Jump to content
Sign in to follow this  
iuzar

Dacia Logan (fosta X90)

Recommended Posts

- impactul sa fie suficient de puternic sa necesite activarea aerbagurilor

 

...si pe directia de sensitivitate a senzorului!

Share this post


Link to post
...si pe directia de sensitivitate a senzorului!

Cand s-o monta acel senzor si la Logan  <img src= )"> totul lucreaza doar pe decelerare.

 

 

Nici o cutie de la Dacia nu e identica cu cea de la Renault ci au aceeasi tehnologie,ceea ce e o mare diferenta.

Intre cutiile de la srn si logan difera rapoartele,diferentialul si dimensiunea de la discul de ambreiaj.

Share this post


Link to post

Eu la el ma refeream, Osirus, senzor de decelerare are un unghi de actionare.

Share this post


Link to post
La impactul acela daca nu aveau centurile erau morti. In plus, parbrizul ar fi purtat urmele celor doua capete, ceea ce nu se vede in fotografia postata.

 

Este relativ. Eu am lovit un caine la 60-70km/h ... cainele nu a patit nimic in schimb parea ca am lovit un pom sau un perete si nu a sarit nici un aerbag. Mi-a spart bara fata, a cazut un proiector a zburat o parte din masca.

 

Cand am ajuns la birou nimeni nu a crezut ca am lovit un caine si mai ales nimeni nu a crezut ca potaia a supravietuit :)

Oricum ma bucur pentru ea... :mrgreen: ...sper sa fie atenta pe unde traverseaza acum :mrgreen:

Share this post


Link to post
Ca airbagurile sa se deschida trebuiesc indeplinite 3 conditii:

 

- sa ai centura de siguranta pusa

In primul rand eu nu am nici un senzor care sa vada ca am centura de siguranta pusa, nici bec in bord nu am.

Declansarea airbag-ului tine de un dispozitiv care functioneaza datorita decelerarii.

Share this post


Link to post

Ba, e destul de probabil sa ai. Gandeste-te ca e un simplu contact electric, cand bagi catarama metalica a centurii in bratul de prindere. Airbagurile nu se declanseaza daca ai centura pentru ca pot face mai mult rau decat bine.

Share this post


Link to post

Iti rup gatul mai exact.

Matias, eu am la firma un mercedes care a lovit un caine pe la 90 kmh, lucru soldat cu 2 radiatoare sparte, bara pleznita si ambele airbaguri sarite. Loganul se stie ca are probleme la capitolul airbag

Share this post


Link to post
Airbagurile nu se declanseaza daca ai centura pentru ca pot face mai mult rau decat bine.

 

Pe asta nu stiu de unde ai scos-o. Chiar din contra, se precizeaza clar ca efectul air-bagului este cu mult diminuat in cazul nepurtarii centurii de siguranta. La toate testele de impact pe care le-am vazut, manechinul are centura pusa

Edited by Salex

Share this post


Link to post

Nu se declanseaza Salex! Daca nu ai centura, airbagul iti rupe capul la propriu!

Share this post


Link to post

Salex, era un Nu acolo, l-a uitat Vaxxi din greseala.

Share this post


Link to post

Da, am uitat un "nu". Deci nu ai centura pusa, nu sare airbagul, punct.

Share this post


Link to post

Zau ... dati in basme ce naiba ... Va stiu oameni seriosi, cum puteti sa sustineti ca airbagul nu se umfla daca purtati centura ????

 

Ginditi-va la ce presupune un air-bag si cum functioneaza. Care este primul risc in cazul unui accident cind porti centura ? Ca sofer, sa dai cu capul in volan; ca pasager (fata) sa dai cu capul in bord. Adica exact lucruile DE UNDE SAR air-bagurile. Ce se intimpla daca nu porti centura ??? Zbori linistit cu capul in parbriz sau chiar prin parbriz, caz in care nici un air-bag nu te mai ajuta. In cele mai multe din cazuri, air-bagul nu are nici o legatura cu centura, respectiv nu este controlat de nici o culoare de vreun senzor din catarama ci doar de dipozitivul de masurare a decelerarii.

 

Cit despre rupt capul ... stai putin si ginditi-va la cum se deruleaza lucrurile ... Ce treaba are airbagul cu centura ? Dupa cum vad eu lucrurile, va contraziceti singuri. Daca ai centura, ramii mai aproape de scaun, nu ? Deci airbagul se apropie mult mai putin de cap decit in situatia in care nu aveti centura iar corpul (la impact) se apropie de volan si implicit de airbag. Eu chiar vad un risc mai mare din parte airbagului in cazul nepurtarii centurii ... Forta exercitata in directie inversa (prin umflarea airbagului) cumulata cu inertia corpului (capului) ar produce pagube mai mari ...

 

Putem continua dezbaterea mult si bine, insa fac pariu cu toti cei peste 12.000 membri ai forumului ca airbagul sare si cind porti centura si cind nu o porti. Mai mult, airbagul e facut sa sara chiar si daca masina stationeaza (cu contactul pus).

 

LE: scuze ... abia acum am vazut corectura :) ... a mai pus si Mircea paie pe foc :P

Edited by Salex

Share this post


Link to post
...Mai mult, airbagul e facut sa sara chiar si daca masina stationeaza (cu contactul pus).

Airbag-ul este prioectat sa sara la viteze mai mari de 16 to 24 km/h (10 to 15 mph)

In rest este recomandat sa porti centura sa ramai pe directia de umflare a airbag-ului si cat mai departe de el; sa nu-ti explodeze in fata.

Daca nu ai centura te duci cu viteza prea mare spre locul de umflare. In plus ai sanse mari sa-ti alunece capul pe langa.

Chiar si in cazul in care o ai pusa dar mergi cu scaunul lasat mult pe spate, ca vrei sa stai ca in fotoliu, aluneci pe sub centura si nici airbag-ul nu-si face treaba.

Share this post


Link to post

@Salex: Airbag-ul nu se umfla daca nu ai centura pusa. Gatul nu ar rezista fortelor rezultate in urma impactului cap-airbag, in cazul in care nu ai centura.

Gandeste-te la directia in care se duce capul la impact si directia spre care se umfla airbag-ul. Practic, in caz de accident, airbag-ul il vei simti ca pe un pumn zdravan incasat in fata. Asta daca ai centura, sa te tina in scaun. Daca n-ai centura, viteza cu care se umfla airbagul si acceleratia capului spre inainte nu fac o combinatie prea buna, de aici si ideea ca daca n-ai centura iti rupe capul.

Share this post


Link to post

Eu stiam ca exista 2 tipuri de airbaguri, unele care sar daca ai centura si unele care sar mereu. :) Important e sa dai peste cineva sau sa dea peste tine.

Gasiti aici cam tot ce vreti despre airbag-uri: http://en.wikipedia.org/wiki/Airbag

Share this post


Link to post

Si cum isi da seama airbag-ul meu ca am centura pusa? Cand de la dispozitivul de prindere al centurii nu pleaca nici un fir?

Share this post


Link to post

Cum sa nu plece mai nici un fir ?

Atunci cum se aprinde martorul din bord ?

Share this post


Link to post

Asta

post-5518-1207645279.gif

Share this post


Link to post

Da, da, si sa-mi zici si mie unde e. Daca poti, sa-mi zici si la Passat unde e.

 

BTW, un sistem atat de precis si de complex si de important precum airbag-ul se bazeaza in functionare pe un nenorocit de contact de centura, contact care se poate oxida la o adica? =)) De exemplu daca rastorni o sticla de suc peste el...

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

Mda, e timpul se pare sa imi recunosc greseala.

 

Airbag-urile sar si daca ai centura pusa, daaaar, cel putin teoretic ele ar trebui sa stie daca ai centura pusa, acesta fiind un factor care hotaraste viteza de umflare a airbag-ului: "Today all air bag control units recognize if a belt is used and set the trigger time accordingly."

 

Conform wikipedia "experimental algorithms may take into account such factors as the weight of the occupant, the seat location, seatbelt use, and even attempt to determine if a baby seat is present". Deci astea sunt doar experimentale.

 

Tot conform wiki: "an unrestrained or improperly restrained occupant can be seriously injured or killed by a deploying air bag. The National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) recommends drivers sit with at least 25 cm (10") between the center of their breastbone and the center of the steering wheel. Children under the age of 13 years should always be properly restrained in a rear seat ."

 

Concluzia: degeaba ai centura, daca airbag-ul masinii nu e atat de destept incat sa stie asta.

 

Sper ca s-a lamurit problema.

Share this post


Link to post

Acolo scrie ca centura e cea mai importanta, si ca airbag-ul e un element ajutator, care nu suplineste purtarea acesteia. Din contra, poate face mai mult rau.

Un airbag e proiectat sa te ajute amortizand eventuala ciocnire cu componente ale masinii, in momentul in care se desumfla. La declansare se umfla extrem de rapid, apoi urmeaza desumflarea, care amortizeaza socul. In acest timp, daca ai si centuri cu capse, acestea explodeaza si te trag spre spatar, pentru a te departa mai mult de plansa de bord. Daca nu ai centura, risti sa te intalnesti cu airbagul cand acesta se umfla si evident ca nu e bine.

De asemenea, chiar daca ai centura pusa si totul functioneaza corect, airbagul inca te poate rani, si chiar extrem de grav, la maini spre exemplu. Nu trebuiesc tinute in calea airbagului, de aceea evitati sa conduceti cu mainile puse pe volan mai ciudat.

http://images.google.ro/images?hl=ro&q...sa=N&tab=wi

Share this post


Link to post

Cine a trait pe pielea lui un AIRBAG sarit in fata? Eu am trait la 70km/ora in bucuresti, destinatia... un stalp. Nu conduceam eu... un prieten... si tin sa va spun k e f nasoala senzatia... am vazut cum s-a deschis exact in fata mea si cum a cazut cortina... deodata se facuse seara...

 

Totul din cauza unor C***I care tranversau prin loc nepermis... in fine, si soferul cu partea lui de vina... dar mai bine ca nimeni nu a patit nimic...

Share this post


Link to post

Eu stiu caz concret cu bmw seria 3 unde airbag-ul a sarit ,tipul nu a avut centura pusa si i-a rupt gatul.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...