Jump to content
Sign in to follow this  
fun4cristi

Ungere/reparare Buton Usa...

Recommended Posts

Salut!

 

am un matiz se power r/sp din 2003. Usii din dreapta spate nu-i sare complet butonul cand descui, indiferent daca o fac de afara sau de dinauntru (inchidere centralizata originala). Mentionez ca am observat (chiar e pe bune faza), ca miscarea butonului cu pricina este termosensibila: vara resusesc 90% din cazuri sa deschid totusi usa la prima descuiere (daca mai inchid si deschid de multe ori usa, cade butonul un pic in jos si iara nu mai pot deschide). Iarna nu pot niciodata s-o deschid de la cheie. Trebuie tot timpul sa ridic putin butonul manual, deoarece i-ar mai trebui sa sara inca cativa milimetri. :mrgreen:

 

Eh, am incercat sa ajung la el, dar n-am stiut cum sa trec in primul rand de capitonaj! (chestia gri de plastic care acopera toata usa). Cum il dau jos?

Si, mai precis, ce sugerati sa fac, in caz ca trec de el? Sa-l ung cu vaselina? Ma gandesc ca pentru un amarat de butonas, n-are rost sa ma duc la service sa ma stoarca de bani.

 

As vrea totusi sa vina ziua in care, cand iau pe cineva in spate, sa nu mai trebuiasca sa zic : "du-te pe dincolo...asta e cu probleme". :spumelagura:

 

Nu e o problema mare, dar totusi...vreau sa-i dau de capat...

:D :D

 

Cheers!  <img src= ">

Share this post


Link to post

Am patit si eu chestia asta la Tico, pana mi s-a blocat usa de la sofer. Presupun ca mecanismul de la Matiz e identic, sau aproximativ identic cu cel de Tico.

Trebuie dai jos capitonajul usii, si sa ungi cu un ulei fin () toate elemetele de imbinare de la parghiile care actioneaza mecanismul de inchidere -deschidere. apoi actionezi de cateva butonul din interior si cheia (prin exterior) , pana se degripeaza si functioneaza foarte usor. Mie, toata operatiunea mi-a luat in jur de 30 min. E bine sa faci operatiunea la toate usile. Numai bine,

Share this post


Link to post
Trebuie dai jos capitonajul usii, si sa ungi cu un ulei fin () toate elemetele de imbinare
[...]

 

Ok, mersi mult de raspuns, dar asta era fix una din intrebarile mele: cum dau jos capitonajul? :D Ptr ca eu vad doar un singur surub care il ataseaza de partea metalica a usii, iar restu pare a fi lipit cu adeziv... trebuie sa trag de capitonaj pana vine jos? Sau e un sistem "cu santuri" sa zic asa...?

 

Multumesc anticipat daca dai explicatii ca si PENTRU TO(N)TI. :D :osanale:

 

 

ce inseamna pentru voi "ulei fin"?

va referiti la... :D ...ulei de motor cu vascozitate mica?

Share this post


Link to post

Sunt mai multe suruburi: Unul unde este mecanismul de deschidere a usii din interior, doua parca pe laterala dinspre spatele masinii, 2 pe partea inferioara a usii(jos de tot) si unul pe fata usii, acolo unde se uneste cu bordul(sper sa nu ma insel). Le desfaci pe astea, tragi de partea de jos, un pic mai puternic pentru ca se mai prinde de usa si cu "bolt" de plastic la care nu ai cum sa ajungi(dupa ce verifici toata usa ca nu ai scapat nici un surub!!) si apoi ridici de fata de usa pentru a o scoate de la geam. Ai grija ca la geam sunt 2 randuri de perii, sa nu le misti de la locul lor. Sub fata de usa vei gasi o folie de platic alba lipita cu mastic de usa, care acopera toate mecanismele. O dezlipesti partial(cat ai nevoie) si Voila, ai acces la tot. Folia se lipeste singura la loc, sa nu cureti masticul de pe ea sau de pe usa.

Edited by closchkutza

Share this post


Link to post

Asta fiindca are SE Power, la un matiz normal ar fi trebuit sa scoata si manerele de la geamuri, bagand o carpa intre ele si fata de usa si tragand pana iese prostia aia de siguranta potcoava :)

Edited by Mircea

Share this post


Link to post

Sfat: Pentru a nu scoate manivela de la geam prin fortare se departeza (cat este posibil cca. 10 mm) tapiteria de manivela si cu ajutorul unei crosete (cea de metal cu varful indoit cu care croseteaza mama sau bunica) se agata siguranta tip potcoava si se trage usor din canalul ei. Operatia de montare a manivelei se efectueaza direct cu siguranta montata deoarece boltul cu caneluri are degajare la capat pentru a facilita intrarea sigurantei.

PS. Nu mergeti pe principiul "daca nu merge ia un ciocan mai mare", o sa aveti numai de pagubit (proprie experienta)

Edited by papie

Share this post


Link to post

Multumesc tuturor ptr raspunsuri, dar ultimii dintre cei care au raspuns (closchkutza si Mircea) au vorbit toti despre usile din fata! :D :D ...cand eu am zis clar in primu post ca e vorba de usa dreapta SPATE :rolleyes: :mrgreen:

 

mai astept sugestiile voastre  <img src= ">

Edited by fun4cristi

Share this post


Link to post

Sfat: Descarca manualul de reparatii. Gasesti acolo toate explicatiile

Share this post


Link to post

Manualul de reparatii=ala care are cam 1200 de pagini si prezinta masina, componentele in detaliu si sculele necesare?

Acela il am si am cautat in el...n-am gasit nimic ajutator... :(

Share this post


Link to post

Ia uita-te la pagina 1091 sau capitolul 9G pagina 7

Share this post


Link to post

:wallbanger:

Ok...m-am bagat si-n manualul service...si M-AM IMPOTMOLIT!!!

Daca se uita cineva la capitolul 9G - pagina 6, la Panou tapitat usa spate (deluxe), o sa observe ca se cere intai demontarea MECANISMULUI INTERIOR DE DEZAVORARE (ce naiba mai e si aia?!?!...m-am uitat la capitolul 9P cum zic ei si n-am gasit nimic asemanator....) si apoi demontarea manivelei macaralei ferestrei. Cum gasesc clema aceea in forma de omega care o deseneaza ei acolo? Cand dau sa ma uit ce e intre manivela si portiera vad un cerc din plastic care nu se poate restrange (sa zici ca e ceva sub el) si, cum am si zis, e cerc complet!

 

Cum s-o scot la capat?? Ajutati-ma...pls... :(

Share this post


Link to post

Ca sa scoti clemna de metal in forma de omega, bagi un prosop (nu tot prosopul, doar o margine de prosop , nu stiu cum sa iti explic mai clar) exact sub maneta de ridicare a geamului si plasticul rotund care se afla dupa maneta (e un ormanent sa nu se vada gol intre maneta si tapiterie), si tragi in stanga -dreapta (inainte -inapoi) de mai multe ori iar clema iese singura. Apoi tragi de maneta care iese singura. Ca sa scoti capitonajul, iei o surublenita care este mai plata, cu care faci parghie exact sub locul unde se afla clemele (care sunt din plastic si introduse in usa). Sub capitonaj, tapiterie, se afla o folie de polietilena, pe care , dupa ce ungi mecanismul acela , e bine sa o refaci si sa o pui la loc. Cel putin asta e principiu la Tico, dar nu au cum sa fie diferente majore la Matiz. Daca stai in Titan sau Salajan , da o fuga pana la mine, imi fac timp de 5 minute sa vedem cum iese. numai bine, sper sa o rezolvi acum ...

Edited by Mircea
post dublat

Share this post


Link to post

@heliokles: Mersi mult de sfaturi... as vrea sa vin sa termin odata cu situatia asta...dar stau in CJ :P

Cobor acum din nou sa-mi incerc norocul. ;)

 

Apropo...nu stiu daca o sa pot lua tapiteria jos, pentru ca, desfacand de curiozitate surubul clapetei cu care deschizi usa din interior, si scotond clapeta impreuna cu suportul ei afara, am observat ca n-o pot lua de tot jos, ptr ca are o parghie care da spre mecanismul efectiv de inchidere...

Share this post


Link to post

Parghia aia o strecori prin gaura prin care este fixata in fata de usa(o rasucesti un pic si intra, dar asta numai dupa ce ai eliberat orice alta prindere!!!). Mecanismul de deschidere NU se scoate afara, ramane pe usa.

Share this post


Link to post

Stati mai! Ati luat o prajina ca sa masurati fundul Dunarii?

Problema este mai adanca...

 

Adica, sa va spun eu, ca sunt mai veki si de jumatate de an ung mecanismul de la usa din spate.

 

De trei ori am demontat, uns si curatat motorasul acela, l-am dat si cu spray de contact si in cele din urma nu mai mergea deloc.

Acum, am cumparat o alta inchidere centralizata, care nu e originala, insa e mult mai buna si functioneaza la inchiderea cu cheia de la ambele usi din fata, cat si comandata de alarma (ceea ce originala nu era capabila): EagleMaster.

Cu mici modificari (o gaura) la suportul original, am reusit sa schimb motorasul de la usa din spate...

Cand le voi schimba si pe celelalte o sa fac niste poze.

Share this post


Link to post

@heliokles: Sfaturile tale sunt excelente...dar am ajuns la concluzia ca-s foarte dispractic. :(

Tot asa mi-a mai zis cineva sa scot clema, cum mi-ai zis si tu...dar am tras si am tot tras cu o carpa pe acolo...si n-a iesit nimic.>.. :spumelagura:

 

Are cineva din intamplare snapshoturi cu aceasta procedura? :D Poate ma prind odata...

 

Multumesc anticipat de ajutor si intelegere

Share this post


Link to post

Incearca cu un prosop (nu foarte gros, plusat de bucatarie, subtilrel), nu carpa, ptr ca se blocheaza acea conta de pe maneta in ea. Eventual te ajuti de o surubelnita sa bagi prosopul intre maneta si acel ornament rotund din plastic. Exact cum iti scriu da si producatorul in cartea de Tico . Mai mult nu am cum sa te ajut, crede-ma. Si la mine a fost destul de greu prima oara, pana m-am prins, dar acum mi se pare o banalitate. Ce e facut de om, omul desface. Numai bine.

Share this post


Link to post

Cred ca eu sunt mai putin practic, dar nu reusesc sub nici o forma sa scot manerul de la geam de la usa din spate la Maty al meu. Am bagat carpa intre maner si capitonaj si am dat in toate directiile dar nu a uesit nici o clema. Stie cineva vreo smecherie sau are ceva poze, ca mie mi-e frica sa nu rup ceva daca trag mai tare?

Share this post


Link to post

Cu ceva ascutit impingi inelu de plastic spre fata usii, si cu o iglitza, croseta ceva , agati siguranta aia otelita si o tragi in sus. :)

Share this post


Link to post

Am reusit intr-un final. Clema respectiva este intre inel si maner. Cu carpa nu am reusit sa o scot, in schimb, dupa departarea cativa mililetri a inelului de maner am reusit sa extrag clema.

Share this post


Link to post

Eu am fost acum vreo luna la service sa vopsesc usa dreapta-spate si am vazut cu ocazia asta cum se scoate clema. Mecanicul a scos-o cu o surubelnita subtire fara prea mult efort. A zis ca de regula se scoate cu o sarma special confectionata, dar nu o gasea, sau cu o sfoara (nici de asta nu avea la indemana). In fine, dupa de usa a fost vopsita, si a montat elementele de inchidere la loc si capitonajul a constatat ca nu se mai ridica butonul de la usa cand actionam telecomanda (am inchidere centralizata).

A dat iar jos capitonajul si a mai reglat pozitia acuatorului (poate culisa putin sus-jos din cele 2 suruburi, orificiile de prindere de pe usa fiind un pic alungite).

O perioada a fost totul bine, apoi de cateva zile am constatat ca la deschidere, butonul nu se mai ridica complet, usa ramanand incuiata. Asa ca va trebui sa-mi bag eu nasul pe acolo, daca voi reusi sa scot siguranta ...

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...