Jump to content
Sign in to follow this  
danielson

Cursuri de tehnica a condusului

Recommended Posts

Doamnelor, domnisoarelor si domnilor, deoarece postul domnului danielson este BETON, ii dau un loc de cinste la Utile.

Share this post


Link to post

shenk-ule stii de ce schimb vitezele asa?

ca am cutie automata :lol: :lol: :lol:

Share this post


Link to post

din pacate link-ul http://www.actrus.ro/biblioteca/cursuri/te...iu/cuprins.html

nu mai functioneaza...

Cat despre tehnici de condus... hmm.. este mult de discutat pe aceasta tema... Voi? ce tehnica abordati? Condus economic? sau cat mai mult FUN.. atat tip cat sunteti la volan? sau.. un stil sportiv.. si un consum pe masura...

Sincer... inafara de condusul economic (nu am avut niciodata rabdarea sa merg pe o strada pustie si dreapta...cu 80 sau 90 km/h...pur si simplu... ma plictisesc la volan si incep sa ma joc la radio sau cd player...sau altele de genul asta... + ca ain't fun :mrgreen: . De obicei la un drum C-ta Bucuresti pe care il cunosc f. bine merg ceva de genul 100 - 140 km/h (vb de sosea.. nu autostrada)...si apropo de autostrada... e tare plictisitoare... si monotona ... da tre sa recunosc ca atunci cand te dai jos din masina nu te mai simti obosit mai deloc si scade atat consumul mediu cat si timpul...

Pe un drum pe care merg pt prima oara... pe E-uri in jur de 110 - 130 .. iar pe dn-uri.. 100 - 120...

 

Acum.. la al meu Cielo.. din ce am remarcat consumul cel mai mic l-am avut cand am condus tinand motorul intre 2200 si 3300 RPM ...

 

Despre condus noaptea... de obicei gasesc pe careva pe drum cu care sa merg in tandem ceva de genul 10 min eu in fata.. 10 min el... bineinteles .. pastrand o distanta intre noi in asa fel incat sa nu ne deranjam reciproc... poate unii o sa comenteze la acest stil de condus.. dar da rezultate f. bune noaptea... pt ca pe strazile ro noaptea tre sa fii f. atent la pietoni, biciclisti si carute si remorci nesemnalizate... si mai mult te concentrezi la ele sa nu te trezesti cu asa ceva in fata.. si asta e f. obositor...iar noaptea oboseala la volan e cea mai periculoasa!!!

Share this post


Link to post

ZDB, link-ul merge, cred ca o sa dau jos pedefeurile si le trag pe un CD, cind o sa am timp.

Share this post


Link to post

@FLEX - Sorry, dar te inseli. Link-ul nu merge nici sa-l bati cu orice browser. Daca aveti cumva cursurile mi le puteti da si mie va rog?

Share this post


Link to post

Link-ul merge perfect, doar ca accesul la informatie a fost restrictionat.

Share this post


Link to post

Si sa nu mai amintim ca au trecut vreo 3 ani de la postul lui Flex!  <img src= )">

Share this post


Link to post

... si ca nu prea este lumea interesata de cursuri de tehnica a condusului. Se pare ca suntem o tara de piloti talentati, dar profund anonimi.

Share this post


Link to post

Eu chiar as fi interesat de un asemenea curs, insa in Arad nu exista o firma/asociatie care sa aibe ca obiect de activitate acest lucru. Eventual ACR-ul, care in trecut organiza raliuri...trebuie sa trec pe acolo intr-o zi sa intreb desi daca se efectuau asemenea cursuri cred ca erau mediatizate...

Share this post


Link to post

In legatura cu tehnica condusului pentru incepatori, la adresa http://www.2pass.co.uk/video.htm

se pot urmari cateva filme scurte (in jur de 6..10 MB) realizate de o scoala de soferi din

Marea Britanie.

Desi nu pot fi considerate direct utile pentru soferii (sau elevii scolilor de soferi) din Romania,

unele sfaturi oferite ar putea fi urmate si la noi.

Share this post


Link to post

O sa intreb cativa colegi care au fost la un curs la Tuzla parca anul trecut. Instructorii au fost cativa piloti de raliu.

Au platit o gramada de bani si nu au fost foarte entuziasmati (a durat doar 2 zile, intr-un w/e).

Un film interesant este aici (cu Tiff Needell):

http://video.google.com/googleplayer.swf?d...29011&hl=en

Share this post


Link to post
Desi nu pot fi considerate direct utile pentru soferii (sau elevii scolilor de soferi) din Romania,

unele sfaturi oferite ar putea fi urmate si la noi.

Multe chestii din cele aratate pe site-ul indicat de tine, nu prea se invata sau nu se spun de catre instructorii romani! Mie mi-a placut prezentarea si mi s-au parut foarte interesante informatiile continute!  <img src= ">

Share this post


Link to post

Pentru cei interesati de unele sfaturi practice pentru condus:

La adresa http://www.mpi.mb.ca/english/dr_tips/60sec.html

se afla o colectie de sfaturi practice (text + video) pentru soferi oferite de o societate de asigurari

din Canada.

Link-urile (pe diverse teme) din aceasta pagina trimit spre un text scurt plus un

film de 60 sec pe tema respectiva.

Share this post


Link to post

Ce se poate face in cazul in care, in linie dreapta, in urma unor manevre din scurt (pe baza experientie putine+montana inside) 'pleaca' spatele? Se retrogradeaza si se lasa in frana de motor sau se incearca accelerarea si restabilirea masinii pe trasa?

Edited by andy

Share this post


Link to post

Se accelereaza si se "tine" din directie. In nici un caz nu se decelereaza si nu se pune frana, nici de picior, nici de motor.

Share this post


Link to post

Se ia piciorul de pe acceleratie si se vireaza in directia in care "a plecat" spatele.

 

Nu cred ca ai timp sa retrogradezi! Pina te prinzi tocmai s-a terminat derapajul!

Edited by NFS

Share this post


Link to post

Gresit! In momentul imediat decelerarii spatele are tendinta de a "depasi" fata, ceea ce ar amplifica derapajul. Tocmai de aceea se accelereaza, nici foarte tare, nici prea putin, concomitent cu virarea in directia in care a plecat spatele. ;)

Share this post


Link to post

Depinde de masina baieti, mai precis de tractiune- fata sau 4x4 sau propulsie. Masinile se comporta diferit, avand tendinte sub sau supraviratoare. Ca regula generala, se vireaza in directia unde a plecat spatele. In functie de puntea motrica se franeaza sau se accelereaza dupa caz.

 

Lao, daca faci ce ai zis tu la o masina cu propulsie, te rasucesti instant. Acolo tai gazul si contravirezi ca sa readuci masina pe traiectorie.

Edited by Mircea

Share this post


Link to post

Corect. Ma gandeam numai la masini cu tractiune fata sau 4x4.

Share this post


Link to post

Deci se accelereaza? Ok :osanale:

 

Cat traieste omu 'nvata. Cred ca instinctiv as lua piciorul de pe acceleratie.

Sa speram ca la o adica imi voi aminti suficient de rapid de acest topic. :)

Share this post


Link to post

Ok deci..

 

Tot pe baza de cauciucuri naspa si frane revizuite (lichid + placute) ma confrunt cu o noua situatie: la evitarea unui pericol (asadar franare violenta) - azi s-a intamplat sa trebuiasca sa 'ocolesc' doi caini - dupa o anumita distanta, logic si normal mi blocheaza rotile. Instinctul meu e sa iau piciorul de pe frana, putin, astfel incat sa trec de la faza de blocat roti la o noua faza de franare si.. sa reusesc sa reduc/evit.

 

Dupa mine, rotile blocate=sanie=o distanta muuult mai lunga, dar si timpul in care eliberez si actionez din nou frana, e, cum ar veni, un timp mort, in care masina nu mai franeaza(la capacitate maxima). Care e cea mai buna solutie?

Edited by andy

Share this post


Link to post

Lao daca accelerezi usor cand pleaca spatele in curba cu o masina cu un motor de 85 de cai si o cutie lunga te scoate NU :)

Pentru ca nu ai de unde sa ai putere. Deci se retrogradeaza si se accelereaza violent cu volan bracat sau corectii din volan, pentru ca numai tractiunea se opune fortei centrifuge, ori o acceleratie usoara nu determina o forta suficienta. Precedat scurt de o frana e numa bine, se aseaza botul mai apasat pe asfalt sa ai tractiune mai buna. Pe mazga sau alt carosabil cu aderenta scazuta manevra e riscanta, trebe lucrat cu delicatete, fara fortari :)

Share this post


Link to post
Folosesti (si) frana de motor ;)

 

Aceeasi chestie pe care a patit-o andy am patit-o eu aseara, pe un mare bulevard din Bucuresti, unde se circula destul de tare(~60km/h). S-a facut galben la semaforul din fata mea(~50m) si am calcat frana, nu mai tare decat de obicei, la 60km/h. A fost prima data cand masina s-a dus sanie, si doar faptul ca mai ridicam piciorul de pe frana o facea sa mai prinda ceva aderenta. Faptul ca m-am dus sanie a fost ok din alt punct de vedere: cel cu un megane sedan din spatele meu nu s-a dus sanie, dar nici nu a putut opri in distanta optima(desi era la vreo 10m in spatele meu cand am inceput franarea), astfel ca am ajuns amandoi in mijlocul intersectiei. Nu pot sa-mi dau seama de ce m-am dus asa, ca si cand ar fi fost numai polei pe jos. De frana de motor nici nu putea fi vorba in distanta/timpul pe care l-am avut la dispozitie

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...