Jump to content
Sign in to follow this  
sprite

Valva P.C.V.

Recommended Posts

Nu la valva...la matiz reset :) se scoate siguranta de la ECM sau borna de la baterie.

Salut,

 

Pana la urma valva asta (Positive Crankcase Ventilation),este absolut identica la Tico si Matiz?

Ea afecteaza si reprizele,sau exclusiv perioadele de decelerare?Are vreun "amestec" si la relanti?

Nu prea am probleme dar am constatat in ultima vreme o "puturosenie" inexplicabila peste 100-110 km/h.Parca nu mai "poate" si a avut sigur si momente mai bune...Valva are 20 kkm pe masina.

 

Stima!

Share this post


Link to post

valva asta daca se infunda, poate sa strice pompa de benzina, banuiesc ? de plesneste ulei prin pompa benzina ?

Share this post


Link to post
valva asta daca se infunda, poate sa strice pompa de benzina, banuiesc ? de plesneste ulei prin pompa benzina ?

Iti strica si pompa de frana, in aceeasi masura. Daca stau bine si ma gandesc, pana si pompa de sprit parbriz poate fi afectata, din acelasi motiv.

Share this post


Link to post

=)) :ad sub masa:

Edited by CatalinC

Share this post


Link to post

Cataline, nu-i de ras... daca se infunda valva asta, ralantiul nu mai are pe unde sa intre in galeria de admisie si cade in baia de ulei de unde nu mai poate iesi decat prin garnitura pompei de benzina. Asta in cazul fericit, ca daca nu reuseste "sa plezneasca" pe acolo devine frustrat si se razbuna pe toate pompele enumerate de Tolin plus pompa de roti pe care vad ca a uitat sa o mentioneze. De-aia-i si zice valva PCV ("PCV"="Provoaca Calamitati Variate") si nu PCT ("PCT"="Poate Citesti Topicul") :mrgreen:

Share this post


Link to post
Iti strica si pompa de frana, in aceeasi masura. Daca stau bine si ma gandesc, pana si pompa de sprit parbriz poate fi afectata, din acelasi motiv.

ca sa nu mai vorbim de pompa de frig (AC). Chiar si pompa de umflat cauciurile (daca ai) se poate duce naibii... @-)

Share this post


Link to post

S-a mutat Caterinca aici?

Nu era mai simplu ori ignorat postul ori dat un raspuns simplu?

Oricum felicitari

Share this post


Link to post

pe vremuri de criza caterinca e buna oriunde. cu caterinca am reusit sa trecem de comunism..

 

daca vreun guler scrobit considera ca s'a sarit calul se sterg posturile, se ia un warn sau un ban si asta e.. sanatosi sa fim.

 

hai sa va functioneze bine pcv-ul! ;)

Edited by strumfuadi

Share this post


Link to post

Salutare,

 

matizul meu are acum 75.500 km dar nu pot garanta realitatea lor (l-am luat cand avea 41.000). Cert e ca i-am schimbat uleiul la intervale de 7500-8000 km si de fiecare data i-am dat Castrol Magnatec 10w-40 (dupa recomandarile unui service daewoo). Intotdeauna l-am tinut pana aproape de limita maxima pe joja de ulei, dar in ultima vreme a inceput sa manance foarte mult si de la ultima schimbare din septembrie 2008 (66.000 km) am completat peste 1,3 l!

 

Am urmarit sa vad daca sunt scurgeri dar nu am observat. De asemenea, motorul pare sa functioneze normal, fara pierderi de putere sau ralanti ciudat.

 

Am vazut sugestiile multiple referitoare la valva PCV, dar inainte de a o schimba, ma gandesc sa va intreb daca nu ar trebui sa iau in calcul si alti factori.

De exemplu, varsta reala a motorului pe care eu nu pot garanta ca e cea de pe bord (ma gandesc la asta pentru ca inainte a fost masina de firma). Ma gandeam la un ulei Castrol High Mileage pe care l-am vazut recent la Cora, care se recomanda la masini cu kilometrajul peste suta de mii. Dar am vrut sa aud si parerile voastre intai. Oare daca as folosi asa un ulei, ar scadea consumul?

 

Va astept cu nerabdare sugestiile!  <img src= ">

 

P.S. Ce credeti despre solutiile din comert pentru curatarea injectoarelor? (cele care se adauga la un plin, ca sa zic asa...) Am auzit ca pot avea si consecinte negative...

Share this post


Link to post

Legat de varsta reala a motorului,poti sa verifici daca mai e sigiliu pe cablu de kilometraj la intrare in cyutia de viteze si in spatele ceasurilor .Seamana cu un sigiliu de apometru :) ,Pcv ala nu cred ca poate fi cauza ,ai ulei in carcasa filtrului de aer ?

Share this post


Link to post

E irlevant sigiliul...Daca ai sti ce simplu dai kilometrajul inapoi , fara sa umbli la sigilii!

Ti-a consumat 1,3 litri de ulei in cate mii de km?

Share this post


Link to post

bine folosesti degetu :P am desfacut bordu de tico am vazut ce fel e .

Share this post


Link to post
... Pcv ala nu cred ca poate fi cauza ,ai ulei in carcasa filtrului de aer ?

Daca valva este deschisa (stricata), nu-ti ajunge ulei in veci in cutia filtrului. In plus, la Matiz este contra naturii sa bage motorul ulei in cutia filtrului.

Share this post


Link to post

Acei 1,3 l au fost adaugati intre 66.000 si 73.500 - adica cati am acum (scuze, acum am observat ca in primul post am scris 75.500, my bad) iar din punct de vedere temporal, din septembrie pana acum, deci cam 9 luni...

 

Nu vad urme de ulei la carcasa filtrului. Acum ca ati mentionat, imi aduc aminte ca am vazut urme de ulei (sau cel putin ceva de natura grasa, ce se extinsese parca de sub capacul carcasei filtrului pe ea in sus, ca si cum curentii de aer ar fi impins substanta respectiva). Dar atunci adaugasem din greseala prea mult ulei (cu cativa mm peste limita maxima pe joja) si, dupa ce uleiul s-a consumat relativ normal (in cateva luni), n-a mai fost nici o problema. Dar asta a fost in septembrie 2007 si de atunci am schimbat si filtrul de ulei. Deschizand carcasa ca sa-l schimb, n-am dat de urme de ulei iar filtrul nu era imbibat.

Repet, consumul acesta nebun e ceva recent...

 

Ce ziceti, sa ma mut la Castrol High Mileage sau sa schimb direct valva? Sau poate aveti si alte idei...

 

Nu ezitati!

 

Multumiri anticipate :)

Edited by fun4cristi

Share this post


Link to post

Valva asta ai putea sa o schimbi!E 15 RON!Nu stiu daca asta are legatura cu , consumul de ulei!

Pot sa-ti spun ca Matizul meu la 205.000 de km consuma 1 litru de ulei la 4.000 de km!

Share this post


Link to post

Scuza-ma ca te intreb!Esti fan Castrol?

Share this post


Link to post

Da.La Matiz numai castrol am pus!Si...am pus 15-40!

Share this post


Link to post

Daca ziceti ca e doar 15 RONI atunci ma incumet. Sper sa nu stric ceva.

 

@ iuliu m.: Cat despre Castrol (nu stiu exact cui ai adresat intrebarea), nu pot sa zic ca sunt fan. E singurul ulei pe care l-am folosit vreodata si stiu ca are renume. Utilizatorii il apreciaza. Lui Maty se pare ca ii place. Pe deasupra, mi-a fost recomandat dintr-un service Daewoo de catre cineva in care ma pot increde. :)

Share this post


Link to post

Pentru discutiile asupra uleiului de motor exista alt topic ! Tipul uleiului de motor folosit n-are vreo legatura cu valva, eventual infunda iesirea din capac, dar nu influenteaza functionarea valvei.

 

PS Discutiile despre ulei 10w40 si 15w40 la Matiz pot fi mutate in mesageria privata.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Ok, am schimbat azi valva PCV la 73.550 km. Sa vedem ce se intampla. Deocamdata n-am sesizat nici o schimbare in afara de sunetul Check Engine-ului, care parca suna altfel acum...

 

Ar trebui sa-mi fac griji pentru tubuletele de cauciuc din jurul motorului? Au finute crapaturi pe ele la "curbe". Trebuie schimbate?

Share this post


Link to post

Ce astazi este mic, maine o sa fie mare.

Share this post


Link to post

La 36000km cat are matizaurul meu, am observat aprinderea check-ului iar motorul parca mergea cam subturat la relantiu. Observand topicul si parcurgand multele pagini, am ajuns la concluzia ca nu e atat de scumpa si ca se merita incercat si am schimbat valva PCV. Dupa o resetare de ECM si idle learn motorul merge mai bine, relantiu stabil si nu se mai balbaie , checkul s-a stins, iar motorul are din nou vlaga si pot spune ca merge in parametri. Multumesc pt sfaturi...

  • Like 1

Share this post


Link to post

Aceasta valva exista la mai multe masini si de aceea propun adaptarea uneia care sa se potriveasca, dar sa fie de calitate mai buna decat ce gasim in mod normal.

Share this post


Link to post
Ce astazi este mic, maine o sa fie mare.

 

Am verificat si eu astazi valva,suna destul de tare dar am observat ca daca pornesc motorul fara ea si obturez cu degetul cam 80% din orificiu turatia la relanti creste semnificativ iar motorul merge mai "rotund". Stau si ma intreb daca pun ceva gen diuza dacia cu orificiu simplu oare da randament? Am uitat sa verific ce se intampla daca accelerez.

Am vazut ca ai mai multa experienta si vreau sa te intreb: daca motorul e la relanti exista vre-un dispozitiv care sa introduca combustibil suplimentar in anumite situatii (un senzor ceva care sa "ceara")? Nu stiu daca m-am facut inteles dar logica ar fi urmatoarea:daca la relanti cantitatea de combustibil e constanta iar cantitatea de aer asemenea atunci daca prin modificarea cantitatii de aer ,turatiile cresc iar motorul merge mai rotund inseamna ca abia atunci amestecul este perfect echilibrat. Nu am avut timp sa analizez bine problema dar nu am inteles de ce e supapa si nu diuza ,ca doar cand se apasa clapeta de acceleratie vacumul scade. Zic si eu,sau mai bine taceam?

Share this post


Link to post

Cantitatea de combustibil injectata la ralanti este constanta in masura in care temperatura motorului este constanta, deci raportul de amestec este variabil. Altfel, lasa valva PCV asa cum a conceput-o producatorul, rolul ei este altul. Pentru reglarea turatie de ralanti se foloseste alta valva (IAC). Functionarea corecta a ei si un IDLE LEARN finalizat corect rezolva problema. Dupa 10 ani, este de presupus ca IAC-ul nu mai functioneaza cum trebuie. In plus, mizeria acumulata in jurul clapetei si a valvei IAC strica datele problemei.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...