Jump to content
Sign in to follow this  
iso

Umflarea periodica a cauciucurilor

Recommended Posts

... trebuie verificata macar o data pe luna mai ales pentru cei ce au de parcurs carosabil denivelat(gropitze dese sau piatra cubica) :wink: si avind in vedere ca aerul si'a micsorat putin volumu' odata cu scaderea temperaturii ... e musai ... costa numai 8mii lei . :|

Share this post


Link to post

stiu ca e musai, e chiar gratis pe aici( la benzinarii) dar o fac ochiometric, si rar...din pacate

Share this post


Link to post

Dupa ce am facut presiunea cu compresorul de la OMV arata la toate rotile 2.1.

M-am dus la MOL si am verificat...aici era 1.9

Ce mama dracului?

Share this post


Link to post

Cam rar odata pe luna. Eu odata pe saptamana imi fac presiunea. Nu stiu de ce dar pierde cam des. Am refacut adezivul si tot degeaba.

Share this post


Link to post

Vedeti ca la OMV e de poveste cu manometrele, cel mai cinstit e sa va luati un manometru de mina cit mai precis si sa verificati cu ala!

Share this post


Link to post

de unde? cat costa?

mi-am luat tzeapa de nenumarate ori cu cele din benzinarii si nu numai!

Share this post


Link to post

Unul profi habar n-am unde gasesti, probabil ca si costa o gramada ...

Eu folosesc cu succes o javra cumparata din Carrefour cu 50.000ROL ... de unde stiu ca e bun? dupa cum simt bordurile la roata :lol: :lol: :lol: , stiu mintenash daca am presiune mica 8)

Share this post


Link to post

pai... cum este cu bordurile si presiunea?... ca asta chiar este aparat de masura profesional :D

Share this post


Link to post

Si eu simt imediat cum ies de la pompele de la benzinarii cum merge masina, n-am nevoie de manometru ca sa stiu ca e presiunea corecta. Oricum e misto tare senzatia de cauciucuri tari. 8)

Share this post


Link to post

Exista si benzinarii unde nu trebuie sa le ceri lor capatul util al pompei ca sa iti umfli rotile? Mie, unul, mi-e lene sa ma duc sa ii cer tipei ala, sa ii las permisul si dupa aia sa ma mai duc sa i-l si las inapoi!

Share this post


Link to post

La LukOil-uri ştiu că e "la liber", eu am găsit tot ce-mi trebuie la pompa de aer, plus c-am văzut biciclişti umflându-şi liniştiţi roţile toată vara.

Share this post


Link to post

Asta folosesc, asta am observat, las pe alţii să zică alte benzinării :roll:

Share this post


Link to post

mai e si la petrom...la direct :lol: fara schimburi de acte-furtun

Share this post


Link to post

 <img src= "> la mine scrie 30psi/2.1bar ---- asta ar insemna 2,04 sau 2,7 in atm pe scara google :)

ieri am facut presiunea la 3 vulcanizari si la toti le-am spus ce trebuie sa bage si nu i-am lasat sa aplice principiul "lasa ca stie moshu' ce trebuie ma masina matale".

am facut la 3 pentru ca eram curios si iata ce a iesit: la a II-a a iesit 2,4 atm si la a treia 2,2 atm...

 

unde sa ma duc fratilor sa fac si eu presiunea cum trebuie? :?

Share this post


Link to post

Presiunea in anvelope se face "dimineatza, pe nemancate", precum analizele. Conform prostului obicei PV=kT, deci presiunea este direct proportionala cu temperatura si cum pana la prima benzinarie se incing gumele presiunea de pe manometru va trebui sa fie mai mare decit cea prescrisa, numai ca nu se stie cu cat. Motivul este destul de serios pentru a achizitiona un mic compresor electric. (sub 200k). La manometrul lui de tot kktu i se poate afla offsetul prin metoda comparatiei cu unele digitale de la benzinariile moderne. Presiunea corecta in gumari este esentiala, pentru ele, pentru economia de benzina, pentru aderentza pe timp de iarna, iar la asta se jongleaza in jurul valorii prescrise de producator in functie de greutatea pe osie si de anotimp. Din acest motiv, verificarea ei se poate face saptamanal, lunar, la 5000km sau niciodata. Un pneu perfect nu pierde presiune. Dar cine este perfect? Pneurile au o limita superioara pentru presiune care poate fi si la numai 2,7, adica foarte aproape de 2,3 (asta pentru cei cu tendintza de supraumflare). Producatorul livreaza masina cu pneurile umflate la presiunea maxima data de fabricantul lor. La achizitia unui automobil nou trebuie verificat daca dealerul a setat presiunea la valoarea de rulaj. Stiu pe cineva care n-a crezut asta si a rulat 6 luni asa, fara sa verifice, doar cand a venit iarna si nu putea tine masina pe sosea a vazut ca pneurile aveau presiunea maxima inscrisa pe ele (3,0). Atunci a inteles ca singura grija a dealerului este sa-si incaseze banii.

  • Like 1

Share this post


Link to post

cand am ridicat masina presiunea in pneuri era undeva in jur de 2,7. nimeni nu m-a avertizat de acest lucru si am rulat asa pestr 2kkm. bineinteles, masina era mai sprintena dar gropile faceau sa imi joace plombele iar neuronii faceau bungee jumping.

explicatia, atunci cand am cerut-o, a fost simpla: pe trailerele pe care vin masinile, acestea din urma sunt prinse cu niste chingi care le trag foarte puternic spre suprafata de sustinere si de aceea pneurile sunt umflate cat mai mult si, bineinteles, au uitat sa mai faca presiunea.

avantajul lor este ca atunci cand clientul pleaca din reprezentanta este foarte vesel: uite ce masina sprintena mi-am luat. :wink:

Share this post


Link to post

Exact, la cele aduse pe trailer. Cand le aduc pe roti, au grija soferii sa le scada presiune, sa nu pateasca ceva.

Share this post


Link to post
Presiunea in anvelope se face "dimineatza, pe nemancate", precum analizele. Conform prostului obicei PV=kT, deci presiunea este direct proportionala cu temperatura si cum pana la prima benzinarie se incing gumele presiunea de pe manometru va trebui sa fie mai mare decit cea prescrisa, numai ca nu se stie cu cat.

 

Presiunea este direct proportionala cu temperatura doar in cazul in care Volumul ramane constant. La anvelope nici vorba

Share this post


Link to post

Cauciucul se dilata semnificativ cu temperatura, ca volumul pneului sa se mareasca ?

Share this post


Link to post
Asta folosesc, asta am observat, las pe alţii să zică alte benzinării  :roll:

 

ce presiune ai bagat la roti pentru iarna? #-o

Share this post


Link to post

1.9 in loc de 2.1 ... oricum hancucele astea de pe kalos nu prea au aderenta.

Share this post


Link to post

Pentru iarnă, care este ... 2 atmosfere (oricum mai scade în timp :P ).

Share this post


Link to post
La manometrul lui de tot kktu i se poate afla offsetul prin metoda comparatiei cu unele digitale de la benzinariile moderne.

exista multe voci care spun sa nu avem incredere in cele digitale, cele clasice fiind mai precise. (binenteles cele spre profesionale).

din ce-am vazut eu pe la cursele auto (tv, cu ochii personali) se folosesc numai cele din era digitala.

Share this post


Link to post

Pai folosesc manometre digitale, dar spre deosebire de alea din benzinarii care probabil nu au fost calibrate niciodata la curse fiecare PSI conteaza si le calibreaza foarte des. Basca ca sunt si mai profesionale si costa...

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...