste 600 de benzinarii, Lukoil şi Rompetrol fiecare cu peste 220 de staţii, MOL cu peste 74 de staţii, Shell cu 58 - 59, OMV circa 60 de staţii, Agip are peste 20 de staţii, restul aparţinând proprietarilor particulari.

 

Asta inseamna ca o sa avem benzina mai buna?

Share this post


Link to post

deci, pana acum avem:

 

OMW+Petrom

MOL+Shell

 

cine urmeaza?

 

in general de ceva ani tot mai multi giganti vor sa se uneasca (Sony+Ericsson, Siemens+Fujitsu, PriceWaterhouse+Coopers&L, etc)

 

s-a ajuns cumva la un nivel maxim de dezvoltare, chiar nici un gigant nu mai poate crea ceva nou fara a se "cupla" cu altcineva?

Share this post


Link to post

sper sa nu imi strice Mol 98, ultima reduta  <img src= ">

Share this post


Link to post

MOL va cumpăra toate benzinăriile Shell în România

Grupul petrolier maghiar MOL va prelua integral acţiunile companiei Shell România SA, care controlează 59 de staţii de distribuţie a carburanţilor pe piaţa românească, au anunţat, marţi, cele două companii.

Contractul de vînzare-cumpărare vizează şi activităţile Shell în domeniul lubrifianţilor, combustibililor pentru aviaţie, dar nu include divizia Shell Gas România.

Valoarea tranzacţiei nu a fost dezvăluită.

Potrivit MOL, tranzacţia va duce la extinderea lanţului său de benzinării din România la peste 130 de staţii. Vînzarea va fi supusă autorizării Consiliului Concurenţei, finalizarea fiind estimată pentru începutul anului 2005.

Reprezentanţii Shell au afirmat că vînzarea activităţilor de distribuţie de carburanţi a avut la bază necesitatea de concentrare asupra pieţelor importante

"Tranzacţia se încadrează în strategia companiei Shell de «mai mult upstream, profitabil downstream». O modalitate de a spori profitabilitatea bunurilor noastre downstream este printr-o concentrare mai mare asupra acelor pieţe în care sîntem cel mai bine plasaţi pentru a activa cu success", a declarat directorul Shell Oil Products, Rob Routs.

De altfel, Shell a vîndut către Mol, în luna iulie a anului trecut, alte 23 de benzinării cu performanţe financiare scăzute.

MOL activează în România din 1995. Compania maghiară deţine, împreună cu firma croată INA, peste 1.000 de benzinării în 11 ţări din Europa Centrală şi de Est..

Shell a intrat pe piaţa românească în 1992 şi a investit peste 200 de milioane de dolari, în principal pentru dezvoltarea reţelei de benzinării, care cuprindea, anterior tranzacţiilor cu MOL, peste 80 de unităţi.

 

MOL va continua achiziţiile de benzinării pe piaţa românească

Compania petrolieră MOL va continua să-şi extindă reţeaua de benzinării în România, prin achiziţii şi construcţia de staţii noi, după ce a semnat un contract de cumpărare a acţiunilor firmei Shell România, tranzacţie prin care va atinge o cotă de piaţă estimată la 11-12%.

Potrivit directorului diviziei de retail a grupului maghiar, Jozsef Szorad, MOL urmăreşte procesul de dezvoltare a economiei româneşti şi mai ales pe cel al infrastructurii rutiere, aşa că va fi pregătit pentru oportunităţile care apar.

Oficialul nu a precizat ţinta vizată pentru extinderea reţelei de distribuţie în următorii ani.

La rîndul său, directorul general al grupului, György Mosonyi, a arătat că piaţa românească se află în continuă creştere, iar investiţiile grupului în achiziţii şi construcţia de noi staţii de distribuţie vor continua.

Mosonyi nu a dat detalii despre planurile de investiţii care vizează activitatea subsidiarei din România şi nici despre costurile de trecere sub sigla MOL a benzinăriilor Shell recent achiziţionate.

În ceea ce priveşte preţul tranzacţiei, directorul MOL a spus că este confidenţial şi afacerea este bună pentru ambele părţi implicate.

O serie de analişti citaţi de Reuters au estimat valoarea tranzacţiei la circa 50 de milioane de euro.

Potrivit estimărilor proprii, cota MOL România pe piaţa de distribuţie a carburanţilor se ridică în prezent la circa 6%, tranzacţia cu Shell urmînd să dubleze această valoare.

Contractul va intra în vigoare în perioada februarie-martie a anului viitor, după primirea avizului Consiliului Concurenţei, iar integrarea celor 59 de staţii s-ar putea finaliza la mijlocul anului 2005.

Shell a mai vîndut către Mol, în luna iulie a anului trecut, alte 23 de benzinării cu performanţe financiare scăzute.

MOL activează în România din 1995. Compania maghiară deţine, împreună cu firma croată INA, peste 1.000 de benzinării în 11 ţări din Europa Centrală şi de Est..

Shell a intrat pe piaţa românească în 1992 şi a investit peste 200 de milioane de dolari, în principal pentru dezvoltarea reţelei de benzinării, care cuprindea, anterior tranzacţiilor cu MOL, peste 80 de unităţi.

 

Viitorul Shell Gas România, încă nedecis

Shell nu a luat încă o decizie privind divizia de gaze petroliere lichefiate (GPL) din România, singura rămasă în portofoliu pe piaţa autohtonă după ce, la începutul acestei săptămîni, compania a semnat un contract prin care a vîndut grupului MOL întreaga reţea de distribuţie a carburanţilor.

"Activitatea Shell Gas face obiectul unei analize separate, în contextul unui studiu global al acestei activităţi, anunţat de grupul Shell pe 22 septembrie", a declarat pentru MEDIAFAX Kamelia Slaveikova, reprezentant al Departamentului Comunicare al grupului anglo-olandez pentru Europa de Est.

Shell Gas România este deţinută în proporţie de 55% de către grupul Shell, în timp ce Petrom controlează 45% din capitalul social.

"Ambii parteneri au drept de preempţiune asupra acţiunilor celuilalt partener", a precizat Slaveikova.

Compania a fost creată la sfîrşitul anului 1995. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, Shell Gas România a obţinut, anul trecut, un profit net de 110 miliarde lei (2,9 milioane euro), raportat la o cifră de afaceri de peste 1.777 miliarde lei (47,3 milioane euro).

Shell a intrat pe piaţa românească în 1992 şi a investit peste 200 de milioane de dolari, în principal pentru dezvoltarea reţelei de benzinării. Anul trecut grupul a vîndut către MOL un număr de 23 de benzinării. La acestea se adaugă restul de 59 de staţii care vor fi preluate de MOL, conform contractului încheiat recent.

Astfel, reţeaua de distribuţie a MOL depăşeşte 130 de unităţi, în timp ce Shell mai are în România doar activităţile de GPL, deoarece contractul cu MOL prevede şi vînzarea activităţilor din domeniul lubrifianţilor şi combustibililor pentru aviaţie.

Share this post


Link to post

Deci trebuie sa ma grabesc sa-mi folosesc punctele Smart de pe cardul Shell, si sunt convins ca le voi preschimba pe o lama Orbit! :lol:

 

Later edit: In primii ani de activitate ai Shell in Romania, am reusit sa colectez cupoanele necesare si am colectionat 5 masinute Ferrari + masina mare de formula 1.

Dar sunt curios cum au vandut statiile stiind ca in general Shell avea o retea mare de statii in regim de franciza. Francizatii vor fi obligati sa lucreze cu noul jupan MOL ?

Share this post


Link to post
Deci trebuie sa ma grabesc sa-mi folosesc punctele Smart de pe cardul Shell

 

 

din cate am inteles eu oficialii MOL au spus ca programul Smart va continua...si eu am aprox 6000 puncte ce credeti ca ar trebui sa-mi achizitionez?

Share this post


Link to post

Hmmm ... cred ca nu sunt singurul brasovean care are emotzii acum ... ma refer la faptul ca la ora actuala cea mai buna benzina din Brasov o are Shell . Moll sta destul de prost cu calitatea benzinei ( cel putin asa era mai demult ; acum nu stiu caci nu am mai alimentat de foarte mult timp de la ei ... ) .

 

Am si eu o masinutza Ferrari ; numa' una , caci in perioada aia aveam Dacie , in care nu prea bagam benzina Shell ... ea mergea le fel de "bine" si cu Petrom etc ... de fapt , numa' cu Moll nu mi-a mers , asta fiind motivul pt care am renuntat sa mai vizitez benzinaria Moll ( punctul lor forte este spalatoria , care este mult mai buna decat cea de la Shell )... Cu punctele Shell ... nu ma stresez prea tare , caci mai mult de un odorizant nu-mi iau , caci am in jur de 3500 - 4000 puncte ( ar trebui totusi sa studiez catalogul sa vad ... poate de sarbatori niste "reduceri" la produse ... )

Share this post


Link to post

In vara dupa ce am schimbat pe MOL ma feream ca drequ de tamaie de fostele SHELL actuale MOL pe principiu ca lupu isi schimba parul da' naravul ba... Acum cred ca voi face la fel...

 

Si eu sper ca orice ar face macar MOL 98 sa o lase cum este...

 

Din cate am inteles eu benzinariile OMV nu se vor amesteca cu cele Petrom. Probabil ca in viitor vor vinde mai scump sau se vor baza pe servicii mai bune.

 

E loc pentru toata lumea! Eu vad MOL ca pe o putere locala si cred ca in curand se vor amesteca sa ia si o rafinarie romaneasca si imi fug mie ochii pe Arpechim.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...