Jump to content
Sign in to follow this  
adostar

Ce Becuri Ardeti Prin Case ?

Recommended Posts

Becurile economice consuma cu pana la 80% mai putin fata de becul obisnuit (cu incandescenta), iar durata de viata este de sase pana la opt ori mai mare. De exemplu, becurile obisnuite au o durata medie de viata de 750 pana la 1.000 ore de functionare, pe cand cele economice pot atinge o durata de viata si de 10 ori mai mare.

Becul obisnuit se mai poate inlocui cu panelul, care foloseste cu 35% mai putina putere electrica decat tuburile fluorescente comparabile si mult mai putin decat becul incandescent sau LED-urile de aceeasi culoare.

Marele avantaj al becurilor incandescente il constituie lumina calda si buna reproducere a culorilor. In termeni economici insa, ele au un randament moderat.

Ceva mai bine din acest punct de vedere stau becurile cu halogen, tuburile fluorescente si becurile compacte fluorescente (in forma de U), a caror energie economisita se ridica la 60-75% fata de cea consumata de becurile obisnuite.

Un bec de 60 W incandescent are in jur de 855 lumeni. Un bec de 15 W compact fluorescent are in jur de 900 de lumeni.

Share this post


Link to post

Am doar doua becuri cu incandescenta, acolo unde nu trebuie sa altereze culorile.

Share this post


Link to post

Mai am doar trei becuri incandescente. Joi am schimbat 2 becuri, am pus becuri Philips de 23W dar am o problema cu unul dintre ele. Cand e stins, la un interval de aproximativ o secunda, palpaie unul din elementii becului. Adica se aprinde si se stinge. Parca ar fi o semnalizare :) Daca pun mana pe bec, in momentul in care face acel "flash", se aprind toate cele 3 elemente. Repet, cu lumina stinsa. Stie cineva ce se intampla? Ar trebui sa iau ceva masuri?

Share this post


Link to post

In interiorul casei nu am decat incandescente, iar la exterior numai becuri economice.

Am incercat sa stau cu bec economic in camera, dar nu am rezistat mai mult de 2 zile. Mi se pare foarte deprimanta lumina rece data de ele.

Share this post


Link to post
In interiorul casei nu am decat incandescente, iar la exterior numai becuri economice.

Am incercat sa stau cu bec economic in camera, dar nu am rezistat mai mult de 2 zile. Mi se pare foarte deprimanta lumina rece data de ele.

 

Asta din cauza ca nu ai cumparat becul potrivit si anume cu lumina calda. Cele cu lumina ca de neon sunt obositoare !

Share this post


Link to post

Normale, nenea. N-am bani de becuri incandescente care se ard dupa 2 saptamani. Si chiar si asa, prefer sa citesc la bec normal, nu la chiorenii dintr-astea.

Share this post


Link to post

Se ard la 2 săptămâni dacă iei chinezisme, alde 3 la 10 lei. Ia bagă matale o dată bani într-un Philips, să vezi ce te plictiseşti de el prin casă... Rămâne de calculat dacă economia pe care o face becul în perioada de funcţionare acoperă diferenţa de preţ faţă de un bec clasic... Şi chiar dacă iese tandea pe mandea, prefer să bag banii în cont la Philips, decât la Electrica > :)

Share this post


Link to post

Pai am luat si eu 2 Philips-uri, unu tine si acum, altul s-a ars dupa 2 zile. Si am dat si o groaza de bani pe ele.

La mine consumul mare de curent e de la AC, frigider si calculator, becuri nu prea folosesc.

Becuri dintr-astea as putea pune doar la camara, hol, daca am nevoie sa citesc ceva prefer un bec clasic, ochii sunt mai importanti decat 5 lei economisiti. Si la cat tin aprinsa lumina in locatiile unde as pune becurile alea, s-ar putea sa crape plasticul soclurilor pana sa le amortizez.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

Uite inca un anti-nationalist... Auzi la el, sa nu dea bani la electrica... sa-i ia aia de la philips.

Eu am in bucatarie unul dinala spiralat, da suficienta lumina (e si bucataria mica), in rest- normale. In garaj am unul normal si un neon veeeechi, dar care inca merge bine. Urmeaza sa-mi iau una-doua aplice rotunde- am montat cateva- chiar se vede bine in incaperea respectica. In camera de zi sau dormitor- raman la becuri normale. La fel si in baie sau atelier.

Share this post


Link to post

Prefer să bag banii la Philips pentru că ştiu că ăştia investesc (şi) în cercetare şi aş putea să mai apuc vreo altă invenţie de pe urma lor, care să-mi facă viaţa mai uşoară.

Cei de la Electrica nu investesc decât în inventarea unor noi modalităţi de a trage clientul în ţeapă. Eu sunt foarte bucuros că am apucat să trăiesc ziua în care şi în România poate să scadă preţul benzinei. Dacă o să o apuc şi pe aia când va putea scădea preţul energiei electrice, voi putea pleca liniştit din ţară şi voi lăsa pe altul să stingă lumina. Deocamdată mai stau pe aici, să economisesc curentul :mrgreen: .

Share this post


Link to post
Joi am schimbat 2 becuri, am pus becuri Philips de 23W dar am o problema cu unul dintre ele. Cand e stins, la un interval de aproximativ o secunda, palpaie unul din elementii becului. Adica se aprinde si se stinge. Parca ar fi o semnalizare :) Daca pun mana pe bec, in momentul in care face acel "flash", se aprind toate cele 3 elemente. Repet, cu lumina stinsa. Stie cineva ce se intampla? Ar trebui sa iau ceva masuri?

Verifica modul in care ai legaturile facute in fasungul respectiv. Aveam si eu problema asta si s-a rezolvat dupa ce am refacut instalatia si am trecut faza prin intrerupator in fiecare camera, am pus impamantarea la impamantare in tablou, nu la un loc cu nulul de serviciu cum legasera electricienii cand au construit blocul (de ma curentam la bec cu sigurantele in mana :-W ) Si am pus sigurante si pe faza si pe nul in tablou. Parerea mea este ca becurile astea nu suporta sa aiba faza in permanenta pe ele (in fasung faza trebuie sa fie in fund iar nulul in lateral, daca e invers nu e bine, iar faza trebuie sa treaca prin intrerupator).

Am si eu economice in casa, dar becurile astea au un mare neajuns: Nu stiu sa mearga pe variator :( Asa ca in 3 camere am becuri normale cu incandescenta.

Share this post


Link to post

Multumesc Mircea. Am sa verific si am sa iau masuri.

Share this post


Link to post
...Cand e stins, la un interval de aproximativ o secunda, palpaie unul din elementii becului. Adica se aprinde si se stinge. Parca ar fi o semnalizare :) ...

Eu am patit chestia asta cind am pus un intrerupator din ala cu lumina de veghe (beculet d-ala rosu, care se aprinde pe in intrerupator cind stingi lumina). Mi-a explicat cineva ca lumina de veghe si cu becul economic nu se pupa, am schimbat intrerupatorul cu unul obisnuit si am scapat de belea.

 

Am citeva becuri cu incandescenta, dar sunt din cele mici de 40W sau mai putin, de obicei pe holuri si in baie, camara, debara. Si in camera copilului pt ca acolo am intrerupator cu variator.

 

In rest am economice cu lumina galbena, am cautat special pt ca si pe mine ma deranjeaza lumina aia alba, nefireasca.

 

Toate sunt Philips sau Osram.

Share this post


Link to post

Apropo de faza si de nul, eu am faza pe ambele fire :scarpin: Probabil 110V pe fiecare si 90grade diferenta de faza... Cu intrerupatorul stins am curent in unul din fire, cu el pe aprins am curent pe amandoua... sau cel putin asa spune creionul de tensiune.

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Nu ma asteptam din partea ta.

Share this post


Link to post

Nici eu din partea lor. Numai ca asta e...

Share this post


Link to post

Din punctul de vedere al "creionului de tensiune" asa este. Cand se inchide contactul de la intrerupator, "faza se duce peste nul" prin consumator.

Share this post


Link to post

Consumatorul era inca in cutie cand am facut testul cu creionul... tocmai ca sa ma asigur ca intrerupatorul nu e pus pe nul din greseala si sa nu pufnesc in ras cand ma apuc de instalat consumatorii. "Masurarea" am facut-o la doua fire iesite din tavan, nu la un agregat deja instalat :D

Iar in priza am la fel, creionul se aprinde in ambele gauri. Maine recuperez creionul de tensiune de la un amic si pun poze.

 

PS

Si la amicul respectiv e la fel. O fi vre-o moda noua, desi mie mi se pare cam absurda.

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Am in tot apartamentul becuri economice,le am cam 2-2,5 ani si n-am schimbat niciunul pana acum,problema lor este ca nu merg pe intrerupator variabil de tensiune, in rest sunt super caci dau o lumina mai rece iar pe un fond alb la pereti dau perfect, daca ai imperfectiuni la pereti le scoate in evidenta,ele dau bine pe culorile aprinse din camera pe cand pe cele pastel le decoloreaza .

Share this post


Link to post
tocmai ca sa ma asigur ca intrerupatorul nu e pus pe nul din greseala si sa nu pufnesc in ras cand ma apuc de instalat consumatorii.

 

Eu tot timpul scot siguranta din panou daca am de schimbat o lustra sau ceva care sa necesite surubelnita.

Mai bine putina paranoia decat dans pe ritm de "Voltaj" :D

Share this post


Link to post

Mie mi-e lene sa scot sigurantele, lucrez pe direct... :redface: Atata doar ca sunt atent sa nu ating 2 fire sau vreo impamantare in acelasi timp.

Share this post


Link to post

Eu chiar daca vreau sa fac un - dans pe ritm de "Voltaj" - nu pot :) , pentru ca am rcd-uri in tablou.

Edited by adostar

Share this post


Link to post

Eu acum am doar incandescente, dupa ce, anul trecut, m-am gandit sa imi iau si eu unul de-asta, cu "lumina ca neonu' ". L-am pus in dormitor, ca de, nu vedeam nici ce scrie in ziar cu un bec normal de 100 W, il aprind, si, spre surprinderea mea, vedea mai slab. Si pe deasupra mai facea si ca o semnalizare cand era stins :dizzy: .

Asa ca, mi-am zis ..decat sa arunc cei 13 Ron (cat am dat pe el), mai bine il duc in baie, ca acolo nu doarme nimeni si nu are pe cine deranja.Si numai bine ca s-a si ars dupa 3 saptamani de "semnalizat".

 

Cum spuneam, acum am doar becuri incandescente, chiar de 200 W> acolo unde este nevoie, pentru ca tin la vederea mea si nu am chef sa dau bani, peste ani de zile, pe ochelari sau alte tratamente.

 

Ca sa nu mai vorbim ca nu vreau sa pierd nimic din placerea de a conduce :lavolan: , mai ales noaptea, cand avem nevoie de ochi buni, altfel putem avea de suferit din cauza nenorocitilor care uita sa schimbe pe faza scurta X( :rambo:

Share this post


Link to post

Alegerea unor becuri proaste conduce la situatii descrise mai sus. Nu toate becurile "economice" sunt facute sa functioneze in medii cu umiditate mai mare. In plus, in baie, la oglinda te barbieresti sau te machiezi, deci iti trebuie o sursa de lumina care sa nu deformeze. Apoi, forma becului trebuie sa se potriveasca cu sistemul de reflectie a luminii de la lampa, altfel, un bec echivalent la 100 W va crea o lumina mai slaba. Din acest motive exista o varietate mare de forme, temperaturi de culoare, protectii la intemperii ... Chinezariile nu tin, au componentele din partea electronica subdimensionate.

Rezultate foarte bune am obtinut de la becurile marca Skylight, Lohuis si Osram.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...