Jump to content
Sign in to follow this  
danielson

Cursuri de tehnica a condusului

Recommended Posts

In general in filmari nu prea se vede viteza. Data viitoare daca ai posibilitatea, prinde in cadru si ceasurile din bord ;)

 

PS Misto drum :)

Share this post


Link to post
... si 2 la mana nu suntem toti piloti de raliuri, ci doar soferi mai buni sau mai prosti, fiecare dupa talentul cu care a fost inzestrat

Eu am dat o explicatie tehnica, nu o apreciere a soferului.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Nu ma intelege gresit, chiar sunt curios unde am gresit si ce trebuie sa fac sa fie mai bine.

Sunt o persoana care este dispus sa asculte sfaturi. Dar asta cred ca ai vazut deja :) >-

 

Referitor la drum, este frumos, nu mai fusesem de mai bine de 2 ani pe aici, si inainte sa fac filmarea mai trecusem cu 1 ora inainte pe acest sector de drum si am zis ca la intoarcere sa bag un filmulet, asta ca o scuza gasita de mine acum ... :mrgreen: , cum ca nu stiam drumul, cat de stranse sunt curbele, etc...

Share this post


Link to post

Virezi tarziu si asta te obliga sa strangi mai tare spre iesire. Foloseste toata latimea benzii de rulare, sa rulezi pe o raza cat mai mare. Unghiul de atac trebuie sa fie cat mai constant si viteza in viraj trebuie sa fie progresiva. Pe viraj lung se negociaza din pedala de acceleratie, apesi/ridici, pentru a pastra o apasare pe puntea fata. Daca doar decelerezi, pierzi fata si masina se comporta subviratoriu, deci, corectia de virare (strangerea) se realizeaza cu accelerare pentru a tine masina pe traiectoria dorita si toate fortele in echilibru. Un sofer bun misca din volan cat mai putin si cat mai lent. Miscarile rapide si scurte sunt pentru a corecta erori.

Share this post


Link to post

Multumesc, uite un om care stie sa explice fara sa fie nevoie sa deseneze :thumbl:

 

Data viitoare incerc sa pun in practica aceste info. :lavolan:

Share this post


Link to post

Am incercat si eu un rezumat la asta:

 

Share this post


Link to post

Faza cu apasatul/ridicatul acceleratiei pe virajele lungi o realizez si eu, pentru ca ca am observat ca asa controlez mai usor traiectoria. Se pare ca m-am prins bine de idee pentru ca nu citisem nicaieri despre ea. Cat despre varf-calcai, cel mai bine e sa exersezi intai doar din pedale cu masina oprita, pentru deprinderea miscarii. Dar in realitate e al dracului de greu de aplicat, am incercat de mai multe ori dar inca nu am reusit o schimbare corecta. Buba e ca oricum nu ai cum sa o exersezi in trafic ca cine stie cum scapi naibii frana si te proptesti in ceva. De obicei eu mai incerc cand prind linii drepte si fara circulatie, sa fiu in siguranta.

 

Si mai ontopic asa: imi pare ca sta destul de masina pe curbe.

Edited by AmunDei

Share this post


Link to post

Cat despre varf-calcai, cel mai bine e sa exersezi intai doar din pedale cu masina oprita, pentru deprinderea miscarii. Dar in realitate e al dracului de greu de aplicat, am incercat de mai multe ori dar inca nu am reusit o schimbare corecta. Buba e ca oricum nu ai cum sa o exersezi in trafic ca cine stie cum scapi naibii frana si te proptesti in ceva.

 

Urca pe o Skoda 105, careia i se opreste motorul la relanti si dupa citiva zeci de km, vei fi asul-asilor in combinatia firf-calcai. De-altfel tot patitu-i priceput, unde mai pun ca nici cu portitul nu statea bine.  <img src= )">

Edited by viktor

Share this post


Link to post

Daca doar decelerezi, pierzi fata si masina se comporta subviratoriu, deci, corectia de virare (strangerea) se realizeaza cu accelerare pentru a tine masina pe traiectoria dorita si toate fortele in echilibru. Un sofer bun misca din volan cat mai putin si cat mai lent. Miscarile rapide si scurte sunt pentru a corecta erori.

 

Ce pierzi din vedere este faptul ca in videoclipul ala masina are tractiune spate ;) .

 

La tractiune fata se aplica exact invers, in decelerare masina are un comportament supravirator (fuge spatele) iar in accelerare subvireaza (mai ales cele cu LSD si multa putere ).

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

La tractiune fata se aplica exact invers, in decelerare masina are un comportament supravirator (fuge spatele) iar in accelerare subvireaza (mai ales cele cu LSD si multa putere ).

 

Poti explica putin? Asa, cam care forte actioneaza de determina un comportament sau altul.

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

In decelerare frana de motor este aplicata pe rotile din fata , puntea spate ruland libera tinde sa o "depaseasca" pe ca din fata. Asta se poate verifica foarte usor iarna, un viraj mai brutal in frana de motor se lasa cu rasuciri .

 

La accelerare este exact invers. Tot iarna se poate testa, incearca sa abordezi un viraj si sa accelerezi maxim, o sa ai o surpriza.

 

La tractiune spate lucrurile stau exact pe dos.

Share this post


Link to post

O fi la cum conduci tu, poate. Desi eu incep sa cred ca tu le citesti de pe undeva in engleza :)

 

O masina este tinuta pe curba doar de anvelope, suspensii si motor.

 

O masina care intra cu viteza adecvata intr-o curba nici nu subvireaza nici nu supravireaza orice fel de tractiune ar avea ea.

Pentru ca greutatea mai mare e pe fata, eventual frana sporeste asta incarcand puntea fata, si tocmai aici actioneaza forta centrifuga mai mult, care e proportinala cu unghiul si masa.

 

La intrarea cu viteza mare intervine SUBVIRAREA indiferent de tractiune, si nu cum spui tu. Anume masina nu se va incadra pe directia virajului desi rotile sunt bracate in directia lui.

- aici daca se pastreaza directia masina va continua subvirea tinzand sa iasa din curba

- daca se trage prea brusc de volan poate aparea SUPRAVIRAREA sau rasturnarea.

 

daca ai suspensii de kkt bascularea este cu atat mai posibila iar comportamentul masinii cu atat mai impredictibil.

o masina cu suspensii bune, cu greutatea bine distribuita fata/spate, cu anvelope corespunzatoare are un comportamnet indreptat spre neutru.

 

Subvirarea se corecteaza cu frana bine dozata (incetinire si incarcare punte fata), eventual indreptarea volanului contra si apoi iar in directia virajului, evident la viteza inferioara.

 

Pina aici nu mai conteaza tractiunea, pentru ca orice accelerare te scoate in decor in prima jumatate a virajului daca masina deja are viteza prea mare.

 

Bun, acum sa luam iesirea din curba. Masina are datorita fortelor CENTRIFUGE tendinta de a iesi in exteriorul curbei si singura care se poate opune acestora este tocmai cea data de acceleratie. Deci acceleratia corecteaza comportamentul subviratoriu si nu il genereaza.

 

In curbe de viteza mare este insa mai greu sa te ajuti pe curba de tractiune ca in curbe de viteza mica datorita faptului ca ai mai putina putere la roata si nu poate invinge efectul subvirator, aici ceea ce conteaza sunt suspensiile si anvelopele.

 

Cazurile de iarna si ale masinilor cu 300 de cai pe tractiune fata sunt separate, tocmai depasirii aderentei si a imposibilitatii de a transfera la asfalt cea mai mare parte din puterea generata la flansa.

Edited by Tommy
  • Like 1

Share this post


Link to post

Multumesc, uite un om care stie sa explice fara sa fie nevoie sa deseneze

Vezi ce se intampla daca desenezi ? Doar cine utilizeaza aceeasi tehnica si-a dat seama ca filmul era pentru a exemplifica doar tehnica de aproximare a curbelelor lungi, din linii drepte scurte, prin pulsatii in pedala de acceleratiei si pase scurte din volan. Alegerea modelului a fost pentru a demonstra ca pana si cel mai mare pilot din toate timpurile aplica aceasta tehnica pe masini la prima citire. Altfel, daca vrei sa te remarci, spui ca desenul este in oglinda, scara nu este buna, cartusul nu este standard, etc Restul tehnicilor din film n-au legatura cu masinile de strada si circulatia pe drumurile publice, deci, a nu se incerca acasa.

 

Revenind la filmul prezentat de tine am vrut sa-ti atrag atentia ca: daca intri prea tare (viteza sau traiectorie) intr-un viraj de dreapta si vine cineva din fata pe sensul opus, scaparea nu este frana sau decelerarea combinata cu virarea catre dreapta, cum te provoaca instinctul, deoarece, daca te rezumi la asta mai mult de o fractiune, continuarea se vede la stirile de la ora 5 in fiecare saptamana. Instinctul primar te ajuta pentru ca usurezi schimbarea brusca a directiei de mers, dar in fractiunea urmatoare virarii, cu bratele bine proptite in volan (fortele in directie sunt mari atunci), se accelereaza pentru a putea tine masina pe directia dorita. Altfel, comunicatul ofiterului de presa va fi sec: neadaptand viteza masinii la conditiile de drum, conducatorul auto a pierdut controlul masini si a intrat pe contrasens, rezultand N victime, descarcerate cu greu de catre serviciul SMURD din judetul respectiv.

Edited by tolin
  • Like 1

Share this post


Link to post

Dupa care incearca la iarna ce zic eu si mai vorbim. Filmul nu are calitate foarte buna dar prinzi tu ideea ;)

Iarna nu-i ca vara. Eu merg de vreo 16-17 ierni pe zapada, si merg tare.

 

La tractiune fata se aplica exact invers, in decelerare masina are un comportament supravirator (fuge spatele) iar in accelerare subvireaza

Ti-am zis ca tu le iei din engleza si le cam incurci: alfa romeoo, fwd, min 1.04: "increasing speed, ohhhh, lot of UNDERSTEERING". Nu vad nici o supravirare. :)

In alta ordine de idei, explica ce crezi tu, nu mai da exemple pe lady aia de la viteza a 5 (poate ca asa stie ea), eu am vazut-o in n emisiuni in care arata de fapt, cum sa nu conduci, nici macar pentru femei.

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

Si ce inseamna understeer? :)

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Understeer

 

Cred ca tu ai inteles gresit ce am spus eu avand in vedere faptul ca esti singurul care ma combati :) .

 

Daca as avea 200 de cai ti-as arata si vara insa nu am, de-asta am facut referie la iarna, e mai usor de demonstrat.

 

E simplu, pierzi aderenta pe fata fata= understeer (subvirare), pierzi aderenta pe spate= oversteer (supravirare). Rotile motoare au prostul obicei de a pierde aderenta in general, deci conteaza care sunt alea ;) .

 

LE. Cine conduce masina e irelevant. Acolo este exemplificat perfect ce am vrut eu sa spun.

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

Cred ca tu ai inteles gresit ce am spus eu avand in vedere faptul ca esti singurul care ma combati

Discutia este ca sinele de la tren, unul vorbeste despre comportamentul diferit la tractiuni diferite la schimbarea directiei (initierea unui viraj) si altul discuta despre sub/supravirarea ca tehnica de negociere in interiorul unui viraj, asa ca, a combate sau a ignora este cam acelasi lucru.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...