Jump to content
Sign in to follow this  
Ath

Modificare Admisie

Recommended Posts

... Nu stiu daca schimbarea locului admisiei are vreun impact asupra temperaturii aerului din aceasta.

Daca opreai motorul, temperatura aerului crestea pana la temperatura motorului. Deci, daca stai pe loc sau cu motorul oprit, chiar, nu conteaza unde ai priza de aer.

Share this post


Link to post

Normal ca nu prea are, n-am vazut pina acum o galerie de admisie izolata termic de restul motorului. Poate daca faci niste "trompete" d-alea chiar inainte de injectoare, dar atunci ai zis pas cuplului la turatii joase fara un airbox potrivit (avioane deja).

Share this post


Link to post

am auzit multe pareri atat pro cat si contra despre pozitionarea filtrului sport si daca e bine sau nu sa traga aer din compartimentul motor. am sa atasez o poza ca sa puteti lasa o parere.

1. E adevarat ca aerul rece e mai bogat in oxigen ceea ce favorizeaza mai bine arderea? am discutat si cu mecanici renumiti si mi-au spus ca nu are prea mare importanta daca e cald sau rece,ci mult mai important e sa fie curat.

2. O alta posibilitate la care m-am gandit e sa-i fac o priza de aer pe capota in dreptul filtrului..ce ziceti, e bine daca intra aeul umpic mai fortat in filtru sau e indicat sa isi traga motorul cat ii trebuie?

post-26290-126375220423_thumb.jpg

Share this post


Link to post
1. E adevarat ca aerul rece e mai bogat in oxigen ceea ce favorizeaza mai bine arderea?

Nu-i adevarat, aerul rece are densitate mai mare, masa (greutate) mai mare. Raportul de amestec dintre aer si benzina se apreciaza la mase, la acelasi volum de aer mai rece aspirat se poate injecta mai multa benzina si, deci, se poate obtine un cuplu (putere) mai mare.

Share this post


Link to post

iti v-a trage mult praf si mizerii de la alte masini daca iti baga aerul fortat pe acolo :D cel mai sigur e sa iti traga aer din habitaclu :mrgreen: oricum..ar merita incercata ideea asta

Share this post


Link to post

ma bate si pe mine un gand sa pun un astfel de filtru...dar senzorii care mai sunt pe acolo...nu vor fi afectati?

Share this post


Link to post

Nu mai intrasem de mult pe aici si am cateva lucruri de spus.

Furtunul carter se poate modifica foarte usor, eliminand vaporii foarte usor din admisie. Acum ~4 ani, am pus pe Cielo filtru inlocuitor in cutie K&N, am eliminat ambele cutii rezonatoare si am astupat furtunul carter. Am pus un dop si pe burlanul de cauciuc, unde intra cutia rezonatoare de sub parbriz. Am facut probe si fara tubul de admisie care trece peste radiator si, in mod surprinzator, masina parea "gatuita" fara el, nu tragea suficient aer doar din aripa de pe dreapta. Am scos furtunul carter din capacul tachetilor, i-am pus un dop si, de la motor am tras un furtun lung pana sub masina, in capatul lui punand un filtru breather. Breatherul pt asta e facut, pt a filtra gazele care se duc in atmosfera si pt a preveni sa traga gunoaie in frana de motor (desi nu cred ca e cazul). Mai exista optiunea oil catch can (cutie de prins uleiul, in traducere mot-a-mot), care decanteaza uleiul din gazele carter. Din ce am studiat pe net, e pe principiul alambicului de tuica, vaporii se racesc, lichidul se depunde pe fundul "cutiei", aerul trece mai departe.

Concluzia: urca mai rapid in ture, are un sunet putin mai puternic, nu am avut cresteri sau scaderi de consum (nu sesizabile). Dupa ~40.000 km de folosinta, in admisie nu intra praf deloc si clapeta e curata, disparand si vaporii de ulei fierbinti din carter.

Intretinere: la ~6 luni (primavara si toamna) curat filtrul din cutie. Cand imi aduc aminte (1 an, poate si mai mult) mai curat si breatherul.

 

De scurt timp am cumparat un filtru conic K&N si o tubulatura de inox pt el, cu locas pt senzorul de aer si furtunul carter. Cand o sa am timp o sa il montez, urmand sa izolez filtrul de restul compartimentului motor.

La orice aspirat de capacitate mica e imposibil sa bagi aer fortat in admisie in stilul asta. In primul rand presiunea e prea mica pt a avea un efect si e direct proportionala cu viteza, in al doilea rand nu permite clapeta, galeria de admisie si chiulasa. Orice modificare de genul asta, cu filtru sport si tubulaturi, e facuta doar pt a trage aer cat mai rece, cat mai rapid, cu o curgere liniara si pt a avea un filtru mai permisiv (pt aer, nu pt gunoaie si praf).

 

Priza de aer peste un filtru conic inseamna apa in admisie, in caz de ploaie, asta lasand la o parte complicatiile de a gauri o capota. Si nu are rost... daca vreti modificari la admisie, cautati alt corp clapeta cu diametru interior mai mare (posibil Opel 1.6 sau 1.8), sau chiar o galerie completa mai mare. Mai agresiv, se pot porta galeriile din chiulasa (si admisie, si evacuare), plus serpi facuti si evacuare completa sport. Banda izolatoare care se pune pe evacuari si admisii e foarte buna, dar scumpa. Eu am pe serpi (desi s-a cam rupt in timp) si pot pune mana pe ei fara probleme, cu motorul fierbinte. Dar e scumpa si nu cred ca merita investita decat pt evacuare, nu si pt admisie.

 

p.s: ceea ce spun mereu, e sa fie folosite numai piese calitate. Nu filtre si tobe yed, miel si alte imitatii ieftine.

 

Dupa montajul conicului o sa postez, daca nu uit, pareri, comparativ cu cel in cutie.

Share this post


Link to post

Geo_zga, de unde ai luat filtrul breather?

Share this post


Link to post

Eu l-am luat din targul Vitan, din Bucuresti, dar in mod sigur gasesti si la un magazin cu produse de tuning mai ieftine. Desi am blamat mereu marca asta, recunosc ca breatherul e YED, in jur de 30 lei a costat. Nu am vazut rostul sa iau unul scump pt gazele carter.

Share this post


Link to post

Imi tot macin ramasita de materie cenusie in legatura cu termostatul ce urmeaza a fi montat in carcasa filtrului de aer. Defapt, in prima faza am zis ca il montez in capac, dar din cite am observat, meseriasii de la volvo l-au montat din fabrica fie in carcasa inferioara, fie pe tubulatura repartitor ce intra in carcasa. La Skoda de-altfel ii montat in in "bataia vintului", pe racordul (si totodata capac) de aer rece a filtrului.

 

Care si unde vede pozitionare ideala, unde ar citi mai bine temperatura :in capacul filtrului, in carcasa filtrului ori direct in corpul clapetei la iesire?

Share this post


Link to post

Intr-adevar, in carcasa filtrului de aer. :mrgreen: Subleru' face minuni ! Montat intregul ansamblu la limita, modelat, ajustat, perforat ... da' s-o montat.

 

Prima runda : post-20861-0-31725900-1502805160_thumb.jpg

 

A doua runda : post-20861-0-43773700-1502805203_thumb.jpg

 

A treia runda : va urma ! Montaju si conexiunea intre cele doua ansambluri.

  • Like 2

Share this post


Link to post

Inteleg ca-ti place sa surubaresti... da' de ce chestia asta? La Cielo ai deja incalzire cu lichid, pe clapeta.

Share this post


Link to post

Incalzirea cu lichid nu produce aer cald in admisie. Nu pe cat ar vrea Victor iarna.

Share this post


Link to post

In primul rind tin a stopa absoarberea dogorelii de sub capota la temperaturi foarte inalte, Geo. Motor incins, radiator incins, electroventilator cu porniri dese drept urmare o parte din dogoreala ia calea admisiei s-apoi vlaga ... in scadere. Cu totul altfel trage (valabil la toate motoarele) cu un aer ceva mai racoros decit inadusit cu un aer incins deja. Carutele astea is printre putinele embleme ce au sorbul din compartimentul motor. C-o veni aerosu' curat de-afara pe nu-s ce gaurica si se-n-fige direct in tubul admisie (oh, gratie producatorului) nu-s decit povesti nemuritoare ... In majoritate au sorbul orientat catre afara ori in "Y", pe doua cai, cald (cules de pe esapament) si rece de-afara, iar termostatul si clapeta n-au decit a se pune in miscare si stabiliza o temperatura a aerului decenta catre admisie. Ingenios proiectul meseriasilor de la Volvo ce au combinat traseul. Din punctul meu de vedere, toate ar trebui sa dispuna de-un sistem gen.

 

Cel mai probabil o sa ma apropii de evacuare, Ionele. Mai intii de toate trebuie supusa unor teste de da randament, de ajuta cu ceva ori ba la incalzire ceva mai vioaie in sezonul rece.

Share this post


Link to post

Nu gasesc neam informatii referitoare la acel model de termostat si ce m-ar interesa mai exact, la cite grade se pune in miscare. Ieri spre ex. l-am bagat la congelat pentru un doua minunte sa-mi fie mai usor a-l monta pe pozitie. De cum a simtit caldura o inceput sa deschida si treptat o deschis maxim (7mm) iar de cum s-o racorit afara, o inchis la loc.

De are (ori gaseste) careva informatii pe tema ... multumiri !

Share this post


Link to post

Imi amintesc ca si Dacia avea un sistem cu arc (manual) de ghidare a aerului cald sau rece (ce vremuri!). Dar pana la urma nu merge tras un tub flexibil langa radiator sau chiar ceva mai in fata, la masca?

Eu am o alta problema careia nu i-am dat inca de cap (am mai postat-o pe undeva). Din cauza caldurii excesive imi crapa modulul electronic de sub delcou (am schimbat 3 de atunci) si sa vad cum il fac sa-l racoresc. M-am gandit chiar sa-i mut locul (evident mufandu-l corespunzator cu mufe originale si cabluri mai lungi).

Share this post


Link to post

Astfel am si procedat, Cristi. Orificiul traseului pentru aer rece ii indreptat catre in jos iar racordul flexibil din aluminiu ii strecurat pe linga radiator (o idee turtit racordul si ancorat sa nu stea lipit de radiator) si orientat catre grila.

Treba e in felul urmator : am indepartat catrafusele mele (carcasa filtru, racord guma si tubul) de pe troasca punindu-mi la dispozitie cele necesare de pe sora donatoare. Lipsa de spatiu ii o piedica uriasa la montaj, dar nu imposibil. In cazul meu, am fost nevoit a indeparta un ~75% din inaltimea piciorului (dinspre far) carcasei filtrului, baza barei transversale (deasupra farului) usor indoita catre inainte la baza pentru a incape ansamblul in cauza si ancorat de bara in surub de 6mm dupa ce a fost introdus in racordul de guma ce la rindul sau fu sectionat de la inelul 3 (dinspre filtru) si colier de fixare. De-altfel, din tub fu indepartat 60mm iar intre cele doua piese, racord flexibil din aluminiu (de 60mm). Cel mai nasol de realizat fu angrenajul dintre suport termostat si clapeta. Din nou lipsa de spatiu isi spuse cuvintul. Nu am putut merge pe o comanda simpa, dintr-o bucata in nici o directie. Cursa clapetei fiind oarecum lunga, tija de comanda nu permitea angrenarea aferenta, complecta, de-a dreapta fiind furtunul radiatorului ce nu permitea miscarea, iar de-a stinga carcasa filtru si toate cele asfel, am mers pe "doua miini", la dublu, cu plus un angrenaj intermediar intr-un singur ansamblu metalic montat in suruburile suportului motor cu plus doua piulite de fixare. De final treaba mege, ramine o recapitulare a intregii operatii pentru finisare, vopsire, gresare ... ca de test avu parte iar in conditii de trafic normal cu ~27°la umbra, clapeda deschide aprox. 30% (din toata cursa) pentru traseul aerului rece.

Share this post


Link to post

https://youtu.be/eq48xO6FZYc

 

Cu mici modificari, cu mici reglaje, se apropie de adevar. Mai migaim cite nitel ...

Edited by Viktor
  • Like 1

Share this post


Link to post

Angrenajul intermediar dintre tija termostat si clapeta.

 

post-20861-0-47278700-1503215435_thumb.jpg

 

Pozitionare (cel putin momentan, urmeaza un mic upgrade) racord flexibil.

 

post-20861-0-44497100-1503215588_thumb.jpg

 

 

 

Share this post


Link to post

Foarte fain videoclipul, la fel si melodia :)

Share this post


Link to post

Din pacate n-am avut timp a ma ocupa de troasca in ideea citorva teste cu clapeta on/off (comutata manual) da' pare a avea o idee mai multa vlaga primind aer "rece" in bot si usor fortat. Trebuie sa o prind pe un traseu lung (de ordinea sutelor de km dintr-o bucata) si bine cunoscut sa-i citesc comportamentul comparativ cu rezultatele inregistrate in trecut, inainte de upgrade. Pina in prezent, in rampa, fu fruntasa in treapta a 5-a pe ~ 130km/h kilometrajul mentinindu-se ba chiar urcind in accelerare. Chiar mi-s curios de cum s-o intinde acum, sper in bine altfel ii schimb modelul.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...