Jump to content
Sign in to follow this  
bella

Pensii Private Obligatorii

Recommended Posts

Salut,

 

Dupa cum stiti incepand cu acest an suntem obligati sa cotizam la un fond de pensii private. Ce parere aveti despre asta?

Catre ce companii inclinati pentru administrarea acestor bani?

 

Ca sa incep eu, oscilez intre Allianz si ING.

 

Numai bine.

Share this post


Link to post

Nu vreau sa te contrazic dar din cate stiu nu ne obliga nimeni sa cotizam. Pur si simplu o parte din banii care ni se retin din salar pentru fondul de pensii se vor directiona catre fonduri private de pensii.In timp, probabil ca acea suma va ajunge toata in fondurile private de pensii.Mare lucru nu cred ca va fi cu asta, atat doar ca vom ajunge sa cotizam pentru propria pensie si nu pentru pensia altora cum e in prezent. Un mic avantaj ar fi acela ca odata ajunsi banii in fondurile private, acestia vor fi investiti. Normal ca nu vor fi sume fabuloase dar e un pas inainte. Din cate stiu pentru o viata mai buna dupa pensionare :lavolan: se recomanda contributia la un fond suplimentar de pensii. Aici cred ca trebuie sa fim atenti ce ofera companiile din domeniu.

Ca si companie, cred ca as merge pe AIG Life in primul rand, eventual ING.

Share this post


Link to post

Ideea e ca o sa ai posibilitatea ca TU sa alegi fondul de pensii (firma sa ziceam) care va administra banii tai. Daca nu iti exprimi dorinta vei fi alocat automat catre unul dintre fondurile de pensii private. Ma gandesc sa ti-o faci cu mana ta ca sa nu "te aloce" pe la vreunul de tip caritas :rolleyes: As merge pe AIG sau ING. Un amic zicea de tiriac (alianz-tiriac) si i-am zis ca nu ma risc - mosteneste ion ion imperiul tiriac si isi cumpara ..."bombonele" de banii mei de batraneti :) )

Share this post


Link to post

Eu deja am fond suplimentar de pensie la ING. Vine cu asigurare medicala suplimentara si asigurare de viata. Si am o rata care nu imi pune probleme. Sincer, habar n-am ce ofera altii. Mie mi-a convenit asta si nu am mai stat pe ganduri.

Share this post


Link to post

si eu am tot la AIG life :tongue: asigurare de viata,pensie privata si asigurare medicala internationala !

Share this post


Link to post
Eu deja am fond suplimentar de pensie la ING. Vine cu asigurare medicala suplimentara si asigurare de viata. Si am o rata care nu imi pune probleme. Sincer, habar n-am ce ofera altii. Mie mi-a convenit asta si nu am mai stat pe ganduri.

 

 

Ami cred ca tu te referi la un sistem de pensii facultative nu la cele obligatorii :scarpin:

Share this post


Link to post
... Din cate stiu pentru o viata mai buna dupa pensionare :lavolan: se recomanda contributia la un fond suplimentar de pensii. Aici cred ca trebuie sa fim atenti ce ofera companiile din domeniu...

@dreaQ Cred ca se referea la pasajul de mai sus. Pasajul se referea la pensiile facultative :D

Share this post


Link to post

A, OK asa e. Eram cu gandul la titlul topicului ala cu "obligatorii"... :redface:

Share this post


Link to post
On topic: Eu vreau sa fac la Allianz.

1.De ce as alege ING si nu Allianz?

2.Ce vrei sa spui prin faptul ca Allianz nu este prezent pe piata pensiilor obligatorii?

 

Am mai spus eu intr-un post...dupa ce moare tiriac actiunile lui vor ajunge la ala micu. Vrei sa-ti "fumeze" pensia? :twisted:

I'm gonna fly high... 8-}

La unele firme patronii s-au inteles cu anumite fonduri pentru ca angajatii lor sa semneze mai de voie mai de nevoie acorduri cu acestea. La sotia mea au primit toti hartiile gata completate numai bune de semnat. Ca idee erau la alianz tiriac.

Share this post


Link to post

Exista vreo asigurare de viata/pensie/whatever care dupa 25-30 ded ani sa iti dea ori pensie ori sa ai posibilitatea sa zici: "vreau banii cash"?

Si, in caz ca exista, la 20 mil contributie pe an, cat ar iesi la sfarsit?

Share this post


Link to post

Chiar ieri am citit pe un ziar online (nu mai stiu care) ca poti opta pentru plata esalonata (pensie lunara) sau sa-ti retragi toata suma. Dar nu stiu daca la pensii facultative. Nu te lua dupa mine nu vreau sa-ti stric batranetile.

 

Multumesc pentru banii de bicicleta bunicule. :rolleyes:

Share this post


Link to post

Salutare ,

Vreau bine-inteles sa va spun si parerea mea ( care sincer imi doresc sa nu se adevereasca ) ... :spumelagura:

Sunt foarte sceptic in ceea ce priveste ultima gaselnita a statului roman in materie de pensii ... etc etc ...

Chestia cu ,,cotizati la noi caci suntem firma mare si de viitor '' si alte bla bla-uri din astea mi se par o mare magarie ...

Filialele din Romania a marilor firme de asigurari la nivel mondial , functioneaza bine-inteles ca niste centre de profit separate asa ca in caz de faliment a unei filiale firma mama nu are nici o obligatie sa despagubeasca clientii filialei ei din cutare tara ...

Ganditi-va ca acum vrand -nevrand ( din partea noastra a contribuabilului amarat ) va fi pentru o perioada indelungata varf de plati catre firmele de asigurari ...Lucru exceptional pt acestea ...frumos viitor apropiat au acestea ... :grumpy: , insa peste 30 ani cand varful de plati si fluxurile de bani se vor inversa si cele cateva zeci-sute de mii de contribuabili isi vor cere drepturile cuvenite ...nu m-ar mira ca aceste filiale sa se declare foarte repede in incapacitate de plati si automat in faliment urmand ca actualii tineri , viitori batranei sa se mai aleaga cu niste praf in ochi din fondurile de garantare si atat ... :scarpin:

Si nu te mai poti baza nici pe pensia din partea statului caci acesta o sa-ti spuna ...mie mi-ai dat din ce in ce mai putini bani anual ... asa ca ce pretentii ai ?!!

Ca sa nu mai vorbim ca populatia activa de atunci va fi mult mai mica procentual fata de acum ...raportul de oameni intretinuti de catre un salariat va fi mult mai mare decat in prezent ( si nici prezentul vedeti bine nu este deloc roz caci la bunicii mei de ex dupa 40 ani de munca si contributii au 350 ron pensie #-o ) ...

Eu intentionam in legatura cu chestia asta ca pe la 50 ani sa-mi fac o pensie facultativa privata si daca nu se finaliza cu o chestia pozitiva dupa 60 ani macar sa nu fi regretat ca le-am platit banutii smecherilor atat amar de vreme ...

Iar la chestia cu alesul firmei cred ca o sa las incalificabilul stat roman sa decida in locul meu ca sa nu regret ca mi-am facut-o cu mana mea ...

Si daca treaba la batranete o sa fie nasoala din nu mai conteaza ce motive si care vinovati pregatiti-va sufleteste de un hara-kyri b-( , macar ne-ar ramane demnitatea in cazul asta ...

O batranete cat mai linistita va doresc tuturor :dizzy: !?

Share this post


Link to post

Anul trecut ma gandeam la o pensie privata. Una din companiile vizate a fost si ING-ul. Ce nu mi-a placut de loc la ei e totala lipsa de transparenta. Nici un angajat n-a fost in stare sa-mi zica ce fac ei exact cu banii mei decat ca "ii inmultesc". Parca erau niste pliante vorbitoare. Cum ii inmultesc? Ii investesc pe piata de capital. Pai cum mai exact? Pai cumpara obligatiuni si actiuni. Pai mai exact, in ce procente? Procentele sunt variabile. Pai si vreau si eu sa stiu portofoliul de actiuni in care imi investeste ING-ul banii. Nu se poate. Dar e o firma de prestigiu si banii sunt in totala siguranta.

 

Alt lucru care nu-mi convine absolut de loc (si este probabil comun tutoror fondurilor de pensie) este ca indiferent ce fac cu banii mei, daca ii inmultesc sau nu, ei isi iau un comision gras lunar "de administrare" (la ING chiar mi s-a parut foarte mare). Adica ei pot sa-mi piarda mie toti banii, ca profitul lor ramane neschimbat.

 

Asa ca m-am sictirit si am ajuns la concluzia ca eu sunt cel mai bun investitor. Sau manager al propriilor bani. Nu am de gand sa ma bazez pe un sistem piramidal ce dureaza 30 de ani, am de gand sa-mi asigur singur bunastarea la pensie.

Share this post


Link to post

BCR Administrare Fond de Pensii a primit autorizatia de constituire de la CSSPP

 

Bucuresti, 20 Iunie 2007 – BCR Administrare Fond de Pensii a primit, marti, autorizarea de constituire ca societate în sistemul pensiilor private (Pilonul II) din partea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

 

Ulterior acestei etape, BCR Administrare Fond de Pensii va face demersurile de inscriere a Administratorului la Registrul Comertului si pentru obtinerea autorizatiei de functionare a Administratorului si a schemei de pensii.

 

Poate ei sunt mai buni... :mrgreen:

Share this post


Link to post
Deci nu vor exista oferte in sensul obisnuit al cuvantului toti vor practica aceiasi chestie identica, singura diferenta este in ce loc aveti mai multa incredere sa va lasati bani oricum banuiesc ca mai sigure ca statul roman sunt cam toate...

 

Pai conteaza ce plasamente fac ei, in ce fel ruleaza banii mei ca sa-i inmulteasca si eventual sa mai primesc ceva la batraneti. Daca fac cine stie ce plasamente riscante pot intra in faliment asa cum au fost cazuri in anglia, grecia unde unele fonduri de pensii erau gata-gata...

Share this post


Link to post
...pe langa ING mai sunt omniasig, aviva, si Tiriac (nu Allianz) si mai tre sa fie inca 3 mai mici.

Din cate stiu estie implicata si AIG...o firma nu chiar mica :)

 

....pe cand momentan la stat cand dai coltu bani raman ai statului.

...oricum banuiesc ca mai sigure ca statul roman sunt cam toate,....

 

Banuiesti oarecum bine. Banii dati catre stat nu se aduna si nu fac pui pentru tine. Din acei bani se platesc actualii pensionari. De ce credeti ca se tot plange statul ca sunt mai multi pensionari decat angajati si de ce credeti ca vrea sa descurajeze munca la negru? Normal ca daca dai coltul banii cotizati la fondul de pensii al statului nu ii mai vezi. Din punctul meu de vedere acesta este un sistem piramidal-iau de la tine si dau la altul. In ultima vreme inversandu-se raportul dintre pensionari si angajati, statul va ajunge in imposibilitatea de a plati pensiile neavand cotizanti. Din acest motiv au gasit aceasta rezolvare,in acest fel fiecare cotizeaza pentru el. Pensia privata e un lucru bun. In acest fel putem decide noi cati bani sa investim pentru o "batranete linistita". Cat despre falimentul acestor societati de asigurari...din cate stiu aceste societati sunt oarecum intercontecate, iar in cazul in care o companie are probleme de plati este ajutata de celelalte.

Share this post


Link to post

Revin si eu cu cateva observatii.

1. Eu cotizez de la 24 de ani pana la 65 de ani cu procentul impus de lege la un salariu brut de 1500 RON.

Ipoteza de calcul: Salariul meu va fi de 1500 de lei din 2008 pana la pensionare precum si cursul leu/euro de 3,1 lei/euro.

Asta inseamna ca eu dau 2% din 1500 in 2008, 3% din 1500 in 2009 si tot asa. Intrebarea este daca eu cotizez la firma de asigurari cu procentul necesar inseamna ca in anul 2008 eu voi da 30 lei pe luna adica 360 lei pe an. In anul 2009 eu voi da 45 lei pe luna si 540 lei pe an. In cei 41 de ani de cotizatie eu da firmei de asigurari sa zicem, 35 000 lei.

Ce suma voi primi eu cand voi avea 65 de ani???

 

2. Sa presupunem ca in 2048 (cand voi avea 64 de ani) se va intampla ca in 1990 cand se va devaloriza moneda de nu-mi mai pot cumpara nici o guma cu cei 70 lei pe care-i voi primi ca pensie particulara.

Cine imi va creste pensia? Statul nu o va mai face deoarece eu am cotizat la particular si nu-l intereseaza. Eu ce voi face, voi pati ca actualii pensionari care au pensiile mici???

 

3. Sa presupunem ca fondul acesta va da faliment in 2045 (cand eu voi avea 61 de ani).

Cine imi garanteaza ca banii mi-i voi recupera sau beneficia de ei????

 

Astept si eu niste raspunsuri de la cei in masura sa mi le ofere.

Multumesc

Share this post


Link to post
[...]

Banuiesti oarecum bine. Banii dati catre stat nu se aduna si nu fac pui pentru tine. [...]

 

Banuiti oarecum gresit. Dintre "toti garantii", chiar s'asa cârpit in &^% cum e statul român, tot acolo tii cel mai sigur banii. Castigi cel mai putin, dar e cel mai sigur. Tiriac iti poate fuma banii iar ING se poate cara cu totu' "down under", dar, teoretic, statul ii va returna banii integral, indiferent de conditiile...vremii. ING (si nici macar Tiriac) nu pot...scoate (bate, scrie, s.a.) bani. Statul poate. Cu sau fara repercursiuni.

 

LE: cookie, aia se cheama inflatie. Iar impotriva inflatie n'o sa te protejeze in veci, nimeni. Cat despre restul garantiilor, cand (vezi postul lu' ticolino) tu habar nu ai ce fac ei cu banii, zic eu ca-s numa' bune de sters la...uhm.

Edited by Immortal

Share this post


Link to post
... Dintre "toti garantii", chiar s'asa cârpit in &^% cum e statul român, ...

O intrebare :D Ce garanteaza statul roman? Banii care se retin azi din salarii pentru fondul de pensii maine se duc catre pensionari. Cand se vor implini previziunile "specialistilor" si va scadea numarul de salariati raportat la numarul de pensionari, ce garant va mai fi statul? De unde va lua bani pentru a plati pensiile? Daca statul ar pune(investi) banii retinuti din salarii pentru fondul de pensii in contul celui care cotizeaza, ar fi alta mancare de peste. Dar cum nu face asa ceva, singura solutie ca in viitorii pensionari sa isi primesaca pensiile, este costizarea la un fond privat de pensii. Normal ca acest sistem va da rezultate optime in timp si nu imediat.

Share this post


Link to post

Ieri am studiat putin problema noilor pensii private si am descoperit un lucru pur si simplu halucinant.

Dar sa incep cu mica descriere a noului sistem (care nu am vazut sa fi fost deja facuta). Noul sistem de pensii va avea 3 piloni:

- pilonul 1: pensia de stat; contributia catre aceasta va migra incetisor catre pilonul 2 (incepand cu 2% anul viitor), deci pensia de stat va fi din ce in ce mai mica

- pilonul 2: pensia obligatorie, administrata privat: asta va inlocui pensia de stat; inca nu a fost autorizat nici un fond pe acest sector (sau mai bine zis nu a fost autorizat nici un prospect, dar practic e acelasi lucru).

- pilonul 3: pensia facultativa, administrata tot privat; bani in plus, pentru un pensie in plus; din cate stiu au fost autorizate 4 societati: ING, Allianz, BCR si Aviva, si inca vreo 3 sunt in asteptare: Romexterra (?!), Prvo, OTP. Banii care ii pui intr-o pensie facultativa se deduc din impozit, in limita a 200e anual (deci practic sunt gratis). La fel, angajatorul poate sa cotizeze pentru angajati, si tot la fel, 200e i se de duc din impozitul pe profit.

 

Toate bune si frumoase, pana am ajuns la halucinanta sectiune de "Comisioane". Pe scurt, comisioanele de administrare sunt aproximativ intre 6 si 8%. 4-5% ti se iau din bani repede, ca sa nu-ti dai seama, la fiecare contributie lunara, inainte de a se transforma banii in unitati, iar 2-3% este comisionul anual de administrare care se ia in portii mici dar zilnice din activul fondului. Deci, practic, un fond de pensii pleaca cu un handicap de 7% in medie fata de un depozit bancar, care este si el garantat de stat. Un fond de pensii va fi mai profitabil decat un depozit bancar doar daca randamentul sau va fi mai mare cu 7% decat nivelul dobanzilor. Adica trebuie sa fie mai mare de 14%. Mi se pare sincer cam greu de realizat, avand in vedere ca riscul invesitiilor trebuie sa fie mic (fiind un fond de pensii) iar scopul declarat este de exemplu, la Aviva "realizarea unui randament comparabil cu cel al unei obligatiuni pe 10 ani", ceea ce din cate stiu e mai mic de 14%.

 

In plus, mai este un comision de 5% daca vrei sa-ti transferii banii la alt fond de pensii, dar asta numai in primii 2 ani (dupa e gratis).

 

La incheiere, iata cum imi imaginez o operatiune la un fond de pensii:

 

Ghiseul 1

- Buna ziua

- Buna ziua

- Uitati, am 100 de lei, vreau sa-i depun pentru pensie

- Foarte bine, dati-mi banii ... (ii numara, scoate o hartie de 5 lei si o pune sub tejghea). Acum luati banii si va duceti la ghiseul 2 sa va cumparati unitati de fond

- Pai si restul de bani?

- Care rest?

- Aia care i-ati bagat sub tejghea.

- Care bani dom'le?

- Ati luat 5 lei si si-ati bagat sub tejghea, v-am vazut!

- Pai aia sunt banii nostri.

- Pai cum ai vostri, sunt ai mei, am venit cu 100 de lei, vi i-am dat si mi-ati dat 95 de lei inapoi, aia 5 lei sunt ai mei!!

- Nu dom'le, aia sunt banii nostri, comision de 5%

- Pai comision pentru ce?! Nici n-am apucat sa depun banii in cont!!!!

- Va rog sa nu ridicati tonul la mine! Daca nu ma credeti, va duceti la ghiseul din fata, va luati un prospect, 10 lei costa, si va lamuriti, sunt toate lucrurile explicate foarte clar!

- Dar banii mei!!!!!

- Haideti ca nu am timp de pierdut, nu sunteti singurul la coada! Duceti-va la ghiseul 2 sa va luati unitati si va explica acolo.

 

Ghiseul 2

- Buna ziua

- Buna ziua

- Am venit sa depun 100 de lei pentru pensie, si la ghiseul 1 mi-a luat deja 5 de lei din ei...

- Dati-mi banii! Asa...

- Ca e nu stiu ce comision, dar ce comision, ca nici n-am apucat sa-i depun si imi si ia din ei?!

- Da, comisionul de administrare este de 5% si se aplica inaintea convertirii banilor in unitati de fond

- Pai si gata, asta e singurul comision?

- Nu, mai este un comision de 3% care se aplica anual.

- Pai cum dom'le, cate comisioane de administrare aveti? Si 5% si 3%, adica 8% in total, eu cu ce raman? Asta e jaf la drumul mare!

- Daca nu va convine, puteti sa va duceti in alta parte!

- Da, vreau sa ma duc in alta parte!

- Uitati banii inapoi, 90 de lei si gata!

- Pai si restul?

- Care rest?

- Pai banii mei, v-am dat 95, nu 90! V-ati oprit 5 lei, aia sunt banii mei, bani munciti de mine!!!!

- Aia sunt banii nostri, comision de transfer la alt fond de pensii de 5%.

- Pai care comision, ca eu vroiam banii inapoi! Dati-mi banii!!!

- Va rog frumos nu ridicati tonul la mine! V-am dat banii, iesiti afara sau chem politia!

Share this post


Link to post

Ticolino, OTP :mrgreen: a fost autorizat de CSSPP, acum 2 zile, pe pilonul 3 ;) cu prospectul OTP Strateg Pensii Private

 

- pilonul 2: pensia obligatorie, administrata privat: asta va inlocui pensia de stat; inca nu a fost autorizat nici un fond pe acest sector (sau mai bine zis nu a fost autorizat nici un prospect, dar practic e acelasi lucru).

 

Incorect, nu va inlocui pensia de stat. Cele doua (trei cu facultativa) vor functiona in paralel

Edited by Sebian

Share this post


Link to post

Pai, peste vreo 40 de ani cand va trebui sa cotizeze lunar cu pensie la tine este cale lunga, vorba aceea: "... poate moare magarul, poate moare samarul ...". Nu vezi ca la noi, furtul bancar se rezolva printr-un fond de garantare creat tot din banii contribuabililor ? Nici un administrator n-a ajuns la o sentinta definitiva cu executare si chiar daca se incearca, sanchi, de ochii coanei Evropa, se lasa cu o sentinta de neconstitutionalitate a cercetarii penale, desi au fost delapidari de miliarde de euro !

De ce crezi ca s-a intarziat nepermis de mult o astfel de lege:

1- nu se credea ca RO va iesi din sfera de influenta politica a Rusiei si atunci pensia privata devenea inutila, avea grija Big Brother de tine;

2- nu s-au inteles cum se "redistribuie" comisionul acela de administrare;

Acum, cand s-au negociat sferele de influenta economica, s-au inteles, fiecare fratior isi trage partea lui. N-am inteles ce-a revendicat fratiorul austriac, se dau inapoi si dividendele pierdute printr-un razbel mondial ? In cazul acesta, mi se pare firesc sa fie nemultumiti ungurii, la cate batute au luat de la noi si la faptul ca i-am alungat pe germani din capitala lor, de le-a trebuit 50 de ani sa-i aduca inapoi. Oricum, vad ca OTP e pe lista de asteptare, vor primi si ungurii un os, sa le inchida gura. Eu sunt curios cum se va judeca la integrarea Turciei, sa vedem atunci cum rasturnam noi toata "istoria" si aflam ca Sf.Fane mai mult a luat decat a dat, doar asa, poate ne da si noua ceva ... orice ... catusi de putin.

Share this post


Link to post

OTP e pe lista de asteptare la obligatorii, pentru facultative a primit hartia oficiala de la CSSPP, dupa cum am zis mai sus

post-17-1183454227_thumb.jpg

Edited by Sebian

Share this post


Link to post

Am citit ulterior. Nu ma indoiam ca nu primesc, desi C.E.C.-ul nostru era mai tare decat "C.E.C."-ul lor. Asa, cum se va proceda:

- vin penzionarii pana la ghiseul judetean al OTP ?

- le da penzia pe card unora care nu mai stiu cum ii cheama cu C.I. in mana ?

- se mai plateste un comizion in plus, tot din penzie, pentru distributia prin Posta Romana sau o transferam gratuit si pe asta la Magyar Post ?

 

PS: bine ales termenul acela: "jucatorii pe piata ..."

 

@ticolino > sa vezi acum cum vor aparea "speze suplimentare si neprevazute" pe: preluari, absorbtii si fuziuni intre jucatori !

Edited by tolin

Share this post


Link to post

C.E.C.-ul lor, in momentul actual, eo multinationala prezenta in noua tari si cu o cifra de afaceri de 20 mld Euro, Tolin, deci s-au miscat mai natural decat CEC-ul nostru. Banii pensionarilor vor veni, probabil, pe card sau prin posta, dupa cum opteaza fiecare. Chestia cu comisionul la Magyar Post e rautate gratuita si deja ai tendinte nationaliste, care nu cred ca isi au rostul.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...