Jump to content
Sign in to follow this  
VIPER

A murit claxonul...

Recommended Posts

mii a murit si mie acum 2 zile unul din cele doua claxoane,,,acum se aude mai slab,,,dar l am dat jos,,,si am ramas in unul pana cumpar altul,,,

Share this post


Link to post

Salutare, am ajuns sa am si eu probleme cu claxonul :( . Si cine a zis ca atunci cand nu ai claxon parca toti dau peste tine, mi se pare 100% adevarat :D .

In concluzie m-am apucat sa caut defectul, si nu sunt chiar lamurit.

-am verificat goarnele la baterie, amandoua suna

-am masurat daca imi ajunge tensiune pe papuci, cu contactul claxonului apasat, ajunge 12v

-am lasat doar papucul de (+) in goarna si cel de minus l-am pus la baterie, apasat claxon ciuciu

-am lasat doar papucul de (-) in goarna si cel de plus la baterie, apasat claxon YUPII ( era ok )

-am pus in loc de goarna, o sirena de alarma, si nimic...

In concluzie nu sunt chiar lamurit, ce ar putea sa fie ? Imi ajunge 12v pe pauci... sa nu aiba suficient amperaj ? Din ce am mai citit si din probele facute de mine, vad ca goarna are (+) continuu, si doar minusul il actionez eu din interior

este corect ? Nu stiu ce sa mai verific, niste idei ar fi super :D Multumesc.

Edited by TBird

Share this post


Link to post

Chiar nu are nimeni alta idee ?

Share this post


Link to post

Eu nu pricep :scarpin: ! Ceva cred ca e nu corect in descriere ...

-am lasat doar papucul de (+) in goarna si cel de minus l-am pus la baterie, apasat claxon ciuciu

........

vad ca goarna are (+) continuu, si doar minusul il actionez eu din interior

Share this post


Link to post

Exista 2 metode de control al echipamentelor pe masini: ground switched si positive switched. Primul caz este cu plus permanent la device si contactul inchide cablul de minus, al doilea caz este cu masa permanenta si contact pe plus. Primul caz este de obicei intalnit la masini japoneze, din cate tin minte Daewoourile sunt positive switched, asa ca nu prea inteleg cum de ti-a actionat tie claxonul pe minus.

 

Oricum, cand ai zis ca ai lasat plus conectat la claxon si minus la baterie = nu suna, inseamna ca NU e ground switched. Deci contactul de claxon tre' sa iti inchida firul de plus. Refa testele, ca intr-adevar e o abrambureala acolo ... :)

Share this post


Link to post

Hmmm sunt convins ca asa este Salex, din ce am citit tot in topicul asta parca zicea Ovijer ca sunt cu contactul pe minus. Acum nu asta era marea intrebare, intrebarea era care ar putea fi problema... atat timp cat am pe fire 12v cand claxonez... :/

Edited by TBird

Share this post


Link to post

Amperaj ? pune in loc de claxon un bec de 12 V si macar 50-60 W (ca sa ai un consum echivalent cu claxonul) si vezi daca se aprinde la intensitate normala sau abia palpaie.

Share this post


Link to post

Hmm am pus sirena de alarma si nimic. Maine cred ca ma apuc sa desfac copex-ul ala prin care sunt firele. Cel mai probabil am vre-un contact imperfect ceva pe la vre-un T-u.

Share this post


Link to post

Rezolvat problema azi  <img src= /"> din lipsa de timp. Cablurile care ajung la claxon, sunt innadite in copexul care vine pe sub radiator ( dar nu exact la T-ul unde urca ele in sus spre goarne, undeva in dreapta cum ar veni sub farul drept cum stai cu fata la motor ). La innaditura, cablu rosu era rupt, ff copt etc. Refacut contactele acolo, acum pot sa claxonez gagicile :banana:

Share this post


Link to post

Cand am luat Espero-ul avea montat pe el in loc de claxon o goarna de-aia de suna ca alarma. Am demontat-o ca n-o suportam, ca sa nu mi zic ca nu e legala.

Mi-a dat cineva un claxon de Renault mai vechi, un claxom metalic asa ca la Dacia 1310. L-am probat legand 2 fire direct la baterie si suna de ti-era mai mare dragul. L-am prins la locul lui si i-am legat firele si ... surpriza, nu functiona. M-am prins ca este un releu pentru claxon, undeva in cutia de relee si sigurante de sub capota. L-am identificat si l-am schimbat (aveam unul nou din intamplare). Si tot n-a mers. Clar releul nu e potrivit cu claxonul. Ar trebui sa sar peste releu si sa leg direct firele direct. Sa risc chestia asta?

Share this post


Link to post

Sunt 2 tipuri de claxoane: cu plus permanent si minus prin intrerupator si viceversa. Verifica compatibilitatea.

Share this post


Link to post

Multumesc. Nu prea am inteles cum e cu plus permanent si minus prin intrerupator. Dar nu mai conteaza asa mult, oricum am de gand sa duc masina la Remat cand se mai deschide sezonul.

Share this post


Link to post

Aceeași problemă am rezolvat-o ( în copex, la înnăditură, cabluri oxidate ! ), cum a postat colegul la 109 .

Edited by Salex

Share this post


Link to post

Confirm si eu problema cu cablurile de la claxon. Am fost azi la un nene electrician care a stiut din start unde era problema. Chiar mi-a taiat cu totul bifurcatia mentionata mai sus de colegi si mi-a dat-o sa o analizez :mrgreen: . Firele erau atat de oxidate incat se transformasera intr-un fel de pasta verde. Inlocuit, cositorit si am din nou claxon.

Share this post


Link to post

Atentie!Intre faruri dupa masca din fata este montat un releu pe circuitul electric al claxonului care merita verificat,curatate contactele sau inlocuit(langa farul din dreapta mai exact).

Share this post


Link to post

Salutari! De vreo luna si ceva ma confruntam si eu cu problema la clacxoane (cielo gle) , mai exact cand apasam se auzea tacanitul de la releu si dupa ce ridicam mana de pe capacul de la volan se auzeau si ele ca un gajait scurt. Azi , dispunand de ceva timp liber, m-am apucat de verificat :

- la volan contacte ok

- sigurante ok

- releu ok

- fire si papuci ok

Am ajuns si la clacxoane , le-am luat la verificat pe rand (am doua)...tensiunea in fire la fel la ambele , doar ca unul din ele doar gajaie cum am explicat mai sus , celalalt singur merge fara probleme. le-am inversat intre ele si nu se scimba nimic.

Acum intrebarea mea este: acela busit sa fie in scurt? si de ce cand sunt legate amandoua nu merge nici cel bun? fura ala stricat curent sau ce spanac se intampla?

In fine , pana una alta merg cu unul singur ca se aude foarte bine :)

Share this post


Link to post

Releul de la claxon (primul din grupul de 5 ) tacane dar claxonul nu functioneaza,remediere:inlocuit releul si claxonul functioneaza din nou!

Share this post


Link to post

Zilele trecute, eram in mers. Dupa un viraj am indreptat rotile, am simtit un trosc in volan cu putina rezistenta la rotire si de atunci semnalizarea nu mai sare la revenire iar claxonul e mort (nu se mai aude nici releul in bord). Contactul alunecator sa fie terminat oare?

Edited by Corneda

Share this post


Link to post

Cu siguranta. Am patit si eu de doua ori.

Problema este ca il gasesti greu si sunt foarte prost facute nu tin mult.

Ultima data l-am reparat pe cel vechi cred ca mai tine 10 ani :) )

  • Like 1

Share this post


Link to post

La Espero schimb un set de claxoane pe an. ( 4 seturi in 5 ani ) Sunt intre radiator si bara din fata. Datorita pozitiei intra in contact cu apa. De fiecare data am vazut rugina pe borne. Probabil intra apa in interior si de asta nu rezista mult.

Edited by OmCret

Share this post


Link to post

Mersi Tbird, ala era.

Am scos azi volanul, cu greu ce-i drept, noroc ca i-am lasat piulita slabita pe coloana ca imi dadeam cu el in dinti :mrgreen: . Partea de pe volan era terminata, se rupsesera piciorusele de contact cu volanul, nu mai formau corp unitar si a rupt firul rosu din tablita de pe contactul alunecator, plus partea de contact a plasticului contactului cu arcul de pe coloana se rupsese de asemeni (prost design, sa intalnesti un arc dur cu o bucata de plastic).

Am peticit totul la loc, cositorit firul inapoi si acum totul functioneaza din nou. Am ramas cu o nelamurire: volanul nu iesea singur chiar si cu piulita scoasa.

La remontare nu a stat din cauza arcului decat cu piulita pusa. Trebuia sa imping in el pana sa faca tzac ceva si sa se fixeze? Sau era lipit acolo de vreme doar?

Mersi

 

post-32081-0-21351500-1439386197_thumb.jpg

Edited by Corneda

Share this post


Link to post

Asamblarea cu caneluri are profil conic, deci, dupa ce este stransa piulita, "se impaneaza".

Edited by smv

Share this post


Link to post

Salut, dupa cum spune si numele topicului s-a intamplat si la mine o ciudatenie, claxonul nu functioneaza in cazul in care "rotile sunt drepte", directia masinii este spre inainte.

Daca invart de volan cam 45* indiferent stanga sau dreapta, pe loc sau in mers pot claxona, deci apas butonul de pe volan si claxonul functioneaza.

Ce sa fie ???

Share this post


Link to post

"Ceasul" (contactul circular) de sub volan este, cel mai probabil, vinovat.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...