Jump to content
Sign in to follow this  
MasterYoda

Cum Ar Trebui Sa Fie Un Penitenciar?

Recommended Posts

Sistemul de detentie ( cu exceptia sentintelor pe viata ) se justifica prin nevoia de reeducare si reintegrare a infractorului . Ce parere aveti , reuseste ?

Daca nu , cum ar trebui sa fie ? Sa zicem ca il poti schimba peste noapte ; cum ar arata ?

Share this post


Link to post

Daca se pleaca de la premisa de mai sus, reeducare/integrare (unde am mai auzit despre asta, la Pitesti ?), atunci ar trebui deschise portile tuturor inchisorilor, termen real, pedeapsa fiind privarea de libertate, singura bogatie a omului. Din start, termenul de penitenciar sugereaza erijarea intr-o instanta Suprema, singura care poate judeca pacatele si care poate cere cainta pacatosului. Tocmai, aceasta uzurpare nerusinata de identitate, acest fals sistem de valori creaza aceasta stare, iar aceasta situatie este bine intretinuta de catre state, oricare ar fi ele (tara are nevoie de bratele tale, de munca, de contributia ta la buget). Chiar, excluderea celor condamnati pe viata o demonstreaza. Asa ca, sunt sigur ca nu se va schimba ceva.

 

Oamenii nu pot intelege unde au gresit si nu pot ajunge la cainta decat traind printre ceilalti. Grupandu-i in buni si rai, nu faci decat sa victimizezi ambele categorii, sa introduci, cu buna stiinta, razbunarea si revansa, pacate la fel de mari.

Share this post


Link to post

Corect. Prin urmare, violatorii, talhanii si alti pacatosi trebuie lasati liberi sau chiar integrati in familii evlavioase de la care sa absoarba adevaratele valori (morale, nu codurile PIN).

Evident, trebuie lobotomizati in prealabil pentru a ne asigura ca nu recidiveaza inainte de a se termina procesul de reeducare...

Sau am putea incerca sa punem mana pe studiile naziste despre spalarea creierului, daca functioneaza poate ne-am scos si am scapat de infractori ieftin, rapid si eficient.

 

 

Redevenind seriosi, cred ca inainte de a propune o metoda de reeducare/reintegrare, trebuie analizate cauzele care-l imping sa faca tampenii. Analizate pe bune de niste oameni cu mintea deschisa, nu vanturarea unor idei medievale rasuflate. S-ar putea ca ele sa fie multiple si diferite, si poate ar trebui ca pedeapsa sau reeducarea sa fie personalizata.

Share this post


Link to post

Tolin,ai dreptate.Dar si mr are. Ce e de facut ? In puscarie daca ii tii nu i reeduci iar de lasat liberi dupa ce omoara , fura , etc ... parca nu se poate .

Nu cred ca se poate fara a-i separa de restul oamenilor ( cinstiti sau neprinsi) .

Eu am , insa , o nelamurire : cum vine asta - daca unu imi intra in casa si-mi fura ceva , intra la puscarie unde sta pe banii mei . Sau daca unu' omoara un copil , ajunge sa fie intretinut cativa ani buni din banii familiei vitimei ( nu numai , desigur) .

Nu cumva avem de a face cu o discriminare pozitiva ? Pentru ca despre drepturile celor in detentie auzim mereu , despre drepturile victimei...Iar aici sistemul arab este mai corect . Mult mai corect .

Cred in inchisoarea pe viata pentru mult mai multe fapte , nu doar pentru omor deosebit de grav , si cred ca ar fi foarte bine daca detinutii ar fi obligati sa presteze o munca prin care sa se autointretina .

Share this post


Link to post
Evident, trebuie lobotomizati in prealabil pentru a ne asigura ca nu recidiveaza inainte de a se termina procesul de reeducare...

Sau am putea incerca sa punem mana pe studiile naziste despre spalarea creierului, daca functioneaza poate ne-am scos si am scapat de infractori ieftin, rapid si eficient.

E o idee excelenta :mrgreen: ...vorbesc serios.

Share this post


Link to post

Am un prieten care lucrează la penitenciar -gardian pe 1700 ron salar. Din ce mi-a spus am să fac pe scurt un rezumat.

Nu mai există bătaie, nu au voie să atingă deţinuţii, iese scandal mare, ba chiar sunt sfidaţi de infractori.

Condiţii excepţionale - tv circuit închis, sală de forţă, mese de ping-pong, teren de fotbal, baschet, telefoane RTC cu acces non-stop, magazin cu absolut orice ( excepţie alcool) duşuri cu apă caldă non-stop, 2 "plimbătoare" imense, bibliotecă, internet.

Cei cu regim semi-deschis pot lucra pe la firme, pleacă dimineaţa la 8 singuri şi se întorc la 7 seara, primesc banii pe card, ba chiar vreo 10-15 merg şi la facultate. Unu mai deschis la minte şi fără dinţi în gură face chiar o emisiune la postul local de TV (cei din Tm ştiu de "Poporu zice" de pe Analog Tv), emisiune cu rating bunicel.

De anul viitor vor fi lăsaţi mulţi să facă pedeapsa la domiciliu, încurajaţi să lucreze, fiind supravegheaţi de un psiholog.

La centrul de minori (Buziaş) e ca la o staţiune de odihnă. Sunt obligaţi să facă şcoala, vin profesori pentru orice materie, apoi pot învăţa absolut orice meserie -tîmplar, zidar, mecanic etc. Sunt duşi anual la mare şi la munte în tabere, au piscină şi gazon englezesc, alei pavate, toate condiţiile.

Sigur că toate astea se întîmplă cu cei care au pedepse uşoare -furt, droguri, înşelătorii, cei cu violuri şi crime au regim închis.

Share this post


Link to post

Rolul penitenciarului este dupa cum afirma si initiatorul acestui topic de reeducare si reintegrarea infractorul in societate dupa ispasirea pedepsei. Din ce am citit si vazut la fata locului (Penitenciar Poarta Alba) sistemul de detentie nu este chiar roz asa cum cineva descria mai sus...contiile din celule sunt precare...nu intru in amanunte.

A fi privat de libertate nu e usor... insa in ciuda restrictiilor pe care acest sistem le impune sunt detinuti care si-au descoperit vocatii ..in pictura, sculptura, desen etc. si au ajuns sa participe la diverse expozitii ..mai nou isi comercializeaza lucrarile cu ajutorul tehnicii moderne...(diverse site-uri) deci iata exista si aspecte pozitive.

A substitui aceasta institutie nu cred ca este posibil la ora actuala, parerea mea. Exista suficiente teorii pornind de la Cesare Lombroso, Raffaele Garofalo, Enrico Ferri, Beccaria, s.a. care au incercat sa descopere cauzele fenomenului criminologic...si au ramas doar la stadiu de teorie. La ora actuala penitenciarul si centrele de reeducare pt. minori sunt singurele "masuri de constrangere" pe care le poate lua statul impotriva celor care incalca legea, comit infractiuni. Se lucreaza la noul proiect de Cod Penal si Cod de Procedura Penala pentru "a degreva" penitenciarele care sunt supraaglomerate ...insa mai e pana atunci.

Sa auzim de bine!

Edited by law

Share this post


Link to post

In 2006 se cheltuiau 70.000.000 lei vechi pe an ptr. un condamnat major.In urma unui calcul simplu rezulta aproximativ 200.000 lei pe zi.Cam cati dintre romani cheltuie atat pe zi?

De mentionat ca marea lor majoritate nu au muncit si nu vor munci vreodata ,sau daca o vor face o vor face la negru fara a plati impozite.

Personal am avut cateva exemple cu hoti care doreau sa mearga la racoare.

Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!!!

Edited by kornelush

Share this post


Link to post

Stimati prieteni ,

Daca in randurile de mai sus, sustineti ca respectivele conditii de detentie , cu tv., sala de forta , sauna si mama dracu stiu eu ce-o mai fi pe acolo , sunt conditii de puscarie , atunci vreau si eu acolo. ( Bine inteles ca e o gluma ceea ce spun , insa ... ) .Haideti sa ma laud si eu cu viata mea de militar si sa vedem printr-un sondaj de opinie , unde ati vrea sa petreceti un week-end , la mine la munca sau la " parnaie" ? Eu lucrez la marina : la noi viata e frumoasa , in ziua cand lucrez mananc la serviciu , cand sunt liber primesc bani ( pe respectiva mancare ) .Acum sa va spun in ce consta masa in principiu : dimineata ( luni ) salam expirat cam de 1-2 luni , branza expirata de 2-3 saptamani , cascaval de o calitate " deosebita" . Painea , este de vineri , deci poti lovi un coleg cu ea in cap si ajungi la " mititica" fara a depune un efort prea mare . Trecand peste faptul ca painea mancata lunea este dupa cum am spus de vineri ( intotdeauna ) , mai este si gaurita de milioanele de carcalaci care se plimba pe unde vrea muschiul lor . Alte " meniuri " sau secrete nu mai divulg decat amatorilor de sporturi extreme . Deci unde a-ti vrea sa petreceti un week-end ?

P.S. la capitolul confort, tv. avem , saltelele si paturile au 20 de ani, sunt infecte , uzate si miros a mucegai , sala de forta avem , e complet echipata si goala-goluta ca sa nu ne " accidentam " cumva , in rest e Ko sau Ok , m-ma emotionat , scuze .icon7.gif

Share this post


Link to post

bineinteles furnizorul alimentelor e srl-ul unui general. Ca si asa sunt o gramada, de ce sa stea ei degeaba? :osanale:

Share this post


Link to post
Oamenii nu pot intelege unde au gresit si nu pot ajunge la cainta decat traind printre ceilalti. Grupandu-i in buni si rai, nu faci decat sa victimizezi ambele categorii, sa introduci, cu buna stiinta, razbunarea si revansa, pacate la fel de mari.

 

Eu zic ca animalu nu pricepe. Am vazut interviuri cu cei mai rai criminali inchisi in Alcatraz, nu ar mai face nici fripti ce au facut de au ajuns acolo.

Deci e mult prea blanda detentia.

 

Am vizitat acum vreo 10 ani o inchisoare, mai putin subsolul cu criminalii periculosi. Frecangeau menta detinutii pe acolo, se dixtrau, aveau acte 2-3 tembeliozare color in camera.

Share this post


Link to post

...ar fi bine sa existe un mod de controlare a destinatiei impozitelor din partea contribuabililor . Spun asta pentru ca imi vine tare greu sa stiu ca din vreo 60% din ce obtin intr-o luna se hranesc hotii prinsi si neprinsi . Faptul ca sistemul de reeducare in timpul detentiei nu functioneaza este mai mult decat evident si nu cred ca acest sistem functioneaza undeva . Penitenciarul poate folosi doar la protectia noastra , a celor "de afara" , prin izolarea completa a celor ce nu se pot adapta unei societati normale . Mi se pare uman sa aiba acces la un regim ce sa le permita supravietuirea si chiar la anumite surse de informare , de "cultura" , dar nu fara a face ceva .

Asa cum noi toti muncim pentru a avea mai mult sau mai putin , cred ca ar fi corect ca si ei sa fie obligati sa se "autofinanteze" . Erau intr-un timp fabricute de chibrite...etc. Si banii obtinuti sa fie folositi in mod exclusiv pentru intretinerea inchisorii si a detinutilor .

Share this post


Link to post

Existau intr-un timp prin Europa si fabricute de sapun :mrgreen:

Share this post


Link to post
Existau intr-un timp prin Europa si fabricute de sapun :mrgreen:

 

 

sau ca sa-l citam pe ministrul nostru de externe , "rezervatii in desert " .

Share this post


Link to post

Fara extreme va rugam!

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...