Jump to content
Sign in to follow this  
sorin77

Inlocuire De Coloane/tevi Ac/ar La Bloc

Recommended Posts

La mine in bloc s-au ilocuit tevile de apa rece respectiv apa calda (bloc de 4 etaje, 60 de apartamente,distribuite pe 3 scari).

 

Firma care a realizat inlocuirea tevilor nu a folosit un proiect ci sa spunem doar binecuvantarea Administatoarei.

Faptul ca nu a fost folosit un proiect, l-am constatat abia ulterior.In toata povestea Locatarii au fost deaccord sa se sparga mastile de tevi atat cat este nevoie si apoi sa le repare pe cheltuiala lor.

 

Cu de la sine initiativa Firma care a realizat lucrarea a considerat o alternativa buna in a inlocui tevile existente

cu diametru interior de 2.54 cm (1 tol (inch)) cu unele de propilena cu diametru interior de 1.5 cm.

Cu alte cuvinte au subdimensionat masiv diametrele interioare ale tevilor (41%).

Fara sa ne intrebe daca vrem sau nu lucrul asta si fara sa ii intereseze ca e vorba de o coloana comuna baie bucatarie.

In perioada respectiva nu am reactionat fiindca am fost plecat o vreme din tara iar acum ne aflam in fata unui fapt implinit.

...Si subsolul blocului a fost refacut tot cu propilena si la fel s-au efectuat subdimensionari.

 

In mod surprinzator (sau nu pentru unii !!) s-a constatat ca in urma lucrarilor a scazut debitul de apa de la robinet.

Cei mai multi locatari din cele 60 de apartamente nu au facut o conexiune directa intre reducerea diametrului la tevile utilizate

si faptul ca NU au debit la robinete.

Fata de circuitul de apa rece, pe circuitul de apa calda este presiunea mult mai mare, astfel

pe circuitul de apa calda a scazut debitul, dar oricum merge inca destul de satisfacator.

 

Cel mai deranjant pentru mine este debitul scazut la apa rece.Asta si pentru faptul ca am centrala iar apa calda de la oras nu ma intereseaza.

Asta in contrast cu restul apartamentelor din bloc care nu au centrala si deci utilizeaza exclusiv apa calda a orasului.

 

Teava de apa rece de care sunt interesat direct este coloana comuna baie si bucatarie.

Acum ca a fost redusa bine in diametru interior, ma face sa simt scaderi importante de debit in momentul in care vecinii de pa apartamentele inferioare utilizeaza apa rece sau trag apa la wc.

 

De bine de rau stau la et.2, si tot am apa chiar daca scade debitul de aproape de se opreste apa.

Insa cei de la etajele 3 si 4 intotdeauna raman fara apa daca eu fac dus ...

Din cate mi-am dat eu seama vecinii de la etajele superioare nu au pus lipsa de debit pe seama inlocuirilor tevilor cu elemente subdimensionate ci doar pe

"e problema cu apa rece de la oras".

Apoi pana sa se inlocuiasca subdimensionat tevile, nu au fost probleme iar acum ...ce sa mai zic ... atat ii duce capu'!

 

Ce e de facut? Pe cine trebuie sa reclam si unde (daca exista o autoritate in sensul asta)? Cu ce autorizare s-a efectuat o subdimensionare cu 41% a tevilor? Ce masuri se pot lua impotriva Firmei ca a efectuat o lucarare fara Proiect, sau cu lipsa de respect fata de Proiectul initial al blocului ?

 

Apararent Administratoarea nu coopereaza, iar Firma care a efectual lucarea da din colt in colt ca numai eu sunt nemultumit.

Vecinii de la etajele inferioare au reparat deja mastile initial distruse.

Daca in prezent vin eu cu idei sa le mai spargem odata si sa punem tevi de diametru interior corespunator,

chiar pe cheltuiala mea, tot nu o sa le convina deranjul provocat mai ales ca ei au inca debit satisfacator ...probleme sunt de la et.2 in sus ...

 

Ramane intrebarea ce vina am eu ca am lasat-o pe Administatoare/Firma sa se ocupe de aceasta problema si a iesit prost?

Cine are responsabilitatea?

Administratoare (educatoare de gradinita, jobu ei stabil) inteleg ca nu intelege care e diferenta intre debit si presiune

dar Firma respectiva ... totusi??

 

 

Ca si cand toate astea nu ajung, Firma respectiva a efectuat lucarea fara sa ne prezinte costul evaluat al lucarilor inainte de a face lucarea.

Nici in prezent 3Mai2007 nu am primit inca calculatia detaliata pe apartament, cat costa materialele si manopera pe care ei au prestat-o, asta desi blocul a fost complet a fost terminat la 16Feb2007.

Nici asta nu e o problema pentru Administatoare ... ce naiba e asta nici macar incompetenta nu mai pot sa o calific!?! Isi cam bate joc de noi.

Edited by sorin77

Share this post


Link to post

Deocamdata eu zic sa ameninti cu ANPC (daca asociatia de locatari nu este persoana juridica) si firma cu Inspectoratul de Stat in Constructii si cu Primaria. Spune-le asa: "Gasiti o solutie sa am presiune satisfacatoare. Aveti 30 de zile la dispozitie. Daca nu, va dau pe toti in gat si veti avea probleme mult mai mari decat rezolvarea situatiei mele."

Vorbeste calm, nu tipa sub nici-o forma, incearca sa vorbesti chiar cu patronul firmei si explica-i ca nu vrei decat sa ai presine normala, nu vrei sa le faci rau. Tine-ne la curent!

Share this post


Link to post

Pai e simplu. Date fiind conditiile nimeni nu o sa faca nimic. Singura persoana care poate sa rezolve problema esti tu, dar doar pt. tine. Implica din pacate o cheltuiala adica sa-ti instalezi tu noi conducte. Trebuie sa-ti montezi tu tevi direct din intrarea principala a conductelor la subsol. La anulezi pe cele comune si vei avea apa cu debit mare. In felul acesta ai scapat de probleme: lupte cu vecinii, firma instalatoare, etc. Eventual poti sa folosesti aceeasi firma (dar gratis!) amenintind cu procese. Daca nu merge trebuie sa suprti si montajul pe linga costul materialelor. Credema, nimic nu se urneste mai greu decit o Asociatie de locatari.

Share this post


Link to post

CAnd vin vorba de asociatii de locatari hitman are totala dreptate. Sunt total idioti in marea majoritate iar controalele asupra activitatii lor sunt putine. Eu am avut probleme si nu le-am rezolvat nici pana azi...

Share this post


Link to post

Pai in toata asociatia de locatari nu s-a gasit nimeni cu cap ?

Share this post


Link to post

Ce incantat eram eu de Timisoara, cand a pornit prima pe tara operatiunea de contorizare individuala apei si au prezentat pe TV cum trageau tevi de pexal pe coloane, la fiecare apartament, iar robinetii, filtrele si contoarele erau montate in subsolul tehnic, cum se procedeaza peste tot asa la vest de noi. Cred ca la tine, cei care au contractat lucrarea s-au zgarcit la ceva bani si au acceptat asa lucrare. Solutia la voi ar fi sa se mai traga inca un rand de tevi, doar pentru etajele inferioare.

Share this post


Link to post

Desi stiu ca suna stupid din capul locului Administatoarea nu s-a deranjat sa ne spuna cat costa lucarea.

Oricum lumea din bloc nu a reactionat.

De fapt nimeni nu a reactionat de vreun fel timp de ani de zile cand lunar se treceau la capitolul pierderi apa rece cca 6-10 mc /luna per apartament.

Desi toate apartamentele au contoare de apa montate. Ei s-au obisnuit cu pierderi din astea grele fara sa puna intrebari.

Pentru mine a fost un soc sa am pierderi de 6 mc/luna cand consumul nostru de apa rece la 2 persoane este de cca 4mc/luna!!

 

 

Eu am intrebat de la inceput cat costa schimbarea tevilor dar Administratoarea m-a tot aburit dar nu a dat un raspuns clar dand din colt in colt ca Firma nu i-a dat una sau alta.Sa am rabdare ca nu e mult si ca tot ei au facut lucrarea asta la nu stiu cate blocuri din Cl. Sagului, vecini cu mine, oamenii sunt multumiti ...etc.

Nu am facut scandal la vremea aia de teama sa nu isterizez alti locatari si sa se opuna inlocuirii conductelor care aveau cca. 40 de ani ...si din cand in cand mai cedau fara motiv.

 

E mare lucru sa pui de accord 60 de proprietari sa se mobilizeze sa faca ceva.

Astfel am fost pentru schimbare chiar daca ar fi costat ceva mai mult, numai sa fi vayut treaba facuta cum trebuie.

Majoritatea locatarilor -oameni in varsta trecuti de 60 de ani- oricum platesc cheluieliile in rate si nu ii intereseaza costul total ci numai

cat este rata lunara.

 

Nimeni nu a propus nici o alternativa iar Firma respectiva a luat totul asupra ei (executie,procurare/transport de materiale).

 

Intradevar m-am gandit sa trag separat din subsol pana la mine o conducata de propilena tot cu diam de 1.5 cm.

Insa ramane problema cei de la 1, respectiv parter nu mai vor sa auda de spart inca odata masca de tevi ...

Edited by sorin77

Share this post


Link to post

Eu am tras o teava din pexal, dintr-o bucata, care trece usor prin spatiul acela, pe langa coloana de scurgere. La nevoie, ea poate fi ghidata usor prin gurile de vizitare de la mastile vecinilor. Polipropilena trebuie fixata de perete, pexalul are rezistenta mecanica suficienta pentru a fi doar legat de ceva.

Share this post


Link to post

Solutia nu este decat una singura, redimensionarea intalatiei...ca doar nu o sa-si traga cei de la etajele superioare tevi separate :) , firma pentru care lucrez a facut astfel de lucrari si din cate stiu eu pp-ul de coloana trebuie sa fie minim D40, asta pentru un bloc cu 4 etaje.

Edited by adostar

Share this post


Link to post

Iti tragi singur teava dorita, cum tot ai masca poate merge fara sa le spargi si lor mastile, si doar spatiile de trecere intre etaje, unde in majoritatea cazurilor e doar vata de sticla, doar toata lumea are gura de vizitare la baza mastii, teoretic, cum trece gura de scurgere, mai incape si o teava mica.

Daca nu si nu, atunci iti tragi pe exterior pana la etajul tau o teava, dai gaura in perete, o pozezi pe langa perete pana la masca si ti-ai bagat picioarele. :tongue:

Share this post


Link to post
Ce incantat eram eu de Timisoara, cand a pornit prima pe tara operatiunea de contorizare individuala apei si au prezentat pe TV cum trageau tevi de pexal pe coloane, la fiecare apartament, iar robinetii, filtrele si contoarele erau montate in subsolul tehnic, cum se procedeaza peste tot asa la vest de noi.

 

la ce fel de "contorizare individuala apei " te referi ... aia cu un contor general la intrarea in imobil (citit de furnizorul de apa, pe baza contractului cu asociatia de locatari) si contoarele individuale din apartamente ? ... sau e vorba de contoare individuale in fiecare apartament si contract individual cu furnizorul ?

Share this post


Link to post
... firma pentru care lucrez a facut astfel de lucrari si din cate stiu eu pp-ul de coloana trebuie sa fie minim D40, asta pentru un bloc cu 4 etaje.

 

@Adostar sa inteleg ca tremenii tehnici care i-ai pomenit pp inseamna polipropilena, respectiv D40 inseamna diametrul exterior de 40 mm?

Ok. In cazul asta trebuie spus ca in cazul meu s-a utilizat polipropilena cu diametrul exterior de D25, (respectiv diametrul interior de 15mm).

In cazul in care firma la care lucrezi face astfel de lucrari poate poti sa iti intrebi colegii ce e de facut legal ca sa le fortez cumva mana celor care au executat prost lucrarea sa o faca cum trebuie sau cel putin sa vina cu o solutie.

Oricum e clar ca in final tot noi o sa o suportam toate costurile din buzunarele noastre ...

Edited by sorin77

Share this post


Link to post

Daca inainte de inceperea lucrarii nu s-a facut un proiect de executie treaba e nasoala, in acest caz trebuie facut proiectul de catre un specialist dupa care mers la opc pentru a dovedi executia defectuoasa, dar numai in cazul in care s-a facturat lucrarea.

 

P.S. La un bloc de 4 etaje se pleaca din subsol cu pp D32 pana la etajul 1 si se continua cu pp D25 pentru a avea presiune si cel de la etajul 4.

Share this post


Link to post

Partial am rezolvat problema, dar sunt satul si nu mai imi trebuie activitati in beci. No way man ...

Initial am pregatit terenul. Am vorbit cu Patronul respectivei firme. Asa cum m-am asteptat lucrarea nu are tocmai proiect facut pt blocul respectiv, dar patronul se jura ca e ok ca asa se face si ca sunt proiecte similare la blocuri similare... bla bla bla nu a putut sa arate nimic.

In sfarsit am convenit fara prea multe parlamentari ca mie imi duce teava separata din beci pana in apartament de diametru corespunzator.

Problema este insa ca am niste vecini super ignorati. Vecinu de la 1 nici nu vrea sa auda ca vrem sa trecem pe la el prin apartament sa ghidam tevile prin masca lui, ba ca ii este frica sa nu stricam ceva, sa ii spargem etc ..si mai ales el e taximetrist si toata ziua nu poate sta nici macar 1 ora acasa.

Vecinul de la parter e italian si vine rar in zona apartamentul fiind nelocuit.

Solutia bagam teava orbeste de la mine pana in beci. Asa a ramas planul...

 

Initial a trebuit sa ma mobilizez cu anuntatul celor de la canal sa vina cu voma sa desfunde canalul.

ca de ...vecini imbecili si ignoranti au aruncat carpe/haine de copii mici la WC !!!! :shocking:

S-a infundat shandramaua etc ...

Cand a fost gata a trebuit sa ma bag cu pompa, masca pe figura, cizme de pescar -pana la brau- toate alea sa scot apa din beci ca de blocu prost facut are sifonul de canalizare e montat in punctul cel mai sus ..etc,

rahat descompus :shock: aer greu de respirat, tantari ... cosmar adevarat.

 

Intr-un final aveam sa constatam ca unul din robinetii de pe coloana mea de apa rece era partial inchis.

Vina instalatorilor care asa l-au lasat de cand au dat in functiune instalatia noua.

Asta cauza in mod direct probleme de debit.

Tot din deosebita inteligenta a instalatorilor robinetii au fost instalati pe coloana in cea mai inaccesibila pozitie pe pe care ati putea sa o imaginati.

Un Barbat cu degete normale nu are suficient spatiu sa manavreze respectivii robineti.

Am facut si poze, eventual am sa le pun dar azi nu le am pregatite la mine

 

 

Acum ca am deschis complet toti robinetii ce i-am gasit in beci si s-a imbunatatit bine situatia cel putin la etajul meu si atat ma intereseaza.

Astfel constatand o schimbare semnificatia a debitului nu am mai insistat cu coloana mea separata fiindca m-am scarbit de prostia de ignoranta veciniilor locatari si mai ales de rahatul/infectia din beci.

:rambo:

Edited by sorin77

Share this post


Link to post

Daca esti multumit de debitul de la etajul tau atunci las-o asa si tine minte unde se afla robinetii, in caz ca ii vine vreunui istet ideea de a-i strange.

Share this post


Link to post

Am adus si ceva poze din beci ca sa vedeti cum sta treaba cu tevile alea respectiv robinetul inchis ..

post-754-1181049820_thumb.jpg

post-754-1181049915_thumb.jpg

post-754-1181049920_thumb.jpg

post-754-1181049925_thumb.jpg

post-754-1181049929_thumb.jpg

post-754-1181049935_thumb.jpg

post-754-1181049940_thumb.jpg

post-754-1181049945_thumb.jpg

post-754-1181049950_thumb.jpg

post-754-1181049955_thumb.jpg

post-754-1181049959_thumb.jpg

post-754-1181049967_thumb.jpg

post-754-1181049974_thumb.jpg

post-754-1181049980_thumb.jpg

post-754-1181049984_thumb.jpg

post-754-1181049995_thumb.jpg

Share this post


Link to post

offtopic:

Mdeah.. ete civilizatie.. :-W

Nu de alta, dar cu infundatul conductelor si mie mi s-a intamplat acuma aproximativ un an. Si cum stau la parter a iesit la mine tot rahatu si pe o ploaie rece de nu-ti venea sa iesi din casa, cheama (pe cheltuiala mea, evident) oamenii de la apa canal... Cand curge, curge la parter..

 

Acuma iar vad ca in 2 camere e ud.. Nu stiu frate ce fac astia..

N-a veni ziua aia in care sa ma mut de la scarba de bloc la casa mea, ca m-am saturat, tot timpu se uita vecinii cand vii, cand pleci, cine vine la tine..si multe altele apartinand curentului: "taran de oras"..

Edited by andy

Share this post


Link to post

Am o problema: vecinul si-a montat la chiuveta o baterie din aceea cu clapeta si acum ori de cate ori deschide apa se aude pe 2 etaje, iar peretii apartamentului meu duduie de nu mai pot sa dorm. Zgomotul este ca acela facut de apa sub presiune de la spalatoria auto.

Am inteles ca exista baterii ieftine care fac zgomot si baterii scumpe cu camera interioara de ceramica care nu fac zgomot.

Are cineva o solutie pentru aceasta problema? Ce sa fac sa nu se mai auda zgomotul?

Vecinul este OK si ma pot intelege cu el sa faca modificari la instalatie, numai ca nu stiu ce anume sa ii propun sa faca.

Multumesc!

Share this post


Link to post

Sint baterii tot cu cap ceramic cu 2 rozete, exterior seamana cu bateriile vechi. Astea nu fac galagie.

Zii vecinului ca faci 50-50 cu el la o baterie si gata greenguy.gif

Pretul variaza de la 30 la 200RON :) , nu lua una foarte ieftina ca dupa 3 luni te injura vecinul .

Edited by lascarica
  • Like 1

Share this post


Link to post

.. ori de cate ori deschide apa se aude pe 2 etaje, iar peretii apartamentului meu duduie de nu mai pot sa dorm. Zgomotul este ca acela facut de apa sub presiune de la spalatoria auto.

 

@adisoru, tu spui ca se aude precum apa de la spalatoria auto.

Daca zgomotul e de la baterie, e una dar zgomotu poate veni si de la canal. Ca sa vezi daca e de la canal toarna apa la chiuveta vecinului dintr-un vas.

 

Daca zgomotu nu vine de la canal, atunci poate desfaceti de la bateria vecinului perlatoru - o chestie rotunda montata chiar inainte sa iasa apa din baterie. Perlatoru de obicei face galagie, fiindca amesteca apa cu aer ...

 

Daca vecinu tau sta la alt etaj decat tine, poti umple spatiul dintre tevi, respectiv dinte etaje cu carpe, apoi dai un strat de spuma poliuretanica.

 

Daca aveti tevi de plastic intre voi si robineti cu bila, mai este posibil ca in momentul in care vecinu da drumu la apa, sa vibreze teava de coloana. Solutia in asa caz ar fi prinderea coloanei cu bride astfel incat sa nu mai miste cand se porneste respectiv opreste apa.

Share this post


Link to post

Am fost la el in casa si zgomotul vine din corpul bateriei...se aude ca un avion cu reactie...adica apa sub presiune mare. De la canal sau de la tevile de alimentare nu se aude. Plus ca inainte cand avea robinet cu "obertain" nu se auzea nimik. Vecinul este perete in perete cu mine, de asta ma enerveaza zgomotul.

O sa ii propun sa cumparam o alta baterie , mai buna, cu ceramica.

Share this post


Link to post

Citeste postul meu ; am si eu acelasi tip de baterie in baie 24000000.gif vecinul/ii mei rezista eroic ...

Din aia cu 2 robineti am pus la bucatarie de la inceput din considerente de reglaj lejer temperatura apa si debit.

Edited by lascarica

Share this post


Link to post

O baterie buna (Grohe, Kludi, etc) te scapa de astfel de probleme, chiar daca este din gama inferioara. Din pacate, te scapa si de cel putin 250-300 de lei din buzunar.

Share this post


Link to post

Mu ma intereseaza banii, doar ceva de calitate si nezgomotos sa fie. Si unde pot sa gasesc Grohe, sau Kludi? Pe la Romstal am sanse? Am fost la Bricostore si am intebat de baterii cu pastila ceramica si baietii dadeau din umeri, nu stiau care, ce si cum. Asa ca m-ar ajuta mult niste magazine profesioniste.

Multumesc!

Share this post


Link to post

Cauta si la Practiker, Dedeman, Metro,Baumax sigur gasesti ceva.

 

Exemplu:

post-8387-1264950993_thumb.jpg

Edited by lascarica
  • Like 1

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...