Jump to content
Sign in to follow this  
hitman

Masini Noi Vs. Masini Second-hand

Recommended Posts

Am avut o discutie cu cineva si mi-a spus ca o masina second-hand este mai rentabila decit una noua. M-am gindit sa supun dezbaterii publice acest lucru.

 

O masina noua este ceva important pentru omul de rind. Este probabil a doua mare cheltuiala pentru o familie (dupa o casa sau apartament). In concluzia, decizia de a cumpara o masina noua sau una second-hand este una importanta in viata.

 

Masini noi

Avantaje:

-garantia te va proteja de probleme

-masina noua iti permite sa controlezi personal calitatea intretinerii masinii si in felul acesta pentru viitor esti scutit de surprize ceea ce iti confera o pace interioara

 

Dezavantaje:

-costul de achizitie ridicat in primul rind

-masina noua se devalorizeaza foarte repede, in medie 20% in primul an

-asigurarea este mai scumpa pentru ca este masina noua

 

Masini second-hand

Avantaje:

-economie importanta de bani

-daca stii unde sa cauti poti sa te alegi cu o masina buna. Exemplu: o cunostinta a cumparat un Volvo S40 cu 16.000 euro (masina are 14.000 km. veche de un an) din Germania.

-Gasesti pe internet tot felul de sfaturi pentru a cumpara o masina ferita de surprise neplacute in viitor

 

Dezavantaje:

-exista riscul ca masina sa fi avut probleme in trecut. Exemplu: intretinere proasta, accidente, etc.

-nu prea exista posibilitatea de leasing (dezavantaj important)

-trebuie sa pierzi mult timp daca vrei intradevar sa cumperi o masina buna: deplasare in strainatate, internet, etc.

Share this post


Link to post

Personal consider ca cea mai buna afacere o faci cu o masina veche de 1-2 ani si 20-30.000km, asta in cazul in care masina a fost bine intretinuta si nu a fost lovita.

Practic ai si garantie care sa te tina acoperit o vreme si beneficiezi si de un discount substantial fata de una noua.

La revanzare pierzi mult mai putin.

Share this post


Link to post

Masina noua este o virgina. Unora le place si platesc la greu pentru asta, altii le prefera pe-alea cu mai multi kilometri :mrgreen: . Costa si-alea, daca stai sa te gandesti ca te poti alege cu cine stie ce "boala" care necesita "spitalizare", dar...pana la urma urmei este doar o problema de buzunar si de gusturi. In ambele cazuri :lavolan:

Share this post


Link to post

Nu numai de gusturi ci si de posibilitati sau prioritati. De ce sa bag acum 20000 de euro intr-o masina noua cand aceasta de acum ma satisface din toate punctele de vedere iar in 3 ani cei 20k i-as dubla (cel putin) prin investitii in terenuri, bursa, etc. Cand am cumparat-o pe aceasta am fost limitat de suma cash de care dispuneam si am preferat sa astept cateva luni pana gasesc o masina SH corespunzatoare decat sa fac leasing la una noua. Un alt motiv este deprecierea, una SH si-a dat jos din pret ce-a avut de dat, dupa cativa ani pretul devine aproape constant sau chiar creste(fostul meu Cielo l-am cumparat cu 3000 EURO si l-am vandut dupa 2 ani cu 4000). Si inca un motiv, in ultimii 2-3 ani masinile au inceput sa fie de consum, ca sa zic asa, nu cunosc nici o persoana cu masina noua care sa se duca in service doar la revizii, toate au cate ceva de remediat sau de inlocuit in garantie (la masini "normale", nu ma refer la cele de zeci de mii de euro, cu toate ca sunt si acolo cazuri).

Asta raportat la starea mea de acum (nu depind de masina, pana la job am 800 m iar sotia 300m, nu am o afacere care sa necesite drumuri dese prin tara sau in afara), cu totul altfel ar sta lucrurile daca as fi nevoit sa fac 50-60.000 km/an nu 15.000 ca acum, Honda Accord ar scrie pe mine.

Share this post


Link to post
Dezavantaje:

-exista riscul ca masina sa fi avut probleme in trecut. Exemplu: intretinere proasta, accidente, etc.

-nu prea exista posibilitatea de leasing (dezavantaj important)

-trebuie sa pierzi mult timp daca vrei intradevar sa cumperi o masina buna: deplasare in strainatate, internet, etc.

Poti f bine sa cumperi o masina furata sau cu probleme majore in trecut. Pentru mine acesta este argumentul principal pt care aleg numai masini noi, fara durere de cap, fara pb.

Share this post


Link to post
aleg numai masini noi, fara durere de cap, fara pb.

 

Dar cu mai multi bani. Daca esti atent (cumperi doar de la primul proprietar si verifici bine masina inainte + sa mai aiba ceva garantie masina) poti face si o afacere buna.

Share this post


Link to post

Dar poti sa iei si o teapa cat casa...

Share this post


Link to post

Daca ai deja o masina "veche" si vrei sa o vinzi pt. ca mai apoi sa iti cumperi alta noua sau second, nu pot sa iti spun decat ca: <<Sti ce vinzi dar nu sti ce cumperi!>>

Faza e valabila si pt masiniile noi dar mai ales pentru cele s.h.

Am cunostinte care au luat masini noi cu toat increderea (Focus, Megan2, Astra cl2, Octavia2, Peugeot 307, Punto, Bmw seria 3 (!) etc ..). Culmea e ca in garantie fiind au avut anumite neajunsuri cu ele, neajunsuri care te seaca ca naiba la o masina noua chiar daca are garantie3-4 ani. De vina sunt multi factori , suntem o piata in est , si primim produse caatare. Apoi la noi la reteaua serviceuri chiar nu e in stare sa iti rezolve neajunsurile, ori daca repara ceva, nu se pot abtine sa nu strice altceva, etc.

 

Acum pentru ca traim in Ro pot sa iti spun ca nu merita in nici un caz sa tii cumperi o masina noua cumsecade (>=18.000euro) fie si numai pentru ca ti-ai bate joc de ea. Uita-te ce drumuri avem si o sa intelegi ceea ce iti spun.

Edited by sorin77

Share this post


Link to post

Frumos topic de filosofat, care ar ajuta la ceva, doar, daca am invata ceva din greselile altora. Dupa cum se spune ca sunt putini cei care invata din propriile greseli, povestea tinde la una fara de sfarsit.

Share this post


Link to post

Eu prefer masinile noi@lesing si sa le schimb la maxim 5 ani.

 

Prefer sa iau o koreanca noua decat un SH jerman la acceeasi bani din mai multe motive.

 

Am prieteni samsari care aduc masini in tara si stiu cate ceva despre SH. La banii pe care ii dau pe Lacetti imi puteam lua un Passat din 2003 fara probleme dar:

 

-Cam greu sa gasesti o masina SH buna, cu km reali la bord si care sa fi fost intretinuta, ca neamtu nu se marita cu masina ca noi si nu o menajeaza. O cumpara si o ruleaza 2-3-4 ani pana ajunge la un anumit numar de km si atunci constata ca e mai rentabil pentru el sa-si ia alta noua decat sa o intretina pe cea veche.

 

-Am auzit de prea multe ori povestea aia cu era masina unui batran care se ducea cu ea doar la supermarket la sfarsit de saptamana.

Spre deosebire de noi, nemtii au drumuri si multi fac naveta pana la servici. Nu ma va convinge nimeni ca un neamt face mai putin de 35-40.000 de km pe an cu un diesel si mai putin de 20.000 cu o benzinara.

 

-N-am chef sa stau tot timpul cu teama ca daca-mi pica turbina, daca mi se arde pompa de benzina/motorina, daca... etc

 

De regula o masina SH, necesita mici reparatii la trenul de rulare si articulatii. Cum majoritatea vin in tara cu minim 60.000 de km la bord, ma indoiesc ca in curand nu va fi cazul de un mic service si cum eu urasc sa stau prin service, nu vreau SH.

 

De ce prefer o masina noua?

Pai sa vedem:

1. Daca tot dau banii macar sa am si eu o garantie ca nu-i dau degeaba. Macar o parte din perioada cat platesc rate stiu ca nu bag bani in piese. Cum eu estimez sa tin maxim 150.000 de km sau 5 ani masina consider ca nu o sa am probleme majore cu ea.

2. Circul destul de mult cu masina. Fac cam 30.000 de km pe an si nu-mi permit sa ma trezesc ca ma urc sa dau la cheie si nu-mi porneste. Daca maine am chef sa plec in Franta de exemplu, ma urc in masina dau la cheie si plec. Nu am teama ca raman in drum, atata timp cat masina are reviziile facute si se afla in stare perfecta de functionare. Oricum daca se intampla ceva exista euroservice-ul acoperit de garantie si mi se rupe.

3. masina e in stare perfecta de functionare pe toata perioada garantiei cat si dupa. Tot la dealer o sa-mi fac reviziile.

4. Eu o dezvirginez ca sa zic asa. Cum o menajez asa o am. Miroase a nou, e curata, ma simt bine in ea. Urasc mirosul de basina de neamt specific SH-urilor.

 

Oricum totul cred ca se rezuma la bani si gusturi uneori la fitze.

 

Multi vor sa-i vada vecinii ca au masina jermana, altii prefera mai putine fitze si vor niste masini practice. Altii nu au bani de masini noi si se multumesc si cu un SH.

 

Daca tragi linie dupa cativa ani s-ar putea sa constati ca sunt mai mici costurile de intretinere si taxele la o masina noua decat la una SH, asta ca sa nu mai zic ca o masina noua de regula e asigurata full si ca ti se cam rupe daca ti-o fura, daca o lovesti, etc ca totul se face la dealer.

 

Daca mai imi vine ceva in minte mai adaug pe parcus. :scarpin:

Edited by Night Elf

Share this post


Link to post

@Night Elf - in pare parte de acord cu tine, dar nu pune chiar asa mare baza in masina NOUA.

 

Sa-ti dau un exemplu: un prieten cu Golf 5 TDI nou-noutz, ~ 6000km: s-a urcat in masina, a dat cheie si a plecat la mare. Pe la Cernavoda i-a picat turbina. A lasat masina 3 saptamani in Constanta pana au reparat-o baietii.

 

Probleme pot fi la orice masina, fie noua sau sh. E bine totusi sa fie in garantie :)

Share this post


Link to post

De acord cu tine LYM, dar probabililtatea sa pice ceva la o masina noua este mult mai mica decat la un SH. :lavolan:

Share this post


Link to post

Se mai poate adauga si faptul ca, legat fiind de garantie, sa nu depinda de vointa proprietarului ca o piesa anume sa vina in timp util ca sa fie montata pe masina avariata. Ca s-au mai plans oameni care se uitau la masina cu saptamanile pana se apucau mesterii de masina.

Share this post


Link to post

Da, dar prefer sa astept 2 saptamani dupa o piesa pe garantie decat sa scot din buzunar o caruta de bani.

Share this post


Link to post
Se mai poate adauga si faptul ca, legat fiind de garantie, sa nu depinda de vointa proprietarului ca o piesa anume sa vina in timp util ca sa fie montata pe masina avariata. Ca s-au mai plans oameni care se uitau la masina cu saptamanile pana se apucau mesterii de masina.

Inainte de a duce masina la un anumit service, nu ti se pare corect sa te interesezi daca acel service are un review bun sau rau?

 

Mai stiu eu un mare fan Logan (aka Maximus), multi de pe aici il stiu, care a stat aproape 4 luni cu masina parintilor in service sa i-o repare. Probabil ca nu a mai ramas nimic util pentru taximetristi pe ea de schimbat.

 

Asta e dezavantajul de a avea o masina foarte populara. Cu cat sunt mai multe masini ca a ta pe piata vandute si de mai mult de 1 an, cu atat riscul de a fi matrasit in service e mai mare ca si cererea de piese SH la negru e mai mare. Norocul meu e ca nu sunt multe Lacetti pe taxi sau deloc, cel putin eu in Bucuresti nu am vazut. :)

 

Cu masina veche am avut 4 accidente. De fiecare data am dus masina in service in momentul in care aveau toate piesele pe stoc. Au fost mici avarii de fiecare data. De 2 ori masina a ramas peste noapte in service (maxim 2 zile au durat reparatiile de fiecare data) dar am avut grija ca oamenii sa fie multumiti si sa nu ma fure prea tare. :rolleyes:

Share this post


Link to post

Aprovizionarea unui service e una, ciordeala sau golaneala e alta.

Am vazut un service woo care au pus rapid si profesionist pe picioare o nubira sh serios tamponata dar al carui angajat facea liniute cu un junghi de dacie prin curte, culminand la final si cu o aripa indoita la un biet Matiz care nu avea nicio vina.

Si exemplul la care m-am gandit era un topic initiat de o femeie din Mures care se vaita ca, in urma unui accident, astepta o piesa de vreo 3 saptamani. Masina era luata in leasing si, conform spuselor ei, era obligata sa repare masina in acel loc.

Share this post


Link to post

Eu unul mi-am luat masina noua pentru ca nu am avut bani de sh.

Am ajuns la 10000km si nu am ajuns la service decat la verificarea gratuita de la 2500. Inca se simte mirosul de nou.

Share this post


Link to post

Orice s-ar zice, masina nou e masina nou: 2-3 ani garantie..poate si mai mult=multi bani economisiti

Un SH inseamna din start o interventie la masina...

 

Mi-am luat matiz nou, E/AC LPG, 6700 euro...la banii astia gaseai numai junghiuri de masini...

 

Am cautat pe net 3 luni si am vazut vreo 15 masini si mi-a pierit orice gand de SH

 

cand cumperi un sh musai ii faci o revizie consistenta: distributie, placute, filtre, uleiuri, ce mai gasesti la partea de rulare si directie..in sfarsit...incepi relatia cu masina cu "spitalizare", bani dati si nervi...alergatura...si pt ce?

 

Pentru senzatia ca esti mai tare ca vecinu cu logan, matiz, cielo sau clio?

 

El doarme linistit ca orice problema o rezolva la service moca iar smecheru de tine ajunga sa dea in cei 2-4 ani de garantie ai lui mai mult decat a bagat el in masina...

 

Masina nu e decat o unealta...ea trebuie sa te tina catmai mult cu cat maiputini bani!

 

A...si inca ceva...

 

Nu v-ati saturat oameni buni de cumparat tot ce arunca ceilati de afara?

 

Ce suntem noi...gunoierii europei la capitolul masini?

:spumelagura:

Share this post


Link to post

Gasesti si bune, da-s scumpe. Daca iei una la cateva luni.saptamani.. poti prinde si-i afacere buna.

Share this post


Link to post
Daca iei una la cateva luni.saptamani.. poti prinde si-i afacere buna.

 

Pai ala de o vinde- de ce o vinde?! Ca de buna- nu cred. Cum e sa-ti iai o masina si sa o vinzi dupa 3 luni (sa zicem)?! Eu- ca potential cumparator- imi pun cateva semne de intrebare. Iar cu faza "imi trebuie bani sa renovez/construiesc o casa/apartament"- nu tine. Unii dintre noi avem o varsta... nu mai tin povestile.

Share this post


Link to post

Eu am luat masina la 1 an, cu 8000 km la bord. De ce? Fiind luata pentru sotia aceluia, aceasta si-a dat seama ca-i mult mai comod taxiul: opreste unde vrei, n-ai probleme cu parcarea, deci masina statea aiurea. Pretul, well, cu 1500 de euro sub pretul uneia noi. Masina a fost intretinuta bine, rodajul facut in Austria, per total fiind multumit. Sunt constient ca a fost o ocazie rara.

Edited by andy

Share this post


Link to post

Si eu am luat Matizul SE Power de 1 an si 5 luni cu 27k km cu doar 202 mil, cand la dealer era 280. La 3,5 ani am dat masina cu 150 mil, dar pusesem pe ea vreo 10 (distributie, radiator AC si cauciucuri, inafara de muzica). Cine a pierdut mai mult: fostul proprietar sau eu, care am folosit-o pana la 61k km?

Share this post


Link to post

Eu am o intrebare legata de chestia cu devalorizarea... exista aici un aspect care imi scapa. Daca sh-urile se devalorizeaza putin sau deloc... nu inseamna ca undeva cineva ia o plasa, si mai exact cel care o cumpara la mana a 3-a (la third hand? :D )?

Adica... cumperi Passat la mana a 2-a, sa zicem de 3 ani cu 130.000km (evident) si 15.000 euro... Il tii 3 ani, o duci la 190.000 si il vinzi cu 13.000. Se devalorizeaza mult mai putin decat daca l-ai fi luat nou si l-ai fi tinut 3 ani... OK. Insa ala care da 13.000 pe o rabla de 6 ani nu ia plasa? Care-i fraierul care cumpara o masina la mana a treia de 6 ani cu 13k cand ar putea lua una la mana a doua de 3 ani cu 15k, la fel cum a facut primul intelept? De unde exista un numar de fraieri suficient de mare care sa tina sus piata masinilor la mana a 3-a, daca diferenta de pret intre mana a 3-a si a 2-a e asa mica?

Share this post


Link to post

Votez varianta masinii noi din urmatoarele considerente:

 

1 - garantia (insa nu trebuie uitat ca suntem in Romania in care nimeni nu te baga inseama daca ai o problema la o masina noua, asta in cazul in care nu ai niste "muschi convingatori");

2 - asigurare scumpa ? Un parbriz de Kalos ajunge la 1200 RON si este acoperit pana la 85% din valoare in primii 3 ani. Ce te faci daca ajungi la 50% dupa 5 ani si restul pui din buzunar?

3 - costurile de intretinere in limitele rezonabile ale intretinerilor periodice fata de "micile carpeli" ca doar nu cumperi un SH (second hand nu Safari Hunter :mda: ) sa-i faci o revizie generala si sa-l aduci la conditia tehnica a unui vehicul nou. Ce te faci insa daca carpeala se aplica sistemelor vitale (directie, franare, SRS, etc) ?????????  <img src= S"> Se aplica "las' ca merge asa!!"

4 - pretul de revanzare dupa 3 - 4 ani la cca 60-70 % din pretul initial in raport de conditia si istoria masinii. (Devalorizare mai mare decat la SH-uri, insa acoperita de diferentele inregistrate la punctul 3)

Am cumparat 3 masini, toate noi si ma pot declara multumit de prestatia acestora.

Edited by safari hunter

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...