Jump to content
Sign in to follow this  
Dj_Dark

Espero 1.5 Dohc Bej

Recommended Posts

Salutare!

 

Dupa aproximativ 2 ani de forum, in care s-au intamplat multe si bune si rele a venit timpul sa va prezint si eu a doua nevasta, un espero 1.5 DOHC bej-auriu metalizat.

 

Masina a fost cumparata cu 3500 euro acum 2 ani, cu 103.000 km, an 1997, cutie manuala.

Problemele de rigoare:

Mici zgarieturi pe ici pe colo, un pic de rugina, baterie veche conform spuselor proprietarului (oricum m-a mai tinut o iarna dupa), cauciucuri vechi si tocite, jante indoite, bord ars de soare, lovituri pe sub ea (vazute ulterior), pierderi usoare ulei din cutie (conform spuselor proprietarului) dar cu motorul in stare buna.

 

A fost a doua masina vizionata, am mers direct pe Espero, fiind o masina care mi-a placut de cand a aparut, dar nu mi-am permis-o atunci si am zis macar acum, prima vizionata arata impecabil exterior la prima vedere, dar era de 1.8 automata si motorul era dezastru, papa ulei la greu, si atunci am ales- o pe cea cu exterior mai putin spectaculos dar mai buna dpdv mecanic, pe langa faptul ca mi-a placut mai mult motorul de 1.5 si cutiile manuale, motorul de 1.8 fiind, dupa parerea mea un motor murdar tot timpul, cel putin toate care le-am vazut eu aveau diverse pierderi de ulei mai ales pe la pompa de servo si capac tacheti.

 

Oricum, intre timp masina a suferit cateva evenimente si reparatii, in ordine cronologica, daca imi mai aduc aminte bine:

 

Prima si prima chestie a fost schimbarea uleiului, dupa care, facand o inspectie vizuala amanuntita la pierderi de lichide de orice fel (ulei, antigel, lichid frana) am avut suficienta incredere sa fac un transfagarasan, obsevand mici probleme printre care o bataie la capul de bara stanga.

 

Urmeaza in ordinea aducerii aminte:

- Reparatia zavorului de la rezervor, neavand bani am improvizat dintr-un motor de trapa CD-ROM in serie cu un bec, functioneaza si in ziua de astazi.

- Reparatie antena care se extindea incomplet, ulterior inlocuita tija.

- Kit distributie (curea + 2 intinzatoare). Ulterior dupa aprox 10.000 km s-a stricat pompa de apa necesitand redesfacerea distributiei si inlocuirea pompei. (amandoua operatiile facute de mine cu ajutor din partea forumului, a unui prieten si a manualului de service)

- Schimbat amortizoare fata (la service), verificat pivoti, capete de bara, bucse. Amortizoarele s-au dovedit a fi niste porcarii koreene pe ulei m-au tinut fix 2 luni, dupa care erau la fel ca cele vechi.

- Jante aliaj KM + 2 cauciucuri Lassa miratta, alarma cu pager Wintec si perimetru, finala borla inox.

- boxe daewoo chinezarii pe spate, mutate ulterior pe fata cu modificari, montat ovale spate (alte chinezarii mai bune), inlocuit mp3 playerul Tevion cu Sony , sunet bunicel, montat twetere in aeratoarele de pe usi.

 

- Fise bujii tesla, bujii ngk.

- Confectiona interfata diagnosticare, schema de pe forum.

- Prima reparatie majora acum un an, defectat viteza a 5-a, dat cutia de viteze jos, inlocuit kit ambreiaj, simering priza preventiv(nu era nevoie, era doar slabit din suruburi), reparat viteza a 5-a, inlocuit colivie cu ace (sparta, afectat sincron)si sincron, si daca tot asteptam piesele pe comanda, inlocuit pivoti, cap bara stanga, placute de frana, bucse tiranti. (operatii facute de mine cu ajutor, si manual de service).

- baterie Zapp

- Pompa de benzina, a durat ceva pana mi-am dat seama (thx tu Ovi Jer caruia i s-a facut mila probabil de vaicarelile mele si mi-a dat cateva sfaturi).

- Bobina delco

- Defectat demaror, inlocuit carbuni (placa) (tot de mine cu manualul).

- Motor + ansamblu stergatoare parbriz. Stergatoare parbriz champion. (eu)

- Bord cu led-uri home made ( tot eu, a fost chinuiala dar, a iesit frumos)

 

- a doua reparatie majora fortata tot de imprejurari (pierderi apa la chiuloasa partea dinspre cutie, pierderi ulei baie, consum ulei. Desfacut motor, segmenti ungere blocati pe toate pistoanele, probabil din cauza uleiului prost si neschimbat la timp, calamina la greu peste tot, curatat chiuloasa si supape.

Set segmenti standard, cuzineti paliere, biela, garnitura chiuloasa, garnitura capac tacheti, garnitura baie ulei, inlocuit sonda lambda (senzor oxigen) defect de mai mult timp si deconectat, vas expansiune (fisurat la prima reparatie majora :) ), diverse garnituri (injectoare, galerii etc) (de mine singurel, doar cu ajutor mecanic gen, tine de colea, strange si tu aia ca eu mor de spate etc) , rezolvat pierderile de lichide, si alte probleme omiprezente cum ar fi vesnica mea problema cu relanti variabil, prindeam unghi la clapeta de acceleratie, problema nerezolvata niciodata pana acum nici prin schimbarea senzorului TPS. Acum s-a rezolvat de la sine. Segmentarea in sine nu cred ca ajuta prea mult fanta segmentilor vechi era 0,7 mm cei noi 0,6 mm probabil trebuia alezare si cota de reparatie dar asta e vad la consumul de ulei, pana acum arata bine.

- Inlocuit amortizoare din nou pe fata de data asta cu Sachs Advantage, cap de bara dreapta, paliere arcuri, verificat bucse bascula, geometrie roti. (Service)

- ghinion, la o zi am rupt cotul de intrare al radiatorului, incercat lipit nereusit, cumparat un SH de cielo, adaptat, ginion din nou, rupt robinet in timpul mersului, am pierdut apa in 20 sec, am avut noroc sa vad, lipit si legat robinet cu sarma,rezolvat.

 

Cam atat imi mai aduc aminte WOW acum am vazut si eu ce lista mare am reusit sa fac :D .

 

In final va mentionez putinele dispozitive care nu au avut niciodata probleme la mine.

- Sistem franare (inlocuit placute fata, schimbat lichid o data)

- Directie (neumblat, nici macar completat ulei)

- Planetare (neumblat)

- Alternator (neumblat)

- Pompa ulei (ar fi trebuit dar nu mi-am dat seama)

 

Si apoi probleme inca nerezolvate:

 

- Pierderi ulei prin delco, Simering ax delco uzat, nu l-am gasit separat si nefiind semnificative nici nu mi-am batut capul, oricum deocamdata nu cumpar tot ansamblul pentru asta.

- Usoare ruperi la relanti rare si aproape nesesizabile fara A/C, probabil pe la aprindere ceva, banuiesc luleaua din delco prima fiindca nu arata prea bine.

 

 

 

Cam atat imi aduc aminte, au mai fost nimicuri gen sigurante arse din prostia mea majoritatea, becuri, curatat Iac clapeta acceleratie, furtun ventilare carter spart, multe reseturi .

Ca bani bagati in ea pana acum greu de spus, ca o aproximatie probabil peste 2000 Euro dar unde exista pasiune, nu exista limita :D . La anul daca exista bani o tinichigerie si vopsea.

 

Ca performante personale: 0-100km 13 sec, viteza maxima 195 km\ora pe ceas, abatere ceas +5 km/h (in comparatie cu laptop + interfata).

 

Evenimente neplacute:

 

-Lovitura in spate aplicata usor unui Audi, fara urmari grave, doar numar indoit si sparta rama.

-Lovitura din spate luata de la un logan, de data asta o usoara indoitura indreptata ulterior acasa cu piciorul din dotare si tractare cu o alta masina, nu se mai cunoaste nimic. Oricum de apreciat spoilerele fata si spate care nu s-au spart la nici un impact.

- un stalp luat cu aripa drepta fata intr-o iarna din prostia mea, indreptat partial acasa, se mai vad inca urmele.

- trecut peste o buturuga, indoit prag si usa sofer, nu s-a reparat nimic inca.

 

 

Cam atat Astept impresii pareri etc.

 

Si acum niste poze:

post-2698-1188850298_thumb.jpg post-2698-1188850336_thumb.jpg

post-2698-1188850361_thumb.jpg post-2698-1188850437_thumb.jpg

post-2698-1188850477_thumb.jpg post-2698-1188850551_thumb.jpg

post-2698-1188850720_thumb.jpg post-2698-1188850748_thumb.jpg

 

Pozitii si lumina numar imatriculare spate cu led-uri albe

 

post-2698-1188850782_thumb.jpgpost-2698-1188850895_thumb.jpg

 

 

Si bordul home made cu mentiunea ca in realitate nu este atat de luminos

 

post-2698-1188850766_thumb.jpg post-2698-1188850774_thumb.jpg

Edited by Mircea

Share this post


Link to post

Eu acum vad ce culoare are de fapt masina ta :) Doamne, ce jegoasa era cand ne-am intalnit  <img src= )">

Sa te mai poarte inca pe atati km minim!

Share this post


Link to post

Se vede ca tii la ea :) mi-a placut cum le-ai scris, si felicitari pentru munca depusa.

Share this post


Link to post

Rog un moderator sa-mi editeze topicul daca nu e prea greu, se pare ca am o problema de asezare in pagina.

Pe masura ce vor mai aparea modificari, voi aduce update-uri.

 

Oau, ce rapid multumesc mult pentru urari, intr-adevar tin mult la ea :redface:

 

:D Pai nu am deschis mai devreme din lipsa de poze, acum am prins una din putinele ocazii cand era si ea curata :P

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post
Rog un moderator sa-mi editeze topicul daca nu e prea greu, se pare ca am o problema de asezare in pagina.

Gata. Nest time pe PM, OK? :)

 

Eu eram sigur ca e alba, si am vazut-o de 2 ori, o data noaptea la intalnire si o data ziua in amiaza mare, dar era jegoasaaaaa :P

Share this post


Link to post

Arata bine pt. o masina de 10 ani! Se vede ca ai avut mare grija de ea si ai in continuare! Felicitari! La culoare seamana cu a mea! :)

Share this post


Link to post

Multumesc pentru urari.

 

Update.

Rezolvat problema relanti-ului, contact imperfect la ECM, firul cald de la TPS, curatat, strans papuc, rezolvat (cred).

Furtun apa dintre corpul clapetei de acceleratie si carcasa termostat spart in dreptul stutului din carcasa, greu de observat, la cum arata stutul de pe carcasa termostatului cred ca e asa de ceva timp (1 an probabil), drept urmare va trebui inlocuita carcasa, pana atunci reparat cu putin gasket rosu si pare ok.

Schimbat borna "+" la baterie, contact imperfect (Meritul apartine in totalitate lui Ovi_Jer fiindca mie nu mi-a trecut prin cap sa verific, se incingea foarte tare). Urmeaza si minusul, problema fiind mult mai mica. Drept urmare au disparut usoarele fluctuatii de relanti. Acum spre fericirea mea am un relanti constant si stabil. Mai raman ruperile aleatoare si rare de altfel (probabil fise sau lulea). Vom vedea.

 

PS. cu acest jurnal poate voi reusi sa fac si eu vreodata un calcul la cati bani am bagat in masina pana la momentul respectiv :) . Pana acum e greu de spus probabil vre-o 2000 euro in mare.

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

Sal

Vreau si eu sa modific pozitiile spate la salupa mea.

Cat te-a costat, si unde le-ai facut ???

Sunt home made ???

Astept raspuns.

Merci anticipat

Share this post


Link to post

Pozitiile spate sunt nemodificate. Luminile numar imatriculare sunt cu leduri albe home made, si pozitiile fata.

Share this post


Link to post

Fisurat radiator again, s-a crapat exact unde fusese lipit, cumparat nou, o porcarie de 380 ron mai subtire un pic si cu 3 gauri in plus, una este pentru termocupla de cielo, celelalte n-am idee ce ma enerveaza cel mai mult e ca am facut comanda si tipul de acolo m-a intrebat ce masina, din ce an , cutie automata :o (ce treaba are?) nici vorba ce motor am, probabil a ghicit el :shocking: si mi-a porceria asta cu gaura de termocupla pentru cielo. O fi universal, si atunci ce rost mai aveau intrebarile? Oricum am astupat o gaura cu o termocupla (neconectata) iar celelalte 2 cu 2 dopuri facute la strung si pana acum se comporta bine. Sa vad la vara pe caldurile alea ce ce intampla si il schimb din nou si de data asta nu mai iau teapa. Nici ventilatorul nu mai sta bine din cauza grosimii inadecvate a corpului radiatorului.

Share this post


Link to post

Ala de 1,8 e mai gros, deci daca scrie Espero e pentru al tau.

 

Si eu sunt in situatia ta, mi-au dat unul mai subtire. Se incalzeste motorul mai tare vara, pe caldura, la 170-180, cand am AC-ul pornit, dar nu foarte tare. In rest nu e nicio problema.

Share this post


Link to post

:) . N-ai inteles. Radiatorul meu vechi de 1.5 nu are nici o gaura de termocupla si alte prostii. Termocupla este pe blocul motor. Are doar 2 gauri, una prin care intra apa si alta prin care iese. Cel SH de cielo pe care l-am montat fortat de imprejurari mai avea in plus gaura de termocupla si robinet, in rest era identic la dimensiuni. Cel pe care l-am luat nou este mai subtire, plasticele de intrate si iesire sunt la fel, corpul lui este mai subtire plus ca are gaura de termocupla (inutila la mine) si pe deasupra alte 2 gauri la care nu le vad rostul. Cica asta e radiatorul de Espero.

 

PS. Taica-miu si-a luat un cielo din 2005 si are acelasi radiator subtire cu mentiunea ca si la el lipsesc cele 2 gauri inutile. Are doar termocupla, normal la Cielo. Parerea mea ramane ca am luat o porcarie facuta in cel mai bun caz sub patent Daewoo, desi nu cred, dupa planuri inexistente sau prost concepute. Data viitoare sa-mi fie invatatura de minte fiindca m-am uitat la 200 RON.

Share this post


Link to post

Eu am luat tot unu mai subtire + sonda aia care se pune doar ca sa infunde gaura respectiva cu 300 ron de la nicubarbu si merge impecabil de mai bine de un an. Original era 440ron.

Share this post


Link to post

Am inteles. La mine au pus un dop asemanator cu alea care se pun la capatul tevii de la calorifer cand nu ai caloriferul montat.

Share this post


Link to post

Pai asa ceva mi-a facut si mie cineva la strung, pentru cele 2 mai mici, la sonda(termocupla) am folosit chiar o termocupla pe post de dop (era 11 RON). Sa vedem cum se comporta la vara. Vad ca apa nu pierde.

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

Update: De vre-o 2 saptamani am primit cadou un detector Cobra 7000 (era cel mai ieftin dar fiind cadou....). Oricum se dovedeste foarte util, exceptand alarmele false, dar i-am prins smecheria si m-a scapat de 3 ori pana acum :P . Urmeaza cat de curand un GPS

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

Update. Reparat centralizata, inlocuit actuator usa sofer(cel cu 5 fire), cu unul similar (cel original cica nu se mai fabrica) chin al naibii cu montatul, reglatul. Cu ocazia asta am observat ca centralizata functioneaza perfect si fara acel actuator de comanda (mai putin inchiderea cu cheia, logic).

Inlocuit led-uri din panoul de comanda geamuri de pe usa sofer cu alte led-uri transparente (pentru a fi in ton cu bordul si climatizarea) la fel si butoanele usilor spate.

Inlocuit intinzator curea a/c din cauza scartaitului suparator.

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post
... m-a intrebat ce masina, din ce an , cutie automata :o (ce treaba are?)

 

Din cunostintele mele cutiile automate au un sistem de incalzire a uleiului cu ajutorul lichidului de racire. Asadar, cele 2 gauri pentru asta cred ca sunt.

 

Felicitari pt masina si sa nu ai parte de probleme.

Share this post


Link to post

Multumesc. Este posibil. Numai ca a mea e manuala si asta i-am si spus.

Share this post


Link to post

Bravo! Laudabile eforturile tale, altii ar fi renuntat de mult sau n-ar fi inteles de ce se cramponeaza cineva de anumita marca de masina ! Cati km ai in prezent ? Felicitari inca o data !!! :thumbl:

Share this post


Link to post

ia stai un pic ce culoare are bordul de salupa (standard) si ia-i pus leduri?....

Share this post


Link to post

N-am mai intrat de mult pe-aici deci, in ordine :D

 

@topser Multumesc! Asa este cine site, stie. Am 150.000 km.

@wally Sunt led-uri home made, m-am chinuit ceva dar, a iesit frumos parerea mea. Bordul standard tot verde este dar e foarte spalacit (ca si la cielo) eu nu am facut altceva decat sa accentuez originalul.

@vladani2003 daca vrei de rezerva ti le vand, mie nu-mi mai plac :P .

 

Si acum problemele: De inlocuit bolturi usi fata, troncane ca dracu, s-a dus boxa din usa dreapta, geamul culiseaza greu, manerul exterior se misca, antena s-a stricat a n-spea oara si de data asta va fi inlocuita cu una electronica si astupata gaura, mi-a murit claxonul (rezolvat ulterior cu un set nou) si cel mai grav, nu-mi mai functioneaza A/C ul.

Asta este rezultatul faptului ca am cam neglijat-o si calarit-o iarna asta din noiembrie pana acum rau de tot, motorul e varza de murdar sa vina vremea frumoasa si o sa-si revina si ea.

 

A mai primit un set de covorase noi, mai bune decat cele originale si urmatoarea miscare ar fi franele fiindca in afara de un set de placute acum 2 ani n-am schimbat nimic altceva si se cere discuri, placute noi pe fata si schimbat lichidul de frana care Dumnezeu stie de cand o fi, iar la vara a treia reparatie capitala, tinichigerie si vopsit, am gasit un vopsitor in regula care are si tinichigiu (sper la fel de in regula) sa o aranjez. Om trai si-om vedea.

Share this post


Link to post

Ai mare rabdare cu ea. Deh... e a doua nevasta ;)

S-o porti sanatos pana la macar 300K. :->

Edited by cata30

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...